Hírlevelek
Regisztráció
Betlex app

Fókuszban

Anti-nukleáris antitest (ANA)

Laboreredmények

ANA

Anti-nukleáris antitest

Típus: Vérszérumból készülő immunológiai viszgálat

Szerző: Dr. Novák István  |  Lektor: Dr. Németh Zsófia

Normálérték
A normálérték a negatív érték, vagyis ha nem mutatható ki antinukleáris antitest.
Az ANA-vizsgálat olyan auto-antitesteket vizsgál, melyek szintje autoimmun betegségekben, elsősorban SLE-ben megemelkedik. A vizsgálat eredményét csak más immunológia vizsgálatokkal, valamint a klinikai képpel együtt szabad értelmezni.

Speciális előkészület:

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

Az autoimmun betegségek alapja, hogy az immunrendszer eddig többnyire ismeretlen okokból idegennek tart bizonyos, a saját szervezetben lévő sejteket, és ellenük - ugyanúgy, mint a behatoló baktériumok ellen - immunreakció indul. Az anti-nukleáris antitestek (sejtmag ellenes ellenanyag, ANA) egyike az autoimmun betegségekben termelődő ellenanyagoknak.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

SLE vagy más autoimmun betegség gyanúja esetén a betegség megerősítésére, kizárására alkalmazzák.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

A magasabb ANA-érték azt jelenti, hogy a szervezetben a normálisnál nagyobb mennyiségben találhatóak meg a sejtmag elleni antitestek. Az ANA jelentősége, hogy leggyakrabban lupus erythematosus (e.: lupusz eritematózusz), SLE) elnevezésű betegség esetén mutatható ki, így a sokféle tüneteket okozó betegség egyik kimutatási módszereként alkalmazható. Emellett más autoimmun betegségekben - mint a szkleroderma, a polimiozitisz, a primer biliáris cirrózis vagy az autoimmun hepatitisz - is jelentősége van emelkedett voltának. Egyes autoimmun betegségekben azonban, bár szintje emelkedett lehet, nem segít a diagnózis felállításában. A magasabb érték nem feltétlen jelenti azt, hogy a vizsgált személy biztosan autoimmun betegségben, SLE-ben szenved, főleg a határértéket alig meghaladó vizsgálati eredmények esetében. Idősebb korban gyakori az álpozitív eredmény; egyes tanulmányok szerint minden 10. 60 évnél idősebb, egyébként nem beteg emberben pozitív eredményt ad az ANA-vizsgálat. Az autoimmun kórképekre különösen igaz, hogy csak a többféle laboratóriumi lelet és a klinikai kép együttes értékelésével lehet megfelelő diagnózist adni.

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Laboreredmények