Rosszabb az egészségügy, mint a 80-as években

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Nemcsak az Európai Unió tizenöt legkorábbi államához, de a V4-ekhez képest is rendkívül rosszak Magyarország egészségügyi mutatói.

Az egészségügy területén komoly lemaradásunk van az EU-15 átlagához, és a többi visegrádi országhoz képest is. A mutatóink gyengébbek, mint amilyenek a '80-as évek végén voltak, ráadásul hazánk gazdasági fejlettségéhez képest az elvárhatónál rosszabb a népesség egészségi állapota - idézi az Mno.hu Orosz Évát, az ELTE egyetemi tanárát, aki a Tárki Társadalmi riport 2016 című kötet bemutatóján szólalt fel. 

Sok haláleset elkerülhető lenne

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) szerint az egészségügyben dolgozók egzisztenciális biztonsága mellett hangsúlyozni kell a betegbiztonság fontosságát is. Álláspontjukat az alábbi cikkben foglaltuk össze.


A különböző iskolai végzettséggel rendelkezők egészségi állapotát vizsgálva lényegesen nagyobb a különbség, mint az EU-15 országaiban (vagyis az unió ezredfordulós tagországaiban) - ez derül ki az oktató Kollányi Zsófiával írt tanulmányából. 2014-ben a negyvenéves magyar férfiak életkilátásai
6,8 évvel voltak rövidebbek a vizsgált országok átlagánál. Még a Visegrádi Négyek országainak átlagéletkoránál is rövidebb 2,2 évvel. Az 1960-as évektől csupán 1,4 év a javulás a férfiak negyvenéves korban várható átlag élettartama között. A nők esetében sem sokkal jobb a helyzet. 2014-ben az EU-15 országok és a hazai várható élettartam átlag között 4,8 év volt a különbség.Rengeteg haláleset megelőzhető lenne

A százezer lakosra jutó megelőzhető halálozás hazánkban 2,10

Az idő előtti, korai halálozás száma azonban jelentősen lecsökkent 2003 és 2013 között, a férfiaknál 33 százalékkal, nők esetében pedig 27 százalékkal. Nem sok örömre ad okot ugyanakkor, hogy a kezelhető, megelőzhető (vagyis optimálisan működő ellátással és eredményes megelőzéssel elkerülhető lenne) halálozások tekintetében Magyarország áll a legrosszabb helyen a V4-ek közül.


A százezer lakosra jutó megelőzhető halálozás hazánkban 2,10, míg ez a szám Csehországban 1,51, Lengyelországban 1,48, Szlovákiában pedig 1,86. Ennél is borúsabb a kép, ha a kezelhető halálozásokat nézzük. E tekintetben ugyanis még rosszabb, 2,52 a magyar mutató, míg Csehországé 1,81, Lengyelországé 1,72, Szlovákiáé pedig 2,44. A rossz mutatók egyik okának az egészségügy alulfinanszírozottságát jelöli meg a tanulmány, az EU-ban szinte egyedülálló módon a DDP-arányos finanszírozás az utóbbi években még csökkent is.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső