Gyógyszerkereső

SILDENAFIL TEVA 75 mg filmtabletta

SILDENAFIL TEVA 75 mg filmtabletta

Hatóanyag:
sildenafil

ATC:
Sildenafil

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
4x buborékcsomagolásban


Kedvezményes árak:

5462 Ft *

5462 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22276/14
Gyártó: Teva Gyógyszergyár

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

SILDENAFIL TEVA 75 mg filmtabletta

Hatóanyag:
sildenafil

ATC:
Sildenafil

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
8x buborékcsomagolásban


Kedvezményes árak:

8637 Ft *

8637 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22276/15
Gyártó: Teva Gyógyszergyár

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SILDENAFIL TEVA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Milyen típusú gyógyszer a Sildenafil Teva?
A Sildenafil Teva az 5. típusú foszfodiészteráz-gátlóknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. A Sildenafil Teva lehetővé teszi, hogy a hímvessző merevedése megfelelő legyen a kielégítő szexuális együttléthez szükséges időtartamra. Csökkenti a szervezetben természetes módon jelenlévő, a merevedés megszűnéséhez vezető kémiai anyagok hatását. A Sildenafil Teva csak szexuális izgalom esetén fejti ki hatását.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Sildenafil Teva?
A Sildenafil Teva a férfiak hímvessző-merevedési zavarainak - a köznyelvben gyakran impotenciaként említett állapot - kezelésére szolgáló készítmény. A hímvessző-merevedési zavarban szenvedő férfiak nem képesek a hímvesszőnek a nemi aktushoz szükséges mértékű merevedését elérni, illetve fenntartani.
2. TUDNIVALÓK A SILDENAFIL TEVA SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Sildenafil Teva-t
- ha allergiás (túlérzékeny) a szildenafilra vagy a Sildenafil Teva egyéb összetevőjére.
- ha nitrát tartalmú gyógyszereket (pl. glicerin-trinitrátot) vagy nitrogén-monoxid donort (pl. amil-nitritet) szed. Gyakran használják ezeket a gyógyszereket a mellkasi fájdalom (angina pektorisz) okozta tünetek enyhítésére. Ezen készítmények Sildenafil Teva-val történő együttes szedése komoly hatással lehet az Ön vérnyomására. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezen gyógyszerek bármelyikét is szedi. Ha nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- ha súlyos szívbetegségben szenved.
- ha nemrégiben szélütése vagy szívrohama volt.
- ha alacsony a vérnyomása.
- ha súlyos májbetegségben szenved.
- ha Önnek bizonyos, ritkán előforduló örökletes szembetegsége van (mint például a festékes szemideghártya-gyulladás).
- ha valaha előfordult Önnél látásvesztés egy olyan szembetegség következtében, amit a szemszélütésének neveznek (a látóideg vérellátási zavara, ún. nem-arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia, NAION).
A Sildenafil Teva fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha szívbetegségben szenved. Ebben az esetben kezelőorvosának gondosan ellenőriznie kell, hogy az Ön szíve el tudja-e viselni a nemi aktussal járó fokozott terhelést.
- ha az alábbi betegségek vagy tünetek valamelyikében szenved, mivel előfordulhat, hogy több mellékhatást észlel:
- a vörösvértestek egyfajta rendellenessége (sarlósejtes vérszegénység),
- vérrák (leukémia),
- csontvelő egyfajta daganatos megbetegedése (mielóma multiplex),
- a hímvessző bármilyen betegsége vagy deformitása.
- ha az alábbi betegségek valamelyikében szenved, kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, aki gondosan ellenőrizni fogja, hogy ez a gyógyszer alkalmas-e az Ön kezelésére:
- ha éppen gyomorfekélye van,
- ha véralvadási zavara van (pl. vérzékenység).
- ha vese- vagy májbetegségben szenved. Kérjük, tájékoztassa erről kezelőorvosát. Ebben az esetben kezelőorvosa úgy dönthet, hogy alacsonyabb adagot ad Önnek.
- NEM szabad Sildenafil Teva-t szednie:
- ha már másfajta kezelést kap a merevedési zavarra.
- ha nincs merevedési zavara.
- ha Ön nő.
A Sildenafil Teva NEM adható gyermekeknek és 18 éves kor alatti serdülőkorúaknak.
Ha hirtelen kialakuló látáscsökkenést vagy látásvesztést észlel, hagyja abba a Sildenafil Teva szedését, és AZONNAL forduljon kezelőorvosához.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Orvosi vészhelyzet esetén annak, aki Önt kezeli, el kell mondania, hogy Sildenafil Teva-t vett be.
NE szedjen Sildenafil Teva-t, ha nitrát-tartalmú gyógyszereket (pl. glicerin-trinitrátot) vagy nitrogén-monoxid donort (pl. amil-nitritet) szed. Ezeket a készítményeket gyakran használják a mellkasi fájdalom (angina pektorisz) okozta tünetek enyhítésére. A nitrátoknak vagy a nitrogén-monoxid donoroknak a Sildenafi-Teva-val történő egyidejű bevétele veszélyes vérnyomásesést okozhat.
A Sildenafil Teva bizonyos gyógyszerekkel történő együttes szedése problémákat okozhat. Ezért tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
- ritonavir vagy szakvinavir (HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek),
- ketokonazol vagy itrakonazol (gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek),
- eritromicin (egy antibiotikum),
- cimetidin (gyomorégés vagy fekélybetegség kezelésére szolgáló gyógyszer),
- alfa-blokkolók (magas vérnyomás vagy megnagyobbodott prosztata (jóindulatú prosztata-megnagyobbodás) kezelésére szolgáló gyógyszercsoport).
Az alfa-blokkolókat szedő betegek némelyike szédülést vagy ájulásszerű érzést tapasztalhat, amikor felkel. Ezek az ülő vagy fekvő helyzetből történő hirtelen felállás közben kialakuló vérnyomásesés (ortosztatikus hipotenzió) tünetei. Ezek a tünetek rendszerint a Sildenafil Teva bevétele után 4 órán belül kialakulnak. Az ilyen tünetek kialakulási valószínűségének a csökkentése érdekében csak akkor szabad elkezdenie a Sildenafil Teva szedését, ha az alfa-blokkoló rendszeres napi adagjával már jól be van állítva a kezelése.
Ha ezen gyógyszerek valamelyikét szedi, lehet, hogy kezelőorvosa a kezelést a legalacsonyabb adag (25 mg) Sildenafil Teva-val kezdi. Ha Ön ritonavirt szed, akkor 48 óra alatt maximum 25 mg szildenafilt vehet be.
A Sildenafil Teva egyidejű bevétele étellel és itallal
Ha a Sildenafil Teva-t étellel együtt veszi be, akkor egy kicsit hosszabb ideig tarthat, amíg a Sildenafil Teva hatni kezd.
Az alkoholos italok súlyosbíthatják a merevedési zavart. Annak érdekében, hogy a gyógyszere kínálta előnyöket maximálisan kihasználhassa, javasolt, hogy a Sildenafil Teva bevétele előtt kerülje az alkohol fogyasztást.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Sildenafil Teva az emberek egy részénél szédülést okozhat, vagy ronthatja a látásukat, illetve hallásukat. Ha a Sildenafil Teva szedése után szédülést érez, vagy a látása vagy hallása romlik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen semmilyen gépet vagy szerszámot.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A SILDENAFIL TEVA-T?
A Sildenafil Teva-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A szokásos adag
Vegyen be 1 db Sildenafil Teva filmtablettát kb. 1 órával a nemi aktus előtt. A filmtablettát egészben, egy pohár vízzel nyelje le.
Ne vegyen be több filmtablettát annál, amit kezelőorvosa mondott Önnek.
Ne vegyen be naponta egynél többször Sildenafil Teva-t.
A Sildenafil Teva kizárólag szexuális ingerlés esetén segíti elő a hímvessző merevedését. A Sildenafil Teva hatásának kialakulásához szükséges idő egyénenként változó, de általában fél-egy óra. Előfordulhat, hogy a bőséges étkezés alkalmával bevett Sildenafil Teva hatása ennél hosszabb idő elteltével jelentkezik.
Abban az esetben, ha a Sildenafil Teva szedése ellenére sem sikerül megfelelő merevedést elérnie, vagy annak időtartama nem elegendő a nemi aktus befejezéséhez, tájékoztassa kezelőorvosát.
Ha az előírtnál több Sildenafil Teva-t vett be
A túl sok Sildenafil Teva-t szedő férfiak több mellékhatást észlelhetnek, vagy erős izomfájdalmuk lehet. Ha az előírtnál több Sildenafil Teva-t vett be, forduljon kezelőorvosához.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Sildenafil Teva is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások értékelésére a következő előfordulási gyakoriságra vonatkozó megállapodást alkalmazzák:
nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 felhasználót érint
gyakori: 100-ból 1-10 felhasználót érint
nem gyakori: 1000-ből 1-10 felhasználót érint
ritka: 10 000-ből 1-10 felhasználót érint
nagyon ritka: 10 000-ből kevesebb mint 1 felhasználót érint
nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.
Fontos mellékhatások:
- Mellkasi fájdalom:
- Ha mellkasi fájdalmat észlel (nem gyakori) a nemi aktus alatt vagy azt követően, NEM szabad bevennie semmilyen nitrát-tartalmú gyógyszert (pl. glicerin-trinitrátot). Kérjük, AZONNAL forduljon orvoshoz.
- Allergiás reakciók:
Ritkán allergiás reakciókról, például bőrkiütésről, viszkető, kiemelkedő bőrterületekről, és gyengeséggel, vérnyomáseséssel, nehézlégzéssel és a szemhéjak, az arc, az ajkak vagy a torok feldagadásával járó súlyos allergiás reakciókról számoltak be. Ha úgy gondolja, hogy ilyen típusú reakciója van, abba kell hagynia a Sildenafil Teva szedését, és AZONNAL orvosi segítséget kell kapnia.
- Látászavarok:
Ha hirtelen kialakuló látásromlást vagy látásvesztést észlel (gyakorisága nem ismert), hagyja abba a Sildenafil Teva szedését, és AZONNAL forduljon orvoshoz.
- Tartós merevedés:
- Tartós és néha fájdalmas merevedésről számoltak be a Sildenafil Teva szedése után (gyakorisága nem ismert). Ha ilyen, több mint 4 órán át tartó folyamatos merevedése van, AZONNAL orvoshoz kell fordulnia.
- A következő további mellékhatásokat észlelheti még:
- nagyon gyakori: fejfájás;
- gyakori: szédülés, látászavar (fokozott fényérzékenység vagy homályos látás), a színlátás zavara, kipirulás, orrdugulás, emésztési zavar;
- nem gyakori: álmosság, csökkent tapintásérzés, a szem kötőhártyájának bevérzése, szemfájdalom, könnyezés, szokatlan érzetek a szemben, forgó jellegű szédülés, fülcsengés, erős szívdobogás, szapora pulzus, hányás, hányinger, szájszárazság, bőrkiütés, izomfájdalom, fáradtság, gyorsabb szívverés, hímvesszővérzés, vér az ondóban és/vagy a vizeletben;
- ritka: szélütés, ájulás, hirtelen kialakuló halláscsökkenés vagy hallásvesztés, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, szívroham, szabálytalan szívverés, orrvérzés;
- nem ismert gyakoriságú mellékhatás: az agy különböző területeire áramló vér mennyiségének átmeneti csökkenése, görcsroham, visszatérő görcsrohamok, a szem belsejében lévő erek elzáródása, egyik vagy mindkét szemen hirtelen kialakuló részleges, hirtelen kialakuló, átmeneti vagy tartós látásromlás vagy látásvesztés, szívritmuszavar, instabil angina (mellkasi fájdalom), hirtelen bekövetkező halál, azonnali orvosi ellátást igénylő, kiütéssel, hólyagokkal, hámló bőrrel és fájdalommal járó bőrreakciók.
Nem mindenki, de a legtöbb férfi, aki szív- és érrendszeri mellékhatást észlelt, már ennek a gyógyszernek a szedése előtt szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedett. Nem lehet eldönteni, hogy ezek az események közvetlen összefüggésben voltak-e a Sildenafil Teva-val.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. HOGYAN KELL A SILDENAFIL TEVA-T TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Sildenafil Teva-t. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Sildenafil Teva
- A készítmény hatóanyaga a szildenafil.
- 75 mg szildenafil (citrát formájában) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, hipromellóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, talkum, makrogol 6000, titán-dioxid, vörös vas-oxid.
Milyen a Sildenafil Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Sildenafil Teva fehér vagy törtfehér, hosszúkás, metszett élű filmtabletta.
A Sildenafil Teva 1, 2, 4, 8 vagy 12 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül forgalomba. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A Sildenafil Teva a férfiak hímvessző-merevedési zavarainak - a köznyelvben gyakran impotenciaként említett állapot - kezelésére szolgáló készítmény. A hímvessző-merevedési zavarban szenvedő férfiak nem képesek a hímvesszőnek a nemi aktushoz szükséges mértékű merevedését elérni, illetve fenntartani.
2. TUDNIVALÓK A SILDENAFIL TEVA SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Sildenafil Teva-t
- ha allergiás (túlérzékeny) a szildenafilra vagy a Sildenafil Teva egyéb összetevőjére.
- ha nitrát tartalmú gyógyszereket (pl. glicerin-trinitrátot) vagy nitrogén-monoxid donort (pl. amil-nitritet) szed. Gyakran használják ezeket a gyógyszereket a mellkasi fájdalom (angina pektorisz) okozta tünetek enyhítésére. Ezen készítmények Sildenafil Teva-val történő együttes szedése komoly hatással lehet az Ön vérnyomására. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezen gyógyszerek bármelyikét is szedi. Ha nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- ha súlyos szívbetegségben szenved.
- ha nemrégiben szélütése vagy szívrohama volt.
- ha alacsony a vérnyomása.
- ha súlyos májbetegségben szenved.
- ha Önnek bizonyos, ritkán előforduló örökletes szembetegsége van (mint például a festékes szemideghártya-gyulladás).
- ha valaha előfordult Önnél látásvesztés egy olyan szembetegség következtében, amit a szemszélütésének neveznek (a látóideg vérellátási zavara, ún. nem-arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia, NAION).
A Sildenafil Teva fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha szívbetegségben szenved. Ebben az esetben kezelőorvosának gondosan ellenőriznie kell, hogy az Ön szíve el tudja-e viselni a nemi aktussal járó fokozott terhelést.
- ha az alábbi betegségek vagy tünetek valamelyikében szenved, mivel előfordulhat, hogy több mellékhatást észlel:
- a vörösvértestek egyfajta rendellenessége (sarlósejtes vérszegénység),
- vérrák (leukémia),
- csontvelő egyfajta daganatos megbetegedése (mielóma multiplex),
- a hímvessző bármilyen betegsége vagy deformitása.
- ha az alábbi betegségek valamelyikében szenved, kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, aki gondosan ellenőrizni fogja, hogy ez a gyógyszer alkalmas-e az Ön kezelésére:
- ha éppen gyomorfekélye van,
- ha véralvadási zavara van (pl. vérzékenység).
- ha vese- vagy májbetegségben szenved. Kérjük, tájékoztassa erről kezelőorvosát. Ebben az esetben kezelőorvosa úgy dönthet, hogy alacsonyabb adagot ad Önnek.
- NEM szabad Sildenafil Teva-t szednie:
- ha már másfajta kezelést kap a merevedési zavarra.
- ha nincs merevedési zavara.
- ha Ön nő.
A Sildenafil Teva NEM adható gyermekeknek és 18 éves kor alatti serdülőkorúaknak.
Ha hirtelen kialakuló látáscsökkenést vagy látásvesztést észlel, hagyja abba a Sildenafil Teva szedését, és AZONNAL forduljon kezelőorvosához.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Orvosi vészhelyzet esetén annak, aki Önt kezeli, el kell mondania, hogy Sildenafil Teva-t vett be.
NE szedjen Sildenafil Teva-t, ha nitrát-tartalmú gyógyszereket (pl. glicerin-trinitrátot) vagy nitrogén-monoxid donort (pl. amil-nitritet) szed. Ezeket a készítményeket gyakran használják a mellkasi fájdalom (angina pektorisz) okozta tünetek enyhítésére. A nitrátoknak vagy a nitrogén-monoxid donoroknak a Sildenafi-Teva-val történő egyidejű bevétele veszélyes vérnyomásesést okozhat.
A Sildenafil Teva bizonyos gyógyszerekkel történő együttes szedése problémákat okozhat. Ezért tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
- ritonavir vagy szakvinavir (HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek),
- ketokonazol vagy itrakonazol (gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek),
- eritromicin (egy antibiotikum),
- cimetidin (gyomorégés vagy fekélybetegség kezelésére szolgáló gyógyszer),
- alfa-blokkolók (magas vérnyomás vagy megnagyobbodott prosztata (jóindulatú prosztata-megnagyobbodás) kezelésére szolgáló gyógyszercsoport).
Az alfa-blokkolókat szedő betegek némelyike szédülést vagy ájulásszerű érzést tapasztalhat, amikor felkel. Ezek az ülő vagy fekvő helyzetből történő hirtelen felállás közben kialakuló vérnyomásesés (ortosztatikus hipotenzió) tünetei. Ezek a tünetek rendszerint a Sildenafil Teva bevétele után 4 órán belül kialakulnak. Az ilyen tünetek kialakulási valószínűségének a csökkentése érdekében csak akkor szabad elkezdenie a Sildenafil Teva szedését, ha az alfa-blokkoló rendszeres napi adagjával már jól be van állítva a kezelése.
Ha ezen gyógyszerek valamelyikét szedi, lehet, hogy kezelőorvosa a kezelést a legalacsonyabb adag (25 mg) Sildenafil Teva-val kezdi. Ha Ön ritonavirt szed, akkor 48 óra alatt maximum 25 mg szildenafilt vehet be.
A Sildenafil Teva egyidejű bevétele étellel és itallal
Ha a Sildenafil Teva-t étellel együtt veszi be, akkor egy kicsit hosszabb ideig tarthat, amíg a Sildenafil Teva hatni kezd.
Az alkoholos italok súlyosbíthatják a merevedési zavart. Annak érdekében, hogy a gyógyszere kínálta előnyöket maximálisan kihasználhassa, javasolt, hogy a Sildenafil Teva bevétele előtt kerülje az alkohol fogyasztást.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Sildenafil Teva az emberek egy részénél szédülést okozhat, vagy ronthatja a látásukat, illetve hallásukat. Ha a Sildenafil Teva szedése után szédülést érez, vagy a látása vagy hallása romlik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen semmilyen gépet vagy szerszámot.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A SILDENAFIL TEVA-T?
A Sildenafil Teva-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A szokásos adag
Vegyen be 1 db Sildenafil Teva filmtablettát kb. 1 órával a nemi aktus előtt. A filmtablettát egészben, egy pohár vízzel nyelje le.
Ne vegyen be több filmtablettát annál, amit kezelőorvosa mondott Önnek.
Ne vegyen be naponta egynél többször Sildenafil Teva-t.
A Sildenafil Teva kizárólag szexuális ingerlés esetén segíti elő a hímvessző merevedését. A Sildenafil Teva hatásának kialakulásához szükséges idő egyénenként változó, de általában fél-egy óra. Előfordulhat, hogy a bőséges étkezés alkalmával bevett Sildenafil Teva hatása ennél hosszabb idő elteltével jelentkezik.
Abban az esetben, ha a Sildenafil Teva szedése ellenére sem sikerül megfelelő merevedést elérnie, vagy annak időtartama nem elegendő a nemi aktus befejezéséhez, tájékoztassa kezelőorvosát.
Ha az előírtnál több Sildenafil Teva-t vett be
A túl sok Sildenafil Teva-t szedő férfiak több mellékhatást észlelhetnek, vagy erős izomfájdalmuk lehet. Ha az előírtnál több Sildenafil Teva-t vett be, forduljon kezelőorvosához.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Sildenafil Teva is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások értékelésére a következő előfordulási gyakoriságra vonatkozó megállapodást alkalmazzák:
nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 felhasználót érint
gyakori: 100-ból 1-10 felhasználót érint
nem gyakori: 1000-ből 1-10 felhasználót érint
ritka: 10 000-ből 1-10 felhasználót érint
nagyon ritka: 10 000-ből kevesebb mint 1 felhasználót érint
nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.
Fontos mellékhatások:
- Mellkasi fájdalom:
- Ha mellkasi fájdalmat észlel (nem gyakori) a nemi aktus alatt vagy azt követően, NEM szabad bevennie semmilyen nitrát-tartalmú gyógyszert (pl. glicerin-trinitrátot). Kérjük, AZONNAL forduljon orvoshoz.
- Allergiás reakciók:
Ritkán allergiás reakciókról, például bőrkiütésről, viszkető, kiemelkedő bőrterületekről, és gyengeséggel, vérnyomáseséssel, nehézlégzéssel és a szemhéjak, az arc, az ajkak vagy a torok feldagadásával járó súlyos allergiás reakciókról számoltak be. Ha úgy gondolja, hogy ilyen típusú reakciója van, abba kell hagynia a Sildenafil Teva szedését, és AZONNAL orvosi segítséget kell kapnia.
- Látászavarok:
Ha hirtelen kialakuló látásromlást vagy látásvesztést észlel (gyakorisága nem ismert), hagyja abba a Sildenafil Teva szedését, és AZONNAL forduljon orvoshoz.
- Tartós merevedés:
- Tartós és néha fájdalmas merevedésről számoltak be a Sildenafil Teva szedése után (gyakorisága nem ismert). Ha ilyen, több mint 4 órán át tartó folyamatos merevedése van, AZONNAL orvoshoz kell fordulnia.
- A következő további mellékhatásokat észlelheti még:
- nagyon gyakori: fejfájás;
- gyakori: szédülés, látászavar (fokozott fényérzékenység vagy homályos látás), a színlátás zavara, kipirulás, orrdugulás, emésztési zavar;
- nem gyakori: álmosság, csökkent tapintásérzés, a szem kötőhártyájának bevérzése, szemfájdalom, könnyezés, szokatlan érzetek a szemben, forgó jellegű szédülés, fülcsengés, erős szívdobogás, szapora pulzus, hányás, hányinger, szájszárazság, bőrkiütés, izomfájdalom, fáradtság, gyorsabb szívverés, hímvesszővérzés, vér az ondóban és/vagy a vizeletben;
- ritka: szélütés, ájulás, hirtelen kialakuló halláscsökkenés vagy hallásvesztés, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, szívroham, szabálytalan szívverés, orrvérzés;
- nem ismert gyakoriságú mellékhatás: az agy különböző területeire áramló vér mennyiségének átmeneti csökkenése, görcsroham, visszatérő görcsrohamok, a szem belsejében lévő erek elzáródása, egyik vagy mindkét szemen hirtelen kialakuló részleges, hirtelen kialakuló, átmeneti vagy tartós látásromlás vagy látásvesztés, szívritmuszavar, instabil angina (mellkasi fájdalom), hirtelen bekövetkező halál, azonnali orvosi ellátást igénylő, kiütéssel, hólyagokkal, hámló bőrrel és fájdalommal járó bőrreakciók.
Nem mindenki, de a legtöbb férfi, aki szív- és érrendszeri mellékhatást észlelt, már ennek a gyógyszernek a szedése előtt szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedett. Nem lehet eldönteni, hogy ezek az események közvetlen összefüggésben voltak-e a Sildenafil Teva-val.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. HOGYAN KELL A SILDENAFIL TEVA-T TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Sildenafil Teva-t. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Sildenafil Teva
- A készítmény hatóanyaga a szildenafil.
- 75 mg szildenafil (citrát formájában) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, hipromellóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, talkum, makrogol 6000, titán-dioxid, vörös vas-oxid.
Milyen a Sildenafil Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Sildenafil Teva fehér vagy törtfehér, hosszúkás, metszett élű filmtabletta.
A Sildenafil Teva 1, 2, 4, 8 vagy 12 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül forgalomba. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Teva Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Magyarország
Gyártó:
Merckle GmbH
Ludwig-Merckle-Stra˛e 3, 89143 Blaubeuren, Németország
HBM Pharma s.r.o.
Sklabinská 30, 03680 Martin, Szlovákia

Teva Operations Poland Sp.z.o.o
ul. Mogilska 80., Krakow, Lengyelország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Németország: Valedonis 75 mg Filmtabletten
Magyarország: Sildenafil Teva 75 mg filmtabletta
OGYI-T-22276/12 1x
OGYI-T-22276/13 2x
OGYI-T-22276/14 4x
OGYI-T-22276/15 8x
OGYI-T-22276/16 12x
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014. október.

Kapcsolódó betegségek ( vese és húgyutak betegségei, férfi egészségügyi problémák )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +12 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!