A legtöbben a port nem bírják

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

allergia, ételallergia, pollenallergia

Az allergia mára népbetegség lett, pár éven belül az emberiség felét érinti. A kutatások ellenére azonban még mindig nem nagyon lehet tudni, hogyan előzhető meg, vagy hogyan gyógyítható hatékonyan. Az Index.hu az olvasóitól gyűjtött észrevételeket az őket érintő allergiás tünetekről, betegségekről. Több mint négyezren válaszoltak a kérdőívükre.

Az allergia az immunrendszer túlérzékenységét jelenti. Miközben az allergiások száma rohamosan növekszik, elég keveset tudunk a gyógyításáról, az allergiásoknak egyelőre tüneti kezeléssel kell beérniük. Az immunrendszer hibás működése miatt alakul ki a betegség, testünk olyan anyagok (allergének) ellen is támadást indít, amelyek amúgy nem ártalmasak a szervezetre, mint például az állatszőr, por, pollen, tejcukor, mogyoró, rovarcsípés - írja az Index.hu.
Egy 2011-es felmérésből (14 millió fő megkérdezése alapján) kiderült, hogy a férfiak hajlamosabbak az allergiára. Ezt az Index statisztika is alátámasztják, hiszen a válaszadók kétharmada férfi. A többség (2750) csak egy-két dologra allergiás, a szerencsétlenebb egyötöd része viszont több dologra is egyszerre. Mindössze 450 válaszadó nem tud róla, hogy allergiás lenne. A legtöbben porra (2331-en) és pollenre (2072-en) allergiásak, minden másra jóval kevesebben. Az étel 82, az állatszőr 51, a fém 47, a rovarcsípés 33 válaszolónál vált ki az indokoltnál hevesebb reakciót.
A tüneteknél az orrfolyás-orrdugulás-tüsszögés a leggyakoribb

A tüneteknél az orrfolyás-orrdugulás-tüsszögés a leggyakoribb


Mivel a por- és a pollenallergia is főleg a légutakban okoz problémát, ezért a tüneteknél az orrfolyás-orrdugulás-tüsszögés a leggyakoribb, viszont jó hír, hogy arányaiban kevés betegnél (kb. 280) súlyosbodik annyira, hogy abból nehézlégzés, asztma, fulladás alakuljon ki. A második és harmadik leggyakoribb tünet a szemirritáció és a bőrkiütés. Azaz a legtöbben pollentől szenvednek az évnek egy bizonyos szakaszában, utána pedig a por-, szőr-, étel-, fém- és csípésallergia következik.
A gyerekek között egyre több az allergiás, de ez inkább ételallergiára vonatkozik. A pollen- és porallergia főleg kamaszkorban vagy felnőttként jelentkezik először. A mi statisztikánk szerint ugyanannyian lesznek allergiásak gyerekkorukban és tinédzserként, és sokkal többen felnőttként. Végzettségtől és keresettől függetlenül mellékes a megkérdezetteknek, hogy mennyibe kerül az allergiaellenes szer, csak szabadítsa meg őket az orrdugulástól, köhögéstől és a többi tünettől minél gyorsabban, de semmiképp ne álmosítson.

Az allergiát gyógyszerekkel is lehet kezelni, de megvannak a természetes módszerek is, amelyek segítenek mérsékelni a szervezet túlságosan erős immunreakcióját. Részletek!

Régi tévhit, hogy a légszennyezés miatt a nagyvárosokban több az asztmás, ekcémás, allergiás beteg. Az aktuális felmérésünk is azt igazolja, hogy arányaiban nem gyakoribb a budapestieknél az allergia, hiszen kisebb vidéki városokban, községekben is legalább ugyanannyian szenvednek a pollentől és a portól. A betegség megjelenésével kapcsolatban egy ma már biztos: az allergiára való hajlam örökletes, többek között ezért is van egyre több allergiás, a környezeti hatások kisebb arányban felelősek a kialakulásáért.
Forrás: Index.hu

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag