BROMO-BILIARON 5,0 mg por oldatos injekcióhoz

BROMO-BILIARON 5,0 mg por oldatos injekcióhoz betegtájékoztatója

1. MI A BROMO-BILIARON KÉSZLET ÉS A BELŐLE KÉSZÜLT 99mTc- BROMO-BILIARON INJEKCIÓ ÉS MILYEN ESETBEN ALKALMAZHATÓ?
Ezt a gyógyszert kizárólag diagnosztikai célra használják.
A BROMO-BILIARON gyógyszer hatástanilag a radioaktív gyógyszerek csoportjába tartozik.
A BROMO-BILIARON készletből készített 99mTc-BROMO-BILIARON injekció 99mTc-technecium izotópot tartalmazó diagnosztikus gyógyszer, radioaktív steril injekció intravénás beadásra.
Felhasználása csak nukleáris medicina osztályokon engedélyezett.
Az intravénás injekció beadása után az izotóp időlegesen a test különböző szerveiben dúsul. A felhasznált gyógyszer kis mennyiségű radioaktív izotópot tartalmaz, amit külső detektorokkal ki lehet mutatni és az izotópot tartalmazó szervről képet lehet készíteni. Ez az eljárást nevezik leképzésnek. A leképezés segítségével megállapíthatjuk az izotóp elhelyezkedését az emberi testben és szervekben. Ez fontos információt szolgáltat a szervek szerkezetéről és működéséről.
A technécium izotóppal jelzett BROMO-BILIARON diagnosztikai készítmény hepatobiliáris szcintigráfiás vizsgálatokra alkalmas. A hepatobiliáris szcintigráfia olyan képi diagnosztikus módszer, amely a májműködést és az epekiválasztó rendszer épségét vizsgálja az epe termelésének és kiválasztásának képi megjelenítésével, követve az epe útját a máj- az epehólyag- vékonybél útvonalon. Az epeelfolyás akadályozottságának kimutatására szolgáló legérzékenyebb képalkotó diagnosztikai eljárás.
A módszerrel vizsgálható a máj epeelválasztó tevékenysége és az epeelfolyás.
A 99mTechnécium-BROMO-BILIARON készítmény még emelkedet blirubin szint (hiperbilirubinémia) esetén is alkalmas: extrahepatikus epeelzáródás, nem működő, illetve csökkent működésű epehólyag, epehólyag gyulladás, epevezeték atréziájának, epeciszták és az epevezeték hasonló patológiás elváltozásainak diagnosztizálására.
Ezzel a gyógyszerrel történő vizsgálatot az Ön orvosának javaslata alapján végzik el.
2. MIT KELL TUDNIA ÖNNEK, MIELŐTT A 99mTc-BROMO-BILIARON
INJEKCIÓT MEGKAPJA
Mielőtt az izotóppal jelzett BROMO-BILIARON injekciót intravénásan megkapja, az orvos tájékoztatni fogja Önt a vizsgálat kimeneteléről.
Fontos, hogy pontosan tartsa be az orvos utasításait, mind a vizsgálat előtt, mind a vizsgálat után. Ezzel elkerülhető más személyek sugárveszélynek való kitétele, valamint a környezet radioaktív izotóppal való elszennyezése, mivel a radioaktív izotóp a vizeleten, székleten, izzadságon és egyéb testváladékokon keresztül távozik a szervezetből és ezáltal a környezetet időlegesen szennyezi.
A 99mTc-BROMO-BILIARON injekciót 18 éven aluli betegeknek nem ajánlják, kivéve, ha a várható eredmény meghaladja a beadásával járó kockázatot.
Nem alkalmazható a BROMO-BILIARON készítmény
- ha allergiás (túlérzékeny) a mebrofenin-re, vagy a BROMO-BILIARON egyéb összetevőjére.
- tájékoztassa orvosát minden egyéb más gyógyszerrel összefüggő allergiájáról.
A kezelés ideje alatt szedett gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa orvosát, a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Különböző gyógyszerek (fájdalomcsillapítók, morfin, kolecisztokinin, neosztigmin, atropin, fenobarbitál, nikotinsav) befolyásolhatják a jelzett készítmény kiválasztódásának sebességét.
Terhesség és szoptatás
Tájékoztassa orvosát, ha ön terhes vagy fennáll a gyanúja, hogy ön terhes (pl. kimaradt a menstruáció). Az orvos ilyenkor különös gondossággal hozza meg a döntését a radioaktív izotópos vizsgálat alkalmazásával kapcsolatosan, és csak akkor végez el ilyen vizsgálatot, ha a vizsgálat által szolgáltatott információ értéke nagyobb, mint a beteg illetve a magzat veszélyeztetése.
Tájékoztassa orvosát, ha ön szoptat. Az orvos elhalaszthatja a vizsgálatot a szoptatás befejezte utánig vagy javasolhatja a szoptatás szüneteltetését. A kezelést követően 24 órára a baba szoptatását szüneteltetni kell. Ez idő alatt a szervezetben levő radioaktív izotóp kiürül. A szoptatás szüneteltetése idején a csecsemőt mesterségesen kell táplálni. Az ez idő alatt kifejt anyatejet nem szabad felhasználni nagy hígításban sem, ki kell önteni. A szoptatás újrakezdésének lehetőségéről az orvosnak kell döntenie.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A radioaktív gyógyszer alkalmazása nem befolyásolja a beteg gépjármű vezetési és gépkezelési tevékenységét.
3. HOGYAN ALKALMAZZÁK A 99mTc-BROMO-BILIARON INJEKCIÓT?
A 99mTc-BROMO-BILIARON injekciót a felhasználás helyén (klinikai, kórházi izotóplaboratóriumban) állítják elő a BROMO-BILIARON készlet és 99mTc-pertechnetát eluátum elegyítésével. A diagnosztikumot intravénás injekcióként alkalmazzák.
Az Ön orvosa fogja eldönteni, hogy pontosan mennyi izotóppal jelzett BROMO-BILIARON-t kell az Ön esetében alkalmazni. Ez az a minimális mennyiség lesz, amely a szükséges információk megszerzéséhez feltétlenül szükséges, és egyben a legkisebb sugárterhelést jelenti az Ön számára.
Hat órával az injekció beadása előtt önnek nem szabad étkeznie.
A konkrét vizsgálat szabja meg a leképzés elkezdését az injekció beadása után. A vizsgálatok - az alkalmazott vizsgálati módszertől függően - vagy közvetlenül az injekció után, vagy 15-30-45-60 esetleg 90 perc elteltével, de ha szükséges több óra múlva (24 óra) történnek.
Hány injekciót fog Ön kapni
Általában egyszeri beadás elegendő.
Hogyan kapja meg Ön az injekciót
A 99mTc-BROMO-BILIARON injekciót Ön vénásan kapja (közvetlenül a véráramba), amelyet csak szakképzett személy, mint például orvos vagy szakasszisztens adhat be.
Milyen teendői vannak a kezelés után
Önnek legalább két liter folyadékot kell meginnia a kezelés után, hogy elősegítse a vizelet képződését, melyet gyakran ürítenie kell, hogy minél előbb távozzon az Ön testéből a radioaktivitás.
Mit nem szabad megtennie a kezelés után
A vizsgálat után addig ne vegyen be semmilyen gyógyszert, amíg kezelőorvosa nem javasolja azt.
Ha Önnek további kérdései vannak a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze ismételten kezelőorvosát.
4. A BROMO-BILIARON LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSAI
Nem kívánatos hatásokat, tüneteket e diagnosztikai készítmény forgalomba hozatala óta (1998) nem észleltek.
Az a radioaktív anyagmennyiség, amelyet a 99mTc-BROMO-BILIARON injekció beadásakor kap, elenyésző és pár nap alatt kiürül a szervezetből mindennemű beavatkozás nélkül.
Az ionizáló sugárzás rákkeltő hatású lehet és örökletes rendellenesség kialakulásához vezethet. Az általánosan elfogadott bizonyítékok alapján az izotópdiagnosztikai vizsgálatok során ezek a nem kívánatos hatások csak ritkán jelentkeznek az alkalmazott kis sugárdózisok miatt.
Ha valami problémája, kétsége támad, konzultáljon az orvosával.
Amennyiben Ön mellékhatásokat tapasztal, kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát.
5. HOGYAN KELL A BROMO-BILIARON KÉSZLETET ÉS A BELŐLE KÉSZÜLT INJEKCIÓT TÁROLNI!
A gyógyszer gyermekektől elzárva tárolandó!
A készlet a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban, legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Oxidálószerektől védve kell tartani.
A jelzett termék legfeljebb 25 °C-on, vagy ez alatti hőmérsékleten, fénytől védve tárolandó.
A jelzett termék tárolása során a hatályos védekezési és biztonsági előírásokat be kell tartani.
A készletben lévő üveg tartalma csak a 99mTc-technécium jelzett injekció előállítására használható fel az alkalmazási előírásnak megfelelően.
Önnek nem kell foglalkozni a BROMO-BILIARON injekció tárolásával, ez az Ön kezelőorvosának, ill. a szakasszisztensének feladata.
A BROMO-BILIARON kiszerelése injekciós üvegben történik. Az injekció elkészítése ebben az üvegben történik közvetlenül a beadás előtt.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a BROMO-BILIARON készlet és a belőle készített radioaktív injekció?
- A készítmény hatóanyag: 0,5 mg mebrofenin (N-(3-bromo-2,4,6-trimethylphenylcarbamoyl-methyl)-iminodiacetic acid)
- Egyéb összetevők: ón(II)-klorid-dihidrát, nátrium-acetát trihidrát, L-aszkorbinsav
Milyen a BROMO-BILIARON készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A BROMO-BILIARON fehér liofilizált por alakú készítmény. Ebből az injekciót közvetlenül a beadás előtt állítják elő.
Csomagolás: steril, 1-es típusú injekciós üveg; gumidugóval és világosszürke színű védőlappal ellátott rollnizott alumínium kupakkal lezárva, 6 db port tartalmazó injekciós üveg dobozban.
Kiszerelés: 6x Törzskönyvi szám: OGYI-T-9941/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Medi-Radiopharma
    • Hatóanyag: mebrofenine
    • ATC: Technetium (99mTc) mebrofenin
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.