DIPHERELINE SR 11,25 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz

DIPHERELINE SR 11,25 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Diphereline SR 11,25 mg injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ez a gyógyszer egy természetes hormon-analóg. A Diphereline SR 11,25 mg injekció triptorelint tartalmaz. A triptorelin a GnRH (gonadotropin-rilízing hormon: a nemi hormonok felszabadulásáért felelős anyag) nevű hormonhoz hasonlít (GnRH-analóg). Ez egy elnyújtott hatású gyógyszerforma, mely a 11,25 mg triptorelint lassan, 3 hónap (12 hét) alatt adja le. A triptorelin férfiaknál a tesztoszteron hormon szintjét, nőknél az ösztrogén hormon szintjét csökkenti.

A Diphereline SR 11,25 mg-ot alkalmazzák:
Férfiaknál
- Olyan hormonfüggő prosztatarák (dülmirigyrák) kezelésére, amely helyileg előrehaladott vagy már a test más részeire is átterjedt (metasztatikus daganat).
- A prosztata magas kockázatú, lokalizált vagy helyileg előrehaladott, hormonfüggő daganatainak kezelésére sugárkezeléssel (radioterápiával) kombinálva.

Nőknél
- A méhnyálkahártya rendellenes helyen történő megtapadásának (endometriózis) kezelésére.

Gyermekeknél
- a nagyon fiatal korban (lányoknál 8, fiúknál 10 éves kor előtt) bekövetkező nemi érés, serdülés (centrális pubertás prékox) kezelésére. A betegtájékoztató a továbbiakban ezt "korai pubertás"-ként említi.


2. Tudnivalók a Diphereline SR 11,25 mg injekció alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Diphereline SR 11,25 mg injekciót
- ha allergiás (túlérzékeny) a triptorelinre, vagy a gonadotropin-rilízing hormonra (GnRH) vagy egyéb GnRH-analógra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Ön terhes vagy szoptat.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Minden, Diphereline SR 11,25 mg injekcióval kezelt betegre vonatkozik
A Diphereline SR 11,25 mg injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha az alábbiak bármelyike vonatkozik Önre:
Depresszióról számoltak be Diphereline SR 11,25 mg injekcióval kezelt betegeknél, amely súlyos lehet. Ha Ön Diphereline SR 11,25 mg készítményt kap, és depressziós hangulata van, tájékoztassa kezelőorvosát. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa ellenőrizni szeretné a depresszióját a kezelés alatt.

Ha cukorbeteg vagy szívproblémái vannak, tájékoztassa kezelőorvosát.

Felnőtteknél a triptorelin a csontok elvékonyodását (csontritkulást) okozhatja, ami növeli a csonttörések kockázatát. Ezért tájékoztassa kezelőorvosát, ha fennáll Önnél az alábbi kockázati tényezők bármelyike, mivel orvosa biszfoszfonátot (a csontgyengeség kezelésére alkalmazott gyógyszereket) adhat Önnek a csontvesztés kezelésére. A kockázati tényezők közé tartozhatnak:
- ha Önnek vagy valamelyik közeli családtagjának csontritkulása van.
- ha túlzott mennyiségű alkoholt fogyaszt és/vagy dohányzik.
- a hosszú ideig szed olyan gyógyszereket, amelyek csontritkulást okozhatnak, például epilepszia elleni gyógyszereket vagy szteroidokat (például hidrokortizont vagy prednizolont).

Ha Önnek agyalapi mirigy megnagyobbodása (jóindulatú daganat) van, melyről nem tudott, ezt felfedezhetik a Diphereline SR 11,25 mg injekciós kezelés alatt; ennek tünetei közé tartoznak a hirtelen kialakuló fejfájás, hányás, látászavarok és a szemizmok bénulása.

Ha véralvadásgátló gyógyszereket szed,az izomba beadott (intramuszkuláris) injekció beadásának helyén véraláfutások jelenhetnek meg.


Férfiak
A kezelés elején szervezetében megemelkedik a férfi nemi hormon (tesztoszteron) szintje, ami egyes daganatos tünetek rosszabbodásához vezethet. Keresse fel kezelőorvosát, ha ez előfordul. Kezelőorvosa adhat Önnek egy bizonyos gyógyszert (úgynevezett antiandrogént), hogy megelőzze ezeknek a tüneteknek a rosszabbodását.

Ha a prosztatarák kiterjedése miatt húgyúti elzáródásban vagy a gerincvelő (a hátgerincen található idegek) összenyomódásában szenved, orvosa a kezelés első néhány hetében szorosan felügyeli Önt. Ha vizeletürítési nehézséget, csontfájdalmat, alsó végtagok gyengeségét vagy szúró érzést tapasztal, azonnal forduljon orvosához, aki megvizsgálja és megfelelően kezeli Önt.

Sebészeti kasztráció után a triptorelin nem hoz létre további tesztoszteron-szint csökkenést.

Ha Önnél az agyalapi mirigy (hipofízis) vagy a nemi szervek működését ellenőrző vizsgálatot végeznek, az eredmények félrevezetőek lehetnek, ha Ön közben Diphereline SR 11,25 mg injekciós kezelés alatt áll vagy ha éppen befejezték Önnél a kezelést.

Ha bármilyen szív- vagy érbetegsége van, beleértve a szívritmuszavarokat (aritmiát), vagy ha ezeket a betegségeket gyógyszerekkel kezelik, a Diphereline SR 11,25 mg injekció alkalmazásakor megnőhet a szívritmuszavarok kockázata.

A tesztoszteronszint-csökkentő szerek szívritmuszavarral (QT-megnyúlással) kapcsolatos EKG-változásokat okozhatnak.

Nők

A 18 évesnél fiatalabb nőkre vonatkozó klinikai tapasztalatok hiánya miatt a triptorelin alkalmazása nem javallott serdülők és fiatal nők számára, mivel csontritkulást okozhat.

A kezelés első hónapjában kisebb hüvelyi vérzés előfordulhat. Ezt követően a havi vérzés általában megszűnik. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a kezelés első hónapja után vérzése van.

Havi vérzése várhatóan 2 hónappal az utolsó injekció után fog kezdődni.
A kezelés alatt végig és havi vérzése visszatértéig valamilyen fogamzásgátló módszert kell alkalmazni, de nem fogamzásgátló tablettát vagy más hormontartalmú fogamzásgátlót, mert ezek nem elegendőek a terhesség megakadályozásához.

Gyermekek és serdülők

A korai pubertásban szenvedő lányoknál a kezelés első hónapjában hüvelyi vérzés léphet fel.

Amennyiben növekedő (progresszív) agydaganata van, kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez befolyásolhatja a kezelőorvosa döntését, hogy milyen kezelésben részesítse Önt.

A kezelés megszakítása vagy befejezése után a serdülés (pubertás) folytatódik.
Lányoknál a havi vérzés (menstruáció, menzesz) átlagosan a kezelés után egy évvel kezdődik.

A másfajta eredetű korai pubertást kezelőorvosának ki kell zárnia a kezelés megkezdése előtt.

A kezelés alatt a csont ásványianyag-tartalma (denzitása) csökkenhet, a kezelés befejezését követően ez az érték rendeződik.

A kezelés abbahagyása után a csípő kóros (patológiás) elváltozása léphet fel (a csípőfej combi epifízisének, azaz a csont ízületi végének elcsúszása). Ez a csípő merevségét, sántítást és/vagy erős, combba sugárzó fájdalmat okoz az ágyékban. Ha ez előfordul, tájékoztassa kezelőorvosát.

Ha gyermeke erős vagy visszatérő fejfájást, látásproblémát, fülcsengést vagy fülzúgást panaszol, azonnal forduljon orvoshoz (lásd 4. pont).

Ha a fenti tünetek bármelyike miatt aggódik, forduljon kezelőorvosához.

Egyéb gyógyszerek és a Diphereline SR 11,25 mg injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Diphereline SR 11,25 mg injekció kölcsönhatásba léphet egyéb szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel (például kinidin, prokainamid, amiodaron, szotalol, dofetilid, ibutilid),vagy megnövelheti a szívritmuszavarok előfodulásának kockázatát, ha egyéb gyógyszerekkel, például metadonnal (fájdalomcsillapításra és gyógyszerfüggőség esetén a méregtelenítés részeként alkalmazzák), moxifloxacinnal (egy antibiotikum), antipszichotikumokkal (súlyos elmebetegségben alkalmazott gyógyszerek) együtt alkalmazzák.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
A Diphereline SR 11,25 mg injekció nem adható terhesség alatt vagy szoptatáskor.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Szédülés, fáradtság vagy látászavarok (pl. homályos látás) léphetnek fel. Ezek lehetnek az injekciós kezelés mellékhatásai vagy az alapbetegség következményei. Ha Ön bármelyik fenti mellékhatást tapasztalja, ne vezessen gépkocsit, és ne használjon munkagépeket.

A Diphereline SR 11,25 mg injekció nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni a Diphereline SR 11,25 mg injekciót?

A Diphereline SR 11,25 mg injekciót kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember fogja Önnek izomba (intramuszkulárisan) beadni.
Az injekció előkészítésére vonatkozó információkat lásd a betegtájékoztató végén.
Az elkészült oldat egyéb gyógyszerekkel nem keverhető.

Prosztatarák kezelése
A prosztatarák Diphereline SR 11,25 mg injekcióval történő kezelése hosszú ideig tartó kezelés.
Magas kockázatú, lokalizált és helyileg előrehaladott, hormonfüggő prosztatarák esetén sugárkezeléssel (radioterápiával) egyidejűleg alkalmazva a kezelés ajánlott időtartama 2-3 év.

A készítmény szokásos adagja: 1 injekciós üveg Diphereline SR 11,25 mg injekciót adnak intramuszkulárisan (izomba) 3 havonta egyszer (12 hetente).

Kezelőorvosa laboratóriumi vizsgálatokat fog végeztetni, hogy megállapítsa a kezelés hatásosságát.

Nőknél, a méh nyálkahártyájának szabálytalan elhelyezkedése (endometriózis) esetén
Három havonta 1 injekció.
A kezelés legalább 3 hónapig, legfeljebb 6 hónapig (2 injekció) tart. A kezelést a menstruációs ciklus első öt napjában kell elkezdeni.

Alkalmazása gyermekeknél korai pubertás kezelésére
Az adagot a testtömegnek megfelelően kell kiszámolni.
20 kilogramm feletti testtömegű gyermekeknek: három havonta 1 db izomba adott (intramuszkuláris) injekció.
Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a kezelést mikor kell leállítani (lányoknál általában 12-13, fiúknál 13-14 éves kor körül).

A kezelés időtartama:
A kezelés időtartamát minden esetben egyénileg kell meghatározni.
Kérjük, minden esetben kövesse pontosan kezelőorvosa utasításait. Ne hagyja abba a kezelést anélkül, hogy azt megbeszélte volna kezelőorvosával.

Ha az előírtnál több Diphereline SR 11,25 mg injekciót alkalmaztak:
Túladagolás eddig nem ismert. Minden esetben értesítse a kezelőorvost.

Ha elfelejtették alkalmazni Önnél a Diphereline SR 11,25 mg injekciót:
Nem alkalmazható kétszeres adag a kihagyott adag pótlására. Minden esetben értesítse a kezelőorvost.

Ha a Diphereline SR 11,25 mg injekció hatását túl erősnek vagy túl gyengének érzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ritkán súlyos allergiás reakciók (angioödéma, anafilaxiás reakciók) léphetnek fel. Azonnal forduljon orvoshoz, ha nyelési vagy légzési problémák, szédülés, az ajkak, arc, torok vagy nyelv megduzzadása, vagy kiütések léptek fel. Ezek súlyos allergiás reakciók vagy angioödéma tünetei lehetnek.

Egyéb előforduló mellékhatások:

Mellékhatások férfi betegeknél:
Mint minden egyéb GnRH hatású kezelés vagy sebészi kasztráció után, a triptorelin-kezeléskor megfigyelt leggyakoribb mellékhatások a várható farmakológiai hatással függenek össze. Az immunológiai és allergiás reakciók, valamint az injekció helyén fellépő reakciók kivételével valamennyi mellékhatás a tesztoszteronszint változásával függ össze.
Más triptorelin termékek szubkután beadása után nem gyakran nyomásérzékeny infiltrációk (beszűrődések) kialakulását jelentették az injekció beadásának helyén.

Nagyon gyakori mellékhatások: 10-ből több mint 1 beteget érinthet
- Hőhullámok.
- Gyengeség.
- Fokozott verejtékezés.
- Hátfájás.
- Fonákérzés/zsibbadás a lábakban.
- Csökkent nemi vágy (libidó).
- Merevedési zavar (impotencia).

Gyakori mellékhatások:10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- Allergiás reakció.
- Nemi vágy (libidó) megszűnése, depresszió, hangulatváltozások.
- Szédülés, fejfájás.
- Magas vérnyomás.
- Hányinger, szájszárazság.
- Izom és csontfájdalmak, fádalom a karokban és lábakban, kismedencei fájdalom.
- Fájdalom, bevérzés, kivörösödés és duzzanat az injekció beadási helyén.
- Vizesedés (ödéma: folyadék visszatartás a test szöveteiben).
- Testtömeg-növekedés.

Nem gyakori mellékhatások: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet
- A vérlemezkék (trombociták) számának emelkedése.
- Étvágytalanság, fokozott étvágy, köszvény (súlyos fájdalom és duzzanat az ízületekben, rendszerint a nagylábujjban), cukorbetegség (diabétesz), a vérzsírok szintjének jelentős emelkedése.
- Alvási nehézségek, ingerlékenység (irritábilitás).
- Bizsergés vagy zsibbadás.
- Látáskárosodás.
- Fülcsengés, forgó jellegű szédülés.
- Szívdobogásérzés.
- Légzési nehézségek.
- Orrvérzés.
- Pattanások (akné), hajhullás, viszketés, bőrkiütés, bőrvörösség, csalánkiütés.
- Hasi fájdalom, székrekedés, hasmenés, hányás.
- Ízületi fájdalmak, csontfájdalom, izomgörcs, izomgyengeség, izomfájdalmak.
- Éjszakai vizelés, vizeletürítési nehézségek.
- Az emlők megnagyobbodása, emlőfájdalom, a herék méretének csökkenése, herefájdalom.
- Álmosság, aluszékonyság, fájdalom, remegés.
- A boka, a láb vagy az ujjak duzzanata.
- Egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményei változhatnak (emelkedett májfunkciós értékek).
- Testtömegcsökkenés.

Ritka mellékhatások: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- Orr-/torokgyulladás.
- Zavartság, csökkent aktivitás, emelkedett kedélyállapot.
- Emlékezetkiesés (memóriazavarok).
- Szokatlan érzet a szemben, látászavarok.
- Alacsony vérnyomás.
- Légszomj, mely vízszintes fekvéskor kifejezett.
- Hasi teltségérzet, puffadás, ízérzékelés zavara.
- Hólyagok a bőrön, a bőr vöröses, lilás elszíneződése.
- Ízületi merevség, ízületi duzzanat, mozgásszervi merevség, csontízületi gyulladás (oszteoartritisz).
- Mellkasi fájdalom.
- Állási nehézség.
- Influenzaszerű tünetek, láz.
- Súlyos allergiás reakció (anafilaxiás reakció), amely szédülést vagy légzési nehézséget, az arc vagy a torok duzzadását okozhatja.

A gyógyszer forgalomba hozatalát követően az alábbi mellékhatásokról is beszámoltak:

Gyakoriság nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- Súlyos allergiás reakció, amely az arc, a nyelv és a torok duzzadásához, szédüléshez és légzési nehézségekhez vezethet (anafilaxiás sokk).
- Szorongás (anxietás).
- Vizelet-visszatartási nehézség (inkontinencia).
- Rossz közérzet (diszkomfort).
- EKG változások (a QT-szakasz megnyúlása).
- Agyalapi mirigy daganat fennállása esetén az érintett területen kialakuló vérzés fokozott kockázata.

Azoknál a betegeknél, akik hosszú távú GnRH-analóg-kezelésben részesülnek sugárterápiával kombinálva, több, - különösen a sugárterápiával kapcsolatos, gyomor-bél rendszeri eredetű - mellékhatás jelentkezhet.

Mellékhatások nőbetegeknél:
A várható mellékhatások többsége a hormonszint (ösztrogén) változásával függenek össze.

Nagyon gyakori mellékhatások: 10-ből több mint 1 beteget érinthet
-- Hullámzó kedélyállapot, alvási nehézségek.
-- Fejfájás.
-- Csökkent nemi vágy.
-- Hőhullámok.
-- Fokozott izzadás, pattanások (akné), olajos bőr.
-- Emlő-rendellenességek.
-- Fájdalom a nemi közösülés alatt vagy azt követően, nemiszervek vérzése, petefészek-túlműködési tünetegyüttes (ovárium hiperstimulációs szindróma), petefészek-megnagyobbodás.
-- Kismedencei fájdalom.
-- Hüvelyszárazság.
-- Általános gyengeség.

Gyakori mellékhatások: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
-- Allergiás reakció.
-- Depresszió (tartós alkalmazás esetén), idegesség.
-- Szédülés.
-- Testtömeg-növekedés.
-- Émelygés, hasi fájdalom vagy diszkomfort.
-- Emlőfájdalom.
-- Izomgörcsök, ízületi fájdalom.
-- Fájdalom a karokban és a lábakban.
-- Fájdalom, véraláfutás, bőrpír és duzzanat az injekció beadási helyén.
-- A boka-, láb- vagy az ujjak duzzanata.

Nem gyakori mellékhatások: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet
-- Testtömegcsökkenés, étvágycsökkenés.
-- Vízvisszatartás.
-- Hangulatváltozás, szorongás, zavartság.
-- Megváltozott ízérzés.
-- Érzéketlenség.
-- Átmeneti eszméletvesztés, emlékezetkiesés, a koncentráció hiánya.
-- Bizsergés vagy zsibbadás, akaratlan remegés.
-- Szemszárazság, látáskárosodás.
-- Forgó jellegű szédülés.
-- Szívdobogásérzés.
-- Nehézlégzés, orrvérzés.
-- Puffadás, hányás, szájszárazság, felfúvódás, szájfekély.
-- Hajhullás, túlzott szőrnövekedés.
-- Száraz bőr, törékeny körmök, viszketés, bőrkiütés.
-- Hátfájás, izomfájdalom.
-- Vérzés közösülés után, hólyagsérv, szabálytalan időszakokban bekövetkező vagy fájdalmas, illetve erős havi vérzés (menstruáció), kis ciszták (folyadékkal teli hólyagok) kialakulása a petefészekben, amelyek fájdalmat okozhatnak, hüvelyi folyás.

A gyógyszer forgalomba hozatalát követően az alábbi mellékhatásokról is beszámoltak:

Gyakoriság nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg
-- Súlyos allergiás reakció, amely az arc, a nyelv és a torok duzzadásához, szédüléshez és légzési nehézségekhez vezethet (anafilaxiás sokk).
-- Zavartság, látási zavarok.
-- Csalánkiütés (urtikária).
-- Izomgyengeség.
-- Menstruációs ciklusok kimaradása.
-- Láz, rossz közérzet.
-- Néhány laboratóriumi érték változása (beleértve a májfunkciós értékek emelkedését is).
-- Hasmenés.
-- Magas vérnyomás.
-- Agyalapi mirigy daganat fennállása esetén az érintett területen kialakuló vérzés fokozott kockázata.

Az endometriózis kezelésekor, a kezelés kezdetén felerősödhetnek a kezelést indokló panaszok (kismedencei fájdalom, a havi vérzés rendellenességei, ún. diszmenorrea), de ennek egy-két hét alatt el kell múlnia. Ez még akkor is bekövetkezhet, ha a kezelés kedvező hatást fejt ki. Mindenesetre haladéktalanul értesítse orvosát, ha ilyen jelenséget észlel.

Mellékhatások gyermekeknél:
Nagyon gyakori mellékhatások: 10-ből több mint 1 beteget érinthet
- Lányoknál a kezelés első hónapjában hüvelyi eredetű vérzés léphet fel. Megvonásos vérzés, méhvérzés, hüvelyi folyás.

Gyakori mellékhatások: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet:
-- Hasi fájdalom.
-- Fájdalmas véraláfutás, bőrpír és duzzanat az injekció beadási helyén.
-- Fejfájás, hőhullámok.
-- Testtömeg-növekedés.
-- Pattanások (akne).
-- Ttúlérzékenységi reakciók.

Nem gyakori mellékhatások: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet
- Látáskárosodás.
- Hányás, székrekedés, hányinger.
- Rossz közérzet.
- Túlsúlyosság.
- Nyaki fájdalom, emlőfájdalom.
- Hangulatváltozások.
- Orrvérzés.
- Viszketés, kiütés vagy csalánkiütés a bőrön.

A gyógyszer forgalomba hozatalát követően az alábbi mellékhatásokról is beszámoltak:

Gyakoriság nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- Súlyos allergiás reakció, amely az arc, a nyelv és a torok duzzadásához, szédüléshez és légzési nehézségekhez vezethet (anafilaxiás sokk).
-- Magas vérnyomás.
-- Látászavarok.
-- Néhány laboratóriumi vizsgálati érték változása (beleértve a hormonszinteket is).
-- Izomfájdalom.
-- Hangulatzavarok, depresszió, idegesség.
-- Ismeretlen okú nyomásfokozódás a koponyában (megnövekedett nyomás az agy körül, amelyet fejfájás, kettőslátás és egyéb látási tünetek, valamint fülcsengés vagy fülzúgás jellemez).


A mellékhatások jelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Diphereline SR 11,25 mg injekciót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Az oldat elkészítés után azonnal felhasználandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza a készítményt, ha a csomagoláson bármilyen rongálódást észlel. Értesítse erről gyógyszerészét.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Diphereline SR 11,25 mg injekció?
- A készítmény hatóanyaga: 15,0 mg triptorelin (triptorelin-pamoát formájában) port tartalmazó injekciós üvegenként.
Az injekciós üveg rámérést tartalmaz a hatóanyagból annak érdekében, hogy a minimális hatásos mennyiség bejusson a beteg szervezetébe.
- Egyéb összetevők:
Port tartalmazó injekciós üveg: poliszorbát 80, karmellóz-nátrium, mannit, kopolimer (D,L laktid-koglikolid polimer), nitrogén.
Oldószerampulla: mannit, injekcióhoz való víz.

Milyen a Diphereline SR 11,25 mg injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem:
Por: halványsárga, steril, liofilizált por.
Oldószer: átlátszó, színtelen, steril vizes oldat.

Csomagolás:
Port tartalmazó injekciós üveg: halványzöld, PP, lepattintható védőlappal, rollnizott alumíniumkupakkal és brómbutil gumidugóval lezárt, átlátszó halványbarna injekciós üveg.
Oldószerampulla: átlátszó, színtelen üvegampulla.
Steril buborékcsomagolás, amely tartalmaz egy steril, egyszerhasználatos műanyag (PP) fecskendőt, és két steril egyszerhasználatos tűt.

1 buborékcsomagolás + 1 port tartalmazó injekciós üveg + 1 oldószer ampulla dobozban.
Kiszerelés: 1 poramp. +1 oldószeramp. + szerelék Törzskönyvi szám: OGYI-T-9082/01
DIPHERELINE SR 11,25 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Ipsen Pharma
    • Hatóanyag: triptorelin
    • ATC: Triptorelin
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 102197Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiemelt támogatás esetén térítési díj: 300 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 102197 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk több helyen - nagyobb eséllyel az ország északi felén - esővel, záporesővel, elvétve zivatar is kialakulhat. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is felszakad, és hajnalra kiderül az ég. A nyugati, délnyugati szelet erős, főként a front mentén az átmenetileg északnyugatira forduló szelet viharos lökések kísérhetik, majd hajnaltájt veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de a tartósabban derült és szélcsendes hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.