CONCOR COR 10 mg filmtabletta

CONCOR COR 10 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Concor COR filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Concor COR filmtabletta hatóanyaga a bizoprolol. A bizoprolol a béta-blokkolóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek a szervezet, elsősorban a szív bizonyos idegingerületekre adott reakcióit befolyásolják. Hatásának eredményeképp a bizoprolol lassítja a szívösszehúzódások ütemét, és így javítja a szervezetbe a vért továbbító szívizomzat munkájának a hatékonyságát.

Szívelégtelenség akkor következik be, amikor gyenge a szívizomzat és képtelen annyi vért továbbítani, amennyi kielégíti a szervezet szükségleteit. Lehet, hogy a szívelégtelenség kezdetben nem okoz tüneteket, azonban a betegség súlyosbodásával légszomj jelentkezhet. A betegeknél szívdobogásérzés léphet fel, eleinte különösen testmozgás közben, később azonban már nyugalmi állapotban is; fáradékonyság jelentkezhet, a folyadék felgyülemlése miatt lábfej- és bokaduzzanat alakulhat ki. A Concor COR filmtablettát az idült, de stabil állapotú szívelégtelenség kezelésére adják.


2. Tudnivalók a Concor COR filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Concor COR filmtablettát, ha a következő állapotok/betegségek bármelyike fennáll Önnél:
- ha allergiás a bizoprololra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- súlyos asztma;
- a végtagokban kialakult súlyos keringési zavar esetén (például Raynaud-szindrómában, ami egy olyan betegség, ami a hidegnek kitett kéz- és a lábujjakon zsibbadást, bizsergést, elszíneződést vált ki);
- kezeletlen feokromocitóma esetén, ami a mellékvesevelő ritka daganata;
- olyan anyagcsere állapotokban, melyek esetén a vér a normálisnál savasabb kémhatásúvá válik (metabolikus acidózis).

Ne szedje a Concor COR filmtablettát, ha a következő szív- és érrendszeri állapotok/betegségek bármelyike fennáll Önnél:
- heveny szívelégtelenség, mely eddig nem reagált megfelelően a kezelésre;
- olyan mértékű, súlyosbodó szívelégtelenség, ami a szívizomzat összehúzódásának erejét fokozó gyógyszer intravénás adását igényli;
- panaszokat okozó lassú szívverés;
- panaszokat okozó alacsony vérnyomás;
- olyan szívbetegségek, melyeknél a szívritmust szabályozó elektromos ingerképző sejtek nem működnek megfelelően; ennek eredményeként nagyon lassú szívverés vagy rendszertelen szívösszehúzódás jelentkezik (másod- vagy harmadfokú AV-blokk, szinoatriális blokk, szik szinusz szindróma);
- alacsony vérnyomáshoz és a keringés összeomlásához vezető, a szív rendellenes működéséből eredő heveny, súlyos állapot (kardiogén sokk).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Jelezze kezelőorvosának, amennyiben az alábbi betegségek vagy állapotok bármelyike fennáll Önnél, mielőtt elkezdi szedni a Concor COR filmtablettát. Lehet, hogy orvosa külön óvintézkedéseket lát szükségesnek (például további kezelést, illetve gyakoribb ellenőrzéseket):
- cukorbetegség;
- szigorú koplalás vagy diéta;
- egyidejűleg folyamatban lévő (például a szénanátha megelőzése érdekében végzett), a túlérzékenységi reakció megszüntetésére irányuló (deszenzibilizáló) kezelés;
- bizonyos szívbetegségek, például szívritmuszavar vagy az érfali izomzat görcse miatt a koszorúerekben jelentkező véráramlási zavar (Prinzmetal-angina);
- vese- vagy májműködési zavarok;
- a végtagokban a vérkeringés romlásával járó kevésbé súlyos érbetegség;
- kevésbé súlyos idült légúti betegségek, például asztma, légzési nehézség vagy légúti szűkülettel járó tüdőbetegségek;
- fennálló vagy gyógyult pikkelysömör (pszoriázis);
- a mellékvesevelő ritka daganata (feokromocitóma);
- a pajzsmirigy működési zavara.

Ezenkívül tájékoztassa kezelőorvosát, ha
- deszenzibilizáló kezelésben fog részesülni, mert a Concor COR filmtabletta miatt valószínűbb, hogy allergiás reakció fog kialakulni Önnél, illetve hogy az allergiás reakció súlyosabb formában jelentkezik;
- altatásban (általános érzéstelenítésben, anesztézia) fog részesülni (például egy műtéti beavatkozás során), mert a Concor COR filmtabletta befolyásolhatja szervezete válaszreakcióját ebben a helyzetben.

Gyermekek és serdülők
A Concor COR filmtabletta nem ajánlott gyermekek és serdülők számára.

Egyéb gyógyszerek és a Concor COR filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Az alábbi gyógyszerek egyidejű alkalmazása nem ajánlott a Concor COR filmtablettával, hacsak orvosa ezt feltétlenül szükségesnek nem tartja:
- I. osztályba tartozó szívritmus-szabályozó gyógyszerek (például kinidin, dizopiramid, lidokain, fenitoin, flekainid, propafenon). Ezeket a gyógyszereket rendszertelen vagy kóros szívverés kezelésére adják.
- verapamil- és diltiazem-típusú kalciumcsatorna-blokkolók. Ezeket a gyógyszereket a magas vérnyomás, a szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz) és a rendszertelen szívverés kezelésére adják.
- a magas vérnyomás kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (mint a klonidin, metildopa, moxonodin, rilmenidin). Azonban semmilyen körülmények között ne szakítsa meg egyik szer szedését sem anélkül, hogy előzőleg kikérné orvosa tanácsát.

Az alábbi gyógyszerek Concor COR filmtablettával való egyidejű szedése esetén előzőleg kérje ki orvosa véleményét; orvosa szükségesnek tarthatja állapota gyakoribb ellenőrzését.
- dihidropiridin-típusú kalciumcsatorna-blokkolók, mint a felodipin és az amlodipin. Ezeket a gyógyszereket a magas vérnyomás és a szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz) kezelésére adják.
- III. osztályba tartozó szívritmus-szabályozó szerek (például amiodaron). Ezeket a gyógyszereket a rendszertelen, vagy kóros szívverés kezelésére adják.
- helyileg alkalmazott béta-blokkolók (például zöld hályog kezelésére adott szemcseppek);
- a vegetatív idegrendszer működését befolyásoló gyógyszerek. Ezeket a gyógyszereket a belső szervek simaizomzata működésének serkentésére vagy zöld hályog (glaukóma) esetén adják (paraszimpatomimetikumok).
- A gyógyszerek egy másik csoportját a sürgősségi ellátás során, súlyos keringési zavarok kezelésére adják (szimpatomimetikumok).
- cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, beleértve az inzulint is;
- műtétek során alkalmazott altatószerek;
- szívglikozidok (digitálisz): a szívelégtelenség kezelésére adott gyógyszerek;
- nem-szteroid gyulladásgátló készítmények (NSAID-ok). Ezeket a gyógyszereket az ízületi gyulladás, vagy más területeket érintő fájdalom, gyulladás kezelésére adhatják (pl. ibuprofén vagy diklofenák).
- bármely olyan gyógyszer, ami - hatása vagy mellékhatása révén - csökkentheti a vérnyomást (például vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, triciklusos antidepresszánsok, barbiturátok, fenotiazinok).

A Concor COR együttes alkalmazása megfontolandó a következő készítményekkel:
- meflokin: a malária megelőzésére, vagy kezelésére alkalmazott gyógyszer;
- monoaminooxidáz-gátlók (kivéve a MAO-B-gátlók), melyeket a depresszió kezelésére adnak.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Orvosa mérlegelni fogja, hogy Ön szedheti-e a Concor COR filmtablettát a terhesség alatt.
Nem ismert, hogy a bizoprolol átjut-e az anyatejbe. Ezért a Concor COR filmtabletta szedése alatt nem javasolt a szoptatás.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer hatása a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeire attól függ, hogy Ön hogyan tolerálja a gyógyszert.
Legyen azonban különösen körültekintő a kezelés kezdeti időszakában, az adag növelésekor, továbbá gyógyszerváltás esetén, illetve ha egyidejűleg alkoholt is fogyaszt.


3. Hogyan kell szedni a Concor COR filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Concor COR filmtablettával történő kezelés során a kezelőorvosnak a beteget rendszeresen ellenőriznie kell. Ez különösen a kezelés kezdetekor, az adag emelésekor, illetve a kezelés megszüntetésekor elengedhetetlen.

Felnőttek:
A bizoprolol-kezelést kis adaggal kell kezdeni, és fokozatos, lépcsőzetes adagemeléssel kell folytatni.
Orvosa fogja meghatározni azt, hogy mikor van szükség adagemelésre. Az adagbeállítás általában a következő rend szerint történik:
- naponta 1-szer 1,25 mg bizoprolol 2 hétig,
- naponta 1-szer 2,5 mg bizoprolol további 2 hétig,
- naponta 1-szer 3,75 mg bizoprolol további 2 hétig,
- naponta 1-szer 5 mg bizoprolol további 2 hétig,
- naponta 1-szer 7,5 mg bizoprolol további 2 hétig,
- naponta 1-szer 10 mg bizoprolol: ez a fenntartó terápia adagja.

Attól függően, hogy a gyógyszer alkalmazásakor jelentkeznek-e panaszok, orvosa hosszabb időközöket is hagyhat egy-egy adagemelés között. Amennyiben állapota rosszabbodik, vagy szervezete nehezen tűri a gyógyszert, lehet, hogy az adag ismételt csökkentésére, vagy a kezelés megszakítására lehet szükség. Egyes betegek számára napi 10 mg-nál kevesebb bizoprolol is elég lehet.
Orvosa fogja az adagolást eldönteni.

A javasolt maximális adag naponta egyszer 10 mg bizoprolol.

Az adagolás módja
A bizoprolol tablettát reggel, étkezés közben folyadékkal, szétrágás nélkül kell bevenni, de étkezéstől függetlenül is bevehető.

Adagolás időskorban
Idős betegek esetében nincs szükség az adag módosítására.

A kezelés időtartama
A Concor COR filmtablettával történő kezelés általában hosszú ideig tartó terápiát jelent.

Ha az előírtnál több Concor COR filmtablettát vett be
Amennyiben felmerül a Concor COR filmtablettával kapcsolatban a túladagolás gyanúja, azonnal kérjen orvosi segítséget. Kezelőorvosa fogja eldönteni, milyen intézkedések szükségesek.
A Concor COR filmtabletta túladagolásával járó leggyakoribb tünetek közé tartozik a pulzusszám csökkenése (bradikardia), a légutak heveny szűkülete, ami légzési nehézséghez vezet (hörgőgörcs), a vérnyomás kifejezett csökkenése, a heveny szívelégtelenség és a vércukorszint csökkenése.

Ha elfelejtette bevenni a Concor COR filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, hanem az előírt módon folytassa a készítmény szedését a következő reggel.

Ha idő előtt abbahagyja a Concor COR filmtabletta szedését
A Concor COR filmtabletta szedésekor ne változtasson az adagoláson, vagy ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy orvosa véleményét kikérné. A Concor COR filmtabletta szedésének hirtelen abbahagyása esetén állapota jelentősen rosszabbodhat. Ha szükséges a kezelés abbahagyása, orvosa meg fogja Önnek mondani, hogyan kell fokozatosan az adagot csökkenteni.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások az alábbiakban előfordulási gyakoriságuk szerint vannak felsorolva.

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1-et érinthet):
- a pulzusszám csökkenése (bradikardia).

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- fáradtság, gyengeségérzés, szédülés, fejfájás;
- hideg- vagy zsibbadásérzés a kezekben vagy a lábakban;
- alacsony vérnyomás;
- fennálló szívelégtelenség rosszabbodása;
- gyomor- vagy bélbántalmak, mint például hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- alvászavarok;
- depresszió;
- a szívritmus zavara;
- felállás során tapasztalt vérnyomáscsökkenés, mely szédülést okoz;
- légzési zavarok (hörgőgörcs) asztmában vagy idült légúti betegségben szenvedő betegek esetén;
- izomgyengeség, izomgörcsök.

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- bizonyos vérzsírok szintjének emelkedése;
- halláscsökkenés;
- allergiás orrfolyás;
- csökkent könnyelválasztás;
- bizonyos májenzim-értékek (ALAT, ASAT) emelkedése, májgyulladás (hepatitisz);
- allergiaszerű reakciók, mint például viszketés, kipirulás, kiütés. Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha súlyosabb allergiás reakciókat tapasztal, amelyek az arc, a nyak, a nyelv, a száj- vagy a torok duzzanatával vagy légzési nehézségekkel járhatnak.
- merevedési zavar;
- rémálmok, hallucinációk;
- ájulás.

Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- a szem irritációja és vörössége, kötőhártya-gyulladás (konjunktivitisz);
- hajhullás;
- pikkelysömör (pszoriázis) megjelenése vagy súlyosbodása, pikkelysömörszerű kiütés.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Concor COR filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható, EXP) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Concor COR 1,25 mg filmtabletta:
Concor COR 2,5 mg filmtabletta:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Concor COR 5 mg filmtabletta:
Concor COR 10 mg filmtabletta:
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Concor COR filmtabletta?
Concor COR 1,25 mg filmtabletta:
- A készítmény hatóanyaga: bizoprolol-fumarát. 1,25 mg bizoprolol-fumarátot tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
tablettamag: vízmentes, kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszpovidon, hidegen duzzadó keményítő, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát.
filmbevonat: dimetikon 100, talkum, makrogol 400, titán-dioxid (E171), hipromellóz.

Concor COR 2,5 mg filmtabletta:
- A készítmény hatóanyaga: bizoprolol-fumarát. 2,50 mg bizoprolol-fumarátot tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
tablettamag: vízmentes, kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszpovidon, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát.
filmbevonat: dimetikon 100, makrogol 400, titán-dioxid (E171), hipromellóz.

Concor COR 5 mg filmtabletta:
- A készítmény hatóanyaga: bizoprolol-fumarát. 5,00 mg bizoprolol-fumarátot tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
tablettamag: vízmentes, kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszpovidon, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát.
filmbevonat: sárga vas-oxid (E172), dimetikon 100, makrogol 400, titán-dioxid (E171), hipromellóz.

Concor COR 10 mg filmtabletta:
- A készítmény hatóanyaga: bizoprolol-fumarát. 10,0 mg bizoprolol-fumarátot tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
tablettamag: vízmentes, kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszpovidon, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát.
filmbevonat: vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172), dimetikon 100, makrogol 400, titán-dioxid (E171), hipromellóz.

Milyen a Concor COR filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Concor COR 1,25 mg filmtabletta: fehér, kerek, mindkét oldalukon domború felületű filmtabletták. Törési felületük csaknem fehér színű.
Concor COR 2,5 mg filmtabletta: fehér, szív alakú, mindkét oldalukon domború felületű és bemetszéssel ellátott filmtabletták. Törési felületük csaknem fehér színű. A tabletták egyenlő adagokra oszthatók.
Concor COR 5 mg filmtabletta: sárgásfehér, szív alakú, mindkét oldalukon domború felületű és bemetszéssel ellátott filmtabletták. Törési felületük csaknem fehér színű. A tabletták egyenlő adagokra oszthatók.

Concor COR 10 mg filmtabletta: halvány-világos narancssárga, szív alakú, mindkét oldalukon domború felületű és bemetszéssel ellátott filmtabletták. Törési felületük csaknem fehér színű. A tabletták egyenlő adagokra oszthatóak.

Concor COR 1,25 mg filmtabletta:
20 db vagy 60 db filmtabletta színtelen, átlátszó buborékcsomagolásban és dobozban.

Concor COR 2,5 mg, 5 mg, 10 mg filmtabletta:
30 db vagy 60 db filmtabletta színtelen, átlátszó buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8324/16
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Merck
    • Hatóanyag: bisoprolol
    • ATC: Bisoprolol
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8324/11
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Merck
    • Hatóanyag: bisoprolol
    • ATC: Bisoprolol
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 60x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8324/12
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Merck
    • Hatóanyag: bisoprolol
    • ATC: Bisoprolol
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk több helyen - nagyobb eséllyel az ország északi felén - esővel, záporesővel, elvétve zivatar is kialakulhat. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is felszakad, és hajnalra kiderül az ég. A nyugati, délnyugati szelet erős, főként a front mentén az átmenetileg északnyugatira forduló szelet viharos lökések kísérhetik, majd hajnaltájt veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de a tartósabban derült és szélcsendes hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.