Így viszik kórházba a túlsúlyosakat

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

150 kilogrammnál súlyosabb emberek szállítására is alkalmas mentőautó eddig csak egy teljesített szolgálatot Magyarországon. A mentősök között "bálna" névvel illetett járművekből több újat is vásárolna az Országos Mentőszolgálat.

Jelentős forrásokhoz juthat a következő két évben az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), a mostani, 36 milliárd forintos költségvetését megdupláznák - tudta meg a Népszava kormányzati forrásból. Az összegből a bérek kiigazítására csaknem 12 milliárd forintot szánnának, de több mint háromszáz új mentőautót, valamint védőruhákat is vásárolnának a mentőknek.

Mentőink világújdonságnak számító módszereket és eszközöket alkalmaztak az elmúlt századokban. A vasúti mentővagon és a rohamkocsi egyaránt "magyar találmány". A mentés magyar történetéről az alábbi cikkünkben írtunk bővebben!

A béremelés 2017 májusában kezdődne, a mentőtisztek jövedelme összességében 170-220 ezer forinttal, a mentőápolóké 100-120 ezer forinttal lehet több, mint most. A béremeléssel az évek óta állandósult szakemberhiányt orvosolnák, a 272 mentőorvosi állásban ugyanis jelenleg mindössze 170 orvos dolgozik. Felújítanák a mentősök ruhatárát is, amelynek hiányosságaira már 2003-ban felhívta a figyelmet az ombudsman. A fertőzésveszélynek kitett mentősök nem mind kapnak megfelelő védőruhát, és akinek van annak speciális tisztításáról sem gondoskodik az OMSZ. A tervezet csaknem kétmilliárd forintot szán e célra, viszont a ruhák várhatóan csak 2018-ban érkeznek meg. 

Több mint háromszáz új mentőautót vásárolhat az OMSZ
Több mint háromszáz új mentőautót vásárolhat az OMSZ (MTI Fotó: Mihádák Zoltán)

Bútorszállító helyett bálna

Két év alatt összesen 324 új mentőautó vásárlásával újítanák fel az OMSZ gépparkját, így a szolgálatban lévő járművek átlagéletkora már csak hat év lesz - jelenleg csaknem negyedük tíz évnél öregebb. Az eszközpark-megújítási program része az is, hogy valamennyi régió kapna egy úgynevezett bálna autót. Azokat a gépkocsikat hívják így, amelyeket a túlsúlyos, 150 kiló feletti betegek szállítására is használhatnak. Most egyetlen ilyen autója van az OMSZ-nak, az is egy éve áll a szerelőműhelyben. Jelenleg ha a közép-magyarországi régióban ilyen beteg van, akkor a garázsmester szól a bútorszállító, dobozos autókat üzemeltető ismerősének, aki kölcsönad egy kocsit a mentőknek - írja a Népszava.


Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Beteg a családban?Influenza

Beteg a családban?Fertőtlenítsünk, előzzük meg a további problémákat!

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseBechterew-kór

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseMilyen betegségek tartoznak a gerincízületi gyulladások közé?

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretnePikkelysömör

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretneA pikkelysömör az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés

Az ízületi fájdalmak kezeléseÍzületi fájdalmak

Az ízületi fájdalmak kezeléseGyulladásszerű, égető érzés, az ízületek forrósága, a végtagok merevsége reggelente?

Vénás betegségek és az aranyérFókuszban

Vénás betegségek és az aranyérAz aranyér igazi népbetegség

Mi a lázgörcs?Lázgörcs

Mi a lázgörcs?Eszméletvesztéssel, izommerevséggel és -rángásokkal járhat

Inkontinencia a világbanInkontinencia

Inkontinencia a világbanVizeletcsepegés: a nyugati kultúra hozadéka

Arthritis pszoriaticaPikkelysömör

Arthritis pszoriaticaA pikkelysömör nevű bőrbetegség ízületi gyulladással együtt járó formája

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső