134 millióba kerül a szívünk havonta

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A lakosság a teljes egészségügyi kiadásokhoz évente 958 milliárd forinttal járul hozzá saját zsebből, ezen belül kardiológiai gyógykezelésekre több mint 134 millió forintot költ havonta.

Kétbillió-nyolcszáz-tizenkétmilliárd forint Magyarország összlakosságának éves egészségügyi kiadása az Egészségügyi Világszervezet 2014-es statisztikái alapján. Ennek csupán 66 százalékát fedezi az állam, 34 százalékát a lakosság téríti meg. Ez az arány Csehországban 88 százalék, Romániában pedig 80 - idézi a MediHelp International összefoglalóját az Origo.

Hogyan csökkenthető a szív,- és érrendszeri megbetegedések kockázata? A Magyar Kardiológusok Társaságának 10 tippjében csupa olyan megelőző javaslat van, amit a mindennapokban érdemes szem előtt tartani!

Leggyakoribb a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása, amelyek itthon is minden második családot érintenek. Kardiológiai területen 2015-ben 1 millió 529 ezer beteget jegyzett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, 26 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Naponta átlagosan 74 új szívbeteget regisztrálnak Magyarországon, a lakosság pedig 134 millió 811 ezer forintot költ kardiológiai kezelésekre minden hónapban. Az OECD legutóbbi adatai szerint Magyarországon évente közel 63 ezer ember veszti életét kardiológiai betegség miatt, míg a környező országokban ez a statisztika számottevően alacsonyabb. A közvetlen szomszédunkban, Ausztriában ez a szám 34 ezer.

Ebben nem szerepel a hálapénz - amúgy nem elhanyagolható - összege: a KSH 2015/2016-os statisztikai tükre szerint a lakosság hálapénzre fordított összege közel 8,3 milliárd forintot tett ki. A legnagyobb összeget a kórházi orvosok kapják (4,1 milliárd forint), utána következnek a házi- és szakorvosok (2,5 milliárd), a fogorvosok (1,1 milliárd), végül az ápolók, orvosi asszisztensek, műtősök (508 millió). A házi- és szakorvosok egy-egy alkalommal 3000 forintot kaptak átlagosan, a kórházban dolgozó orvosok 10 000 forint feletti összeget. A legalacsonyabb összeget az ápolóknak, orvosi asszisztenseknek és műtősöknek adják, az ő zsebükbe átlagosan 2000 forint körüli összeg kerül "feketén".
A lakosság 134 millió 811 ezer forintot költ kardiológiai kezelésekre havonta

A lakosság 134 millió 811 ezer forintot költ kardiológiai kezelésekre havonta

Forrás: Origo
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

31917

Orvos válaszol
Aktuális
Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikumok

Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikus baktériumok nélkül nincs egészséges ember

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukobetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső