Gyógyszerkereső

LEVENOR 8 mg tabletta

LEVENOR 8 mg tabletta

Hatóanyag:
perindopril

ATC:
Perindopril

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
30x


Kedvezményes árak:

1073 Ft

281 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20393/03
Gyártó: Apotex Europe

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Levenor és milyen betegségek esetén alkalmazható!

A Levenor tabletta az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE)-gátlóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a vérerek tágítása révén fejtik ki hatásukat, ami könnyebbé teszi a szív számára a vér keringtetését.
A Levenor tabletta az alábbi esetekben alkalmazható:
- magasvérnyomás-betegség (hipertónia) kezelésére,
- szívelégtelenség (olyan állapot, amikor a szív nem képes a szervezet ellátásához szükséges mennyiségű vért keringtetni) kezelésére,
- olyan, szívvel kapcsolatos kóros események kockázatának csökkentésére, mint a szívroham - azoknál a betegeknél, akiknek stabil koszorúér-betegségük van (ebben az állapotban a szív vérrel való ellátása csökken) - valamint azoknál a betegeknél, akiknek volt már szívrohamuk, és/vagy megoperálták őket, hogy a szív vérellátását javítsák, a szívet ellátó erek kitágításával.
2. Tudnivalók az Levenor szedése előtt

Ne szedje a Levenor-t
- ha allergiás a perindoprilra, bármely más ACE-gátlóra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha korábbi ACE-gátló kezelés kapcsán voltak már olyan tünetei, mint amilyen a nehézlégzés, az arc, a nyelv, illetve a torok duzzanata, erős viszketés vagy súlyos bőrkiütések, vagy ha Önnél vagy közvetlen családtagjánál ugyanilyen tünetek jelentkeztek bármely más körülmények között (ezt az állapotot nevezik angioödémának),
- ha Ön több, mint 3 hónapos terhes (azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Levenor-t (lásd \" Terhesség és szoptatás és termékenység\" c. fejezet),
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkiren hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
Ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre, ne szedje a gyógyszert. Ha bizonytalan a kérdésben, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével a Levenor tabletta szedése előtt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Levenor szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Önnek aorta-sztenózisa (szívből kivezető főverőér szűkülete) vagy a szívizom megnagyobbodása miatt kialakult betegsége (hipertrófiás kardiomiopátiája) vagy veseartéria szűkülete (a vesét vérrel ellátó verőér-szűkülete) van,
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II receptor blokkoló (ARB) (szartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkiren.
- ha Önnek egyéb szívproblémája van,
- ha Önnek májproblémája van,
- ha Önnek veseproblémája van vagy művesekezelésben részesül,
- ha Ön kollagén betegségben szenved (pl. szisztémás lupusz eritematózusz (különböző szerveket megtámadó és gyakran bőrjelenségeket okozó kötőszöveti betegség) vagy szkleroderma (a bőr keményedésével járó, az egész szervezetet érintő kötőszöveti betegség)),
- ha Ön cukorbetegségben szenved,
- ha Ön sószegény étrendet tart vagy káliumtartalmú sópótlókat szed,
- ha általános érzéstelenítéssel/altatással járó beavatkozást és/vagy műtétet terveznek Önnél,
- ha Ön LDL-aferézis kezelésben részesül (amelynek során egy gép segítségével koleszterint távolítanak el a véréből),
- ha rovarcsípésre (méh- vagy darázscsípés) való túlérzékenységet csökkentő, úgynevezett deszenzibilizáló kezelést fog kapni,
- ha Önnek mostanában hasmenése volt, hányt vagy kiszáradt,
- ha kezelőorvosa korábban arra figyelmeztette Önt, hogy érzékeny bizonyos cukrokra.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a \"Ne szedje a Levenor-t\" pontban szereplő információkat.\"

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). A Levenor szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szednie a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd \"Terhesség és szoptatás és termékenység\" című fejezet).
Gyermekek és serdülők
A perindopril alkalmazása gyermekek és 18 év alatti serdülők esetén nem javasolt.

Egyéb gyógyszerek és a Levenor
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet. Az alábbi gyógyszerek befolyásolhatják a Levenor tabletta hatását:

- egyéb, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. angiotenzin II receptor blokkolók (ARB) vagy aliszkiren (Lásd még a \"Ne szedje a Levenor tablettát\" és a \"Figyelmeztetések és óvintézkedések\" pontok alatti információt), vagy vízhajtók (olyan gyógyszerek, amelyek fokozzák a vesék vizelet termelését),
- kálium-megtakarító vízhajtók (pl. spironolakton, triamteren vagy amilorid),
- a vér káliumszintjét emelő gyógyszerek, káliumpótló készítmények és káliumtartalmú sópótlók,lítium a mánia vagy a depresszió kezelésére,
- nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (pl. ibuprofén, diklofenák), vagy fájdalomcsillapító hatást elérő adagban alkalmazott acetilszalicilsav-tartalmú készítmények,
- cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. inzulin, metformin, gliptinek,
- baklofén (izommerevség kezelésére használják olyan betegségekben, mint pl. a szklerózis multiplex),
- pszichés betegségek (depresszió, szorongás, skizofrénia stb.) vagy egyéb elmebetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. triciklikus antidepresszánsok, antipszichotikumok),
- ciklosporin és egyéb, a szervezet védekezőképességét csökkentő gyógyszerek (úgynevezett immunszupresszánsok), amelyeket autoimmun betegségek (ilyen a reumatoid artritisz) kezelésére vagy szervátültetés után alkalmaznak,
- trimetoprim (fertőzések kezelésére használatos gyógyszer),
- esztramusztin (rákos megbetegedések kezelésére használják),
- allopurinol (a köszvény kezelésére),
- prokainamid (a szabálytalan szívműködés kezelésére),
- értágítók, köztük a nitrátok (olyan gyógyszerek, amelyek hatására a vérerek tágabbak lesznek),
- heparin (véralvadásgátló gyógyszer)
- alacsony vérnyomás, sokk, illetve asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin)
- arany-sók, különösen intravénásan adagolva (reumatoid artritisz tüneti kezelésére szolgál).
Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy ha bizonytalan), beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével a Levenor tabletta szedése előtt. Akkor is tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti gyógyszereket jelenleg nem, de korábban szedte.
A Levenor egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Alkoholos italok fogyasztása és Levenor tabletta egyidejű szedése esetén szédülés jelentkezhet. Orvosa dönt arról, fogyaszthat-e alkoholt a kezelés során.
A Levenor tablettát javasolt a reggeli étkezés előtt bevenni.
Terhesség és szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, ha teherbe akar esni, vagy ha megtudja, hogy teherbe esett, mert akkor a Levenor helyett egy másik gyógyszert kell szednie. Nem ajánlott Levonor szedése a terhesség korai időszakában sem. Nem szabad szedni a Levenor-t a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Levenor alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa valószínűleg másik készítményt fog Önnek javasolni, különösen akkor, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Levenor tabletta szedésekor szédülés és fáradtság jelentkezhet. Amennyiben ezeket észleli, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen veszélyes gépeket. Beszéljen kezelőorvosával.
A Levenor tejcukrot (laktóz) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Levenor-t!

Kezelőorvosa fogja meghatározni az Önnek megfelelő kezdő adagot, melyet a későbbiekben az Ön állapotától és egyéb gyógyszerek alkalmazásától függően emelhet. A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Ne változtassa meg gyógyszere adagját az orvosa tudta nélkül.
A Levenor tabletta alkalmazható önmagában vagy más vérnyomáscsökkentőkkel együtt.
A 2 mg-os adagot a felezhető 4 mg-os tabletta kettétörésével lehet elérni.
A Levenor tablettát
- kizárólag szájon át alkalmazza
- lehetőleg reggel, étkezés előtt, szétrágás nélkül nyelje le, egy pohár vízzel
- lehetőleg mindig a nap azonos időszakában vegye be.
A Levenor tabletta ajánlott adagolása:
Magas vérnyomás kezelésére:
- az ajánlott kezdő és fenntartó adag naponta egyszer 4 mg
- egy hónap múlva - ha szükséges - ez az adag napi 8 mg-ra emelhető.
- Magas vérnyomás kezelésére 8 mg a legnagyobb ajánlott napi adag.
- Ha Ön 65 éves vagy idősebb korú, az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 2 mg. Egy hónap múlva ez napi 4 mg-ra, illetve szükség esetén napi 8 mg-ra emelhető.
Ha vízhajtót (diuretikumot) is szed:
- orvosa leállíthatja a vízhajtók szedését a Levenor-kezelés megindítása előtt 2-3 nappal. Ez a túlzott vérnyomáscsökkenés megelőzését szolgálja.
- ha szükséges, a vízhajtó szedése folytatható a Levenor-kezelés megindítása után.
- amennyiben nem lehet leállítani a vízhajtó szedését, a kezelést a 2 mg-os Levenor tablettával ajánlott elkezdeni.
- Kezelőorvosa vagy gyógyszerésze pontosan tájékoztatja majd a teendőkről.
- Kezelőorvosa a Levenor tabletta 2 mg-os kezdő adagját javasolhatja Önnek, ha:
- nagyon magas a vérnyomása,
- nincs elég víz a szervezetében - (kiszáradt),
- kevés a só mennyisége a vérében,
- szívproblémái vannak, ami azt jelenti, hogy a szív csak nehézségek árán tudja keringtetni a vért a testben (kardiális dekompenzáció),
- a magas vérnyomás a vese ereinek szűkülete miatt alakult ki.
Szívelégtelenség kezelésére:
- az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 2 mg
- két hét múlva ez az adag napi 4 mg-ra emelhető, ami szívelégtelenség esetén a legnagyobb ajánlott napi adag.
Stabil koszorúér-betegség kezelésére:
- az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 4 mg
- két hét múlva ez az adag naponta egyszer 8 mg-ra emelhető, ami ebben a betegségben a legnagyobb ajánlott napi adag.
Ha Ön 65 éves vagy idősebb korú, az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 2 mg. Egy hét
múlva ez az adag napi 4 mg-ra, majd ismét egy hét elteltével napi 8 mg-ra emelhető.

Adagolása vesekárosodásban
:
Az Ön számára megfelelő adagot a veseműködés vizsgálati eredményei alapján a kezelőorvos határozza meg.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Alkalmazása nem javasolt gyermekeknél és serdülőknél.
Ha az előírtnál több Levenor-t vett be
Ha az előírtnál több tablettát vett be, azonnal forduljon segítségért kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához.
A következő tünetek jelentkezhetnek: alacsony vérnyomás, sokk, veseproblémák, szapora légzés, heves szívverés, szabálytalan szívverés, lassú szívverés, szédülés vagy szorongás és köhögés. A tüneteket enyhítheti, ha felpolcolt lábakkal, hanyatt fekszik.
Ha elfelejtette bevenni a Levenor-t
Fontos, hogy a tablettát minden nap előírás szerint vegye be. Ha elfelejtette bevenni a gyógyszert, a következő adagot vegye be, amikor eszébe jut. A továbbiakban szedje a gyógyszert a megszokott rend szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Levenor szedését
Ne hagyja abba a Levenor szedését, csak akkor, ha erről kezelőorvosával egyeztetett. A magas vérnyomás és szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszereket általában egész életen keresztül kell szedni. Ha abbahagyja a Levenor szedését, állapota rosszabbodhat.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal hagyja abba a Levenor szedését és forduljon orvoshoz, ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli:
- az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzadása, légzési nehézség,
- erős szédülés vagy ájulás,
- szokatlanul gyors vagy szabálytalan szívverés vagy mellkasi fájdalom,
- heves hasi fájdalom.
Ezek egy súlyos mellékhatás (angioödéma) tünetei, amelyek e gyógyszerfajta (ACE-gátlók) minden egyéb képviselője esetében is előfordulhatnak. Azonnali kezelést igényel, rendszerint kórházban.
Csökkenő gyakoriság szerint csoportosítva az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fejfájás, szédülés, forgás-, mozgás- vagy dőlésérzettel járó szédülés (vertigo), bizsergés vagy tűszúrás érzése, látászavarok, fülzúgás (zaj érzékelése a fülben),
- imbolygás (az alacsony vérnyomás miatt),
- köhögés, légszomj,
- gyomor-, bélrendszeri panaszok (émelygés, hányás, hasi fájdalom, ízérzés-zavar, emésztési zavar, hasmenés, székrekedés),
- allergiás reakciók (mint pl. bőrkiütés, viszketés),
- izomgörcsök, gyengeség-érzés.
Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hangulatváltozás, alvászavar,
- hörgőgörcs (mellkasi szorító érzés, zihálás, légszomj),
- szájszárazság,
- angioödéma (olyan tünetekkel, mint pl. nehézlégzés, az arc, a nyelv, illetve a torok duzzanata),
- erős viszketés vagy súlyos bőrkiütések,
- hólyagok képződése a bőrön,
- veseproblémák,
- impotencia,
- verejtékezés,
- bizonyos fehérvérsejtek számának emelkedése (eozinofília),
- aluszékonyság, ájulás,
- szívdobogás érzés, szapora szívdobogás,
- erek gyulladása (vaszkulitisz),
- a bőr fokozott érzékenysége a napfényre (fényérzékenységi reakció),
- ízületi fájdalom (artralgia), izomfájdalom (mialgia),
- mellkasi fájdalom,
- rossz közérzet,
- perifériás ödéma,
- láz,
- elesés,
- laboratóriumi paraméterekben eltérés: a vér kálium-szintjének megemelkedése (a gyógyszer elhagyása után normalizálódik), a vér nátrium-szintjének csökkenése, cukorbetegeknél nagyon alacsony vércukorszint (hipoglikémia), emelkedett karbamid- és kreatinin-szint.
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- eltérések a laboratóriumi vizsgálati leletekben: magas májenzim- és magas bilirubin-szint a vérben.
- Nagyon ritka (10000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- zavarodottság,
- szív- és érrendszeri panaszok (rendszertelen szívverés, szívroham és szélütés),
- eozinofil tüdőgyulladás (egy ritka tüdőgyulladás-fajta), orrnyálkahártya-gyulladás (orrdugulás vagy orrfolyás),
- eritéma multiforme (súlyos allergiás reakció miatti bőrelváltozás),
- heveny veseelégtelenség,
- vérkép eltérések (fehér- és vörösvérsejtszám csökkenés, alacsony hemoglobin és vérlemezke-szám),
- hasnyálmirigy gyulladás (pankreatitisz), amely heves hasi és hátfájdalmat okoz)
- májgyulladás (hepatitisz).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Levenor-t tárolni!

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (\"Felh.\") után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Levenor tabletta?
Levenor 4 mg tabletta: 4 mg perindopril terc-butilamin tablettánként.
Levenor 8 mg tabletta: 8 mg perindopril terc-butilamin tablettánként.
Egyéb összetevők
: Vízmentes laktóz, magnézium-sztearát.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Levenor 4 mg tabletta: fehér, hosszúkás, domború felületű, metszett élű tabletta, egyik oldalán \"APO\", másik oldalán a bemetszés alatt és felett \"PE\", ill. \"4\" bevéséssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Levenor 8 mg tabletta: fehér, hosszúkás, domború felületű, metszett élű tabletta, egyik oldalán \"APO\", másik oldalán a bemetszés alatt és felett \"PE\", ill. \"8\" bevéséssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
30 db tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt Zömében még erősen felhős lesz az ég, helyenként szakadozik fel a felhőzet, elszórtan kisebb eső, zápor, a hegyekben hózápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!