MEDDEX WICK 20 mg/15 ml méz ízű szirup

MEDDEX WICK 20 mg/15 ml méz ízű szirup betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a MedDex Wick 20 mg/5 ml méz ízű szirup és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A MedDex Wick 20 mg/15 ml méz ízű szirup dextrometorfán-hidrobromid hatóanyagot tartalmaz és a köhögés tüneti kezelésére szolgáló gyógyszer.

Száraz, irritáló, improduktív (köpet nélküli) köhögés kezelésére javallott.

Ez a gyógyszer a felnőttek valamint 14 éves és annál idősebb serdülők számára javallt.


2. Tudnivalók a MedDex Wick 20 mg/5 ml méz ízű szirup szedése előtt

Ne szedje ezt a gyógyszert
- ha allergiás a dextrometorfán-hidrobromidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha tüdőasztmás, krónikus elzáródásos tüdőbetegségben (krónikus hörghurut és tüdőtágulat), tüdőgyulladásban szenved, légzési problémája (légzésdepresszió), légzési elégtelensége van,
- 14 évesnél fiatalabb gyermekeknél,
- egyes hangulatjavító gyógyszerek (MAO-gátlók) MedDex Wick-kel történő egyidejű alkalmazása vagy ilyen terápia elhagyását követő 14 napon belüli alkalmazás esetén,
- ha májműködése károsodott.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Jelentős nyákképződéssel járó köhögés esetén ez a gyógyszer kizárólag orvosi javaslatra és az orvos utasításai szerint, fokozott körültekintéssel alkalmazható, mert ilyen esetben a köhögés csillapítása nem kívánatos.
A krónikus köhögés a tüdőasztma korai tünete lehet, ezért ilyen köhögés csillapítására ez a gyógyszer nem javasolt, különösen gyermekeknél.
Felhívjuk figyelmét, hogy ez a gyógyszer pszichés és fizikai függőséget okozhat, ezért gyógyszerrel való visszaélésre vagy gyógyszerfüggőségre hajlamos betegeknél ezzel a gyógyszerrel történő kezelést rövid ideig és szigorú orvosi felügyelet mellett kell végezni.

Gyermekek és serdülők
Ez a gyógyszer nem adható 14 évesnél fiatalabb gyermekeknek

Egyéb gyógyszerek és a MedDex Wick 20 mg/15 ml méz ízű szirup
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

- Amennyiben korábban bizonyos hangulatjavító gyógyszerekkel (MAO-gátló típusú antidepresszánsokkal) kezelték, vagy egyidejűleg ilyen kezelésben részesül, akkor előfordulhatnak központi idegrendszeri hatások, mint például izgatottság és zavartság, magas láz, a légzés és a keringés eltérései (úgynevezett szerotonin-szindróma). Hasonló tüneteket észleltek egy antibiotikum, a linezolid egyidejű alkalmazása esetén is.
- Egyéb központi idegrendszeri depresszáns hatású gyógyszerek egyidejű alkalmazása a hatások kölcsönös felerősítéséhez vezethet.
- Ha ezt a gyógyszert köptetőkkel együtt alkalmazzák, a csökkent köhögési reflex miatt a váladék veszélyes mértékben felhalmozódhat.
- A máj citokróm P 450-2D6 enzimrendszerét, és ezáltal a dextrometorfán lebomlását gátló gyógyszerek egyidejű alkalmazása (különösen az amiodaron, kinidin, fluoxetin, haloperidol, paroxetin, propafenon, tioridazin, cimetidin és ritonavir), a dextrometorfán koncentrációjának emelkedéséhez vezethet.
- Egyes gyógyszerek (pl. bizonyos, ACE-gátlóknak nevezett vérnyomáscsökkentők) köhögést válthatnak ki. Ha ilyen gyógyszereket szed, a köhögéscsillapító használata előtt kérdezze meg kezelőorvosát.

A MedDex Wick 20 mg/15 ml méz ízű szirup egyidejű bevétele alkohollal
A további alkoholfogyasztás kerülendő.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség és szoptatás idején történő alkalmazásra kizárólag azután kerülhet sor, hogy az orvos nagyon körültekintően mérlegelte az anyát és a gyermeket érintő előnyöket és lehetséges mellékhatásokat (lásd még a 4. "Lehetséges mellékhatások" c. részt).

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a gyógyszer esetenként még az utasítások szerinti alkalmazás esetén is okozhat enyhe fáradtságot, és ezáltal olyan mértékben megváltoztathatja a reakciókat, hogy az hátrányosan befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez még nagyobb mértékben érvényesül, ha a gyógyszert alkohollal vagy egyéb, a reakciókat rontó gyógyszerekkel együtt használják.

A MedDex Wick 20 mg/15 ml méz ízű szirup szacharózt és invertcukrot (méz) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
15 ml szirup 5,5 g szacharózt (cukrot) tartalmaz. Ezt a cukorbetegnek figyelembe kell venniük.

A MedDex Wick 20 mg/15 ml méz ízű szirup nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer 27,9 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz adagonként (15 ml), ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 1,40%-ának felnőtteknél.

A MedDex Wick 20 mg/15 ml méz ízű szirup 5 térfogatszázalék alkoholt tartalmaz
Ez a készítmény 592 mg alkoholt (etanol) tartalmaz 15 ml-es adagolási egységenként. Ez kevesebb, mint 12 ml sörnek vagy 5 ml bornak felel meg 15 ml-es adagolási egységenként. Ilyen kis mennyiségű alkoholnak nincs jelentős hatása.

Ez a készítmény 850,5 mg propilén-glikolt tartalmaz 15 ml-es adagolási egységenként.
Ha Ön terhes vagy szoptat, ne szedje ezt a gyógyszer, kivéve, ha kezelőorvosa azt javasolta. Kezelőorvosa kiegészítő vizsgálatokat végezhet, mialatt ezt a gyógyszert szedi.
Ha Ön máj- vagy vesebetegségben szenved, ne szedje ezt a gyógyszer, kivéve, ha kezelőorvosa azt javasolta. Kezelőorvosa kiegészítő vizsgálatokat végezhet, mialatt ezt a gyógyszert szedi.

Ez a készítmény 15 mg nátrium-benzoátot tartalmaz 15 ml-es adagolási egységenként.


3. Hogyan kell szedni a MedDex Wick 20 mg/5 ml méz ízű szirupot?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha az orvos másképpen nem rendeli, az ajánlott adag:
14 évnél idősebb serdülők és felnőttek számára naponta 3-szor 15 ml (a mérőpohár jelzései alapján) (20 mg dextrometorfán-hidrobromidnak megfelelő); a maximális napi adag 45 ml (60 mg dextrometorfán-hidrobromidnak megfelelő).

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Ez a készítmény 14 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem alkalmazható.

Az alkalmazás módja
Szájon át történő alkalmazásra. Használat előtt mindig rázza fel az üveget!
Nyomja le a gyermekbiztos kupakot és ezzel egyidejűleg fordítsa el a nyíl által jelzett irányba.

A kezelés időtartama
Ez a gyógyszer orvosi javallat nélkül maximum 3-5 napig szedhető!


Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha úgy érzi, hogy a gyógyszer hatása túl erős vagy túl gyenge.

Ha az előírtnál több MedDex Wick 20 mg/15 ml méz ízű szirupot vett be
Ha az előírtnál többet vesz be a MedDex Wick 20 mg/5 ml méz ízű szirup nevű gyógyszerből, a következő tüneteket tapasztalhatja: émelygés és hányás, akaratlan izomösszehúzódások, izgatottság, zavartság, aluszékonyság, a tudat zavarai, akaratlan és gyors szemmozgások, a szívműködés rendellenességei (pl. gyors szívverés), koordinációs rendellenességek, pszichózis vizuális hallucinációkkal és túlzott izgatottság, szédülés, vérnyomásesés és megnövekedett izomtónus.

Jelentős túladagolás esetén a következő tünetek is előfordulhatnak: kóma, súlyos légzési problémák és rángatózások.
Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy a kórházat.

Ha elfelejtette bevenni a ezt a gyógyszert
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Lehetséges mellékhatások

Nem gyakori: túlérzékenységi reakciók, köztük anafilaxiás reakciók/sokk, nehézlégzés, illetve a szájüreg és a torok duzzanata.
A túlérzékenységi reakció első jelei esetén a gyógyszert TILOS újból bevenni. Tájékoztassa erről a kezelőorvosát!

További nem gyakori mellékhatások: enyhe fáradtságérzés, szédülés, hányinger, emésztőrendszeri problémák, hányás.

Ritka: bőrkiütés.

Nagyon ritka: álmosság, hallucinációk; visszaélés esetén függőség kialakulása.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a MedDex Wick 20 mg/5 ml méz ízű szirupot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Felhasználhatósági időtartam felbontás után: 3 hónap

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a MedDex Wick 20 mg/15 ml méz ízű szirup?
- A készítmény hatóanyaga a dextrometorfán-hidrobromid. 15 ml szirup 20 mg dextrometorfán-hidrobromidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: szacharóz, szacharin-nátrium, propilénglikol, 96%-os etanol, nátrium-citrát-dihidrát, vízmentes citromsav, karmellóz-nátrium, polietilén-oxid, méz aroma L-166952 (propilénglikol, méz, méz aroma, karamell, EDTA és tisztított víz), mentoxipropándiol (TK 10), polioxil (40) sztearát (makrogol-sztearát), nátrium-benzoát, verbéna aroma és tisztított víz

Milyen a MedDex Wick 20 mg/15 ml méz ízű szirup külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Sárga, viszkózus folyadék méz aromával és ízesítéssel.

A gyógyszer csomagolása borostyánszínű hengeres üveg, csavaros, gyermekbiztos kupakkal és polipropilén mérőpohárral.
Kiszerelések: 100 ml, 120 ml, 180 ml, 240 ml.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x120 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-21731/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: WICK Pharma Zweigniederlassung der Procter & Gamble
    • Hatóanyag: dextromethorphan
    • ATC: Dextromethorphan
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 1x180 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-21731/03
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: WICK Pharma Zweigniederlassung der Procter & Gamble
    • Hatóanyag: dextromethorphan
    • ATC: Dextromethorphan
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.