DINITROGÉN-OXID LINDE 100% cseppfolyósított orvosi gáz

DINITROGÉN-OXID LINDE 100% cseppfolyósított orvosi gáz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Dinitrogén-oxid Linde és milyen betegségek esetén alkalmazható?
- A hatóanyag a dinitrogén-oxid 100% (térfogat-százalék).
- A Dinitrogén-oxid Linde segédanyagokat nem tartalmaz.
A Dinitrogén-oxid Linde egy belélegzésre használt, színtelen, édeskés szagú gázpalackba töltött gáz-készítmény.
A gázpalack nyomás alatt tartott, tiszta dinitrogén-oxidot tartalmaz.
A dinitrogén-oxid analgetikus (fájdalomcsillapító) és anesztetikus (altató) hatással rendelkezik.
A dinitrogén-oxid a szervezetben található számos, neurotranszmittereknek nevezett kémiai anyagra fejti ki hatását, amelyek az idegrendszer speciális hírvivő molekulái (ingerületátvivő anyagai).
A Dinitrogén-oxid Linde alkalmazható:
- az általános anesztézia (a műtéti altatás) részeként
- fájdalomcsillapító/nyugtató hatású szerként olyan esetekben, amikor a gyors fájdalomcsillapító hatás elérése majd (az orvosi beavatkozás után) a hatás ugyancsak gyors megszűnése a cél.
2. Tudnivalók a Dinitrogén-oxid Linde alkalmazása előtt
A Dinitrogén-oxid Linde alkalmazására kórházi vagy rendelőintézeti körülmények között, kizárólag az erre kiképzett orvos felügyelete mellett kerülhet sor.
Győződjön meg arról, hogy orvosa tisztában van az Ön egészségi állapotával.

A Dinitrogén-oxid Linde nem alkalmazható
- Ha Önnél az alábbiak állnak vagy a közelmúltban álltak fenn: légmell (pneumotorax), légembólia vagy bármely ok, ami miatt levegő vagy gázbuborékok halmozódhatnak fel a szervezetében, pl. búvár-merülés kapcsán, vagy bypass műtéten esett át, ill. súlyos fejsérülés érte vagy a sebészeti beavatkozást végeztek a középfülében.
- ha szemészeti kezelés részeként a közelmúltban az üvegtestbe gáz tartalmú injekciót fecskendeztek, mivel ez növeli a kockázatát annak, hogy a Dinitrogén-oxid Linde-kezelés hatására a gázbuborékok kitágulhatnak.
- szívbetegség, szívelégtelenség esetén - mivel a Dinitrogén-oxid Linde még a legenyhébb szívműködés-csökkenést is befolyásolhatja.
- a központi idegrendszer nyomás-központját érintő állapotok, pl. koponyűri-nyomásfokozódás, mivel a Dinitrogén-oxid Linde az agy térfogatának további növekedését okozhatja.
- a has felpuffadásával járó kórfolyamatoknál.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Dinitrogén-oxid Linde alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, amennyiben Ön B12-vitaminhiányban szenved, mivel a Dinitrogén-oxid Linde súlyosbíthatja az állapotot
Egyéb gyógyszerek és a Dinitrogén-oxid Linde
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Dinitrogén-oxid Linde más anesztetikumok hatását fokozza.
Termékenység, terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A terhesség első 6 hónapjában a Dinitrogén-oxid Linde nem alkalmazható.
A DINITROGÉN-OXID LINDE ALKALMAZHATÓ A TERHESSÉG UTOLSÓ HÁROM HÓNAPJÁBAN, VALAMINT A SZÜLÉS SORÁN, EBBEN AZ ESETBEN AZONBAN SZÜKSÉGES A GYERMEK MEGFIGYELÉSE A MELLÉKHATÁSOK ÉSZLELÉSE ÉRDEKÉBEN.
A Dinitrogén-oxid Linde biztonsággal alkalmazható a szoptatás alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Dinitrogén-oxid Linde befolyásolja a mentális funkciókat. Ezért célszerű kerülni a gépjárművezetést, a gépek kezelését és összetett feladatok elvégzését mindaddig, amíg a teljes felépülés megtörténik.
3. Hogyan kell alkalmazni a Dinitrogén-oxid Linde-t?
A Dinitrogén-oxid Linde kizárólag az erre kiképzett orvos felügyeletével alkalmazható.
A Dinitrogén-oxid Linde-t gáz-elegy részeként alkalmazzák, amely legalább 21% oxigént tartalmaz, az oxigénhiány (hipoxia) veszélyének elkerülése miatt. Az orvosi célra szánt dinitrogén-oxidot a leggyakrabban 35-75 térfogat-százalékban alkalmazzák, a belélegzett levegő%-ra vonatkoztatva.
A Dinitrogén-oxid Linde-t a műtéti anesztézia kapcsán.általában maszkon keresztül lélegeztetik be, függetlenül attól, hogy a beteg spontán, magától lélegzik-e, vagy mesterséges, gépi lélegeztetőn van.
A Dinitrogén-oxid Linde-t olyan helyiségben szabad használni, ahol megfelelő szellőzés van, vagy a kilégzett levegőt speciális berendezéssel vezetik el, hogy megakadályozzák a dinitrogén-oxid feldúsulását a környező légtérben, hiszen hátrányos hatással lenne a személyzetre, vagy bárkire, aki a munkatérben tartózkodik.
Ha az előírtnál több Dinitrogén-oxid Linde került alkalmazásra
Amennyiben az előírtnál több Dinitrogén-oxid Linde került alkalmazásra, hipoxia alakulhat ki, azaz a vérben csökken az oxigén mennyisége. A hipoxia kialakulását mindenképpen el kell kerülni, mivel az életfunkciókra súlyos következményekkel lehet, és többek között eszméletvesztéshez vezet.
Ha az előírtnál több Dinitrogén-oxid Linde került a szervezetbe, meg kell szakítani az alkalmazást, vagy a bejutott gáz koncentrációját csökkenteni kell. Amennyiben vélelmezhető a hipoxiás állapot kialakulása, friss levegőt kell a beteggel belélegeztetni, és egészségügyi intézményen belül meg kell kezdeni az oxigén adását a vér oxigén-szintjének folyamatos monitorozásával.
Az oxigén adását mindaddig kell folytatni, amíg a beteg magához tér, és megfelelő lesz az oxigén-szaturáció.
Biztonsági figyelmeztetések
- A Dinitrogén-oxid Linde belélegzés útján alkalmazható a kezelőorvos utasítása szerint.
- A gázpalackhoz csak az orvosi dinitrogén-oxid alkalmazásához szánt szerelék csatlakoztatható!
- A Dinitrogén-oxid Linde csak jól szellőző helyiségben alkalmazható.
- A gázpalackot tilos túlzott hőhatásnak kitenni!
- A helyiségben, ahol a Dinitrogén-oxid Linde felhasználásra kerül, a dohányzás és nyílt láng használata tilos, mivel fokozottan tűzveszélyes!
- Tűzveszély esetén a gázpalackokat biztonságos helyre kell szállítani!
- Tilos kenőzsírok, olajok vagy egyéb hasonló kenőanyagok alkalmazása a működésükben gátolt csavarmenetek kenésére. Dinitrogén-oxid Linde-vel érintkezve fennáll az öngyulladás kockázata.
- A nyomásszabályozót lassan és óvatosan kell megnyitni.
- A gázpalackok kezelése körültekintést igényel. Győződjön meg arról, hogy a palackok nincsenek-e rázkódás vagy eldőlés veszélyének kitéve!
- A Dinitrogén-oxid Linde használatakor a gázt tartalmazó palackot mindig függőlegesen állítva kell elhelyezni úgy, hogy a nyomásszabályozó felül helyezkedjen el. Bár a dinitrogén-oxid gáz halmazállapotú, a palackban uralkodó nyomás következtében még cseppfolyós halmazállapotban távozik a palackból. A vízszintesen helyzetben lévő palackból a folyadék kifolyhat és sérülést okozhat. A nyomásszabályzót lassan és óvatosan kell megnyitni, hogy elkerülhető legyen a cseppfolyós dinitrogén-oxid kifolyása!
- A palackot tartsa tisztán és szárazon!
- A palackot csak zárt, védősapkával ellátott szeleppel, fedett módon szabad tárolni vagy szállítani.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Dinitrogén-oxid Linde is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
Szédülés, ájulásérzés, hányinger és hányás
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
Nyomásérzés a középfülben. A Dinitrogén-oxid Linde fokozza a középfülben a nyomást.
Haspuffadás. A Dinitrogén-oxid Linde lassan növeli a belekben a gázok térfogatát.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
Pszichiátriai hatás is felléphet, mint pl. a pszichózis.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Csontvelőre és idegrendszerre gyakorolt hatások.
Ez azért van, mert a Dinitrogén-oxid Linde befolyásolja a B12-vitamin és a folsav anyagcseréjét Mindamellett, hogy ezek a mellékhatások rendkívül ritkák, a lehető legrövidebb alkalmazási idővel a kockázatot a legkisebbre lehet csökkenteni.
Ha a Dinitrogén-oxid Linde alkalmazása hosszan (több, mint 6 órán át) történik, vagy ismételt alkalmazás esetén orvosa ellenőrzi a vérképét.
Pszichiátriai hatás is felléphet, mint pl. a pszichózis.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Dinitrogén-oxid Linde-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A palackon elhelyezett címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
A Dinitrogén-oxid Linde-t tartalmazó gázpalackok környezetében a dohányzás és a nyílt láng használata tilos! A Dinitrogén-oxid Linde az égést táplálja!
A palackokat az orvosi gázok tárolására alkalmas, fedett, jól szellőző helyiségben, tisztán és szárazon, gyúlékony anyagoktól távol, az időjárás viszontagságaitól védve kell tárolni.
Hosszabb tároláshoz ajánlott hőmérsékleti tartomány: -20 °C - +40 °C.
A palackokat legfeljebb +60 °C-os hőhatásnak szabad kitenni.
A palackokat az ütéstől és eldőléstől óvni kell.
A különféle gázokat tartalmazó palackokat elkülönítve kell tárolni.
Az üres és teli palackokat egymástól elválasztva kell tartani.
Nagyobb palackokat a célnak megfelelő szállítóeszközön kell szállítani.
Különös figyelmet kell fordítani annak ellenőrzésére, hogy a palackhoz csatlakoztatott eszközök véletlenül nem lazultak-e ki.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Dinitrogén-oxid Linde?
- A készítmény hatóanyaga: 100% (térfogat-százalék) dinitrogén-oxid
- A Dinitrogén-oxid Linde egyéb összetevőt nem tartalmaz.
Milyen a Dinitrogén-oxid Linde külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A dinitrogén-oxid színtelen, édeskés szagú gáz.
A gázpalack nyomás alatt tartott, cseppfolyósított, tiszta (100%) dinitrogén-oxidot tartalmaz.
Kiszerelések

A zárószelep vagy maradéknyomás tartására alkalmas RPV szelep csavarmenet-mérete
"G 3/8"-os (szelepcsatlakozás).
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x10 l (acél palack krómozott, maradék nyomás tartására alkalmas (ún. RPV) zárószeleppel) Törzskönyvi szám: OGYI-T-21090/04
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Linde Gáz
    • Hatóanyag: nitrous oxide
    • ATC: Nitrous oxide
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 1x40 l (acél palack krómozott, maradék nyomás tartására alkalmas (ún. RPV) zárószeleppel) Törzskönyvi szám: OGYI-T-21090/06
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Linde Gáz
    • Hatóanyag: nitrous oxide
    • ATC: Nitrous oxide
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

Döntően borult lesz az ég, és dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.