Hírlevelek
Regisztráció
Betlex app

Fókuszban

Bőrrák - sokkoló képek

Médiatár

Bőrrák - sokkoló képek

2/14

A bőrrák agresszív, rosszindulatú betegség, amely évente 700 ember halálát okozza Magyarországon. Sokkoló képek következnek! Olvassa el cikkünket és kerülje el a veszélyeket!...

Teljes leírás...

A bőrrák agresszív, rosszindulatú betegség, amely évente 700 ember halálát okozza Magyarországon. Sokkoló képek következnek! Olvassa el cikkünket és kerülje el a veszélyeket!

Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Három fő rétegből, a hámból, az irhából és a bőraljából áll. Nem pusztán testünk ruhája, hanem egy nagyon is sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. A bőr klímaberendezés, hiszen elvégzi a külső hőmérsékletingadozások kiegyenlítését, ugyanakkor érzékszerv, amely felveszi a külső ingereket. Emellett folyadék- és energiaraktár, jelentős feladatot lát el a szervezet só-víz háztartásában, az immunrendszer előretolt helyőrsége. A szervezet méregtelenítésében is részt vesz, fizikális, bakteriális és kémiai behatások ellen egyaránt védi a szervezetet.

Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőrgyógyászati betegségek kezelésében mára az orvostudomány nagy eredményeket ért el: olyan kórképek esetén sikerült elérni a tünetek jelentős javulását, sőt megszüntetését, amelyek eddig hosszú évtizedeken keresztül keserítették meg a betegek életét. Ilyen bőrbajok voltak többek a pattanásos bőr és a psoriasis, vagy magyarul pikkelysömör. Ugyanakkor a modern, iparosodott világunkban a környezeti ártalmak nagy terhelésnek teszik ki az emberi szervezet e sérülékeny szervét: egyre nő pl. az allergiás jellegű bőrbetegségek előfordulási aránya.

A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás (pl. paraziták, gombás vagy bakteriális, illetve vírusfertőzések okozta gyulladás), jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze, pl. az anyagcsere vagy a hormontermelés zavarai, illetve a szervezet túlérzékenysége miatt alakul ki.

Bővebben...

Tumoros megbetegedések

A szervezetben a sejtek, szövetek rendellenes növekedése, burjánzása növedékek, tumorok képződéséhez vezethet. Tumor, illetve daganat sokféle lehet, valamennyi szervünket megbetegítheti. Két alapvető formáját szokták elkülöníteni.

A jóindulatú daganat sejtjei, szövetei hasonlítanak az adott szerv alapszövetéhez, "tisztelik" a szövetek, szervek határait, rendszerint élesen elkülönülnek azoktól, áttétet nem képeznek. A rosszindulatú daganat, a rák - szakszóval karcinóma, neoplázia - összefoglaló neve mindazon - sokszor egymástól rendkívül különböző - betegségeknek, melyeket a megbomlott anyagcseréjű sejtek féktelen szaporodása és áttétképző képessége jellemez, amikor is a sejtek eredeti szövetükből, a daganatból elszabadulnak, és a szervezetben szétszóródva más szövetekben képeznek daganatot.

A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás, - azaz környezeti tényezők, - valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak, illetve felerősíthetik a külső hatást. A környezeti tényezők közül ki kell emelni a dohányzást, amely minden rákfajta kialakulásának valószínűségét növeli, de különösen a tüdő-, száj-, gége- és húgyhólyagrákét. A túlzott alkoholfogyasztás is kedvez a ráknak. Környezetünk karcinogén (rákkeltő) anyagai közül a legfontosabbak az arzén, az azbeszt, bizonyos aromás vegyületek, a benzol, festékek és lakkok alkotórészei, a nikkel és a vinil-klorid. Az emésztőrendszeri rákok kialakulásában pedig a helytelen táplálkozás játszik szerepet.

Szervezetünkben nap mint nap keletkezhetnek rendellenes sejtek, mégis nagyon ritka, hogy ezekből betegség fejlődik, mivel szervezetünk védekezőrendszere, az immunrendszer ezeket normálisan képes felismerni és elpusztítani. Néha a sejteknek sikerül kibújnia a szervezet ellenőrzőrendszerének felügyelete alól. Erre sokkal nagyobb az esély, ha az immunrendszer működésének hatékonysága gyengül. A rák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, bár vannak kifejezetten fiatalkori rákok is.

Bővebben...

A bőrrák agresszív, rosszindulatú betegség, amely évente 700 ember halálát okozza Magyarországon. Sokkoló képek következnek! Olvassa el cikkünket és kerülje el a veszélyeket!

Küldje tovább a képgalériát / videót barátjának, ismerősének!

Elküld

 
Az itt megadott adatokat nem tároljuk el és nem használjuk fel semmi más célra, csak hogy ismerősének elküldjük az Ön által kijelölt oldalt. Az oldalainkon található anyagok, információk bármilyen felhasználása csak a Central Digitális Média Kft. írásbeli engedélyével történhet.
Címkék:rák

Legjobb cikkek és szolgáltatások a témában

Kérdése van? Lehet, hogy itt választ talál!

Tudjon meg többet lexikonunkból!

Ami fontos lehet: címek, adatok

Tesztelje magát!

Szponzorált hirdetések