Alzheimer-kór és karácsony: tegyük szebbé a betegnek az ünnepet!

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A december feszültséggel teli időszakot hozhat a családi életben. Amennyiben Alzheimer-kóros beteg is van a közvetlen környezetben, még nehezebb lehet a helyzet.

Az alábbi szakértői tanácsok megfogadásával szerencsére széppé és emlékezetessé varázsolható az ünnep.
  • Célszerű bevonni a beteg családtagot a készülődésbe, amennyire csak lehetséges. Az üdvözlőkártyák közös kibontása, az ajándékválasztás és a legegyszerűbb konyhai feladatok segítenek, hogy a pillanatra tudjanak koncentrálni.
  • Ilyenkor is fontos szem előtt tartani az orvos utasításait. Ha szükséges, érdemes listát írni a gyógyszerekről és az esedékes orvosi ellenőrzésekről, nehogy az egész család megfeledkezzen róluk a fokozott érzelmi állapot hatására.
  • A lakást balesetbiztossá kell tenni - valahogy úgy, mintha kisgyermek lenne a családban. Az égő gyertyák és a földön hagyott tárgyak veszélyt jelenthetnek, a villogó fények pedig figyelemzavarhoz vezethetnek.
  • Mindenkinek érdemes figyelnie a saját nyugalmára, hiszen a stressz óhatatlanul átragad a közelben lévőkre, így az Alzheimer-kóros betegre is, akire különösen rossz hatással van. A vendégekkel érdemes előre megállapodni kötni, hogy mi lesz a menü, s mit hozzanak magukkal, ezáltal rengeteg feszültséget meg lehet spórolni.
  • Jó stratégia listát írni a meglévő családi hagyományokról és a megszokott karácsonyi program elemeiről, mert így áttekinthetővé válik, mi az, amit jó lenne módosítani, esetleg elhagyni az Alzheimer-kóros beteg jelenlétében. A túl sok látogatás például semmiképpen sem jó ötlet.
Alzheimer-kórral is lehet szép a karácsony

Alzheimer-kórral is lehet szép a karácsony


Az Alzheimer-kórról

Az Alzheimer-kór degeneratív, gyógyíthatatlan idegrendszert érintő betegség; presenilis típusa a 65 évnél fiatalabbaknál, míg a senilis típus 65 évnél idősebbeknél jelentkezhet. Az Alzheimer-kórra már a betegség megjelenése előtt is utalhatnak jelek: kisebb memóriazavarok, a figyelem kiesése, apróbb kommunikációs nehézségek.

Bizonyos komplex feladatok a korábbinál nehezebbnek tűnhetnek, tovább tart megoldani ezeket. Gyakran a személyiség is változik: a korábban szelíd embernek egyre több az agresszív reakciója, vagy folyamatosan zárkózottá, kedvetlenné válhat. Minél korábban ismerik fel a betegséget, annál hatékonyabban tudják azt kezelni; a kezelések pedig lassíthatják a betegség továbbromlását. Olvasson erről bővebben egy korábbi cikkünkben, ide kattintva!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag