Drasztikusan rövidültek a várólisták

17,2 milliárd forintot fordítottak négy év alatt a várólisták csökkentésére - a legnagyobb változás a térdprotézis-beültetéseknél érzékelhető.

Európa élvonalába kerültünk a várólisták hosszát tekintve: van olyan műtét, amelynek harmadára csökkent a várakozási ideje . Ugyanakkor bár a betegek a rövidebb várakozási idő érdekében másik kórházban is kezeltethetnék magukat, nem élnek a lehetőséggel - írja a magyarhirlap.hu

Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára tegnap elmondta: míg 2012-ben több mint hetvenezren voltak a várólistákon, addig ez a szám mára huszonnyolcezer alá csökkent. Az államtitkár arról is beszélt, hogy nem csupán a kórházi várólisták hossza, hanem a várakozási idő is rövidebb lett.

2012-ben több mint hetvenezren voltak a várólistákon, ez a szám mára huszonnyolcezer alá csökkent
2012-ben több mint hetvenezren voltak a várólistákon, ez a szám mára huszonnyolcezer alá csökkent

A változás az államtitkár szerint leginkább a térdprotézis-műtéteknél érzékelhető: egy-egy ilyen beavatkozásra az eddig megszokott átlagos kilencszázhat nap helyett csak háromszázhatvannyolcat kell várni. A csípőprotézis-műtétek várakozási ideje hatszázötvennyolc napról háromszáznégyre csökkent, a szürke hályog műtétekre pedig kétszázkilencven helyett kilencvennégy napra adnak időpontot.

Közel 28 ezer ember vár valamilyen műtéti ellátásra Magyarországon, de hogy mennyit, a beavatkozás típusától függ. Míg egy gerincstabilizáló műtét esetén több mint egy évre jegyeznek elő, egy mandulaműtétre körülbelül másfél hónapot kell csak várni. Kíváncsi, milyen műtétre kell a legtöbbet várni? Korábbi cikkünkből megtudhatja.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint Magyarországnak sikerült Európa élmezőnyébe jutnia, ugyanis több nagy országot megelőzve Nagy-Britanniával került egy szintre. "Bár Dánia és Olaszország még mindig lehagy minket várólisták tekintetében, jó pozíciónk van" - hangsúlyozta Velkey. Nyilvánvalóan akad még tennivaló, folyamatosan javítani kell a programot, de összességében nagy eredményt ért el Magyarország - tette hozzá.


Bár van lehetőség arra, hogy a betegek másik intézményben kezeltessék magukat, és korábban műtsék meg őket, ezzel nem szívesen élnek, hiszen ragaszkodnak az orvosukhoz. Ezért - összegzett az elnökhelyettes - ez a fajta felkínált kedvezmény nem hozott áttörő javulást.

Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső