Kiemelt figyelmet kap az iskolaorvoslás

A kormány az idei évben 100 millió forinttal növelte az iskolaorvosi tevékenységre fordítandó keretösszeget, ez csaknem hétszázalékos emelést jelent - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence kiemelte: az iskola-egészségügyi ellátás képes kapcsolatot tartani az érintett lakosság teljes egészével. Ezáltal ezen a szinten lehet a lakosság egészségmagatartását a leghatékonyabban befolyásolni, és a gyakorlatban is egyenlő hozzáférést biztosítani a gyermekek és felnőttek számára a közel azonos színvonalú szolgáltatásokhoz.

Mivel nem különíthető el az egészségügyi alapellátás más területeinek fejlesztésétől, ezért a kormány az iskola-egészségügyi ellátás megreformálását komplex formában készíti elő. Méghozzá a lakóhelyközeli egészségszolgáltatások körének bővítésével, a népegészségügyi szemléletű iskola-egészségügy és a védőnői hálózat szerepének és feladatainak újragondolásával.

Az iskolában az orvos feladata egészen más, mint a háziorvosi rendelőben, még akkor is, ha a személye esetleg megegyezik.

Mindez egyrészt a jelenlegi szolgáltatások, valamint a meglévő portfólió fejlesztését, másrészt az orvosi-, védőnői- és más szakdolgozói humánerőforrás-állomány kapacitásainak, tudásának, képességeinek bővítését, megelőzést támogató szemléletének és attitűdjének fejlesztését igényli.

Több milliárd forintos programok

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a kormány a fenti célok megvalósítása érdekében egy 18 milliárd forintos keretet különített el. A program részeként kidolgozzák a lakóhelyközeli egészségügyi szolgáltatások rendszerét. A lakóhely közelében elérhető megelőző és a beteg gyógyulásával, nem pedig továbbutalásával végződő ellátások fejlesztése, valamint ennek központi támogatása prioritást élvez az egészségpolitikában.

Jelentős összegeket különítettek el az iskolai egészségfejlesztésre

Hozzátette: a népegészségügyi és mentális egészségfejlesztés hatékony működtetésére, szervezeti struktúrájára és finanszírozására az említett program tesz javaslatot.

A fenti programhoz kapcsolódóan a kormány további hétmilliárd forintot különített el a helyi népegészségügyi kapacitások fejlesztésére - jelezte az államtitkár, aki szerint a mentális egészség országos mutatóinak javításához elengedhetetlen a területi népegészségügyi intézményrendszer bővítése, a minél teljesebb országos lefedettség elérése érdekében.

Teljes körű iskolai egészségfejlesztés

Rétvári Bence kiemelte: a teljes körű iskolai egészségfejlesztés a specifikus iskolai programok révén valósulhat meg, amelyek elsődleges felelőse az iskola-egészségügyi ellátórendszer, továbbá a pedagógusok és a segítő szakemberek.


Az iskolai programokban egyebek között megjelenik a dohányzás megelőzésének és visszaszorításának előmozdítása is.

A felhívások megjelenéseit az idei évre tervezik.

Életmódváltók

Legnézettebb videónk: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Hozzászólások

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső