Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban

VEZURAN PLUS 160 mg/25 mg filmtabletta

Gyógyszerkereső

VEZURAN PLUS 160 mg/25 mg filmtabletta

Hatóanyag: valsartan, hydrochlorothiazide

ATC: Valsartan és diureticumok

Kiszerelés: 28x


nagyobb kép

  • vényköteles
Fogyasztói ár: 1343 Ft Támogatott ár: 803 Ft

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21496/18

gyártó: IPR Beta Pharma

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VEZURAN PLUS FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Vezuran Plus filmtabletta két hatóanyagot tartalmaz, ezeket valzartánnak és hidroklorotiazidnak hívják. Mind a két hatóanyag segít beállítani a magas vérnyomást (hipertónia).
- A valzartán a gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amit "angiotenzin-II receptor antagonistának" neveznek, és a magas vérnyomás csökkentésére szolgál. Az angiotenzin-II a szervezetben előforduló anyag, mely az ereket szűkíti, ezzel emeli a vérnyomást. A Vezuran Plus-ban lévő valzartán az angiotenzin-II ezen hatását gátolja, ezáltal az erek elernyednek és a vérnyomás csökken.
- A hidroklorotiazid a gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amit tiazid típusú diuretikumoknak (más néven vízhajtóknak) neveznek. A hidroklorotiazid növeli a termelődő vizelet mennyiségét, ami szintén csökkenti a vérnyomást.
A Vezuran Plus-t az egyetlen hatóanyaggal nem megfelelően beállítható magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák.
A magas vérnyomás megnöveli a szív és az artériák terhelését. Ha ez hosszabb ideig fennáll, akkor veszélyezteti az agy, szív és vesék artériáit, és súlyos agyi keringési zavart, szív- és veseelégtelenséget okozhat. A magas vérnyomás növeli a szívroham kockázatát. A vérnyomás normalizálása csökkenti ezen megbetegedések kialakulásának veszélyét.
2. TUDNIVALÓK A VEZURAN PLUS FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT
Csak orvosi vizsgálat után, kizárólag orvosi előírásra szedje a gyógyszert. Nem biztos, hogy a Vezuran Plus filmtabletta mindenkinek egyformán megfelelő. Kövesse gondosan kezelőorvosa tanácsait.
Ne szedje a Vezuran Plus filmtablettát
- ha szokatlan vagy allergiás reakciót észlelt a valzartánnal, a hidroklorotiaziddal vagy ahhoz kémiailag hasonló szulfonamid készítménnyel, illetve a gyógyszer egyéb összetevőjével szemben.
- amennyiben több mint 3 hónapos terhes, ne szedje a készítményt. (A terhesség korai szakaszában sem ajánlott a Vezuran Plus szedése.) (lásd a 2.4 pont).
- ha súlyos májbetegsége van.
- ha súlyos vesebetegsége van.
- ha nincs vizelete.
- ha művesekezelésben részesül.
- ha a vére kálium- vagy nátriumszintje a normálisnál alacsonyabb, vagy ha kezelés ellenére is a normálisnál magasabb a vére kalciumszintje.
- ha köszvénye van.
Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, ne szedje ezt a gyógyszert, és beszéljen kezelőorvosával.
A Vezuran Plus filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha kálium-megtakarító gyógyszereket, káliumpótlókat, káliumtartalmú sópótlókat szed vagy olyan egyéb gyógyszereket alkalmaz, amelyek növelik a vére káliumszintjét, mint például a heparin. Lehet, hogy kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön vérében a kálium mennyiségét.
- ha a vére káliumszintje alacsony.
- ha hasmenése van vagy sokat hány.
- ha nagy adagban szed vízhajtót (diuretikum).
- ha súlyos szívbetegségben szenved.
- ha veseartéria szűkületben szenved.
- ha nemrégiben kapott új vesét.
- ha hiperaldoszteronizmusban szenved. E betegségben a mellékvesék túl sok aldoszteront termelnek. Ha ez érvényes Önre, a Vezuran Plus alkalmazása nem ajánlott.
- ha máj- vagy vesebetegségben szenved.
- ha láza, bőrkiütése és ízületi fájdalma van, melyek a szisztémás lupusz eritematózusz tünetei lehetnek (SLE, egy úgynevezett autoimmun megbetegedés).
- ha cukorbeteg, köszvénye van, vérében magas a koleszterin- vagy a zsírszint.
- ha az ebbe a gyógyszercsoportba (angiotenzin-II receptor antagonisták közé) tartozó más gyógyszer alkalmazása kapcsán allergiás reakciói voltak, vagy ha allergiás vagy asztmás, mert növelheti a bőr napfénnyel szembeni érzékenységét.
- Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A készítmény szedése a terhesség első szakaszában nem ajánlott, és súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhesség 3. hónapjától alkalmazza (lásd a 2.4 pont).
A fenti esetekben forduljon kezelőorvosához, mielőtt a Vezuran Plus szedését elkezdené.
A Vezuran Plus filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
Beszedheti a Vezuran Plus-t étkezés közben, vagy étkezéstől függetlenül is.
Tartózkodjon az alkoholfogyasztástól, amíg ezt orvosával meg nem beszéli. Az alkohol további vérnyomáscsökkenést okozhat és/vagy növelheti a szédülés, illetve ájulás lehetőségét.
A Vezuran Plus filmtabletta alkalmazása idős korban (65 év és a felett)
A Vezuran Plus idős korban, 65 év felett is alkalmazható.
A Vezuran Plus filmtabletta alkalmazása gyermek- és serdülőkorban (18 éves kor alatt)
Gyermekkorban és serdülőkorban való alkalmazásáról nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha Ön terhes, vagy azt gondolja, hogy terhes, erről kezelőorvosát feltétlenül tájékoztatnia kell. Kezelőorvosa valószínűleg a Vezuran Plus helyett más gyógyszert fog javasolni Önnek, mivel a valzartán szedése nem ajánlott a terhesség alatt. Ez azért van így, mert a valzartán átjut a placentán, szedése a terhesség harmadik hónapja után veszélyt jelenthet a magzatra és az újszülöttre.
Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. Szoptatás alatt a Vezuran Plus szedése nem javasolt. Orvosa valószínűleg más kezelést fog javasolni Önnek mennyiben szoptatni szeretne - különösen, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Hasonlóan egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerhez, a Vezuran Plus néhány betegnél szédülést okozhat és befolyásolhatja a koncentrálóképességet. Ezért mielőtt gépjárművet vezet, gépen dolgozik vagy egyéb, koncentrációt igénylő, feltehetőleg veszélyes tevékenységet végez, bizonyosodjon meg arról, hogy hogyan reagál a Vezuran Plus hatására.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Szükséges lehet ugyanis valamelyik gyógyszer adagjának módosítása, illetve néhány esetben a gyógyszerek egyikének elhagyása.
A kezelés hatását befolyásolhatja, ha a Vezuran Plus-t bizonyos gyógyszerekkel együtt szedik. Szükség lehet ugyanis valamelyik gyógyszer adagjának módosítására, más óvintézkedésre, illetve néhány esetben a gyógyszerek egyikének elhagyására. Ez főként az alábbi gyógyszerekre érvényes:
- lítium, bizonyos típusú pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer
- olyan gyógyszerek, amelyek befolyásolják a vér káliumszintjét, illetve amelyekre hatással van a vér káliumszintje, mint például a digoxin, a szívritmus szabályozására szolgáló gyógyszerek, néhány antipszichotikum
- gyógyszerek, amelyek növelhetik a vére káliumszintjét, például káliumpótlók, káliumtartalmú sópótlók, kálium-megtakarító gyógyszerek, heparin
- gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a vére káliumszintjét, például kortikoszteroidok, néhány hashajtó
- diuretikumok (vízhajtók), a köszvény kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint például az allopurinol, a terápiás mennyiségben adott D-vitamin és kalciumpótlók, a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (a szájon át alkalmazott gyógyszerek vagy az inzulinok)
- más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, mint például a béta-blokkolók vagy a metildopa vagy az ereket szűkítő vagy a szívműködést serkentő gyógyszerek, mint például a noradrenalin vagy az adrenalin
- a vércukorszintet emelő gyógyszerek, például a diazoxid
- a rák kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint például a metotrexát vagy a ciklofoszfamid
- a fájdalomcsillapítók
- az ízületi gyulladás kezelésére szolgáló gyógyszerek
- az izomlazító gyógyszerek, mint például a tubokurarin
- az antikolinerg gyógyszerek, mint például az atropin vagy a biperiden
- az amantadin (az influenza megelőzésére szolgáló gyógyszer)
- a kolesztiramin és kolesztipol (a magas vérzsírszint kezelésére alkalmazott gyógyszerek)
- a ciklosporin, a szervátültetés esetén az átültetett szerv kilökődését gátló gyógyszer
- néhány antibiotikum (tetraciklinek), érzéstelenítőszerek és nyugtatók
- karbamazepin, a görcsrohammal járó betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszer
Fontos információk a Vezuran Plus egyes összetevőiről
A készítmény laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A VEZURAN PLUS FILMTABLETTÁT?
A magas vérnyomásban szenvedő betegek gyakran nem észlelik a betegség tüneteit. Sokan teljesen jól érzik magukat. Ezért fontos, hogy a gyógyszert akkor is pontosan az orvos utasítása szerint szedje és rendszeresen megjelenjen ellenőrző vizsgálatokon még akkor is, ha jól érzi magát.
Pontosan kövesse kezelőorvosa utasításait. Soha ne vegyen be nagyobb adagot az előírtaknál.
A Vezuran Plus csak szájon át szedhető.
Szokásos adagolás:
Kezelőorvosa pontosan előírja az Ön kezeléséhez szükséges adagot.
A kezelésre adott válaszától függően kezelőorvosa emelheti vagy csökkentheti az adagot.
A Vezuran Plus filmtabletta (80/12,5 mg vagy 160/12,5 mg vagy 160/25 mg) szokásos adagja naponta 1 tabletta. Ne változtassa meg az adagot, illetve ne hagyja abba a gyógyszer szedését a kezelőorvos engedélye nélkül.
Mikor és hogyan kell szedni a Vezuran Plus-t
A tablettát beveheti étkezéskor, vagy étkezéstől függetlenül is. A tablettát egy pohárnyi vízzel nyelje le.
Milyen hosszú idejű a kezelés
Kezelőorvosa pontosan elmondja, hogy milyen hosszú ideig kell a tablettát szedni.
Ha elfelejtette bevenni a Vezuran Plus filmtablettát
Javasolt a gyógyszert minden nap ugyanabban az időben bevenni, leginkább reggel.
Ha elfelejti bevenni a soron következő adagot, pótolja azt minél hamarabb. Azonban, ha már közel a következő bevétel ideje, hagyja ki az "elfelejtett" adagot és a következő tablettát a szokásos időben vegye be. Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.
Ha az előírtnál több Vezuran Plus filmtablettát vett be
Ha súlyos szédülés és/vagy ájulás, szokatlan fáradtság, gyengeség, izomgörcs, vagy szabálytalan szívverés jelentkezik, értesítse kezelőorvosát, amilyen hamar lehetséges.
A kezelés ideje alatt szükséges vizsgálatok
Orvosa az Ön rendszeres ellenőrző vizsgálatai alkalmával győződhet meg a Vezuran Plus-kezelésének megfelelő hatásáról. Időről időre szükséges lehet a kálium és egyéb sók mennyiségének mérése a vérben, különösen, ha Ön 65 év feletti, bizonyos szív,- máj-, vesebetegségben szenved, vagy ha káliumpótlásban részesül. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja a teendőkről.
Ha idő előtt abbahagyja a Vezuran Plus filmtabletta szedését
A Vezuran Plus-kezelés megszakítása a betegség rosszabbodását okozhatja. Ne hagyja abba a Vezuran Plus szedését, amíg a kezelőorvosa nem mondja.
Fontos információk a Vezuran Plus egyes összetevőiről
Tejcukor-érzékenységben figyelemben kell venni, hogy a készítmény tejcukrot is tartalmaz:
Vezuran Plus 80 mg/12,5 mg filmtabletta: 174,45 mg laktóz-monohidrát filmtablettánként;
Vezuran Plus 160 mg/12,5 mg filmtabletta: 325,3 mg laktóz-monohidrát filmtablettánként;
Vezuran Plus 160 mg/25 mg filmtabletta: 348,9 mg laktóz-monohidrát filmtablettánként.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Vezuran Plus is okozhat mellékhatásokat, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Néhány ezek közül a mellékhatások közül hasonló lehet az alapbetegség tüneteihez, néhány nemkívánt esemény viszont független a kezeléstől.
A mellékhatások bizonyos gyakorisággal fordulhatnak elő, amelyek meghatározását az alábbiak tartalmazzák:
- nagyon gyakori: 10 betegből több mint 1 esetében fordul elő
- gyakori: 100 betegből 1-10 esetében fordul elő
- nem gyakori: 1000 betegből 1-10 esetében fordul elő
- ritka: 10 000 betegből 1-10 esetében fordul elő
- nagyon ritka: 10 000 betegből kevesebb mint 1 esetében fordul elő
- nem ismert: a gyakoriság nem állapítható meg a rendelkezésre álló adatok alapján
Néhány mellékhatás súlyos lehet, és azonnali orvosi kezelést igényelhet:
Azonnal kapcsolatba kell lépnie orvosával, ha angioödéma tüneteit észleli, mint például:
- duzzadt arc, nyelv vagy garat
- nyelési nehézségek
- kiütés, légzési nehézségek
További mellékhatások:
Nem gyakori
- köhögés
- alacsony vérnyomás
- kábultság
- kiszáradás (melynek tünetei a szomjúság, a száraz száj és nyelv, ritka vizeletürítés, sötét színű vizelet, száraz bőr)
- izomfájdalom
- fáradtság
- zsibbadás vagy bizsergés
- homályos látás
- fülzúgás (pl. fütyülés vagy búgás)
Nagyon ritka
- szédülés
- hasmenés
- ízületi fájdalom
Nem ismert
- légzési nehézség
- jelentősen lecsökkent vizelet-termelődés
- a vér alacsony nátriumszintje (néha hányingerrel, fáradtsággal, zavartsággal, rossz közérzettel és görcsrohamokkal)
- a vér alacsony káliumszintje (néha izomgyengeséggel, izomgörcsökkel, szívritmuszavarral)
- a vér fehérvérsejtszámának csökkenése (olyan tünetekkel, mint például a láz, a bőrfertőzések, fertőzés következtében kialakuló torokfájás vagy szájfekélyek, gyengeség)
- a vér magas bilirubinszintje (amitől súlyos esetekben besárgulhat a bőr és a szemek)
- a vér magas karbamidnitrogén- és kreatininszintje (ami kóros veseműködést jelezhet)
- a vér magas húgysavszintje (amitől súlyos esetekben köszvény alakulhat ki)
- ájulás
Az önmagában adott valzartán vagy hidroklorotiazid kapcsán jelentett, de a valzartán/ hidroklorotiazid kombináció esetén nem észlelt mellékhatások:
Valzartán
Nem gyakori
- forgó érzés
- hasi fájdalom
Nem ismert
- a következő panaszok és tünetek némelyikével együtt jelentkező bőrkiütés viszketéssel vagy anélkül: láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom, nyirokcsomók megdagadása és/vagy influenzaszerű tünetek
- bőrkiütés, bíborvörös pontszerű kiütések, láz, bőrviszketés (érgyulladás tünetei)
- a vérlemezkék számának csökkenése (néha szokatlan vérzéssel vagy véraláfutással)
- a vér magas káliumszintje (néha izomgörcsökkel, szívritmuszavarral)
- allergiás reakciók (olyan tünetekkel, mint például a bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, nehézlégzés vagy nyelészavar, szédülés)
- főként az arc és a torok feldagadása, bőrkiütés, viszketés
- a májfunkciós értékek emelkedése
- a hemoglobinszint csökkenése és a vörösvértestek arányának csökkenése a vérben (súlyos esetekben mindkettő vérszegénységet okozhat)
- veseelégtelenség
Hidroklorotiazid
Gyakori
- viszkető bőrkiütés és másfajta bőrkiütés
- étvágycsökkenés
- enyhe hányinger és hányás
- gyengeség, felálláskor ájulás
- merevedési zavar
Ritka
- a bőr feldagadása, felhólyagosodása (a napfénnyel szembeni fokozott érzékenység következtében)
- székrekedés, a gyomorban és a belekben jelentkező kellemetlen érzés, májbetegségek (sárga bőr vagy szemek)
- szabálytalan szívverés
- fejfájás
- alvászavarok
- lehangoltság (depresszió)
- a vérlemezkék számának csökkenése (néha vérzéssel vagy véraláfutással)
Nagyon ritka
- érgyulladás, melynek tünetei a bőrkiütés, bíborvörös pontszerű kiütések, láz
- viszkető vagy vörös bőr
- az ajkak, szemek vagy száj felhólyagosodása
- hámló bőr
- láz
- ízületi fájdalommal társuló bőrkiütések az arcon
- izombetegség
- láz (a bőrön jelentkező lupusz eritematózusz)
- erős felhasi fájdalom, különböző vérsejtek számának csökkenése vagy azok hiánya
- súlyos allergiás reakciók
- nehézlégzés
- tüdőfertőzés; légszomj
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A VEZURAN PLUS FILMTABLETTÁT TÁROLNI?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Vezuran Plus filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Vezuran Plus filmtabletta
Hatóanyagok:
Vezuran Plus 80 mg/12,5 mg filmtabletta: 80 mg valzartán és 12,5 mg hidroklorotiazid filmtablettánként.
Vezuran Plus 160 mg/12,5 mg filmtabletta: 160 mg valzartán és 12,5 mg hidroklorotiazid filmtablettánként.
Vezuran Plus 160 mg/25 mg filmtabletta: 160 mg valzartán és 25 mg hidroklorotiazid filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Vezuran Plus 80 mg/12,5 mg filmtabletta: laktóz-monohidrát (DCL 11), kroszkarmellóz-nátrium, povidon (K-30), magnézium-sztearát, talkum, hipromellóz 2910 (6CPS), titán-dioxid (E-171), makrogol 400.
Vezuran Plus 160 mg/12,5 mg filmtabletta: laktóz-monohidrát (DCL 11), kroszkarmellóz-nátrium, povidon (K-30), magnézium-sztearát, talkum, hipromellóz 2910 (6CPS), titán-dioxid (E-171), makrogol 400, vörös vas-oxid.
Vezuran Plus 160 mg/25 mg filmtabletta: laktóz-monohidrát (DCL 11), kroszkarmellóz-nátrium, povidon (K-30), magnézium-sztearát, talkum, hipromellóz 2910 (6CPS), titán-dioxid (E-171), makrogol 400, sárga vas-oxid.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Vezuran Plus 80 mg/12,5 mg filmtabletta: fehér vagy csaknem fehér, ovális, mindkét oldalán domború, egyik oldalán "1071" benyomattal ellátott, másik oldalán sima, filmbevonatú tabletta.
Vezuran Plus 160 mg/12,5 mg filmtabletta: rózsaszínű, ovális, mindkét oldalán domború, egyik oldalán "1072" benyomattal ellátott, másik oldalán sima, filmbevonatú tabletta.
Vezuran Plus 160 mg/25 mg filmtabletta: sárga, ovális, mindkét oldalán domború,
mindkét oldalán törővonallal ellátott, filmbevonatú tabletta.
A törővonal csak a széttörés és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, és nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
14 db, 28 db, 30 db, 56 db, 60 db, 84 db, 90 db vagy 98 db filmtabletta Al//Al buborékcsomagolásban és dobozban. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Kapcsolódó betegségcsoportok

Hol van a legközelebbi kórház? Keresse meg!

Hol van a legközelebbi patika? Keresse meg!

Az adatbázis utolsó frissítése: 2015. 01. 09.

PHARMINDEX
Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja.
© Vidal Hungary Kft. 2015

Legjobb cikkek és szolgáltatások a témában

Kérdése van? Lehet, hogy itt választ talál!

Tudjon meg többet lexikonunkból!

Gyógynövénytár

Szolgáltatások

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Gyógyszerkereső

gyógyszerhatóanyag