Háziorvosok szakvizsga nélkül

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A praxisprogramnak köszönhetően háziorvosi szakvizsga nélkül is dolgozhatnak a háziorvosi körzetekben az orvosok. Az égető háziorvoshiányra ez a szakemberek szerint nem a legmegfelelőbb válasz.

Számtalan cikk született már az egyre égetőbb orvoshiányról, valamint a vidéken betöltetlen praxisok növekvő számáról. A Magyar Nemzet az Országos Alapellátási Intézet (Oali) honlapján közzétett egyik dokumentumból ismertette a Praxisprogram I. részleteit, amely részben ezt a problémát orvosolná. Ennek értelmében már olyan orvosok is elláthatnak helyettesítő háziorvosi tevékenységet, akik még nem tették le a háziorvostani szakvizsgát. A helyettesítés feltétele, hogy az érintetteknek hat éven belül meg kell szerezniük a háziorvosi szakvizsgát, az idő alatt heti négy munkanapon rendelnek a körzetben - írja az MNO.
A praxisprogramnak köszönhetően háziorvosi szakvizsga nélkül is dolgozhatnak a körzetekben az orvosok

A praxisprogramnak köszönhetően háziorvosi szakvizsga nélkül is dolgozhatnak a körzetekben az orvosok

Önálló praxist abban az esetben kaphatnak a háziorvosi szakvizsgával nem rendelkezők, amennyiben rendelkeznek valamilyen más szakvizsgával. Ez lehet például bőrgyógyászat, fül-orr-gégegyógyászat, gyermeksebészet, fizioterápia, szemészet vagy szülészet-nőgyógyászat szakvizsga is. A háziorvosi szakvizsgát nekik öt éven belül kell megszerezniük. A Nol.hu szerint a változtatások megosztják a szakmát, egyes orvosok szerint be kellene tiltani a jelenlegi gyakorlatot.

"A háziorvosi részvizsgának elengedhetetlennek kellene lennie ahhoz, hogy valaki háziorvosi praxisban, önállóan láthasson el betegeket" - nyilatkozta a lapnak Bárdos Judit háziorvos, a Semmelweis Egyetem oktató orvosa. Szerinte csak a szükséges részvizsga letétele után tudnak felelősséggel döntést hozni az orvosok, a friss diplomás, kezdő rezidensek és az egyéb szakvizsgával rendelkezők számára is fontos ugyanis, hogy a háziorvosi képzésben is eltöltsenek bizonyos időt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a tavalyi 10 milliárd forintos többlettámogatás után a kormány 14 milliárdos pluszforrást biztosít az egészségügyi alapellátásra, pluszpénzt kapnak a háziorvosok, az alapellátó fogorvosok és a védőnők. Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Vele ellentétes véleményt képvisel a témában ugyanakkor Komáromi Zoltán háziorvos. Ő úgy véli, a semminél az is jobb, ha valaki szakvizsga nélkül végez e területen helyettesítő tevékenységet. Mint elmondta, néhány évtizede ő maga is szakvizsga nélkül kezdte meg a munkáját, és az idősebb kollégáktól kért segítséget. Szerinte az nem feltétlenül baj, ha valaki lassabban dolgozik a tapasztalatlansága miatt, és még nem hallott olyanról, hogy a betegek elégedetlenek lettek volna a doktor személye miatt - idézte a lap a háziorvost.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32467

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső