Kiderült, ennyi magyar cukorbeteg

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisában felhalmozott információkra alapozott felmérés áttekintő képet ad az elmúlt másfél évtized hazai cukorbeteg-ellátásáról.

Átütő pozitív tendenciák láthatók a magyarországi cukorbeteg-ellátásban: 5800 elkerült halálozás évente, harmadával csökkent infarktus- és negyedével kisebb stroke-veszély, kevesebb amputáció és kevesebb kórházban töltött idő - derül ki a Magyar Diabetes Társaság elmúlt 15 esztendőt átfogó, nagyszabású (DIABETES EPI) projektjének kutatásából. Mindez olyan időszakban, amikor alig félmillióról közel 800 ezerre nőtt itthon az ismert cukorbetegek száma.

Nő a betegszám és a költség

A cukorbetegek mintegy 94 százaléka 2-es típusú diabéteszes Magyarországon. "Ez a világjárványként számon tartott betegség ma már minden ötödik 60 év feletti egyénnél megtalálható" - mondja Jermendy György professzor. A 700 ezret meghaladó felnőtt- és időskorú cukorbeteg korszerű elvek szerinti ellátására és főként a szövődmények kezelésére jelenleg évi 200 milliárd forintot meghaladó összeget költ az egészségügyi kormányzat. 2006 óta a ráfordított költség növekedése megfelel a betegszám növekedésének, az azóta elérhetővé vált modern, drágább kezelések ellenére a betegszintű költségek egyáltalán nem nőttek az elmúlt 8 évben.

Az éves költségkeret mindössze 12 százaléka jut a szövődmények megelőzését szolgáló modern terápiákra. Ezen ráfordítások tükrében különösen jelentősnek tekinthetők az EPI kutatásból levonható pozitív eredmények és tendenciák.
A kedvező folyamatok sorába tartozik, hogy az elmúlt 8 évben kisebb arányban kerültek diabéteszesek kórházba, és megrövidült az ott töltött idő is. Mint a Magyar Diabetes Társaság elnökének, Kempler Péter professzornak és a társaság leendő elnökének, Wittmann István professzornak a szavaiból kiderül, ebben az időszakban már 1000-rel kevesebb volt a szívinfarktusok száma, a kilátások pedig még biztatóbbak.
Átütő pozitív tendenciák láthatók a magyarországi cukorbeteg-ellátásban

Átütő pozitív tendenciák láthatók a magyarországi cukorbeteg-ellátásban

Jelentős mértékben csökkent a stroke kialakulásának esélye is, kevesebb lett az amputáció, és ami a legfontosabb, közel 6000-rel csökkent az időskori cukorbetegek halálozása. Ezen eredmények azért is figyelemre méltók, mert a diabéteszes betegek mintegy 40 százaléka meghal 14 évvel a diagnózis felállítását követően. Ez 70 százalékkal magasabb halandóságot jelent a hasonló korú, nem cukorbeteg lakosság körében tapasztaltaknál.
Ezért ezek az eredmények kifejezetten örömteliek a diabéteszes betegeknek - Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) elnöke szerint, aki elmondta, hogy a modern antidiabetikus terápiák hozzáférhetőségét az elmúlt 4-5 évben a kormányzat többnyire lehetővé tette. Részben ennek is köszönhető ez a sok pozitív eredmény: hogy csökkent a halálozás, infarktus és agyvérzés esélye.

A napi többszöri inzulin-injekció, illetve a rendszeres kontrollvizsgálatok miatt az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő életét végigkíséri saját gyógykezelése. Hogyan készítse fel erre betegét a háziorvos? Kattintson a részletekét!

Nagyon fontos, hogy a kormányzat a jövőben is prioritásként kezelje ennek a 730 ezer betegnek az ellátását, biztosítsa a korszerű antidiabetikus terápiák elérhetőségét és továbbra is támogassa a szakmai irányelvek fejlődésének megfelelő betegellátást, hogy ez a kedvező tendencia folytatódhasson.
Forrás: Diabetes 2016/3
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső