NANO-ALBUMON 1 mg por oldatos injekcióhoz

NANO-ALBUMON 1 mg por oldatos injekcióhoz betegtájékoztatója

NANO-ALBUMON készlet - a vér egyik összetevőjéből a humán szérum albuminból készült nanométer méretű részecskék, steril 99mTc-pertechnetát izotóppal jelzett intravénás, vagy subcutan injekciós formája.
ÖN GYÓGYSZERÉNEK MINŐSÉGI ÖSSZETÉTELE
Hatóanyag:
Seroalbuminum Humanum Millimikroaggregatum: 1.00 mg
Segédanyagok:
Ón klorid: 0.20 mg
Kálium-Nátrium foszfát puffer: 1.00 mg
Glükóz: 15.0 mg
ÖN GYÓGYSZERÉNEK MENNYISÉGI ÖSSZETÉTELE
Egy üveg ampulla jelzéséhez maximum 2.2 GBq steril 99mTc-Nátrium-pertechnetát oldatot használunk 1-3 ml térfogatban.
GYÓGYSZERFORMA
Radioaktív injekció készítéséhez alkalmas steril, liofilizált por ampulla.
GYÓGYSZERTERÁPIÁS CSOPORT:
Hogyan működik a NANO-ALBUMON?
A NANO-ALBUMON készlet radiogyógyszer előállítására használható, ami diagnosztikai vizsgálatokra alkalmas. Segítségével intravénás injektálás után a csontvelő, subcutan injektálás után a nyirokkeringés és a nyirokcsomók állapotáról nyerhető hasznos információ. A NANO-ALBUMON Human Serum Albuminból előállított 100 nanométernél kisebb méretű részecskékből álló készítmény. A vénás injekció formájában, azaz csontvelőszcintigráfia esetén a szervezetbe került kolloidok (millimikroaggregátok) a májban, lépben és csontvelőben dúsulnak. Subcután (bőr alatti laza kötőszövetbe) injektálás, azaz lymphoszcintigráfia esetén a nyirokkapillárisokon keresztül a nyirokerekbe, onnan a nyirokcsomókba kerülnek. Mindkét esetben a kiválasztás a veséken keresztül történik.
Mivel az anyag kis mennyiségű radioaktivitást tartalmaz, kívülről speciális mérőberendezéssel (kamerával) kimutatható. A vénás injekció beadása után 30-60 perc múlva, subcutan injekció beadása után pedig 60-90 perc múlva kezdhető meg a felvételek készítése. A vizsgálat ideje alatt nem szabad elmozdulni, mert ez rontja a felvétel minőségét. A kamerán át gyűjtött képi információ TV-szerű képernyőn a vizsgálat ideje alatt rögtön látható, de filmen is rögzítik a kiértékelés és a későbbi vizsgálatokhoz szükséges archiválás számára.
INDIKÁCIÓ: MIKOR KELL ALKALMAZNI EZT A KÉSZÍTMÉNYT
Csontvelőszcintigráfiát rosszindulatú vérképzőszervi betegségek diagnosztizálásakor, illetve egyéb ismert daganatok csontmetasztázisának gyanúja esetén végeznek.
Lymphoszcintigráfiás vizsgálatokra a nyirokkeringés rosszindulatú elváltozásakor, a lymphomák stádiummeghatározásakor, illetve egyéb ismert daganatok nyirokcsomó metasztázisainak gyanúja esetén van szükség.
ELLENJAVALLAT: MIKOR NEM HASZNÁLHATÓ EZ A KÉSZÍTMÉNY
Radiogyógyszert tartalmazó készítmény nem adható olyan egyénnek, akiről tudott, hogy túlérzékeny fehérjével, így a Human Szérum Albuminnal szemben.
Nem adható terhes, vagy szoptatós anyáknak, vagy olyan betegeknek, akik a 18. életévüket nem töltötték be, kivéve ha a kívánt információ értéke felülmúlja a sugárterhelés okozta veszélyeztetettséget. Reproduktív korban lévo noknél a vizsgálatot a menstruáció utáni elso 10 napban végezzék.
KÖLCSÖNHATÁS MÁS GYÓGYSZEREKKEL SZEMBEN
Egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatás nem ismert.
KÜLÖNLEGES FIGYELMEZTETÉS: Azok a dolgok, amelyeket Önnek tudnia kell a gyógyszer használata előtt
Az intravénás, illetve subcutan injekció beadása után kis mennyiségű radioaktivitás kerül az Ön szervezetébe. Az ezzel járó kockázat igen alacsony és a kezelőorvos csak akkor alkalmazza ezt a vizsgálati eljárást, ha a várható eredmény meghaladja a beadásával járó kockázatot.
Mivel a gyógyszer beadása után allergiás reakció előfordulhat, ezért a vizsgálatot követően Önt az orvos rövid ideig megfigyelés alatt fogja tartani.
Tájékoztassa orvosát, ha Ön terhes, illetve ha kimaradt a menstruációs ciklusa. Ezekben az esetekben sincs abszolút ellenjavallata a vizsgálatok elvégzésének, de ebben az esetben csak olyan sürgős vizsgálatot lehet elvégezni, amelynél a vizsgálatból származó információ értéke meghaladja az anyát és a magzatot érhető károsodás kockázatát.
Ha Ön szoptatós anya, akkor a kezelést követően 24 órára a baba szoptatását szüneteltetni kell.
AZ ALKALMAZÁSSAL KAPCSOLATOS ÓVATOSSÁGI INTÉZKEDÉSEK
Az izotóppal jelzett készítményt megfelelően képzett szakszemélyzet adja be, ezzel kapcsolatban Önnek nincs teendője. Tekintettel a radiogyógyszerek orvosi felhasználásáról szóló szabályzatokra a NANO-ALBUMON-t csak izotópdiagnosztikai laboratóriumban adhatják be Önnek.
A kezelőorvosa tájékoztatja Önt, hogy mire kell különleges figyelmet fordítania a készítmény beadását követően.
A KÉSZÍTMÉNY HATÁSAI GÉPJÁRMŰVEZETÉSHEZ ÉS GÉPEK ÜZEMELTETÉSÉHEZ SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEKRE
A radioaktív gyógyszer alkalmazása nem befolyásolja a beteg gépjármű vezetési és gépkezelési tevékenységét.
HOGY KELL HASZNÁLNI A KÉSZÍTMÉNYT
ADAGOLÁS
Az Ön orvosa fogja eldönteni, hogy pontosan mennyi izotóppal jelzett NANO-ALBUMON-t kell az Ön esetében alkalmazni. Ez az a minimális mennyiség lesz, amely a szükséges információk megszerzéséhez feltétlenül szükséges, és egyben a legkisebb sugárterhelést jelenti az Ön számára.
Csontvelőszcintigráfia esetén: 185-370 MBq
Lymphoszcintigráfia esetén: 18-370 MBq (injekcióhelyenként 0.2-0.3 cm3 térfogatban)
AZ ADAGOLÁS MÓDJA
Intravénás, vagy subcutan injekció formájában.
A BEADÁS GYAKORISÁGA ÉS ELŐÍRT IDEJE: Milyen gyakran fogja Ön ezt a készítményt megkapni?
Csontvelőszcintigráfia esetében egyetlen injekciónak elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy az Ön orvosa a szükséges információ birtokába jusson. Lymphoszcintigráfia esetén egy alkalommal több helyre, de kis térfogatban (0.2-0.3 ml) kell a radiogyógyszert a szervezetbe juttatni.
A KEZELÉS IDŐTARTAMA
A vizsgálat pontos időtartamáról Önt orvosa fogja tájékoztatni. Felvételeket az intravénás injekció beadása után 30-60, a subcutan injekció beadása után 60-90 perc múlva lehet készíteni.
TÚLADAGOLÁS ESETÉN VÉGZENDŐ TEENDŐK
Mivel a NANO-ALBUMON-t Ön egyetlen adagban kapja szigorúan ellenőrzött körülmények között, túladagolás veszélye nem áll fenn. Ha ez mégis megtörténne Önt orvosa a megfelelő kezelésben fogja részesíteni, ami radiogyógyszerek esetében általában a folyadékbevitel növelését jelenti, fokozva ezzel a radiogyógyszerek szervezetből történő kiürülését.
NEMKÍVÁNATOS HATÁSOK
Ha fehérjetartalmú készítményt alkalmaznak a betegnél, mint amilyen a NANO-ALBUMON, számítani kell túlérzékenységi reakció kialakulására. Éppen ezért a vizsgálat ideje alatt megfelelő gyógyszereknek és életmentő készüléknek rendelkezésre kell állni.
A NANO-ALBUMON-nal végzett vizsgálatokat több évtizede alkalmazzák, de ezidáig semmiféle nemkívánatos hatást nem észleltek.
Ha ennek ellenére Ön olyan mellékhatást észlel, amely ebben a tájékoztatóban nincs megemlítve, kérjük haladéktalanul értesítse kezelőorvosát.
TÁROLÁS
A készítmény címkéje tartalmazza a tárolási körülményeket és a lejárati időpontot. A kórházi szakszemélyzet biztosítja, hogy a készítmény tárolása megfelelő körülmények között történjen és ne használják fel a lejárati időn túl.
Kiszerelés: 6x8 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-8664/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Medi-Radiopharma
    • Hatóanyag: összetett: glucose, potassium sodium phosphate, stannous chloride, human albumin
    • ATC: Technetium (99mTc) nanocolloid
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.