Gyógyszerkereső

TRI-REGOL 21+7 bevont tabletta

TRI-REGOL 21+7 bevont tabletta

Hatóanyag:
összetett

ATC:
Levonorgestrel és ethinylestradiol

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
21+7


Kedvezményes árak:

1069 Ft *

1069 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6053/01
Gyártó: Richter Gedeon

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

TRI-REGOL 21+7 bevont tabletta

Hatóanyag:
összetett

ATC:
Levonorgestrel és ethinylestradiol

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
3x(21+7)


Kedvezményes árak:

4572 Ft *

4572 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6053/02
Gyártó: Richter Gedeon

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tri-Regol 21+7 és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tri-Regol 21+7 a terhesség megelőzésére szolgál.
A Tri-Regol 21+7 a kombinált orális fogamzásgátlók csoportjába tartozik és a nem kívánt terhesség megelőzésére használják. A Tri-Regol 21+7 kétféle hormonszármazékot tartalmaz, egy ösztrogénhatású hatóanyagot az etinilösztradiolt és egy gesztagén típusút, a levonorgesztrelt. Ezek a hormonhatású anyagok meggátolják a petefészekben a peték havi érését, hatásukra sűrűbbé válik a méhnyakat borító nyákréteg, amely megnehezíti a spermiumok (hímivarsejtek) számára a petesejt elérését, továbbá megváltoztatják a méhnyálkahártya tulajdonságait, amelyek következtében csökken a megtermékenyített petesejt beágyazódásának valószínűsége.

Az előírások szerint szedett fogamzásgátló tabletta csaknem teljes védelmet nyújt a nem kívánt terhességgel szemben. Bizonyos körülmények között azonban csökkenhet a fogamzásgátló tabletta hatékonysága vagy a szedését fel kell függeszteni (részletesebben lásd később). Ezekben az esetekben tartózkodni kell a nemi élettől, vagy más, kiegészítő, nem hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmazni (például óvszer, pesszárium) a biztonságos fogamzásgátlás fenntartása érdekében.
A többi fogamzásgátló tablettához hasonlóan a Tri-Regol 21+7 sem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel (AIDS) és a többi, nemi úton terjedő betegséggel szemben. Ezekben az esetekben az Ön számára csak az óvszer nyújt védelmet, biztonságot.
2. Tudnivalók a Tri-Regol 21+7 szedése előtt

A készítmény alkalmazása előtt általános orvosi vizsgálatot és nőgyógyászati vizsgálatot kell végezni, a kockázatot jelentő betegségek kizárása céljából, és rendszeres időközönként orvosi ellenőrzés javasolt.

Ne szedje a Tri-Regol 21+7-et
- Ha Ön vagy bármelyik közeli családtagja keringési betegségekben szenved, vagy erre hajlamosító rizikófaktorai vannak, vagy korábban voltak ilyen betegségeik, elsősorban vérrögképződés az erekben (trombózis). Ennek lényege, hogy a vér fokozott alvadékonysága miatt vérrögök keletkezhetnek az alsó végtagok ereiben (mélyvénás trombózis), melyek elszabadulva megakadhatnak a tüdő ereiben (tüdőembólia); de vérrögök keletkezhetnek a koszorúerekben (szívroham), az agyi erekben (szélütés), vagy más szervek ereiben is (részletesen lásd a 2. pontban: \"A fogamzásgátló tabletta és a trombózis\").
- Ha volt már korábban szívrohama vagy heves mellkasi fájdalma (angina pectoris), illetve szélütése (stroke, ejtsd: sztrók), valamint hirtelen kialakuló féloldali izomgyengeséggel, zsibbadással járó agyi keringészavara.
- Ha az alábbi betegségek bármelyikében szenved, amelyek fokozhatják vénás vagy artériás vérrögök kialakulásának kockázatát:
- Ha szívbetegsége, szívbillentyű elégtelensége vagy szívritmuszavara van.
- Ha migrénes fejfájása van, vagy korábban volt ilyen panasza.
- Ha súlyos cukorbetegségben szenved, amely érrendszeri szövődményeket okoz.
- Ha májdaganata van, vagy súlyos májbetegségben szenved, illetve korábban voltak ilyen betegségei.
- Ha az emlő vagy a női nemi szervek (például petefészek, méh, méhnyak) rákos folyamata miatt kezelik, vagy kezelték.
- Ha tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzést észlel.
- Ha Ön terhes, vagy ennek gyanúja áll fenn.
- Ha allergiás a levonorgesztrelre vagy az etinilösztradiolra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
A hormonális fogamzásgátló gyógyszert szedők között megnövekedhet egyes betegségek (például tromboembóliás megbetegedések, szívinfarktus, agyvérzés) előfordulásának valószínűsége. Ez a kockázat magasabb a kor előrehaladtával (35 éves kor felett), de főként dohányzók esetében. Ezért 35 év feletti nőknek javasolt a dohányzás teljes elhagyása.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tri-Regol 21+7 szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Tri-Regol 21+7 fokozott elővigyázatossággal alkalmazható olyan nőknél, akik kockázati tényezőkkel rendelkeznek a szív-érrendszeri megbetegedések és a trombózis kialakulásához:
- akik dohányoznak,
- 35 év feletti életkorúak,
- családjukban előfordult trombózis,
- elhízottak,
- mérsékelt zsíranyagcsere zavaruk van,
- magas vérnyomásuk van,
- szívbillentyű betegségük, szívritmus zavaruk van.
Olyan nőknél, akiknek kórelőzményükben az alábbi betegségek szerepelnek:
- cukorbetegség,
- magas vérnyomás,
- vénagyulladás,
- visszeres megbetegedések,
- epilepszia,
- vitustánc (chorea),
- jóindulatú méhdaganat,
- otoszklerózis (belsőfül eredetű nagyothallás),
- szklerózis multiplex (idegrendszeri betegség),
- idült gyulladásos bélbetegség, vastagbélbetegség (Crohn-betegség, colitis ulcerosa),
- vesebetegség,
- porfíria (vörösvértest lebomlás zavara),
- kötőszöveti betegség (lupus),
- migrén,
- asztma,
- nőgyógyászati megbetegedések (endometriózis - a méhnyálkahártya kóros megvastagodása, masztopátia - bármilyen emlőbántalom).
A felsorolt, illetve egyéb meglévő betegségéről az orvost tájékoztatni kell a Tri-Regol 21+7 szedésének megkezdése előtt.
Szoptatás idején a hormonális fogamzásgátló gyógyszer tejelválasztást csökkentő hatása miatt csak az orvos tudtával alkalmazható.
A Tri-Regol 21+7 szedését azonnal abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni az alábbi esetekben:
- Terhesség esetén. Ha két egymást követő megvonásos vérzés elmarad, vagy ha a Tri-Regol 21+7 szedése a megvonásos vérzés első kimaradása előtt nem az előírások szerint történt. Ilyen esetben a terhesség kizárásáig nem hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmazni.
- Először fellépő vagy súlyosbodó migrén jellegű vagy szokatlanul erős fejfájás.
- Akut látás-, hallás,- vagy beszédzavarok.
- A tromboflebitisz (vérrögképződéssel társuló vénafalgyulladás) és a tromboembólia első tünetei, úgymint szokatlan fájdalom és duzzanat a lábban vagy a hasban, szúró fájdalom a lélegzetvételeknél, illetve látszólagos ok nélküli köhögés.
- Mellkasi fájdalom, illetve szorító érzés.
- Sárgaság és az egész testre kiterjedő viszketés.
- Vérnyomás emelkedés.
- Görcsroham esetén.
- Súlyos depresszió esetén.
- Tervezett műtét előtt 4 héttel, és két héttel utána; hosszantartó ágyban fekvés esetén (például balesetek után).
- Súlyos felső hastáji fájdalom és májmegnagyobbodás, májgyulladás.
- Epepangás kialakulása olyan nők esetében, akiknél ez a probléma már előfordult.
- Tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzés.
A Tri-Regol 21+7 szedése során áttöréses/pecsételő vérzés kialakulhat, főleg az első három hónap során. Ha ezek a vérzések tartósan fennállnak, vagy visszatérő jelleggel jelentkeznek, a Tri-Regol 21+7 szedését abba kell hagyni, nem hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmazni, és beszélnie kell kezelőorvosával.
Vérvétel esetén közölje orvosával, hogy fogamzásgátló készítményt szed, mert a készítmény megváltoztathat bizonyos laboratóriumi értékeket.
A vörösbarna bevont tabletták hormont nem tartalmaznak. A készítmény szedésének folytonosságát hivatottak biztosítani. Vasat tartalmaznak, és ezt egyéb vastartalmú készítmények szedésekor figyelembe kell venni.
A fogamzásgátló tabletta és a trombózis veszélye
A trombózis a vér rögösödése. A keletkező vérrögök eltömíthetik az ereket, ez olykor kialakulhat az alsó végtagok visszereiben mélyvénás trombózist okozva. A vénákban fokozatosan növekvő vérrögök elszabadulhatnak és elzárhatják például a tüdő ereit, tüdőembóliát idézve elő. Ritkán a szív koszorúereiben keletkező vérrögök szívizomelhaláshoz (szívinfarktus), míg az agyi erekben keletkezők szélütéshez (stroke, ejtsd: sztrók) vezethetnek. A máj, a tápcsatorna, a vese, a szem ereinek rögösödése rendkívül ritkán fordul elő. A trombózis szórványos esetekben súlyos, maradandó károsodást, sőt halált is okozhat.
A kombinált fogamzásgátló tablettát szedőket valamivel nagyobb mértékben fenyegeti a keringési rendellenességek kockázata, mint azokat, akik nem alkalmazzák azt. A trombózis bekövetkezésének esélye a kombinált hormonális fogamzásgátló tabletta szedésének első évében a legnagyobb. Vérrögképződés a terhesség ideje alatt is bekövetkezhet.
A dohányzás fokozza a kombinált fogamzásgátló tabletták súlyos, szív- és érrendszeri mellékhatásainak kockázatát. A kockázat kifejezetten nagyobb a 35. életévüket túllépő dohányzó nők körében. A kombinált fogamzásgátló tablettát szedő nők számára a dohányzás nem tanácsos, 35 éves kor felett pedig tilos!
A mélyvénás trombózis kockázata műtét után, vagy tartós mozgáskorlátozottság (például végtagok gipszrögzítése, vagy sínezése) esetén átmenetileg fokozódik. A hormonális fogamzásgátló tabletta szedése tovább növelheti ezt a kockázatot. Ha Ön kórházi kezelés, vagy műtét előtt áll, akkor feltétlenül közölje orvosával, hogy hormonális fogamzásgátló tablettát szed. Lehetséges, hogy orvosa azt tanácsolja, hogy néhány héttel a műtét előtt és azt követően hagyja abba a fogamzásgátló tabletta szedését. Amennyiben túlságosan rövid a műtétig hátralévő idő, akkor orvosa a trombózis kialakulásának veszélyét csökkentő gyógyszert rendelhet Önnek. Gyógyulása után, ha már nem korlátozott a fizikai aktivitása, orvosa dönti el, hogy mikor kezdheti el ismét a tablettaszedést.
A fogamzásgátló tabletta és a rákbetegség kockázata
Az emlőrák veszélye minden nőt fenyeget, a hormonális fogamzásgátló tabletta szedésétől függetlenül. Azonban a fogamzásgátló tablettát szedőkön valamivel gyakrabban észleltek emlőrákot, mint a fogamzásgátló tablettát nem szedő társaikon. Megállapítást nyert, hogy a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után 10 év alatt megszűnik ez a csekély különbség. Mivel a hormonális fogamzásgátlót szedők egészségi állapotát gyakrabban ellenőrzik (például nőgyógyászati kontroll, emlő önvizsgálata stb.), így a kóros elváltozásokat korábbi stádiumban ismerik fel.
A fogamzásgátló tablettát szedőkön nagyon ritkán jó-, és még ritkábban rosszindulatú májdaganat kialakulását írták le. Ezek a daganatféleségek életveszélyes hasüregi vérzés forrásává válhatnak. Abban az esetben, ha erős hasi fájdalmat érez, és az nem szűnik meg rövid időn belül, feltétlenül keresse fel orvosát.
Azoknál a nőknél, akik hosszú időn át szedték a fogamzásgátló tablettát, gyakrabban alakult ki méhnyakrák. Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy a tabletta szedésével magyarázható. A betegség kialakulása számos tényezőtől függ, többek között a szexuális magatartástól és egyéb tényezőktől.
Egyéb gyógyszerek és a Tri-Regol 21+7
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Tri-Regol 21+7-tel egyidejűleg szedett gyógyszerek csökkenthetik a fogamzásgátlók hatékonyságát, vagy fordítva azok változtathatják meg más gyógyszerekét. Ezek közé tartoznak például:
- pszichiátriai és epilepszia kezelésére használatos szerek (barbiturátok, fenitoin, primidon, topiramát, modafinil, lamotrigin, karbamazepin, oxkarbazepin),
- orbáncfű (Hypericum perforatum),
- fertőzésellenes gyógyszerek (rifampicin, ritonavir, ampicillin, tetraciklin, és egyéb penicillinek),
- gombás fertőzések elleni gyógyszerek (grizeofulvin),
- szervátültetéshez használatos gyógyszerek (ciklosporin).
Fogamzásgátló tabletta és a troleandromicin nevű gyógyszer együttszedése egyes epebetegségek előfordulásának kockázatát növelheti.
Az orális fogamzásgátlók csökkenthetik a lamotrigin vérszintjét.
Ezért ha a Tri-Regol 21+7 szedésének ideje alatt más gyógyszert is be kell vennie, kérje ezzel kapcsolatban orvosa, fogorvosa, vagy gyógyszerésze tanácsát.
Előfordulhat, hogy az imént felsorolt gyógyszerek egyidejű szedésének ideje alatt - sőt azt követően további 7 napon keresztül, vagy esetleg ennél hosszabb ideig is - kiegészítő fogamzásgátló eljárást (például óvszer, pesszárium) javasol Önnek orvosa.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az orális fogamzásgátlók használata összefüggésben állna a veleszületett rendellenességek kockázatának fokozódásával, ha a bevételre a terhesség korai szakaszában kerül sor. Mindazonáltal orális fogamzásgátlót nem szabad terhesség alatt szedni és a terhesség lehetőségét figyelembe kell venni az első megvonásos vérzés elmaradása esetén, ha a páciens nem tartotta magát a szedésre vonatkozó előírásokhoz. Az orális fogamzásgátló további szedését fel kell függeszteni addig, amíg a terhesség kizárásra nem kerül.
Az orális fogamzásgátlók hatóanyagainak kis mennyiségeit kimutatták az anyatejben és csecsemők esetében jelentettek néhány mellékhatást. A kombinált orális fogamzásgátlók használata a teljes elválasztás előtt nem ajánlott.
A Tri-Regol 21+7 egyidejű bevétele étellel és itallal
A tablettát egészben, szükség esetén kevés vízzel kell bevennie.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Tri-Regol 21+7 nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Tri-Regol 21+7 laktózt és szacharózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Ha vérvizsgálatra kell mennie, közölje orvosával vagy a laboratóriumi személyzettel, hogy fogamzásgátló tablettát szed, mert a fogamzásgátló tabletták befolyásolhatják egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.
3. Hogyan kell szedni a Tri-Regol 21+7-et?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Mikor és hogyan kell bevenni a Tri-Regol 21+7-et?
A Tri-Regol 21+7 dobozában 1x28 vagy 3x28 bevont tablettát talál. A készítmény csomagolását úgy tervezték, hogy emlékeztetőül szolgáljon a bevont tabletták szedése során. Naponta 1 bevont tablettát kell bevenni, lehetőleg mindig azonos időpontban 28 napon át. A vörösbarna színű bevont tabletták szedése alatt menstruációszerű vérzés jelentkezik. A buborékcsomagoláson minden bevont tablettánál feltüntették bevételének napját. A buborékcsomagolásra nyomtatott nyíl irányát követve, naponta egy bevont tablettát kell bevennie: először 6 rózsaszín, aztán 5 fehér, majd 10 okkersárga, végül 7 vörösbarna tablettát; míg kiürül a csomag. A következő 28 bevont tablettát szünet közbeiktatása nélkül folytatólagosan kell szedni. Az egyes ciklusok kezdete így mindig a hét azonos napjára esik.
Igyekezzék minden nap hozzávetőleg ugyanabban az időpontban bevenni a bevont tablettát.
Megkönnyítheti a dolgát, ha a napi teendők sorában az első napi teendőként (reggel), vagy utolsóként (este) veszi be a bevont tablettát.
A tablettát egészben, szükség esetén kevés vízzel kell bevennie.
Az első csomag Tri-Regol 21+7 szedésének elkezdése
Ha a megelőző hónapban nem szedett hormonális fogamzásgátlót
Az első Tri-Regol 21+7-et a havi vérzés első napján kell bevennie (ez a nap az, amelyen a menstruációs vérzés kezdődik). A Tri-Regol 21+7 szedését a buborékcsomagoláson a hét aktuális napjának nevével megjelölt bevont tablettával kezdje (például ha kedden jelentkezett a havi vérzése, akkor a kedd feliratú bevont tablettát válassza). Ezt követően a hét napjainak sorrendjében haladva szedje a Tri-Regol 21+7-et, amíg a csomag kiürül.
Abban az esetben, ha csak a menstruáció 2-7. napján kezdi el a Tri-Regol 21+7 szedését, akkor az elkövetkező 7 napban kiegészítő fogamzásgátló eljárást (például óvszer, pesszárium) is alkalmaznia kell - ez azonban csak az első csomag szedésének ideje alatt szükséges.
Ha más, kombinált hormonális fogamzásgátló tablettáról tér át a Tri-Regol 21+7 szedésére
Az előzőleg szedett készítmény utolsó tablettájának bevételét követő napon elkezdheti a Tri-Regol 21+7 szedését (ne tartson gyógyszerszünetet). Ha a korábbi készítmény hormonmentes (placebo) tablettákat is tartalmazott, az utolsó hormont tartalmazó tabletta bevételét követő napon kezdje el szedni a Tri-Regol 21+7-et. Későbbre is halaszthatja a Tri-Regol 21+7-re való áttérést, azonban legkésőbb az előző készítmény alkalmazása során előírt gyógyszerszünet befejeződése utáni (vagy az utolsó placebo tabletta bevételét követő) napon kezdheti el a készítmény alkalmazását.
Amennyiben nem biztos az időpontban, kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
Ha korábban kizárólag progesztogént tartalmazó készítményt (mini-tabletta, injekció, implantátum, méhen belüli eszköz) alkalmaztak Önnél
A mini-tabletta szedését bármikor abbahagyhatja és a következő napon (a megszokott időben) elkezdheti a Tri-Regol 21+7 szedését. Tudnia kell azonban, hogy az elkövetkező 7 napban kiegészítő fogamzásgátló eljárást (például óvszer, pesszárium) is alkalmaznia kell, ha nemi együttlétre kerül sor.
Ha korábban fogamzásgátló injekciót kapott vagy implantátumot, méhen belüli eszközt ültettek be, akkor a következő injekció esedékessé válásának, illetve az implantátum (bőr alá beültetett fogamzásgátló) vagy méhen belüli eszköz eltávolításának napján kezdheti el a Tri-Regol 21+7 szedését. Azonban az elkövetkező 7 napban kiegészítő fogamzásgátló eljárást (például óvszer, pesszárium) is alkalmazzon, ha nemi együttlétre kerül sor.
A Tri-Regol 21+7 szedése szülés, vetélés vagy abortusz után
Szülés, vetélés vagy abortusz után orvosa tanácsa alapján kezdheti el szedni a Tri-Regol 21+7 szedését.
Ha terhessége első három hónapjában (első trimeszter) következett be a vetélés vagy az abortusz, akkor azonnal elkezdheti szedni a Tri-Regol 21+7 szedését. Ebben az esetben nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló eljárás alkalmazására.
Szülést vagy a terhesség második harmadában (második trimeszter) bekövetkezett vetélést követően, amennyiben nem szoptat, a 21-28. napon kezdheti el a Tri-Regol 21+7 szedését, és emellett a tablettaszedés első 7 napján kiegészítő fogamzásgátlást (például óvszer, pesszárium) is alkalmaznia kell.
Ha az előírtnál több Tri-Regol 21+7-et vett be
A Tri-Regol 21+7 túladagolása esetén nem tapasztaltak súlyos egészségkárosodást. Ennek ellenére, ha túlságosan sok bevont tablettát vett be, felléphet hányinger, hányás, vagy csekély hüvelyi vérzés. Ha ezek bármelyikét észleli, forduljon orvosához, aki tájékoztatja a szükséges teendőkről.
Ha elfelejtette bevenni a Tri-Regol 21+7-et
A vörösbarna placebo tabletta bevételének elmulasztása esetén nem csökken a fogamzásgátlás hatékonysága.

Ha egy bevont tabletta bevétele maradt el, de még nem telt el 12 óra a szokott bevételi idő óta, a bevont tablettát azonnal be kell venni, amilyen hamar csak lehetséges. A további bevont tablettákat a szokásos időben vegye be.
Ha egy bevont tabletta bevétele maradt el, de a szokásos bevételi idő óta 12 óránál hosszabb időtartam telt el, vagy ha több bevont tablettát hagyott ki, a fogamzásgátló hatás csökkenhet. Az utolsó, be nem vett bevont tablettát amilyen hamar csak lehet, be kell venni, akkor is, ha ez egy nap alatt kettő bevont tabletta bevételét jelenti. A további bevont tablettákat a szokásos időpontban kell bevenni. Ezen felül a biztonság fokozása érdekében nem hormonális fogamzásgátló módszerre (gumióvszer, pesszárium spermiciddel) van szükség a következő 7 nap folyamán.
Ha ez a 7 nap tovább tart, mint a jelenlegi buborékcsomagolás hormont tartalmazó bevont tablettája, új buborékcsomagolás szedését azonnal el kell kezdeni, ha a jelenlegiben már nem maradt több hormont tartalmazó bevont tabletta. A két buborékcsomagolás szedése között nem szabad semmilyen szünetet tartani. A második buborékcsomagolás végéig nem jelentkezik megvonásos vérzés, de pecsételő vagy áttöréses vérzés kialakulhat a tablettaszedéses napokon. Ha a páciensnek a második buborékcsomagolás teljes bevételét követően sincs megvonásos vérzése, értesíteni kell az orvost, hogy a bevont tabletták további szedése előtt kizárja a terhességet.
Hányás és hasmenés esetén
Ha a hányás a Tri-Regol 21+7 bevételét követő 4 órán belül következett be, a hatóanyagok felszívódása esetleg nem volt teljes. Ez a helyzet hasonló a be nem vett bevont tablettáéhoz. Ezért az elfelejtett bevont tabletták esetére vonatkozó utasításokat kell figyelembe venni. A szükséges \"póttablettát\" célszerű egy tartalékcsomagból bevenni. A hasmenés szintén csökkentheti a Tri-Regol 21+7 felszívódását. A tartós, súlyosabb hasmenés esetén kiegészítő nem hormonális fogamzásgátló módszer alkalmazása javasolt.
A menstruáció késleltetése
A menstruáció késleltetése érdekében a Tri-Regol 21+7 szedését a placebo-tartalmú (vörösbarna) bevont tabletta szedése nélkül egy következő csomag okkersárga bevont tablettáival kell folytatni. A menstruáció időpontja kívánság szerint eltolható maximum 10 napig (attól függően, hogy hány okkersárga bevont tablettát szed be a második csomagból). A meghosszabbított szedési időszak alatt áttöréses vagy pecsételő vérzés jelentkezhet. A Tri-Regol 21+7 szokásos szedési rendje a második csomag után folytatható.
Ha idő előtt abbahagyja a Tri-Regol 21+7 szedését
Bármikor abbahagyhatja a Tri-Regol 21+7 szedését. Ha azért hagyja abba a Tri-Regol 21+7 tabletta szedését, mert gyermeket szeretne, alkalmazzon egy másfajta fogamzásgátlást az első természetes havi vérzés jelentkezéséig. Így könnyebb lesz orvosa számára a szülés várható időpontjának kiszámítása.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások bizonyos, az alábbiakban meghatározott gyakorisággal jelentkezhetnek:
Nagyon gyakori: (10 emberből több mint 1-nél jelentkezhet)
Gyakori: (10 emberből legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
Nem gyakori: (100 emberből legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
Ritka: (1 000 emberből legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
Nagyon ritka: (10 000 emberből legfeljebb 1-nél jelentkezhet)
Nem ismert gyakoriságú: (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
Nagyon gyakori: a havivérzések közti időszakban jelentkező áttöréses vérzés és pecsételő vérzés.
Gyakori: hüvelyi fertőzések, például hüvelygombásodás, pattanások, depressziós hangulat, hangulatzavarok, depresszió, fejfájás, idegesség, szédülés, hányinger, hasi fájdalom, akne, emlőfájdalom, emlőérzékenység, fájdalmas menstruáció, menstruáció változásai, a hüvelyváladék jellegének és mennyiségének megváltozása, kimaradt vérzés, testsúlynövekedés.
Nem gyakori: emlőrák, folyadék, felhalmozódás a szervezetben, étvágycsökkenés vagy étvágynövekedés, nemi vágy csökkenése, migrén, magas vérnyomás, hányás, hasmenés, hasi görcsök, puffadás, kiütés, csalánkiütés, barna foltok az arcon és a testen (májfolt), fokozott szőrnövekedés, hajhullás, emlőmegnagyobbodás.
Ritka: túlérzékenység, anafilaxiás reakció (mely akár szívleállást, légzésleállást okozhat), angioödéma (a kéz, arc, ajak, szem, torok vagy nyelv duzzanata, nyelési vagy légzési nehézség, vagy rekedtség), vércukor háztartás zavara, nemi vágy fokozódása, szem irritáció kontaktlencse viselés esetén, halláscsökkenés (otoszklerózis), vérrögképződés (trombózis vagy embólia), epekövességgel összefüggő sárgaság, eritéma nodózum nevű bőrelváltozás (fájdalmas, vöröses bőrcsomók) vagy eritéma multiforme (céltábla-alakú vörös kiütések vagy hólyagok a bőrön), emlőváladékozás, hüvelyváladékozás, magas vérzsírszint (szérum lipidszint), magas trigliceridszint (hipertrigliceridémia), a vér folsav szintjének csökkenése, testsúlycsökkenés.
Nagyon ritka: jó- vagy rosszindulatú májdaganat, autoimmun betegség (szisztémás lupus erythematosus - SLE) fellángolása, anyagcsere betegség (porfíria) fellángolása, idegrendszeri betegség (chorea) fellángolása, látóideg gyulladás, vérrögképződés a szem ereiben, visszeresség súlyosbodása, szívizom infarktus, hasnyálmirigy gyulladás, epehólyag rendellenesség, epekőképződés, úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma (vörösvérsejtek szétesése miatt kialakuló veseelégtelenség).
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tri-Regol 21+7-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tri-Regol 21+7 bevont tabletta
A készítmény hatóanyagai:
I. rózsaszínű bevont tabletta:
30 mikrogramm etinilösztradiol és 50 mikrogramm levonorgesztrel.
II. fehér színű bevont tabletta:
40 mikrogramm etinilösztradiol és 75 mikrogramm levonorgesztrel.
III. okkersárga színű bevont tabletta:
30 mikrogramm etinilösztradiol és 125 mikrogramm levonorgesztrel.
Ferridon (placebo) bevont tabletta:
76,05 mg vas (II)-fumarát.
Egyéb összetevők:
I. rózsaszínű bevont tabletta:
Mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (33 mg).
Bevonat: karmellóz-nátrium, povidon, vörös vas-oxid (E172), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, makrogol 6000, kopovidon, titán-dioxid (E171), kalcium-karbonát, talkum, szacharóz (22,013 mg).
II. fehér színű bevont tabletta:
Mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (33 mg).
Bevonat: karmellóz-nátrium, povidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, makrogol 6000, kopovidon, titán-dioxid (E171), kalcium-karbonát, talkum, szacharóz (22,013 mg).
III. okkersárga színű bevont tabletta:
Mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (33 mg).
Bevonat: karmellóz-nátrium, povidon, sárga vas-oxid (E172), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, makrogol 6000, kopovidon, titán-dioxid (E171), kalcium-karbonát, talkum, szacharóz (22,013 mg).
Ferridon bevont tabletta:
Mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát, burgonyakeményítő, povidon, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (24,55 mg).
Bevonat: karmellóz-nátrium, povidon, vörös vas-oxid (E172), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, makrogol 6000, kopovidon, titán-dioxid (E171), kalcium-karbonát, talkum, szacharóz (38,295 mg).
Milyen a Tri-Regol 21+7 bevont tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
I.
rózsaszín, fényes, kerek, domború felületű, cukorbevonattal ellátott tabletta.
II. fehér színű, fényes, kerek, domború felületű, cukorbevonattal ellátott tabletta.
III. okkersárga színű, fényes, kerek, domború felületű, cukorbevonattal ellátott tabletta.
Ferridon (placebo): vörösbarna színű, fényes, kerek, domború felületű, cukorbevonattal ellátott tabletta.
6 db Tri-Regol I. + 5 db Tri-Regol II. + 10 db Tri-Regol III. + 7 db Ferridon (placebo) bevont tabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban.
1 buborékcsomagolás + 1 tárolótasak dobozban (21+7 db bevont tabletta).
3 buborékcsomagolás + 1 tárolótasak dobozban (3x 21+7 db bevont tabletta).

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt Zömében még erősen felhős lesz az ég, helyenként szakadozik fel a felhőzet, elszórtan kisebb eső, zápor, a hegyekben hózápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!