Drasztikusan rövidültek a várólisták

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

17,2 milliárd forintot fordítottak négy év alatt a várólisták csökkentésére - a legnagyobb változás a térdprotézis-beültetéseknél érzékelhető.

Európa élvonalába kerültünk a várólisták hosszát tekintve: van olyan műtét, amelynek harmadára csökkent a várakozási ideje . Ugyanakkor bár a betegek a rövidebb várakozási idő érdekében másik kórházban is kezeltethetnék magukat, nem élnek a lehetőséggel - írja a magyarhirlap.hu

Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára tegnap elmondta: míg 2012-ben több mint hetvenezren voltak a várólistákon, addig ez a szám mára huszonnyolcezer alá csökkent. Az államtitkár arról is beszélt, hogy nem csupán a kórházi várólisták hossza, hanem a várakozási idő is rövidebb lett.

2012-ben több mint hetvenezren voltak a várólistákon, ez a szám mára huszonnyolcezer alá csökkent
2012-ben több mint hetvenezren voltak a várólistákon, ez a szám mára huszonnyolcezer alá csökkent

A változás az államtitkár szerint leginkább a térdprotézis-műtéteknél érzékelhető: egy-egy ilyen beavatkozásra az eddig megszokott átlagos kilencszázhat nap helyett csak háromszázhatvannyolcat kell várni. A csípőprotézis-műtétek várakozási ideje hatszázötvennyolc napról háromszáznégyre csökkent, a szürke hályog műtétekre pedig kétszázkilencven helyett kilencvennégy napra adnak időpontot.

Közel 28 ezer ember vár valamilyen műtéti ellátásra Magyarországon, de hogy mennyit, a beavatkozás típusától függ. Míg egy gerincstabilizáló műtét esetén több mint egy évre jegyeznek elő, egy mandulaműtétre körülbelül másfél hónapot kell csak várni. Kíváncsi, milyen műtétre kell a legtöbbet várni? Korábbi cikkünkből megtudhatja.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint Magyarországnak sikerült Európa élmezőnyébe jutnia, ugyanis több nagy országot megelőzve Nagy-Britanniával került egy szintre. "Bár Dánia és Olaszország még mindig lehagy minket várólisták tekintetében, jó pozíciónk van" - hangsúlyozta Velkey. Nyilvánvalóan akad még tennivaló, folyamatosan javítani kell a programot, de összességében nagy eredményt ért el Magyarország - tette hozzá.


Bár van lehetőség arra, hogy a betegek másik intézményben kezeltessék magukat, és korábban műtsék meg őket, ezzel nem szívesen élnek, hiszen ragaszkodnak az orvosukhoz. Ezért - összegzett az elnökhelyettes - ez a fajta felkínált kedvezmény nem hozott áttörő javulást.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32442

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső