Hírlevelek
Regisztráció
Betlex app

Fókuszban

Az érzékeny, kipirosodásra hajlamos bőr ápolása

Médiatár

Az érzékeny, kipirosodásra hajlamos bőr ápolása

Általában középkorban kialakuló bőrprobléma, bőrbetegség a rosacea, amely az orca középső részére lokalizálódik. Hogyan kell ápolni a mindennapokban? Mire kell ügyelniük az érintetteknek? A bőrgyógyász válaszol....

Teljes leírás...

Általában középkorban kialakuló bőrprobléma, bőrbetegség a rosacea, amely az orca középső részére lokalizálódik. Hogyan kell ápolni a mindennapokban? Mire kell ügyelniük az érintetteknek? A bőrgyógyász válaszol.

Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Három fő rétegből, a hámból, az irhából és a bőraljából áll. Nem pusztán testünk ruhája, hanem egy nagyon is sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. A bőr klímaberendezés, hiszen elvégzi a külső hőmérsékletingadozások kiegyenlítését, ugyanakkor érzékszerv, amely felveszi a külső ingereket. Emellett folyadék- és energiaraktár, jelentős feladatot lát el a szervezet só-víz háztartásában, az immunrendszer előretolt helyőrsége. A szervezet méregtelenítésében is részt vesz, fizikális, bakteriális és kémiai behatások ellen egyaránt védi a szervezetet.

Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőrgyógyászati betegségek kezelésében mára az orvostudomány nagy eredményeket ért el: olyan kórképek esetén sikerült elérni a tünetek jelentős javulását, sőt megszüntetését, amelyek eddig hosszú évtizedeken keresztül keserítették meg a betegek életét. Ilyen bőrbajok voltak többek a pattanásos bőr és a psoriasis, vagy magyarul pikkelysömör. Ugyanakkor a modern, iparosodott világunkban a környezeti ártalmak nagy terhelésnek teszik ki az emberi szervezet e sérülékeny szervét: egyre nő pl. az allergiás jellegű bőrbetegségek előfordulási aránya.

A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás (pl. paraziták, gombás vagy bakteriális, illetve vírusfertőzések okozta gyulladás), jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze, pl. az anyagcsere vagy a hormontermelés zavarai, illetve a szervezet túlérzékenysége miatt alakul ki.

Bővebben...

Általában középkorban kialakuló bőrprobléma, bőrbetegség a rosacea, amely az orca középső részére lokalizálódik. Hogyan kell ápolni a mindennapokban? Mire kell ügyelniük az érintetteknek? A bőrgyógyász válaszol.

Küldje tovább a képgalériát / videót barátjának, ismerősének!

Elküld

 
Az itt megadott adatokat nem tároljuk el és nem használjuk fel semmi más célra, csak hogy ismerősének elküldjük az Ön által kijelölt oldalt. Az oldalainkon található anyagok, információk bármilyen felhasználása csak a Central Digitális Média Kft. írásbeli engedélyével történhet.

Legjobb cikkek és szolgáltatások a témában

Kérdése van? Lehet, hogy itt választ talál!

Tudjon meg többet lexikonunkból!

Szolgáltatások

Szponzorált hirdetések