Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban

Leiden-mutáció (APC-rezisztencia, FVL)

Laboreredmények

APC-rezisztencia, FVL

Leiden-mutáció, Aktivált Protein-rezisztencia, Factor V Leiden

Típus: Teljes vérből nyálkahártya-kaparékból végzett genetika.

Szerző: Dr. Novák István  |  Lektor: Dr. Németh Zsófia

A vizsgálat a trombózis leggyakoribb genetikai hajlamosító tényezőjének kimutatására szolgál.

Speciális előkészület:

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A véralvadást bonyolult szabályozórendszer vezérli: az alvadéknak el kell zárnia a vérzés útját, de nem szabad kialakulnia, ha az érfal ép. A véralvadási rendszer egyik tagja az V. faktor, melynek génje többféle változatban fordul elő az emberek körében. Az egyik ilyen változatot hívják Leiden-mutációnak. Azoknál, akikben az V. faktor génjének ezen módosulata található meg, magasabb a vérrögök, a trombózis kialakulásának valószínűsége.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A trombózishajlam genetikai hátterének kimutatására. A vizsgálatot akkor érdemes elvégezni, ha a családban fiatal korban alakult ki trombózis.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

Amennyiben a Leiden-mutáció az egyik szülőtől örökölt génen található meg (heterozigóta), a mélyvénás trombózis kockázata mintegy nyolcszorosára emelkedik. Amennyiben mindkét szülőtől a mutáns gént örökli valaki (homozigóta), a kockázat nyolcvanszoros.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A genetikai sajátosságainkon nem tudunk változtatni, de a betegségek nagy részének kialakulásáért nemcsak öröklött, hanem környezeti, életmódbeli tényezők is felelősek. Amennyiben valamely betegség kockázatát növelő genetikai változatot hordozzuk, a legfontosabb, hogy odafigyeljünk azon faktorokra, melyek megváltoztathatóak (táplálkozás, dohányzás, mozgás, stb.). A Leiden-mutációt hordozók esetében kiemelten fontos, hogy ne dohányozzanak, ne legyenek túlsúlyosak, mozgásban gazdag életmódot folytassanak, kerüljék bizonyos hormonális fogamzásgátló tabletták használatát.

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Laboreredmények