Kiemelt figyelmet kap az iskolaorvoslás

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A kormány az idei évben 100 millió forinttal növelte az iskolaorvosi tevékenységre fordítandó keretösszeget, ez csaknem hétszázalékos emelést jelent - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence kiemelte: az iskola-egészségügyi ellátás képes kapcsolatot tartani az érintett lakosság teljes egészével. Ezáltal ezen a szinten lehet a lakosság egészségmagatartását a leghatékonyabban befolyásolni, és a gyakorlatban is egyenlő hozzáférést biztosítani a gyermekek és felnőttek számára a közel azonos színvonalú szolgáltatásokhoz.

Mivel nem különíthető el az egészségügyi alapellátás más területeinek fejlesztésétől, ezért a kormány az iskola-egészségügyi ellátás megreformálását komplex formában készíti elő. Méghozzá a lakóhelyközeli egészségszolgáltatások körének bővítésével, a népegészségügyi szemléletű iskola-egészségügy és a védőnői hálózat szerepének és feladatainak újragondolásával.

Az iskolában az orvos feladata egészen más, mint a háziorvosi rendelőben, még akkor is, ha a személye esetleg megegyezik.

Mindez egyrészt a jelenlegi szolgáltatások, valamint a meglévő portfólió fejlesztését, másrészt az orvosi-, védőnői- és más szakdolgozói humánerőforrás-állomány kapacitásainak, tudásának, képességeinek bővítését, megelőzést támogató szemléletének és attitűdjének fejlesztését igényli.

Több milliárd forintos programok

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a kormány a fenti célok megvalósítása érdekében egy 18 milliárd forintos keretet különített el. A program részeként kidolgozzák a lakóhelyközeli egészségügyi szolgáltatások rendszerét. A lakóhely közelében elérhető megelőző és a beteg gyógyulásával, nem pedig továbbutalásával végződő ellátások fejlesztése, valamint ennek központi támogatása prioritást élvez az egészségpolitikában.

Jelentős összegeket különítettek el az iskolai egészségfejlesztésre

Hozzátette: a népegészségügyi és mentális egészségfejlesztés hatékony működtetésére, szervezeti struktúrájára és finanszírozására az említett program tesz javaslatot.

A fenti programhoz kapcsolódóan a kormány további hétmilliárd forintot különített el a helyi népegészségügyi kapacitások fejlesztésére - jelezte az államtitkár, aki szerint a mentális egészség országos mutatóinak javításához elengedhetetlen a területi népegészségügyi intézményrendszer bővítése, a minél teljesebb országos lefedettség elérése érdekében.

Teljes körű iskolai egészségfejlesztés

Rétvári Bence kiemelte: a teljes körű iskolai egészségfejlesztés a specifikus iskolai programok révén valósulhat meg, amelyek elsődleges felelőse az iskola-egészségügyi ellátórendszer, továbbá a pedagógusok és a segítő szakemberek.


Az iskolai programokban egyebek között megjelenik a dohányzás megelőzésének és visszaszorításának előmozdítása is.

A felhívások megjelenéseit az idei évre tervezik.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső