FUCIDIN H 20 mg/g+10 mg/g krém

FUCIDIN H 20 mg/g+10 mg/g krém betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Fucidin H krém és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Fucidin H krém a bőr veleszületett allergiás túlérzékenységének (atópiás dermatitisz) helyi kezelésére javasolt, ahol fuzidinsavra (egyik hatóanyag) érzékeny baktériumok vannak jelen.
2. Tudnivalók a Fucidin H krém alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Fucidin H krémet:
- Ha allergiás a fuzidinsavra, a hidrokortizonra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Hidrokortizon-acetát tartalma miatt nem alkalmazható baktériumok, gombák vagy vírusok okozta és megfelelő kezelésben nem részesített elsődleges bőrfertőzések esetén (pl. herpesz vagy bárányhimlő).
- Továbbá nem alkalmazható szájkörüli bőrgyulladás, az arc bőrének értágulatokkal járó gyulladása (rozácea) esetén, valamint megfelelő kezelésben nem részesített tuberkulózisos bőrtünetek kezelésére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A hosszú ideig tartó kezelést kerülni kell.
A helyileg alkalmazott hidrokortizon-acetát felszívódhat és a mellékvese működését gátolhatja.
A krém szem körüli alkalmazása esetén ügyelni kell arra, hogy ne kerüljön a szembe.
Fuzidinsav hely alkalmazásával kapcsolatban bakteriális rezisztencia kialakulásáról számoltak be. A kezelés alkalmanként 14 napra történő korlátozása minimalizálja rezisztencia kialakulásának kockázatát. Ez megakadályozza azt is, hogy a kortikoszteroid immunrendszer működését csökkentő hatása elfedje az antibiotikum rezisztencia következtében esetleg kialakuló fertőzés tüneteit.
A Fucidin H krém fokozhatja a fertőzések iránti érzékenységet, súlyosbíthatja a meglévő fertőzéseket és aktiválhatja a rejtett fertőzéseket. Amennyiben a fertőzés helyileg nem kezelhető, orvosa a szájon át történő gyógyszeres kezelésre való áttérést javasolhatja.
Gyermekek és serdülők
A Fucidin H krémet gyermekeknél óvatosan kell alkalmazni, mivel a gyermekek érzékenyebbek a helyileg alkalmazott kortikoszteroidok által okozott mellékhatások iránt.
Egyéb gyógyszerek és a Fucidin H krém
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség, szoptatás és termékenység
A Fucidin H krém klinikailag indokolt esetben alkalmazható a terhesség alatt. Alkalmazása során óvatosságra van szükség.
A Fucidin H krém szoptatás alatt helyileg alkalmazható, mivel elhanyagolható mértékben kerül be az anyatejbe. Javasolt azonban elkerülni az emlőkön történő helyi alkalmazást.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Fucidin H krém nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Fucidin H krém butil-hidroxianizolt (E320), kálium-szorbátot és cetilalkoholt tartalmaz
Ezek a segédanyagok helyi bőrreakciókat (pl.: kontakt dermatitisz) okozhatnak.
A butil-hidroxianizol ezenkívül a szem és nyálkahártya irritációt is okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Fucidin H krémet?
A gyógyszert mindig az kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Amennyiben az orvos másként nem rendeli, a krém kis mennyiségét kell vékony rétegben felvinni az érintett bőrfelületre naponta háromszor.
A kezelést a gyulladás helyétől és súlyosságától függően különböző ideig, legfeljebb 2 héten keresztül lehet alkalmazni.
Ha az előírtnál több Fucidin H krémet alkalmazott
Ha az előírtnál több alkalommal használta a krémet, a mellékhatások fokozódása várható.
Ha elfelejtette alkalmazni a Fucidin H krémet
Amint észrevette, hogy elfelejtette alkalmazni a krémet, kenje be az érintett bőrfelületet. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10 esetében észlelték):
- Az alkalmazás helyén fellépő reakciók (köztük viszketés, égő érzés és irritáció)
Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10 esetében észlelték):
- Túlérzékenység
- Kontakt dermatitis
- Ekcéma (az állapot súlyosbodása)
- Kiütés
A kortikoszteroidok, mint a hidrokortizon szisztémás nemkívánt csoporthatásai közé tartozik a mellékvese csökkent működése, különösen elhúzódó külsőleges alkalmazás során.
A kortikoszteroidok szem környékén történő alkalmazása után szembelnyomás-emelkedés és zöldhályog (glaukóma) is előfordulhat, különösen elhúzódó alkalmazás és zöldhályog kialakulására hajlamos betegek esetén.
Más, helyileg alkalmazott kortikoszteroidokhoz hasonlóan a hosszantartó és intenzív kezelés bőrgyulladást (dermatitisz) (beleértve a kontakt dermatitiszt és pattanásos formákat is), száj körüli bőrgyulladást a bőr sorvadásos elváltozását okozhatja (mint csíkok, felszíni vérerek elvékonyodása és kitágulása), valamint bőrpír túlzott szőrnövekedés, fokozott izzadás és depigmentáció is előfordulhat. Elhúzódó helyi alkalmazás során véraláfutás is előfordulhat.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Fucidin H krémet tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon és a tubuson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Fucidin H krém
- A készítmény hatóanyagi: 20 mg vízmentes fuzidinsav (fuzidinsav-hemihidrát formájában) és 10 mg hidrokortizon-acetát grammonként.
- Egyéb összetevők: butil-hidroxianizol (E320), cetil-alkohol, glicerin 85%, folyékony paraffin, kálium-szorbát, poliszorbát 60, fehér vazelin, tisztított víz, all-rac-α-tokoferol.
Milyen a Fucidin H krém külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Kb. 15 g töltettömegű krém fehér, PE lyukasztóval ellátott csavaros kupakkal és alumínium membránnal lezárt alumínium tubusba töltve.
1x15 g tubus dobozban.
Kiszerelés: 1x15 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-8608/01
FUCIDIN H 20 mg/g+10 mg/g krém
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: LEO Pharma A/S
    • Hatóanyag: fusidic acid, hydrocortisone acetate
    • ATC: Hydrocortisone és antibioticumok
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A keleti tájakon is gomolyosodik a felhőzet. A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható. Elszórtan záporok, jégdara záporok előfordulhatnak, kevés helyen zivatar is lehet. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős, utóbbinál esetleg viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.