Gyógyszerkereső

TOBRADEX szuszpenziós szemcsepp

TOBRADEX szuszpenziós szemcsepp

Hatóanyag:
dexamethasone, tobramycin

ATC:
Dexamethasone és fertőzésellenes szerek

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
5 ml


Kedvezményes árak:

1589 Ft *

1589 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-1941/01
Gyártó: Novartis Hungária

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A TOBRADEX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Tobradex egy szemgyulladások kezelésére szolgáló kortikoszteroidot, és egy szemfertőzések kezelésére szolgáló antibiotikumot tartalmazó kombinációs készítmény.
A Tobradex a szemfelszín (kötőhártya és szemhéj) és a szem elülső részének (azaz a szaruhártya, a sugártest és az érhártya) olyan szteroidra reagáló gyulladásainak kezelése szolgál, ahol bakteriális fertőzés vagy annak kockázata áll fenn és szteroid is szükséges.
2. TUDNIVALÓK A TOBRADEX ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Tobradex-et
- ha allergiás (túlérzékeny) a tobramicinre, dexametazonra vagy a Tobradex egyéb összetevőire.
- ha vírusok (ideértve a herpes simplex, vaccinia, varicella vagy sok egyéb vírus), gombák vagy mikobaktérium (úgymint gümőkór) okozta szemgyulladása vagy fertőzése van.
- ha a szem felső rétegét érintő sérülése vagy fertőzése van.
- szoros orvosi megfigyelés hiányában.
A Tobradex fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- A Tobradex hatékonyságát és biztonságosságát 2 évnél fiatalabb gyermekek esetében nem állapították meg.
- Ha galukómája (zöldhályogja) van, a kezelőorvosa dönti el, hogy a Tobradex kezeléssel járó előny nagyobb-e, mint a szemészeti kortikoszteroidok hosszabb ideig történő használatával járó kockázat. A szembelnyomást hetente ellenőrizni kell.
- Kortikoszteroidok szemen, hosszú ideig való alkalmazása esetén
- néhány esetben a szembelnyomás a normál színt fölé emelkedhet. A szemészeti kortikoszteroidok hosszabb ideig történő alkalmazása glaukómát (zöldhályogot) okozhat látóideg károsodással, látáscsökkenést, vagy katarakta (szürkehályog) kialakulását okozhatja. A szembelnyomást a kezelés ideje alatt rendszeresen ellenőrizni kell.
- Csökkenhet szervezetének védekező reakciója, és megnő a veszélye további szemfertőzések kialakulásnak, ideértve a gombás és vírusos szaruhártya fertőzéseket.
- Az egész szervezetet érintő hatások ritkán fordulnak elő. A kortikoszteroidok gátolhatják a kortizon hormon termelésének képességét, vagy lassíthatják gyermekekben a növekedés ütemét, különösen nagy dózisú vagy hosszú ideig tartó kezelés során.
- Ha már korábban kezelték vagy jelenleg herpesz vírus okozta szemfertőzéssel kezelik. Szemészeti kortikoszteroidok használata kiújíthatja, vagy súlyosbíthatja fertőzését, így nagy odafigyelésre van szükség. Szemeit rendszeres időközönként orvosnak kell megvizsgálnia.
- Ha a szem szöveteit (szaruhártyát vagy a kötőhártyát) elvékonyító betegsége van. A kortikoszteroidok helyi alkalmazása a szemgolyó átfúródását okozhatja.
- A kezelés túl korai abbahagyása esetén. Antibiotikumos vagy nagy dózisú szemészeti kortikoszteroidokkal történő kezelés hirtelen abbahagyásakor eredeti betegsége újra kiújulhat.
- Ha érzékeny egyéb aminoglikozid antibiotikumra, különösen a kanamicinre, neomicinre és a gentamicinre, mivel a tobramicinnel keresztreakció lehetséges.
- Szemészeti antibiotikumok hosszú ideig tartó alkalmazásakor. A többi antibiotikumhoz hasonlóan a szemészeti antibiotikumok hosszabb ideig történő használata rezisztens organizmusok elterjedését segíthetik elő.
Beszéljen kezelőorvosával, ha a fent említett figyelmeztetések bármelyike vonatkozik Önre, vagy korábban vonatkozott Önre.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Ha egynél több szemészeti készítményt használ, várjon 15 percet az egyes alkalmazások között.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármely gyógyszert elkezdene alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Mint bármely szemcseppnél, a Tobradex alkalmazása átmenetileg kedvezőtlenül befolyásolhatja a látást. Amíg ez el nem múlik, ne vezessen, és ne használjon semmilyen eszközt vagy gépet.
Fontos információk a Tobradex szuszpenziós szemcsepp egyes összetevőiről
Kemény vagy lágy kontaktlencse viselése antibiotikumos vagy kortikoszteroidos kezelés alatt nem ajánlott, mivel súlyosbíthatja állapotát. A Tobradex szuszpenziós szemcsepp konzerválószerként benzalkónium-kloridot tartalmaz. Szem irritációt okozhat. Kerülje a készítmény lágy kontaktlencsével való érintkezését. Alkalmazás előtt távolítsa el kontaktlencséjét, és várjon legalább 15 percet, mielőtt visszahelyezné. A benzalkónium-klorid elszínezi a lágy kontaktlencsét.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A TOBRADEX-ET?
A Tobradex-et mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A szokásos adag
Általános napi adagja: 4-6 óránként egy vagy két csepp a kötőhártyazsákba cseppentve. A kezelés első 24-48 órájában az adag 2 óránként 1 vagy 2 cseppre emelhető. A klinikai tünetek javulásával fokozatosan kell az adagolás gyakoriságát csökkenteni. A terápiát nem szabad idő előtt megszakítani.
Csak akkor használja mindkét szemébe a Tobradex-et, ha orvosa erre utasította.
Kezelőorvosa tájékoztatni fogja a Tobradex alkalmazásának időtartamáról. Ne hagyja túl korán abba a kezelést.
Csak szemcseppként használja a Tobradex -et.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓ HÁTOLDALÁT IS
Fordítsa meg a betegtájékoztatót!
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A TOBRADEX-ET? (folytatás)

Mennyit kell cseppentenie?
Lásd 1. oldal.
- Mossa meg a kezét.
- Vegye kézbe a Tobradex-et és egy tükröt.
- Csavarja le a kupakot.
- A tartályt fordítsa fejjel lefelé, és tartsa hüvelyk - és a többi ujja között (1. ábra).
- Hajtsa hátra a fejét. A tiszta ujjával húzza lefelé az alsó szemhéját, amíg rés nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. Ide kell becseppenteni. (2. ábra).
- Tegye közel szeméhez a tartály cseppentőjét. Szükség esetén használjon tükröt.
- A cseppentőt ne érintse szeméhez vagy szemhéjához, illetve a környező területekhez vagy egyéb felszínekhez, mert máskülönben a szemcsepp beszennyeződhet.
- Finoman nyomja meg a tartályt, hogy egyszerre csak egy csepp Tobradex szemcsepp kerüljön a szemébe (3. ábra).
- A Tobradex szemcsepp használatát követően szorítsa ujját a szeme orr felőli sarkába (4. ábra). Ez segít megakadályozni a Tobradex szemcsepp bekerülését a szervezetébe.
- Amennyiben a szemcseppet mindkét szeménél alkalmazza, ismételje meg a lépéseket a másik szemnél is.
- Közvetlenül a használat után gondosan zárja vissza a tartály kupakját.
- Egyszerre csak egy tartályt használjon.
Ha a csepp nem kerül be a szemébe, próbálkozzon újra.
Ha az előírtnál több Tobradex-et alkalmazott, öblítse ki meleg vízzel. Ne tegyen több szemcseppet a szemébe, míg el nem érkezett a következő szokásos adag ideje.
Ha elfelejtette alkalmazni a Tobradex-et, a tervezett következő adaggal folytassa a kezelést. Mindamellett, ha már közel van a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és térjen vissza a szokásos adagolási sémájához. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha abbahagyja a Tobradex alkalmazását anélkül, hogy orvosát tájékoztatta volna erről: ismételten fellángolhat a gyulladás vagy a fertőzés, ha idő előtt abbahagyja a kezelést. Orvosa utasítása nélkül ne hagyja abba hirtelen a készítmény alkalmazását. Lehetséges, hogy orvosa fokozatosan akarja majd csökkenteni az Ön által alkalmazott adagot, hogy ez által is csökkenjen a nem kívánt hatások kialakulásnak lehetősége.
Ha más szemészeti készítményt is használ, várjon legalább 15 percet a Tobradex és a másik szemcsepp használata között.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, a Tobradex is okozhat mellékhatásokat, amelyek nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi mellékhatásokat tapasztalhatja szemében:
Gyakori mellékhatás (100 kezelt emberből legfeljebb 10 embernél fordulhatnak elő): szemfájdalom, szemvörösség, szemirritáció, szemhéj vörössége, szokatlan érzés a szemben.
Nem gyakori mellékhatások (100 kezelt emberből legfeljebb 1 embernél fordulhatnak elő): szaruhártya gyulladás, megemelkedett szembelnyomás, szemallergia, kötőhártya-duzzanat, szemviszketés, szemszárazság, kellemetlen érzés a szemben, homályos látás, idegentest-érzés a szemben, szemkáprázás, kötőhártya-gyulladás, szemhéj duzzanat, fokozott könnyezés.
Vagy szerveztében az alábbi reakciókat tapasztalhatja:
Gyakori mellékhatások: fejfájás, orrgaratfolyás.
Nem gyakori mellékhatások: hangrés görcse, orrfolyás.
Ha bármelyik mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A TOBRADEX-ET TÁROLNI!
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartályon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Tobradex-et. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Hűtőszekrényben nem tárolható.
A szemcsepp állítva tárolandó, és használat előtt felrázandó!
Az első felbontás után 28 napig használható!
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Tobradex szuszpenziós szemcsepp
- A készítmény hatóanyaga 1 mg/ml dexametazon és 3 mg/ml tobramicin.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, nátrium-edetát, tiloxapol, hidroxietilcellulóz, nátrium-klorid, vízmentes nátrium-szulfát, kénsav (ph-beállításhoz), nátrium-hidroxid (ph-beállításhoz), tisztított víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
5 ml szuszpenzió, amely egyetlen fehér LDPE tartályt tartalmazó csomagolásban, átlátszó LDPE cseppentőbetéttel ellátott, garanciazárást biztosító fehér PP csavaros kupakkal kerül forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( tüdő- és légúti megbetegedések, szemészeti problémák )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!