BETAREVIN 16 mg tabletta

BETAREVIN 16 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Betarevin tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Ezek a gyógyszerek a fülzúgással és hallásromlással, illetve hányingerrel/hányással járó szédülés (Ménière-szindróma), valamint a fül eredetű szédülés kezelésére szolgálnak.
2. Tudnivalók a Betarevin tabletta szedése előtt
Ne szedje a Betarevin tablettát
- ha allergiás a betahisztinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Betarevin tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Betarevin tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- mellékvesevelő-daganat,
- gyomorfekély,
- asztma esetén.
Gyermekek és serdülők
A Betarevin tabletta nem javasolt 18 év alatti gyermekek számára a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok elégtelensége miatt.
Egyéb gyógyszerek és a Betarevin tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Betarevin tabletta egyéb gyógyszerkészítményekkel való kölcsönhatása nem ismert.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Bár állatkísérletekben a betahisztinnek nem tapasztalták magzatkárosító hatását, terhesség és szoptatás időszakában a Betarevin tabletta szedése nem ajánlott, mivel terhesség alatt való alkalmazásával kapcsolatban nem áll rendelkezésre elegendő adat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Betarevin tabletta szedése nem befolyásolja a gépjárművezetéshez, illetve a baleseti veszéllyel járó munka végzéséhez szükséges képességeket.
A Betarevin tabletta laktózt tartalmaz
A Betarevin 16 mg-os tabletta 140 mg, a 24 mg-os tabletta 210 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa már figyelmeztette Önt, hogy laktózra vagy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert!
3. Hogyan kell szedni a Betarevin tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja:
Felnőtteknek:
- a 16 mg-os tablettából naponta háromszor 1/2-1 tabletta,
- a 24 mg-os tablettából naponta kétszer 1 tabletta.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
A tablettákat célszerű étkezés közben, elegendő folyadékkal bevenni.
Időskorban csak korlátozott számú klinikai vizsgálati adat áll rendelkezésre, de a készítmény alkalmazása során nyert tapasztalatok alapján nem látszik szükségesnek az adagolás módosítása.
Károsodott máj-, illetve veseműködés esetében nem állnak rendelkezésre klinikai vizsgálati adatok, de a készítmény alkalmazása során nyert tapasztalatok alapján nem látszik szükségesnek az adagolás módosítása ezekben a betegcsoportokban.
Ha az alkalmazás során a hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több Betarevin tablettát vett be
Csak néhány túladagolásos esetet jelentettek, ezekben általában enyhe, illetve középsúlyos tüneteket tapasztaltak. Egy esetben - 728 mg-os adag bevétele után - észleltek görcsállapottal járó tüneteket. Túladagolás esetén orvoshoz kell fordulni, aki megfelelő kezelést fog alkalmazni.
Ha elfelejtette bevenni a Betarevin tablettát
Következő alkalommal ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint!
Ha idő előtt abbahagyja a Betarevin tabletta szedését
Az adagolást kezelőorvosa egyénileg állapítja meg, a kezelésre adott válasznak megfelelően.
A javulás esetenként csak több hetes kezelés után jelentkezik. A legjobb eredmény egyes esetekben csak több hónapos kezeléssel érhető el. Vannak arra utaló jelek, hogy a betegség jelentkezésekor megkezdett kezelés megakadályozza a betegség rosszabbodását illetve a hallásvesztést a betegség későbbi stádiumában.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Betarevin tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A kezelés alatt enyhe gyomorpanaszok jelentkezhetnek, melyek a gyógyszer étkezés közbeni bevételével vagy a napi adag csökkentésével megszüntethetők. Igen ritkán allergiás bőrtünetek (csalánkiütés, viszketés) léphetnek fel.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Betarevin tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Betarevin tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Betarevin tabletta
- A készítmény hatóanyaga a betahisztin-dihidroklorid.
- Egyéb összetevők: povidon K-90, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (16 mg-os tabletta: 140 mg, 24 mg-os tabletta: 210 mg), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kroszpovidon, sztearinsav.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
16 mg-os tabletta: fehér vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán lapos, metszett élű tabletta, egyik oldalán B 16 jelzéssel, másik oldalon bemetszéssel ellátva.
20, 42, 50, 60, 84 vagy 100 db tabletta színtelen, átlátszó műanyag/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
24 mg-os tabletta: fehér vagy csaknem fehér, kerek, mindkét odalán domború, metszett élű tabletta, egyik oldalán bemetszéssel ellátva.
60 vagy 100 db tabletta, színtelen, átlátszó műanyag/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 60x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20371/02
BETAREVIN 16 mg tabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sager Pharma
    • Hatóanyag: betahistine dihydrochloride
    • ATC: Betahistine
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.