2050-ben robban az időzített bomba

Harmincmillió demens beteget még nem is diagnosztizáltak
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

Alzheimer-kór, demencia, feledékenység, Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága (FEHT), alzheimer világnap, demens

Az elkövetkező 40 év során várhatóan 682 millió ember fog Alzheimer-kórban szenvedni. Miért rosszabb a magyar betegek helyzete, miért nem kaphatnak ápolási díjat a gondozók, hogyan előzhető meg a demencia?

A Nemzetközi Alzheimer Társaság idei Világjelentésében egy jó hír látott napvilágot: megelőzéssel csökkenthető a demencia kialakulásának kockázata.

Tanácsuk a következő:
1. Vigyázzunk a szívünre!
2. Mozogjunk!
3. Táplálkozzunk egészségesen!
4. Tornáztassuk az agyunkat is!
5. Élvezzük a társas tevékenységeket!

A prevenció szerepének felismerését leszámítva, a helyzet nem túl biztató: Az elkövetkező 40 év során várhatóan 682 millió ember fog Alzheimer-kórban szenvedni. Ez a szám jelentősen magasabb mint Észak-Amerika népessége és majdnem eléri az európai lakosok számát.

A jelentés szerint a jelenleg számon tartott 44 millió beteg 75 százalékát hivatalosan még nem diagnosztizálták - 4-ből 3 esetben nincs hivatalos diagnózis, ezért sokan nem kapnak gyógykezelést, tájékoztatást, ápolást vagy támogatást.

Kockázati tényezők

Tudta-e?

A legtöbb ember nincs tudatában azoknak a tényezőknek és tevékenységeknek, amelyek potenciálisan csökkentik a demencia kockázatát.
Hat emberből alig egy (17%) tudta, hogy a barátokkal és a családdal való szociális kapcsolata csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát. Az embereknek csak negyede (25%) azonosította, mint lehetséges tényezőt a túlsúlyosságot és ötből csak egy (23%) mondta, hogy a fizikai aktivitás csökkenti a kockázatot, segít a memória megőrzésében. A felmérés azt is feltárta, hogy több, mint kétharmada a megkérdezetteknek (68%) aggódik, hogy későbbi életszakaszában demenssé válik.

A demencia kialakulásának veszélyét növelő kockázatok ugyanazok, mint amelyek más nem fertőző betegségekhez vezetnek,vagyis a szív és érrendszeri betegségek, daganatok, cukorbetegség és tüdőbetegség.
A Jelentésben a londoni King's College professzora, Martin Prince hangsúlyozza, hogy a cukorbetegség 50 százalékkal emelheti a demencia rizikóját. Mivel a túlsúlyosság és a fizikai aktivitás hiánya fontos kockázati tényezők a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásában, emiatt azok szintén célterületek.

2010-ben Magyarországon 250 ezerre volt tehető a demens betegek száma, de a betegségben érintett családtagoké - vagyis szülőké, nagyszülőké, testvéreké, unokáké és közvetlen hozzátartozóké - ennek a többszöröse. A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága 15 éve küzd közösen a Nemzetközi Alzheimer Társasággal és az Alzheimer Europe-pal annak érdekében, hogy az uniós és nemzeti döntéshozók tekintsék az Alzheimer-kórt az európai közegészségügy egyik kiemelt kérdésének és kerüljön kidolgozásra egy európai cselekvési terv.

Szorgalmazzák továbbá egy nemzeti stratégia elfogadását is. Ezzel a stratégiával kívánják elérni, hogy az előrehaladott stádiumban lévő demens-betegeket fogyatékossá lehessen nyilvánítani, hiszen enélkül ma a 24 órás felügyeletet igénylő demens-betegek ápolói nem jogosultak ápolási díjra. Belátható, hogy a betegek és hozzátartozóik szociális és egészségügyi helyzete a kór előrehaladtával egyre romlik, a gondozók több mint fele például jelentős pszichológiai betegséggel küzd, 15-32 százalékuk pedig depresszióval.

A demencia kialakulása agytornával is minimalizálható

A demencia kialakulása agytornával is minimalizálható


Amíg nem javul az Alzheimer-kór és más demencia-betegség kezelése, marad a megelőzés és betegség szinten tartása. A jelentés szerint az életkorkor és a génállomány a betegség rizikófaktorai, de a nemdohányzás, az egészségesebb étkezés, a sport, a jó oktatás, az ember agyának aktívan tartása és tornáztatása is közrejátszik a demencia kialakulási esélyeinek minimalizálásában. Ezek a jó gyakorlatok lassíthatják a betegség előrehaladását azok esetében is, akik már demenciával élnek vagy akiknek tünetei vannak.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag