A fiatalok is tehetnek arról, ha később elbutulnak

A rizikótényezők jó része megelőzhető
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

idegrendszer, Alzheimer-kór, agyműködés, neurológia, demencia

Svéd kutatók 9 olyan kockázati tényezőt azonosítottak a tinédzsereknél, amelyek a korai demencia megjelenéséhez köthetőek. A listát a túlzott alkoholfogyasztás vezeti.

Korai demenciáról 65 éves kor alatt beszélhetünk. A vizsgálatot vezető Peter Nordstrom elmondta, hogy az alkohollal szemben a szülőknél előforduló demencia például keveset nyomott a latban. Az eredmények a JAMA Internal Medicine című szakfolyóirat internetes kiadásában jelentek meg.

Nordstrom és kollégái olyan férfiaktól gyűjtöttek adatokat, akik 1969 és 1979 között , 18 esztendősen a svéd hadseregben szolgáltak. A 37 éves követési időszakban 487 résztvevőnél jelentkezett korai demencia, átlagosan 54 éves korban. Az azonosított kockázati tényezők "egymás hatását erősítették, javarészt módosíthatóak voltak, illetve a tinédzserkorig lehetett őket visszavezetni, így felmerült a korai megelőzés lehetősége" - fogalmazott Nordstrom, az Umea Egyetem munkatársa.

Az alkoholfogyasztás, a stroke, az antipszichotikus szerek, a depresszió, a droghasználat, a demens apa, a tinikori gyenge mentális funkciók, az alacsony testalkat és a magas vérnyomás szerepelt a kockázati tényezők sorában. Ezek az esetek 68 százalékáért tehetőek felelőssé a kutatók számításai szerint a korai demencia megjelenésében. Legalább két kockázati tényező fennállása és a mentális képességek alapján az alsó harmadba való tartozás esetén hússzoros volt a kockázat.

Már a kamaszok is sokat tehetnek az Alzheimer-kór ellen

Már a kamaszok is sokat tehetnek az Alzheimer-kór ellen


"A korai demencia nagy terhet ró a páciensre és annak családjára" - mondta Dr. Deborah Levine, a Michigan Egyetem professzora, aki szerint a megelőzés mellett kiemelt fontosságú a segítő szolgálat kialakítása. "A megfigyelések alapján az orvosoknak oda kell figyelniük a tinédzserkorban gyökerező kockázati tényezőkre" - tette hozzá Dr. Sam Gandy, a New York-i Mount Sinai Kórház Kognitív Egészség Központjának vezetője.

Becslések szerint a demencia világszerte 35 millió embert érint, és ez a szám 2050-re várhatóan erőteljesen növekedni fog.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekA betegek több információt igényelnek a biohasonló készítményekről

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag