Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban

Fehérvérsejtszám (fvs-szám, FVS, WBC)

Laboreredmények

fvs-szám, FVS, WBC

Fehérvérsejtszám, White Blood Cell

Típus: Teljes vérből készült hematológia.

Szerző: Dr. Novák István  |  Lektor: Dr. Németh Zsófia

Normálérték
4300 - 10800 /ml
A fehérvérsejtek száma számos ok miatt emelkedhet vagy csökkenhet eltérése esetén további vizsgálatok végzése szükséges.

Speciális előkészület:

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A fehérvérsejtek a szervezet védekező rendszerének tagjai, a csontvelőben termelődnek, a vérben és a nyirokutakban keringenek. Feladatuk az idegen anyagok (baktériumok, vírusok) elpusztítása. Nem csak a fehérvérsejtek számát, hanem egyes - részben más-más feladattal bíró fajtáinak arányát is mérik, és értékelik a vizsgálat során.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Nem specifikus vizsgálat, hanem a teljes vérkép része. Fertőzés, gyulladás, bizonyos tumorok, valamint egyes kezelések (például sugár- vagy kemoterápia) mellékhatása esetén mutat emelkedett vagy csökkent értéket.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:

Csökken a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképessége.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

A normális fehérvérsejtek számának növekedése önmagában nem okoz tüneteket. Ha csontvelőbetegségek (pl. leukémiák) esetében kóros fehérvérsejtek szaporodnak el, melyek nem képesek eredeti feladatuk ellátására, szintén a fertőzések elleni védekezés csökkenése figyelhető meg. Szélsőségesen magas értékénél a vér folyékonysága csökken, amely vérellátási zavarokhoz vezethet.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

A fehérvérsejtek száma csökkenhet vírusfertőzések, autoimmun-betegségek, sugárkezelés, mérgezések és számos gyógyszer hatására.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A fehérvérsejtek száma növekedhet bakteriális fertőzések, gyulladásos állapotok, köszvény, pajzsmirigy-túlműködés hatására. Az extrém magas fehérvérsejt-szám a csontvelőműködés zavara, leukémiás megbetegedés gyanúját veti fel.

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Laboreredmények