Allergiás? Itt a gyors és hatékony enyhülés!

Ne féljünk a szteroidoktól!
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Huták Judit

  HáziPatika.com

orrdugulás, asztma, szteroidok, pollenallergia, allergia

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről.

Aki allergiás, legalább olyan figyelemmel kíséri az időjárás és pollenjelentéseket, mint a kertészek: jól tudja ugyanis, hogy a kellemetlen, életet megkeserítő orrdugulás, tüsszögés, könnyezés vagy fulladás okozóit, az aprócska virágpolleneket jobb elkerülni. Aki évek óta küzd a betegséggel, tisztában van azzal, hogy mikor éppen mi virágzik, és ez milyen tüneteket okozhat nála. (Természetesen, így azt is tudja, hogy számára mi a legtökéletesebb gyógymód, mi az, ami beválik, mely módszerrel vagy gyógyszerrel tudja elviselhetővé tenni a napokat.)

Mit is jelent az allergiás rhinitis vagy az allergiás orrnyálkahártya-gyulladás? Az orrba bejutó allergének (pollenek, spórák, állatszőr vagy por) olyan reakciókat váltanak ki a túlérzékeny szervezetben, melyek tartós és kellemetlen gyulladást okoznak. A szénanátha, ami az év bizonyos időszakában jelentkezik, a fák, füvek, gyomok és gombák belélegzett spóráira adott allergiás reakció. A perenniális rhinitis az egész évben jelentkező orrnyálkahártya-gyulladás, és tüneteit számos dologra való érzékenység okozhatja; ezek közé tartozik a házipor-atka, állati szőrök, tollak és bizonyos ételek. Az is köztudott, hogy aki valamire allergiás, annál könnyebben okoznak tüneteket olyan allergének is, melyekre nem vagy csak alig mutatható ki az érzékenység.

A légúti allergének orrviszketést, orrfolyást és tüsszögést okoznak, az orrnyálkahártya megduzzad, az orr eldugul. Ezek nemcsak kellemetlen, kínos tünetek, de az életminőséget is ronthatják: a beteg például nehezen tud elaludni, nem képes kipihenni magát, így nem tud teljesíteni a munkahelyén vagy az iskolában. Az allergiás rhinitis (azaz az orrfolyással, orrdugulással, tüsszögéssel járó allergiás tünetegyüttes) gyógyszeres kezelésekor a fő cél a jól tolerálható és lépcsőzetes terápia megválasztása: legyen minél kevesebb a mellékhatás, de legyen megfelelően szabályozható a betegség; illetve, a folyamat intermittáló (időszakos) vagy perzisztáló (folyamatosan fennálló) jellegéhez is igazodjon.

A legelterjedtebb kezelésnek manapság a szájon át szedhető, úgynevezett orális H1-antihisztaminok. Ezek ugyan hatékonyan enyhítik az orrfolyást, a tüsszögést, az orrviszketést és a szemtüneteket, ugyanakkor kevésbé hatékonyak orrdugulás esetén, és gyakran más, kiegészítő kezelésre (például orr- vagy szemcseppre) is szükség lehet. Sokan pedig arról panaszkodnak, hogy egy idő után "hatástalanná" válik az antihisztamin, már nem elég nekik a napi egy szem gyógyszer.

Éppen ezért az allergia korai szakaszában, vagy ha csak egy-két tünetet észlelünk magunkon, érdemes inkább a helyileg alkalmazható, gyors és hatékony enyhülést nyújtó szerekhez, például a szteroid-tartalmú orrspray-khez fordulni. A nazális szteroidok az allergiás gyulladást számos ponton gátolják, és ezáltal az allergiás nátha valamennyi tünetét mérséklik. Segítenek csökkenteni az orr nyálkahártyájának gyulladását, így könnyen és gyorsan - már a spriccelést követő első órákban - megszüntetik az orrdugulást, mérséklik az orr nyálkahártyájának duzzanatát és az orrviszketést, valamint természetesen az orrfolyást is megállítják.

Ráadásul több kutatás is bizonyította, hogy a szteroidtartalmú orrspray-k a szemészeti tüneteket, a szemviszketést, kivörösödést és a könnyezést is hatékonyan képesek enyhíteni. Ha tehát érezzük az allergiás nátha tüneteit, forduljunk orvoshoz, hogy a helyileg alkalmazható gyulladáscsökkentő készítményeket alkalmazhassuk. Ezek ugyanis hatékonyan, kíméletesen és gyorsan képesek enyhíteni az allergiás rhinitist!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag