Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban

Pattanásos, mitesszeres, zsíros bőr

Médiatár

Pattanásos, mitesszeres, zsíros bőr

A problémás bőrről dr. Sinka-Pálinkás Rita bőrgyógyász beszél....

Teljes leírás...

A problémás bőrről dr. Sinka-Pálinkás Rita bőrgyógyász beszél.

Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Három fő rétegből, a hámból, az irhából és a bőraljából áll. Nem pusztán testünk ruhája, hanem egy nagyon is sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. A bőr klímaberendezés, hiszen elvégzi a külső hőmérsékletingadozások kiegyenlítését, ugyanakkor érzékszerv, amely felveszi a külső ingereket. Emellett folyadék- és energiaraktár, jelentős feladatot lát el a szervezet só-víz háztartásában, az immunrendszer előretolt helyőrsége. A szervezet méregtelenítésében is részt vesz, fizikális, bakteriális és kémiai behatások ellen egyaránt védi a szervezetet.
Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőrgyógyászati betegségek kezelésében mára az orvostudomány nagy eredményeket ért el: olyan kórképek esetén sikerült elérni a tünetek jelentős javulását, sőt megszüntetését, amelyek eddig hosszú évtizedeken keresztül keserítették meg a betegek életét. Ilyen bőrbajok voltak többek a pattanásos bőr és a psoriasis, vagy magyarul pikkelysömör. Ugyanakkor a modern, iparosodott világunkban a környezeti ártalmak nagy terhelésnek teszik ki az emberi szervezet e sérülékeny szervét: egyre nő pl. az allergiás jellegű bőrbetegségek előfordulási aránya.
A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás (pl. paraziták, gombás vagy bakteriális, illetve vírusfertőzések okozta gyulladás), jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze, pl. az anyagcsere vagy a hormontermelés zavarai, illetve a szervezet túlérzékenysége miatt alakul ki.

Bővebben...

Akne - pattanásos bőr

Akne vagy mitesszer, - közönséges nevén pattanás - akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik, és sajnos rendszerint be is gyullad. A pattanásos bőr általában serdülőkorban több tényező - hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások - együttes hatására alakul ki.

Bővebben...

A problémás bőrről dr. Sinka-Pálinkás Rita bőrgyógyász beszél.

Küldje tovább a képgalériát / videót barátjának, ismerősének!

Elküld

 
Az itt megadott adatokat nem tároljuk el és nem használjuk fel semmi más célra, csak hogy ismerősének elküldjük az Ön által kijelölt oldalt. Az oldalainkon található anyagok, információk bármilyen felhasználása csak a Central Médiacsoport Zrt. írásbeli engedélyével történhet.
Címkék:pattanás

Legjobb cikkek és szolgáltatások a témában

Kérdése van? Lehet, hogy itt választ talál!

Tudjon meg többet lexikonunkból!

Szponzorált hirdetések