FALVEN 75 mg retard kemény kapszula

FALVEN 75 mg retard kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Falven és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Falven egy antidepresszáns, amely az úgynevezett szerotonin- és noradrenalin-visszavételt gátló (SNRI) típusú gyógyszerek csoportjába tartozik. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket a depresszió és más tünetek, mint pl. a szorongásos zavarok kezelésére alkalmazzák. Azt feltételezik, hogy a depresszióban és/vagy szorongásos zavarokban szenvedő emberek agyában alacsonyabb a szerotonin és noradrenalin szintje. Nem teljesen ismert, hogy az antidepresszánsok miként hatnak, de ebben szerepe lehet annak, hogy növelik az agy szerotonin- és noradrenalin szintjét.
A Falven felnőtt depressziós betegek kezelésére szolgál. A Falven szintén javallott felnőttek alábbi szorongásos zavarainak kezelésére: generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar (társasági érintkezéstől való félelem és ezek kerülése) és pánikzavar (pánikrohamok). Fontos, hogy a depressziót, illetve a szorongásos zavarokat megfelelően kezeljék, azért, hogy Ön jobban érezze magát. Ha nem részesül kezelésben, az Ön betegsége nem múlhat el, hanem esetleg még súlyosabbá válhat, kezelése pedig még nehezebb lehet.
2. Tudnivalók a Falven szedése előtt
Ne szedje a Falven-t
- ha allergiás a venlafaxinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha egyidejűleg depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére szolgáló, irreverzibilis monoamino-oxidáz- (MAO-) gátlóként ismert gyógyszereket szed vagy szedett az elmúlt 14 napban bármikor. Az irreverzibilis MAO-gátlók együttes szedése más gyógyszerekkel, beleértve a Falven-t is, súlyos vagy akár életveszélyes mellékhatásokat okozhat. Ezen felül, legalább 7 napot kell várnia a Falven szedésének befejezését követően, mielőtt bármilyen MAO-gátlót kezdene szedni (lásd még a "Szerotonin szindróma" és az "Egyéb gyógyszerek és a Falven" c. pontokat).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Falven szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- Ha Ön más gyógyszereket is szed a Falven-nel együtt, mert megnőhet a szerotonin szindróma kialakulásának a kockázata (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Falven" pontot).
- Ha szembetegségben szenved, mint a zöldhályog (glaukóma) bizonyos fajtái (emelkedett szembelnyomás).
- Ha kórtörténetében magas vérnyomás szerepel.
- Ha kórtörténetében szívbetegségek szerepelnek.
- Ha azt állapították meg Önnél, hogy rendellenes a szívritmusa.
- Ha kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek.
- Ha kórtörténetében alacsony nátrium-vérszint (hiponatrémia) szerepel.
- Ha hajlamos a véraláfutásokra vagy vérzékeny (vérzéses rendellenességek a kórtörténetben), vagy ha olyan más gyógyszereket szed, amelyek növelhetik a vérzés kockázatát, mint pl. warfarin (vérrögképződés megakadályozására használt gyógyszer).
- Ha megemelkedik a koleszterinszintje.
- Ha az Ön vagy családja kórtörténetében mánia vagy bipoláris betegség (túlzott izgatottság vagy eufórikus érzés) szerepel.
- Ha kórtörténetében agresszív magatartás szerepel.
A Falven nyugtalanság-érzést, illetve egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenséget okozhat. Ha ez előfordul Önnél, szóljon kezelőorvosának.
Az olyan gyógyszerek, mint a Falven (az úgynevezett SSRI-k/SNRI-k) szexuális zavar tüneteit okozhatják (lásd. 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.
Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
- Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
- Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba.
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.
Szájszárazság
A venlafaxinnal kezelt betegek 10%-ánál szájszárazság kialakulását jelentették. Ez növelheti a fogszuvasodás kockázatát. Ezért fordítson fokozott gondot a szájhigiéniára.
Cukorbetegség
Az Ön vércukorszintje megváltozhat a Falven-kezelés hatására. Emiatt szükség lehet az adagolás módosítására az Ön cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerénél.
Gyermekek és serdülők
A Falven általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye. Ennek ellenére a kezelőorvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Falven-t, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Falven-t írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Falven-t szedi. Emellett a Falven hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés, illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.
Egyéb gyógyszerek és a Falven
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy a nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Kezelőorvosának kell eldönteni, hogy Ön szedheti-e együtt a Falven-t más gyógyszerekkel.
Ne kezdjen szedni semmilyen gyógyszert, és ne hagyja abba semmilyen gyógyszer szedését (beleértve a vény nélkül kapható, a természetes és a gyógynövényből készült készítményeket is) anélkül, hogy beszélne kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A monoamino-oxidáz- (MAO-) gátlókat, amelyeket a depresszió vagy a Parkinson-kór kezelésére használnak, tilos együtt szedni a Falven-nel. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az elmúlt 14 napon belül ilyen gyógyszereket szedett. (MAO-gátlók: lásd a "Tudnivalók a Falven szedése előtt" pontot.)
- Szerotonin szindróma: egy potenciálisan életveszélyes állapot vagy neuroleptikus malignus szindróma (NMS)-szerű reakciók (lásd "Lehetséges mellékhatások" pont) léphetnek fel a venlafaxin szedése során, különösen egyéb gyógyszerekkel történő együttes szedéskor.
Példák ilyen gyógyszerekre:
- triptánok (migrén kezelésére),
- depresszió kezelésére használatos gyógyszerek, mint az SNRI-k, SSRI-k, triciklusos antidepresszánsok, vagy olyan gyógyszerek, amelyek lítiumot tartalmaznak,
- linezolidot tartalmazó antibiotikumok (fertőzések kezelésére),
- moklobemidet (egy reverzíbilis MAO-gátló) tartalmazó gyógyszerek (depresszió kezelésére),
- szibutramint tartalmazó gyógyszerek (fogyasztószerek),
- tramadolt tartalmazó gyógyszerek (fájdalomcsillapító), fentanil, tapentadol, petidin, vagy pentazocin (rendkívül erős fájdalom kezelésére),
- dextrometorfánt tartalmazó gyógyszerek (köhögés kezelésére),
- metadont tartalmazó gyógyszerek (opioid szerekkel szembeni függőség vagy rendkívül erős fájdalom kezelésére),
- metilénkéket tartalmazó gyógyszerek (a vér magas methemoglobinszintjének kezelésére szolgál),
- lyukaslevelű orbáncfüvet (Hypericum perforatum néven is ismert) tartalmazó készítmények (enyhe depresszió kezelésére szolgáló természetes vagy növényi gyógyszerek),
- triptofánt tartalmazó gyógyszerek (olyan problémák kezelésére, mint az alvászavarok vagy a depresszió),
- antipszichotikumok (olyan betegség kezelésére használt gyógyszerek, amely betegség tünetei közé tartozik: olyan dolgok hallása, látása vagy érzékelése, melyek nem valódiak; téveszmék; szokatlan gyanakvás; zavaros okfejtés és zárkózottá válás).
A szerotonin szindróma jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, felfokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás.
A szerotonin szindróma a legsúlyosabb formájában a a neuroleptikus malignus szindrómára (NMS) emlékeztethet. Az NMS jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: magas testhőmérséklet, gyors szívverés, izzadás, súlyos izommerevség, zavartság, megnövekedett izomenzim szintek (vérvizsgálattal, a vérképből határozzák meg).
Azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, amennyiben úgy gondolja, hogy a szerotonin szindróma tünetei jelentkeznek Önnél.
Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják az Ön szívritmusát.
Ilyen gyógyszerek például:
- a rendellenes szívritmus kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint a kinidin, amiodaron, szotalol vagy dofetilid (antiaritmikumok)
- az antipszichotikumok, mint a tioridazin (lásd még Szerotonin szindróma fent)
- a baktériumok által okozott fertőzések kezelésére szolgáló antibiotikumok, mint pl.az eritromicin vagy a moxifloxacin
- az allergia kezelésére szolgáló gyógyszerek (antihisztaminok)
Az alábbi gyógyszerek szintén kölcsönhatásba léphetnek a Falven-nel, ezért fokozott elővigyázatossággal alkalmazandók. Különösen fontos, hogy megemlítse kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha olyan gyógyszert szed, amely az alábbi hatóanyagok valamelyikét tartalmazza:
- ketokonazol (gombaellenes gyógyszer),
- haloperidol vagy riszperidon (pszichiátriai betegségek kezelésére),
- metoprolol (egy béta-blokkoló, ami magas vérnyomás és szívproblémák kezelésére szolgál).
Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben szájon át alkalmazott fogamzásgátlót szed.
A Falven egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Falven-t étkezés közben kell bevenni (lásd 3. pont, "Hogyan kell szedni a Falven-t?").
Kerülje az alkoholfogyasztást, amíg Falven-t szed.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Csak akkor szedheti a Falven-t, ha a lehetséges előnyöket és a magzatra vonatkozó lehetséges kockázatokat megbeszélte kezelőorvosával.
Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Falven-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt kezelik, hasonló gyógyszerek (SSRI-k) növelhetik a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázatát, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek. A csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy kezelőorvosával.
Ha ezt a gyógyszert a terhesség alatt szedi, tudassa kezelőorvosával, mert csecsemőjének egyéb tünetei is lehetnek a születés után. Ezek a tünetek általában a gyermek megszületését követő 24 órán belül jelentkeznek, és ide tartozik például a nem megfelelő táplálkozás és légzési nehézség. Ha csecsemőjének ilyen tünetei vannak születéskor, és Ön aggódik ezek miatt, beszéljen kezelőorvosával és/vagy a szülésznővel, akik tanáccsal látják el Önt.
A Falven kiválasztódik az anyatejbe. A csecsemőnél fennáll az a kockázat, hogy a gyógyszer hatással lehet rá. Ezért beszéljen erről kezelőorvosával, aki majd eldönti, hogy Önnek a szoptatást kell abbahagynia vagy a Falven-nel való kezelést.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen semmilyen eszközt vagy gépet, amíg nem tudja, hogy hogyan hat Önre a Falven.
A Falven szacharózt tartalmaz
Ez a gyógyszer szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Falven-t?
Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A szokásos ajánlott kezdő adag depresszió, generalizált szorongásos zavar és szociális szorongásos zavar kezelésére napi 75 mg. Kezelőorvosa az adagot fokozatosan növelheti, ha szükséges, depresszió esetén akár a legnagyobb napi adagig, 375 mg-ig is. A pánikzavar kezelésében kezelőorvosa alacsonyabb (37,5 mg) adaggal kezdi a kezelést, majd fokozatosan növeli az adagot. A legnagyobb napi adag generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar és pánikzavar kezelése esetén 225 mg.
A Falven-t minden nap körülbelül ugyanabban az időben, reggel vagy este vegye be.
A kapszulákat egészben, folyadékkal kell lenyelni, és nem szabad felnyitni, széttörni, megrágni vagy feloldani.
A Falven-t étkezés közben kell bevenni.
Ha máj- vagy veseproblémái vannak, beszéljen kezelőorvosával, mert ebben az esetben a Falven adagolása változhat.
Ne hagyja abba a Falven szedését anélkül, hogy kezelőorvosával ezt megbeszélné (lásd a "Ha idő előtt abbahagyja a Falven szedését" pontot).
Ha az előírtnál több Falven-t vett be
Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a kezelőorvosa által előírtnál több Falven-t vett be.
A lehetséges túladagolás a következő tüneteket okozhatja: gyors szívverés, a tudati szintek változásai (az aluszékonyságtól a kómáig), homályos látás, görcsök vagy rohamok és hányás.
Ha elfelejtette bevenni a Falven-t
Ha elfelejt bevenni egy adagot, pótolja azonnal, amint eszébe jut. Ha azonban már a következő adag esedékes, hagyja ki az elfelejtett adagot, és csak egyetlen adagot vegyen be a szokásos módon. Ne vegyen be ugyanazon a napon több Falven-t, mint az előírt napi mennyiség.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Falven szedését
Ne hagyja abba a kezelést, és ne csökkentse az adagot a kezelőorvos javaslata nélkül még akkor sem, ha jobban érzi magát. Ha az orvos úgy gondolja, hogy Önnek nincs szüksége tovább a Falven-re, azt kérheti Öntől, hogy mielőtt teljesen abbahagyná a kezelést, lassan csökkentse az adagot. Ismert tény, hogy mellékhatások jelentkezhetnek a Falven szedésének abbahagyásakor, különösen, ha a Falven szedésének abbahagyása hirtelen, vagy ha az adagok csökkentése túl gyorsan történik. Néhány beteg olyan tüneteket tapasztalhat, mint a fáradtság, szédülés, kábaság, fejfájás, álmatlanság, rémálmok, szájszárazság, étvágytalanság, hányinger, hasmenés, idegesség, izgatottság, zavartság, fülcsengés, bizsergés vagy ritkán áramütésszerű érzés, gyengeség, verejtékezés, görcsök vagy influenzaszerű tünetek.
Kezelőorvosa azt fogja javasolni Önnek, hogy fokozatosan hagyja abba a Falven szedését. Ha ezen tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél, vagy más kellemetlen tüneteket tapasztal, kérjen kezelőorvosától további tanácsot.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alább felsoroltak közül bármelyik reakció fellép Önnél, ne vegyen be több Falven-t, hanem azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:
- mellkasi szorító érzés, ziháló légzés, nyelési vagy légzési nehézség
- az arc, a torok, a kezek vagy a lábak megduzzadása
- idegesség vagy szorongásérzet, szédülés, lüktető érzés, a bőr hirtelen kipirulása és/vagy hőhullám.
- súlyos bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés (piros vagy halvány folt a bőrön, amely kiemelkedik, és gyakran viszket).
- a szerotonin szindróma jelei és tünetei, amelyek a következőek lehetnek: nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, felfokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás.
A szerotonin szindróma a legsúlyosabb formájában a neuroleptikus malignus szindrómára (NMS) emlékeztethet. Az NMS jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: láz, gyors szívverés, izzadás, súlyos izommerevség, zavartság, megnövekedett izomenzimek (vérkép vizsgálat alapján határozzák meg).
Egyéb mellékhatások, amelyekről értesítenie kell kezelőorvosát:
- köhögés, zihálás, légszomj és magas láz
- fekete (szurokszerű) széklet vagy vér a székletben
- bőr vagy a szemek sárga elszíneződése, viszketés vagy sötét színű vizelet, amelyek a májgyulladás (hepatitisz) tünetei lehetnek
- szívproblémák, mint pl. a gyors vagy szabálytalan szívverés, magas vérnyomás
- szemproblémák, mint pl. homályos látás, kitágult pupillák
- idegrendszeri problémák, mint pl. szédülés, bizsergő, illetve tűszúrásszerű érzés, mozgászavar, görcsrohamok
- pszichiátriai problémák, mint pl. hiperaktivitás vagy eufóriaérzet (szokatlan izgatottság érzés)
- megvonási tünetek (lásd a "Hogyan kell szedni a Falven-t?" pont "Ha idő előtt abbahagyja a Falven szedését" bekezdését).
- hosszan tartó vérzés - ha megvágja magát vagy megsérül, a szokásosnál kissé hosszabb ideig tarthat a vérzés elállása.
Ne aggódjon, ha kis fehér gömböcskéket vagy granulátumokat észlel a székletében a gyógyszer szedését követően. A Falven kapszula belsejében mikrogömbök (kicsi, fehér gömbök) vannak, melyek a hatóanyagot (venlafaxin) tartalmazzák. Ezek a mikrogömbök a gyomorban kioldódnak a kapszulából. Ahogy keresztülhaladnak a gyomron és a beleken, a venlafaxin lassan kioldódik belőlük. A mikrogömbök "héja" nem oldódik fel, és kiválasztódik a széklettel. Így annak ellenére, hogy mikrogömböket észlelhet a székletében, a gyógyszeradag felszívódott.
Mellékhatások teljes felsorolása
Nagyon gyakori (10 -ből több mint 1 beteget érinthet):
- szédülés, fejfájás;
- hányinger, szájszárazság;
- verejtékezés (ideértve az éjszakai verejtékezést)
Gyakori (10 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- étvágycsökkenés
- zavartság; önmagától való eltávolodás (vagy elszakadás) érzése; orgazmus hiánya; csökkent libidó; idegesség; álmatlanság; kóros álmok
- álmosság; remegés; bizsergő, illetve tűszúrásszerű érzés; fokozott izomtónus
- látászavarok (ideértve a homályos látást); tág pupillák; a szem képtelensége az automatikus fókuszálásra a távoli tárgyakról a közeliekre
- fülzúgás (tinnitusz)
- szívdobogás érzés (palpitáció)
- vérnyomás emelkedés; kipirulás
- ásítás
- hányás; székrekedés; hasmenés
- vizeletürítés gyakoriságának növekedése; vizeletürítési nehézség
- menstruációs rendellenességek, például fokozott vérzés vagy fokozott rendellenes vérzés; rendellenes magömlés / orgazmus (férfiaknál); merevedési zavar (impotencia)
- gyengeség (aszténia); fáradtság; hidegrázás
- emelkedett koleszterinszint
Nem gyakori (100 -ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hallucinációk; a valóságtól való eltávolodás (vagy elszakadás) érzése; izgatottság; rendellenes orgazmus (nőknél); érzések vagy érzelmek hiánya; túlzott izgatottság érzés; fogcsikorgatás
- nyugtalanság érzés, vagy egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenség; ájulás; akaratlan izommozgások; károsodott koordináció és egyensúly; megváltozott ízérzékelés
- gyors szívverés; szédülés (különösen túl gyors felálláskor)
- légszomj
- vérhányás, fekete (kátrányos) vagy véres széklet; mely belső vérzés jele lehet
- a bőr általános duzzadása, különösen az arc, száj, nyelv, torok területén vagy a kezeken és a lábakon és/vagy megnövekedett viszkető kiütések (csalánkiütés) jelentkezhet; érzékenység a napfényre; véraláfutások; bőrkiütés; kóros hajhullás
- vizeletürítési képtelenség
- testsúlygyarapodás; testsúlycsökkenés
Ritka (1000 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- görcsök vagy görcsrohamok
- vizeletürítés szabályozásának képtelensége
- túlzott aktivitás, száguldó gondolatok, alacsony alvásigény (mánia)
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- csökkent vérlemezkeszám, amely a véraláfutások és a vérzések megnövekedett kockázatához vezet; vérkép-rendellenességek, melyek fokozott fertőzésveszélyhez vezethetnek
- duzzadt arc vagy nyelv, légszomj vagy légzési nehézség, gyakran bőrkiütésekkel társulva (ez súlyos allergiás reakció lehet)
- túlzott vízfogyasztás (más néven SIADH)
- a vér nátrium szintjének csökkenése
- öngyilkossági gondolatok és öngyilkos magatartás; a venlafaxin-kezelés alatt vagy röviddel a kezelés abbahagyása után jelentkező öngyilkossági gondolatokról és öngyilkos magatartásról számoltak be (lásd 2. pont "Tudnivalók a Falven szedése előtt")
- dezorientáció és zavartság, gyakran hallucinációval (delíriummal) társulva; agresszivitás
- izommerevséggel társuló magas testhőmérséklet, zavarodottság vagy az izgatottság és verejtékezés, vagy ha befolyásolhatatlan izomrángásokat tapasztal, ezek a neuroleptikus malignus szindróma nevű súlyos kórállapot tünetei lehetnek; eufórikus érzés, álmosság, tartósan fennálló gyors szemmozgások, ügyetlenség, nyugtalanság, részegségérzet, verejtékezés, illetve merev izmok, amelyek a szerotonin szindróma jelei; izommerevség, görcsök és akaratlan izommozgások
- súlyos fájdalom a szemben, és csökkent vagy homályos látás
- forgó jellegű szédülés
- a vérnyomás csökkenése; rendellenes, gyors vagy szabálytalan szívverés, ami ájuláshoz vezethet; váratlan vérzés, például ínyvérzés, véres vizelet vagy véres hányás, vagy váratlan véraláfutások vagy sérült vérerek (sérült vénák) megjelenése
- köhögés, ziháló légzés, légszomj és magas testhőmérséklet, amelyek a fehérvérsejtszám-emelkedéssel társult tüdőgyulladás (pulmonális eozinofília) tünetei
- súlyos hasi vagy hátfájdalmak (amelyek súlyos bél-, máj- vagy hasnyálmirigy-problémát jelezhetnek)
- viszketegség, besárgult bőr vagy szemek, sötét vizelet, vagy influenza-szerű tünetek, melyek a májgyulladás tünetei (hepatitisz); májenzimek szintjének kismértékű változásai
- bőrkiütések, amelyek a bőr súlyos hólyagosodásához és hámlásához vezetnek; viszketés; enyhe bőrkiütés
- ismeretlen hátterű izomfájdalom, nyomásérzékenység, illetve gyengeség (rabdomiolízis)
- kóros tejtermelődés
A Falven néha olyan nemkívánatos hatásokat okoz, amelyeknek Ön nem feltétlenül van tudatában, mint amilyen a magas vérnyomás vagy rendellenes szívverés; a májenzimszintek, a nátrium, illetve a koleszterin vérszintjének csekély változásai. Ritkábban a Falven csökkentheti az Ön vérében a vérlemezkeszámot, ami megnöveli a véraláfutások, illetve a vérzések kockázatát. Ezért kezelőorvosa esetenként vérvizsgálatot rendelhet el, különösen, ha hosszú ideje szedi a Falven-t.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Falven-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Falven retard kemény kapszula?
- A készítmény hatóanyaga a venlafaxin.
Falven 37,5 mg retard kemény kapszula:
Retard kemény kapszulánként 37,5 mg venlafaxint tartalmaz (42,43 mg venlafaxin-hidroklorid formájában).
Falven 75 mg retard kemény kapszula:
Retard kemény kapszulánként 75 mg venlafaxint tartalmaz (84,85 mg venlafaxin-hidroklorid formájában).
Falven 150 mg retard kemény kapszula:
Retard kemény kapszulánként 150 mg venlafaxint tartalmaz (169,70 mg venlafaxin-hidroklorid formájában).
- Egyéb összetevők:
A kapszula tartalma:
Cukorgömböcskék (szacharóz, kukoricakeményítő), hidroxipropilcellulóz, povidon K30, etilcellulóz, dibutil-szebakát, talkum.
A 37,5 mg-os retard kemény kapszula tartalmaz
zselatint, titán-dioxidot (E171), vörös vas-oxidot (E172)
A 75 mg-os retard kemény kapszula tartalmaz
zselatint, titán-dioxidot (E171), vörös vas-oxidot (E172), sárga vas-oxidot (E172)
A 150 mg-os retard kemény kapszula tartalmaz
zselatint, titán-dioxidot (E171), vörös vas-oxidot (E172), sárga vas-oxidot (E172)
Milyen a Falven retard kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Falven 37,5 mg retard kemény kapszula:
átlátszatlan kapszula, felső része barnás-rózsaszín, alsó része fehér.
Falven 75 mg retard kemény kapszula:
átlátszatlan, halványrózsaszín kapszula.
Falven 150 mg retard kemény kapszula:
átlátszatlan, barnás-narancssárga kapszula.
Kiszerelések:
10, 14, 20, 28, 30, 50, 98, 100 és 100×1 db retard kemény kapszula buborékcsomagolásban és dobozban.
50, 100, 250 db retard kemény kapszula HDPE tartályban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-20411/17
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár
    • Hatóanyag: venlafaxine
    • ATC: Venlafaxine
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.