Alig van külföldi a magyar egészségügyben

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Rendkívül kevés az olyan munkavállaló a magyar egészségügyben, aki nem uniós országból érkezett. A 121 ezer dolgozó között mindössze 57-en érkeztek ilyen államokból, többnyire Szerbiából és Ukrajnából.

Korábban a Népszava hívta fel a figyelmet arra, hogy bérfeszültséget okozhat, hogy az említett országokból érkezők minimum alapbére bruttó mintegy 100 ezer forinttal magasabb, mint a magyar diplomás kezdő nővéreké. A Magyar Idők a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott információk alapján ugyanakkor arra mutat rá, hogy az említett magasabb bérezés csupán a kék kártyával rendelkező munkavállalókra vonatkozik, márpedig összesen 11 ilyen engedély van csupán jelenleg érvényben, ráadásul ezek az - Indiából vagy Egyesült Államokból jött - állampolgárok nem is az egészségügy területén tevékenykednek.

A 121 ezer egészségügyi dolgozó között csak 57-en származnak harmadik országból
A 121 ezer egészségügyi dolgozó között csak 57-en származnak harmadik országból

A cikk szerint ma összesen 57 harmadik országból származó munkavállaló szerepel a magyar egészségügyi rendszerben, főként szerb és ukrán állampolgárok. A tavalyi évben négyen helyezkedtek el, akik közül egy fő rendelkezett felsőfokú egészségügyi képesítéssel. Azt megelőzően, egy évvel korábban öten léptek be a hazai munkaerőpiacra, 2014-ben pedig senki nem jött a két szomszédos országból.


A kék kártyára egyébként egységes szabályok érvényesek az Európai Unióban. Az előírások kimondják, hogy az engedélyt megkapó munkavállalók nem kereshetnek kevesebbet, mint a tárgyévet megelőző második év nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének másfélszerese, az egészségügy esetén 1,2-szerese. Idén ez utóbbi összeg valóban 297,2 ezer forintra rúg. Az alsó bérhatár célja az, hogy a munkáltatók ne tudják alacsonyabb bérért harmadik országbeli munkaerővel kiváltani a felsőfokú végzettségű magyar munkavállalókat.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső