Allergiavizsgálat? Erre számítson

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

allergia, ételallergia, légúti allergia, Prick-teszt, allergiavizsgálat

Ha az elmúlt időszakban tüsszögött, folyt, vagy bedugult az orra, esetleg szűnni nem akaró kiütések, viszketés kínozza, vagy rendszeres hasi fájdalmaktól, puffadástól szenved, itt az ideje kivizsgáltatnia, mi okozza a panaszait.

Ha tünetei alapján felmerül az allergia gyanúja, kezelőorvosa a szükséges vizsgálat elvégzését fogja javasolni. Az allergiavizsgálatra szükség van a diagnózis megállapításához, azaz hogy kiderüljön, mi okozza az allergiás tüneteket.

Az allergiáknak több típusát ismerjük - mondja dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. "Mást vizsgálunk légúti allergiás tünetek esetén, ha a beteg például orrfolyásra, tüsszögésre panaszkodik. Megint más irányba vizsgálódunk, ha hasi panaszokkal érkezik, hiszen ekkor feltehetőleg valamilyen étel fogyasztása váltja ki a tüneteit. A bőrallergiák esetében szintén másként alakul a kivizsgálás menete, hiszen itt a fémektől kezdve a különböző kozmetikumokig igen széles a paletta, ami a kiváltó tényezőket illeti."

Negatív allergiateszt: nem biztos, hogy nem allergiás!

Az allergiavizsgálat olykor téves, álnegatív eredménnyel zárul. Mihez kezd a beteg, ha tünetei vannak, de a teszt alapján nem allergiás? Kattintson!

Vérvizsgálattal is kimutatható

A vérvizsgálat bármikor elvégezhető, várandósoknál és kisgyermekeknél, csecsemőknél, akár az allergiás időszak közepén is. A vérvizsgálat segítséget nyújt a légúti (pollenek, atka, penész, állati szűr és tollak) és a táplálékallergének (például búza, tej, tojás), valamint a rovarmérgek kivizsgálásában.

Prick-teszt, vagy bőrpróba

Az allergiavizsgálat alapmódszere a bőrpróba. A vizsgálat során az allergént az alkar bőrére csepegtetik, a bőrt megkarcolják, majd 10-15 perc múlva ellenőrzik a reakciót. Vörösödés, duzzanat esetén az adott allergénre az allergia bizonyított. A vizsgálat elvégzése allergiás időszakban, ekcémás bőrnél, várandósoknál, szoptatás alatt, bizonyos gyógyszerek használata mellett nem lehetséges.

Az allergiavizsgálat alapmódszere a bőrpróba

Az allergiavizsgálat alapmódszere a bőrpróba

A Prick-teszttel légúti és táplálékallergéneket lehet kimutatni.

Epicután vizsgálat

A kérdéses anyagot, allergént a hát bőrére ragasztják. Ennél a módszernél szintén a bőr vörösödését, duzzanatát figyelik, de nem csak egy, hanem több alkalommal is: a felhelyezés után 1-24-48 és 72 óra elmúltával. Sőt, vannak olyan allergének, melyek a felhelyezést követően egy héttel okoznak bőrtünetet. A hosszabb követés miatt epicután teszt esetén a hát mosása nem javasolt.

Csak epicután teszttel vizsgálhatók a fogászati allergének, a fémek, a tartósító szerek, valamint a kozmetikumok.

Hidrogén kilégzéses teszt

Nem allergia, hanem ételérzékenység kivizsgálása során alkalmazott vizsgálat a hidrogén kilégzéses teszt. Laktóz és fruktóz intolerancia gyanúja esetén segíti a diagnózis megállapítását.

A vizsgálat során a beteg szájüregét és a garatot antibakteriális szerrel kiöblítik. Ezután meg kell inni 300 milliliter folyadékot, ami vízben oldott 20 gramm laktulóz, illetve 75 gramm laktóz vagy fruktóz lehet. A folyadék elfogyasztása után egy műszer 20 percenként ellenőrzi a beteg lélegzetét. A vizsgálat teljes időtartama 120 és 180 perc.

Mi mit jelent?

IgE - az ellenanyag, ami allergia esetén termelődik a vérben. Allergiavizsgálat során ezt lehet kimutatni és ezzel igazolható az allergia. Az IgE allergén specifikus, vagyis minden allergén - például egyes pollenek, állatszőrök, atka - ellen meghatározott típusú IgE termelődik.

IgG - magasabb szintje jellemzően ételek kapcsán jelentkező tünetek - hasmenés, puffadás, görcsök - esetén fordul elő. Vizsgálata elsősorban ételintolerancia, érzékenység esetén javasolt, különösen akkor, ha az IgE vizsgálata nem mutatott eltérést, de a betegnek panaszai vannak.

Nutritív és inhalatív allergének - az allergiatesztek során vizsgált allergének gyűjtőneve. A nutritív (táplálék) allergének jelölik az egyes élelmiszereket és/vagy azok összetevőit. Az inhalatív (légúti) allergéneket a légúti allergiás tünetek esetén vizsgálják.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Elek Ágnes
egészségnevelő és egészségfejlesztő
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag