PHOSPHO-SODA CASEN RECORDATI 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat

PHOSPHO-SODA CASEN RECORDATI 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat a széklet folyadéktartalmának növelésével ható, béltisztító készítmény, mely különböző vastagbél vizsgálatokat vagy műtétet megelőzően a vastagbél kitisztítására szolgál. Székrekedés kezelésére nem alkalmas.

2. Tudnivalók a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldatot
- Ha allergiás a nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrátra, a dinátrium-hidrogén-foszfát-dodekahidrátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Gyomor-bélrendszeri elzáródás, perforálódás, bélelzáródás esetén.
- Pangásos szívelégtelenségben.
- Veleszületett vagy szerzett vastagbéltágulat esetén.
- Veseelégtelenségben.
- Hasvízkór (aszcitesz, kóros folyadékgyülem a hasüregben) esetén.
- Aktív gyulladásos vastagbélbetegségben.
- Mellékpajzsmirigy túlműködés (hiperparatireoidizmus) következtében kialakuló magas vér kalciumszint esetén.
- Hányinger, hányás és hasi fájdalom esetén.
- 18 év alatti gyermekkorúaknál.
- Terhesség, illetve szoptatás ideje alatt.
- Mielőtt a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat alkalmazását elkezdené, az esetleg előforduló fenti tünetekről, ill. állapotokról minden esetben tájékoztassa kezelőorvosát.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldatot nem szabad egyéb nátrium-foszfátot tartalmazó hashajtóval együtt alkalmazni.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- Vékony- vagy vastagbél hasfalra történő műtéti kivezetését követően (ileosztóma, kolosztóma).
- Alacsony zsírtartalmú étrend esetén.
- Bármilyen olyan állapot esetén, amely a bél mozgászavarát (csökkent motilitását) okozhatja.
- Sószegény diéta elrendelése esetén
- Elektrolitegyensúly zavara vagy annak fokozott kockázata esetén.
- Legyengült állapotban és idős korban.
- Szív- és érrendszeri, valamint veseműködési zavarok esetén.
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát és kérje tanácsát, ha az Ön esetében a fenti állapotok valamelyike fennáll.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat az elektrolitegyensúly-zavar következtében kissé megváltoztathatja a szívritmust, de ezek a változások nem valószínű, hogy problémát okoznak.
- Ritkán (főként idős nőbetegeknél vagy gyógyszereket, pl. magas vérnyomás kezelésére szolgáló, illetve nem-szteroid gyulladáscsökkentő szereket szedőknél) a veseműködés átmeneti károsodásával vagy elégtelenségével társuló nefrokalcinózis (kalcium lerakódás a veseszövetekben) fordult elő olyan betegeknél, akik vastagbél-tisztításra nátrium-foszfát-kezelést alkalmaztak.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat bevétele után kiváltott hashajtó hatás minden embernél másként jelentkezhet. A hashajtó hatás (gyakori és híg székletürítés) a készítmény bevétele után 30 perccel jelentkezhet és 6 órán át tarthat. Amennyiben a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat bevétele után 6 órán belül nem tapasztalható székletürítés, a gyógyszer alkalmazását abba kell hagyni és azonnal fel kell keresni kezelőorvosát.
- Bármely hashajtó alkalmazása esetén a nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása megnövekedett folyadékveszteséget okozhat, amely kiszáradáshoz és ritkán akut veseelégtelenséghez vezethet.
- Nagyon ritkán egy vagy több aftához hasonló pontszerű elváltozás alakulhat ki a végbél-szigmabél szakaszon, amely endoszkópos vizsgálattal figyelhető meg. Ezek az elváltozások nem okoznak problémát, spontán módon, kezelés nélkül megszűnnek.
- Gyermekek
- Gyermekeknek 18 éves kor alatt nem adható.
- Egyéb gyógyszerek és a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről
- Ha bármilyen más gyógyszert szed (pl. bizonyos vérnyomáscsökkentő szerek, ún. kalciumcsatorna-blokkolók, vízhajtók, lítium, a vér ionkoncentrációját (nátrium, kálium, kalcium, foszfor) befolyásoló készítmények, mellékpajzsmirigy hormon-tartalmú gyógyszerek) arról minden esetben tájékoztassa kezelőorvosát, mert minden gyógyszer befolyásolhatja a másik hatását.
- Figyelembe kell venni azt, hogy a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat a vastagbelet tisztító hatása révén a rendszeresen szedett gyógyszerek (szájon át szedett fogamzásgátlók, epilepszia ellenes szerek, vércukorszint csökkentő gyógyszerek, antibiotikumok) felszívódását késleltetheti vagy teljesen meggátolhatja.
- Kóros EKG elváltozást okozó gyógyszerek szedése esetén ajánlott óvatosan eljárni.
- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Terhesség
- Terhesség ideje alatt a készítményt nem szabad alkalmazni, kivéve, ha erre egyértelműen szükség van, ezért állapotáról tájékoztassa kezelőorvosát.
- Szoptatás
- Nem ismert, hogy a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat az anyatejbe kiválasztódik-e. Megbízható adatok hiányában szoptatás alatt nem alkalmazható.
- Amennyiben a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat alkalmazása szoptatás alatt elkerülhetetlen, az anyatejet ki kell fejni, és ki kell önteni az első adag bevételétől a második adag bevétele utáni 24 órás időtartamig, mivel a nátrium-foszfát az anyatejbe átjuthat. A második adag bevétele utáni 24 órás időtartam alatt szoptatni nem szabad.

- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat szédülést okozhat, ami valószínűleg a kiszáradás következménye, és ez kis vagy közepes mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
- Nem vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, ha fáradtnak érzi magát, vagy úgy érzi, hogy kiszáradt a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat bevétele után.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat 5,0 g nátriumot tartalmaz tartályonként (45 ml oldatonként), amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.
- 3. Hogyan kell alkalmazni a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldatot?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldatot a vastagbélvizsgálatot vagy műtétet megelőző napon kell bevenni.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat első bevételétől kezdve a vizsgálat befejezéséig csak ún. "üres folyadékot" szabad inni és semmilyen szilárd táplálék nem fogyasztható. A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat hasmenéshez hasonló vastagbélmozgásokat okozhat. A készítmény hatása 30 perccel a bevétel után elkezdődhet és 6 órán keresztül tarthat. Ezalatt az idő alatt lehetőleg olyan helyen tartózkodjon, ahol könnyen elérheti a mellékhelyiséget.
- Az "üres folyadék" lehet szűrt leves, gyümölcshús nélküli gyümölcslé (nem lehet piros vagy vörös színű gyümölcslé), fekete tea, kávé, tiszta szénsavas vagy szénsavmentes folyadék pl. limonádé.
- A koplalás és a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat szedése hányingert okozhat, amelyet úgy tud megelőzni, hogy annyi folyadékot fogyaszt, amennyit csak bír.
- A nagymennyiségű folyadék fogyasztása is segít abban, hogy a vastagbél a beavatkozás előtt tiszta legyen.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldatot csak felnőttek alkalmazhatják.
- Alkalmazása gyermekeknél
- Gyermekeknek 18 éves kor alatt nem adható.
- A készítmény ajánlott adagja

- Ha a vizsgálat vagy a műtét déli 12 óra előtt történik, akkor a "Délelőtti alkalmazás" utasításait kell követni, ha a vizsgálat déli 12 óra után történik, akkor a "Délutáni alkalmazás" utasításait kell követni.
- DÉLELŐTTI ALKALMAZÁS

- A műtétet vagy vizsgálatot megelőző nap reggel 7 óra:
- Reggeli helyett legalább egy pohár "üres folyadékot" kell inni. A folyadék mennyisége nincs korlátozva.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat első adagját közvetlenül ezután kell bevenni. Egy üveg tartalmát (45 ml) fél pohár (kb. 1 dl) hideg vízzel kell hígítani. Az így elkészített folyadék után még legalább egy pohár (kb. 2-2,5 dl) hideg vizet kell inni. A készítmény bevétele után fogyasztott "üres folyadék" mennyisége nincs korlátozva.
- A műtétet vagy vizsgálatot megelőző nap délután 1 óra:
- Ebéd helyett legalább három pohár "üres folyadékot" vagy vizet kell inni. A délután folyamán annyi folyadékot ihat, amennyit csak bír, a folyadék mennyisége nincs korlátozva.
- A műtétet vagy vizsgálatot megelőző nap este 7 óra:
- Vacsora helyett legalább egy pohár "üres folyadékot" kell fogyasztani. A folyadék mennyisége nincs korlátozva.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat második adagját közvetlenül ezután kell bevenni. A második üveg tartalmát (45 ml) fél pohár (kb. 1 dl) hideg vízzel kell hígítani. Az így elkészített folyadék után még legalább egy pohár (kb. 2-2,5 dl) hideg vizet kell inni. A készítmény bevétele után fogyasztott "üres folyadék" mennyisége nincs korlátozva.
- Az este folyamán, lefekvés előtt éjfélig vizet vagy "üres folyadékot" lehet még fogyasztani.
- Az éjfél után elfogyasztott folyadék hatására ismét megindul a székletürítés, ami nyugtalan alvást eredményezhet.
- DÉLUTÁNI ALKALMAZÁS

- A műtétet vagy vizsgálatot megelőző nap délután 1 óra:
- Egy könnyű ebédet (szendvics, leves) lehet enni. Ezután a vizsgálat befejezéséig szilárd táplálék nem fogyasztható, az "üres folyadék" mennyisége nincs korlátozva.
- A műtétet vagy vizsgálatot megelőző nap este 7 óra:
- Vacsorára legalább egy pohár "üres folyadékot" vagy vizet kell inni. A folyadék mennyisége nincs korlátozva.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat első adagját közvetlenül ezután kell bevenni. Egy üveg tartalmát (45 ml) fél pohár (kb. 1 dl) hideg vízzel kell hígítani. Az így elkészített folyadékot meg kell inni, majd utána még legalább egy pohár (kb. 2-2,5 dl) hideg vizet kell inni. A készítmény bevétele után fogyasztott üres folyadék mennyisége nincs korlátozva.
- Az este folyamán, lefekvés előtt legalább három pohár vizet vagy "üres folyadékot" kell még inni.
- A műtét vagy vizsgálat napja:
- Reggeli helyett reggel 7 órakor legalább egy pohár "üres folyadékot" vagy vizet kell inni. A folyadék mennyisége nincs korlátozva.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat második adagját közvetlenül ezután kell bevenni. A második üveg tartalmát (45 ml) fél pohár (kb. 1 dl) hideg vízzel kell hígítani. Az így elkészített folyadékot meg kell inni, majd utána még legalább egy pohár (kb. 2-2,5 dl) hideg vizet kell inni.
- A készítmény bevétele után fogyasztott "üres folyadék" mennyisége nincs korlátozva.
- További "üres folyadék" fogyasztása reggel 8 óráig megengedett.
- A reggel 8 óra után elfogyasztott folyadék hatására ismét megindul a székletürítés, ami megnehezítheti a kórházba való eljutást.
- A beavatkozásra történő előkészítés során elvesztett folyadék pótlása érdekében fogyasszon minél több "üres folyadékot" vagy vizet.
- A nagymennyiségű folyadék fogyasztása is segít abban, hogy a vastagbél a beavatkozás előtt tiszta legyen.
- Ha az előírtnál több Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldatot alkalmazott
- Az előírtnál nagyobb mennyiségű Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat bevétele esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy kórházba kell menni. (Mivel a csomagolásban összesen két adag van, a túladagolás csak a két adag egyszerre történő bevételéből adódhat.)
- Ha elfelejtette bevenni a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldatot
- Kérjen tanácsot kezelőorvosától. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Ha a következő mellékhatások közül bármelyiket észleli, azonnal forduljon orvoshoz vagy menjen kórházba.
- Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- túlérzékenység: hirtelen fellépő zihálás, légzési nehézség vagy szédülés, a szemhéj, arc, ajak, nyelv vagy torok duzzanata légzési és nyelési nehézséggel.
- kalciumhiány okozta görcsös roham (tetánia)
- öntudatvesztés
- szívinfarktus.
- További mellékhatások:
- Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 beteget érinthet)
- szédülés
- hányinger, hasi fájdalom, haspuffadás, hasmenés
- hidegrázás, gyengeség.

- Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- fejfájás
- hányás, a vastagbél nyálkahártyán endoszkópos vizsgálattal megfigyelhető aftaszerű elváltozások
- mellkasi fájdalom.

- Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- kiszáradás.

- Ritka mellékhatások
- kalcium-lerakódás a veseszövetekben (nefrokalcinózis)

- Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- a folyadék és az ionegyensúly felborulása (a vér foszfát-, nátrium szintjének csökkenése, kalcium-, kálium szintjének növekedése)
- zsibbadás
- szívritmuszavar
- allergiás eredetű bőrgyulladás
- izomgörcs
- veseelégtelenség
- alacsony vérnyomás (hipotenzió).
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- 5. Hogyan kell a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldatot tárolni?
- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Felbontást követően azonnal fel kell használni. A fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
- Mit tartalmaz a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat?
- A készítmény hatóanyaga: 542 mg nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát és 240 mg dinátrium-hidrogén-foszfát-dodekahidrát milliliterenként.
- 24,4 g nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrátot és 10,8 g dinátrium-hidrogén-foszfát-dodekahidrátot tartalmaz tartályonként (45 ml).
- Segédanyagok: nátrium-benzoát (E211), gyömbér-citrom aroma (gyömbér oleorezin, alkohol, citromolaj, részlegesen terpentén mentesített citromolaj, citromsav, víz), szacharin-nátrium, glicerin és tisztított víz.

Milyen a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Tiszta, színtelen, gyömbéres-citromos szagú oldat, mely kicsapódott szennyezésektől és zavarosságtól mentes.
45 ml oldat HDPE tartályba töltve, amely biztonsági zárófóliával és PP csavaros kupakkal van lezárva. 2 tartály dobozban.
Kiszerelés: 2x45 ml HDPE tartályban Törzskönyvi szám: OGYI-T-8207/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Casen Recordati, S.L.
    • Hatóanyag: disodium phosphate dodecahydrate, sodium dihydrogen phosphate
    • ATC: Natrium phosphate
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.