Hírlevelek
Regisztráció
Év magánrendelője szavazás

Fókuszban

TETRACYCLIN WOLFF 500 mg kemény kapszula

Gyógyszerkereső

TETRACYCLIN WOLFF 500 mg kemény kapszula

Hatóanyag: tetracycline

ATC: Oxytetracycline

Kiszerelés: 30x


nagyobb kép

  • vényköteles
Fogyasztói ár: 2350 Ft *Támogatott ár: 2350 Ft

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6598/03

gyártó: Dr. August Wolff* a "NEM TÁMOGATOTT" gyógyszerek körében az árak csak tájékoztató jellegűek.
Ezek a készítmények szabadárasak, az árak patikánként eltérőek lehetnek.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tetracyclin Wolff 500 mg KEMÉNY KAPSZULA és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula szájon át alkalmazandó széles hatásspektrumú, a tetraciklinek csoportjába tartozó antibiotikum (baktériumok elleni gyógyszer), amely baktériumok okozta fertőzések kezelésére szolgál.
Terápiás javallatok:
A Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula a következő szervrendszerek tetraciklinre érzékeny kórokozók által okozott fertőzéseinek kezelésére alkalmazható:
- légutak, például mikoplazmák, rickettsiák és klamídiák által okozott atípusos tüdőgyulladás, valamint krónikus hörgőgyulladás akut fellángolásai,
- vizeletelvezető rendszer, például húgyúti fertőzések, Chlamydia trachomatis vagy Ureaplasma urealyticum által okozott húgycsőgyulladás (uretritisz), nemi betegség (granulóma ingvinále), valamint szövődménymentes gonorrea és szifilisz (nemi betegségek, más néven tripper illetve kemény fekély), amennyiben penicillin nem adható,
- női nemi szervek,
- gyomor-bélrendszer (például kolera, Yersinia vagy Campylobacter okozta fertőzések, Shigella baktérium által okozott vérhas (dizentéria): legtöbbször erős hasmenéssel és az esetek egy részében életveszélyes folyadékvesztéssel járó fertőzések).
Egyéb, a tetraciklinre érzékeny kórokozók által okozott fertőzések:
a Rickettsia nevű baktérium által okozott megbetegedések (úgynevezett rickettsiózisok, például tífusz), a brucella nevű baktérium által okozott megbetegedés (brucellózis), a chlamydia baktérium okozta kötőhártyagyulladás és a szem kötőhártyájának és szaruhártyájának fertőzései (trahoma).
A közönséges akné súlyos, fertőzött formái (súlyos lefolyású akné), valamint az arc területén jelentkező foltszerű kivörösödéssel járó bőrbetegség (rozácea), amennyiben szisztémás antibiotikus kezelés (vagyis nem helyileg ható, hanem a véráramba kerülő, baktériumok elleni gyógyszerekkel végzett kezelés) szükséges.
2. Tudnivalók a Tetracyclin Wolff 500 mg KEMÉNY KAPSZULA szedése előtt
Ne szedje a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszulát
- ha allergiás (túlérzékeny) a tetraciklinre, a tetraciklinhez hasonló egyéb gyógyszerre vagy a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula egyéb összetevőjére;
- 8 év alatti gyermekeknél - az életveszélyes megbetegedések kivételével;
- májkárosodás esetén;
- beszűkült veseműködés (veseelégtelenség) esetén.
A Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- Májkárosodásban szenvedő betegeknél nagy adagok alkalmazása esetén bizonyos károsító hatásokat fejthetnek ki a májra (diffúz, finom cseppes elzsírosodás súlyos májműködési zavarokkal). Terhes nők különösen veszélyeztetettek, főleg vesebetegség (például a vesegyulladás egyik gyakori formája,az úgynevezett pielonefritisz) egyidejű fennállása esetén.
- A Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula a veseelégtelenség egyik tünetét súlyosbíthatja (a vér magas kreatinin és karbamid-nitrogén szintjét (azotémia) fokozhatja). Már a veseműködés enyhe beszűkülése esetén sem javasolt a Tetracyclin Wolff 500 mg alkalmazása.
- A gyógyszer szakszerűtlen bevétele esetén a nyelőcső nyálkahártyájának károsodása fordulhat elő egyes esetekben, ami égő érzés, fájdalom és nyelési nehézség formájában nyilvánulhat meg (ezért be kell tartani a "Hogyan kell szedni a Tetracyclin Wolff 500 mg-t?" című részben foglaltakat).
- Hosszú távú alkalmazás esetén rendszeresen ellenőrizni kell a vérképet, valamint a máj- és veseműködést.
- A Tetracyclin Wolff 500 mg alkalmazása alatt kerülni kell a napon való tartózkodást. Ellenkező esetben a bőr kipirosodhat, megduzzadhat, apró csomók képződhetnek a bőrben, valamint pigmentáció és a köröm leválása alakulhat ki.
- Lejárati időn túl alkalmazott kemény kapszulák esetén a lebontási termékek alkalmanként egy nagyon ritka, bizonyos anyagok vesén keresztüli kiválasztásának fokozódásával járó megbetegedés (pszeudo-Fanconi-szindróma) alakulhat ki (tünetei: fokozott vizeletmennyiség, aminosavak, glükóz és fehérje vizelettel való ürülése, a vérben alacsony káliumszint és renális tubuláris acidózis kialakulása). A Tetracyclin Wolff 500 mg ezért semmi esetre sem szedhető a lejárati dátum után.
Alkalmazás gyermekeknél
8 év alatti gyermekek - az életveszélyes megbetegedések kivételével - nem kezelhetők a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszulával, mivel maradandó fogkárosodások (elszíneződések, fogzománc-hibák, fokozott fogszuvasodási hajlam), kisgyermekeknél pedig a csontnövekedés visszafordítható lassulása alakulhat ki.
A tetraciklin kalcium-kelát-komplexek képződése mellett elraktározódik a nagy kalciumforgalmú szövetekben (lásd 2. pont: "Terhesség és szoptatás").
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Mely gyógyszerek befolyásolják a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula hatását?
Csökkentik a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula bélből történő felvételét azok a gyógyszerek, amelyek többértékű kationokat, például kalciumot, alumíniumot, cinket, magnéziumot vagy vasat tartalmaznak, és a bélben a Tetracyclin Wolff kapszulával kelátkomplexeket képeznek, amelyekből a tetraciklin már nem szívódik fel. Ez vonatkozik például az antacidumokra (a gyomorsav csökkentésére alkalmazott szerek), de élelmiszerekre is, például a tejre. Ezért a Tetracyclin Wolff 500 mg és az ilyen típusú gyógyszerek bevétele között 2-3 órának kell eltelnie.
Milyen egyéb gyógyszerek hatását befolyásolja a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszulát?
A Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula fokozza a következőket:
- szulfonilurea tartalmú vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását, ami miatt a vércukorszint gondos ellenőrzése szükséges;
- kumarin típusú véralvadásgátló gyógyszerek hatását;
- a narkózis (operációk alatti altatás) során alkalmazott metoxiflurán nevű gyógyszer vesekárosító hatását,
- a metotrexát nevű gyógyszer károsító hatását.
Egyéb lehetséges kölcsönhatások
A Tetracyclin Wolff 500 mg gátolja a következőket:
- esetlegesen bizonyos anyagok (cukor, fehérje, urobilinogén és katekolaminok) vizeletből történő kimutatását.
- ritka esetekben a hormonális fogamzásgátlók (úgynevezett "fogamzásgátló tabletta") fogamzásgátló hatását, Ezért nem hormonális típusú kiegészítő fogamzásgátló módszereket tanácsos alkalmazni.
A Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
Kérjük, hogy a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszulát ne étkezés közben, hanem legalább 1 órával előtte, vagy 2 órával utána vegye be. Ellenkező esetben a táplálékfelvétel gátolhatja a Tetracyclin Wolff 500 mg felszívódását a bélből.
A gyógyszer bizonyos élelmiszerekkel, például tejjel együtt történő bevétele csökkenti a Tetracyclin Wolff kapszula felszívódását a bélből. Ezért az étkezés és a kapszula bevétele között 2-3 órának kell eltelnie.
Terhesség és szoptatás
A Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula terhesség és szoptatás alatt csak életveszélyes megbetegedések esetén alkalmazható, mert a magzatban irreverzibilis fogkárosodások (elszíneződések, zománcdefektusok, fokozott karies-hajlam), valamint a csontnövekedés reverzibilis lassulása alakulhat ki.
Ezen kívül terhesség alatt különösen fennáll az anyai májkárosodás veszélye, amely az akut terhességi hepatopátia (a terhesség alatt fellépő májkárosodás) kórképéhez hasonlít.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Egyes esetekben átmeneti rövidlátás alakulhat ki. Ilyenkor a váratlan, hirtelen eseményekre a beteg nem tud gyorsan és elég célzottan reagálni. Ilyen esetben ne vezessen autót vagy egyéb gépjárművet! Ne dolgozzon semmilyen elektromos szerszámmal vagy géppel! Ne végezzen olyan munkát, amely nem szilárd talajon állva végzendő!
Fontos információk a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula egyes összetevőiről
Ez a gyógyszer laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Tetracyclin Wolff 500 mg KEMÉNY KAPSZULÁt?
A Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Az adagolást a kórokozó érzékenysége és a betegség súlyossága alapján kell meghatározni. Amennyiben az orvos másként nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:
50 kg-ot meghaladó testtömegű betegek:
Felnőttek, valamint 50 kg-ot meghaladó testtömegű gyermekek és serdülők napi adagja 4 darab Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula (napi 2000 mg tetraciklin-hidrokloridnak felel meg). A szokásos napi adag 1000-2000 mg tetraciklin-hidroklorid, 4 részletre elosztva.
A kórokozó elleni egyenletes hatás biztosítása érdekében a kemény kapszulákat 6 óránként kell bevenni.
Kisebb gyógyszermennyiségek adagolásához rendelkezésre áll kisebb hatáserősségű tetraciklin tartalmú gyógyszer.
8 év alatti, 50 kg-nál kisebb testtömegű betegek
8 év alatti, 50 kg-nál kisebb testtömegű betegek napi adagja 25-35 mg tetraciklin-hidroklorid testtömeg kilogrammonként.
29-40 kg-os testtömeg esetén naponta kétszer 1 darab Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszulát kell bevenni (napi 1000 mg tetraciklin-hidrokloridnak felel meg), lehetőleg 12 órás különbséggel.
Ettől eltérő testtömeg esetén rendelkezésre áll más hatáserősségű gyógyszer.
Csökkent veseműködés esetén a gyógyszeradag módosítása szükséges.
Az alkalmazás módja
A Tetracyclin Wolff 500 mg szájon át alkalmazandó kemény kapszula.
Kérjük, hogy a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszulát ne étkezés közben, hanem legalább 1 órával előtte, vagy 2 órával utána vegye be. Ellenkező esetben a táplálékfelvétel gátolhatja a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula felszívódását a bélből.
A kemény kapszulát elegendő mennyiségű folyadékkal kell bevenni. Tej és tejtermékek erre nem alkalmasak, mert ezek is gátolják a Tetracyclin Wolff kapszula felszívódását a bélből.
A kemény kapszulákat mindig bőséges folyadékkal (egy pohár vízzel), függőleges testhelyzetben (vagyis nem fekve!) kell bevenni. A gyógyszer bevétele után körülbelül negyed órával ismét folyadékot kell inni.
A gyógyszerszedés időtartama
A kezelés időtartamát az orvos határozza meg a betegség lefolyása alapján.
Ha az előírtnál több Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszulát vett be
Nagy gyógyszeradag alkalmazása esetén hányinger, hányás, hasmenés, láz, központi idegrendszeri izgalmi állapotok és a keringés összeomlása (kollapszus) alakulhat ki. Egyes esetekben májkárosodás alakulhat ki. Túladagolás gyanúja esetén kérje a legközelebbi orvos segítségét!
Hánytatással vagy gyomormosással megkísérelhető a gyógyszer még gyomorban lévő részének eltávolítása. Az antacidumok (a gyomorsav mennyiségének csökkentésére szolgáló gyógyszerek) vagy kalcium- és magnéziumsók alkalmasak a Tetracyclin Wolff 500 mg kapszula bélből történő további felszívódásának megakadályozására.
Hemodialízissel (művese-kezeléssel) a tetraciklin csak csekély mértékben távolítható el, a peritoneális dialízis (a vér tisztítása a hashártyán történő átszűrésével) pedig hatástalan.
Ha elfelejtette bevenni a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszulát
Ilyen esetben a következő rendes adagot a szokásos időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Tartsa azonban szem előtt, hogy a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula csak akkor tud biztos és kielégítő hatást kifejteni, ha rendszeresen szedik.
Ha idő előtt abbahagyja a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula szedését
A betegség tüneteinek lecsengése után a kezelést még legalább egy-két napig folytatni kell. Ez azért szükséges, hogy a kórokozók teljes mértekben elpusztuljanak. Orvosa hozzájárulása nélkül ezért semmiképpen ne hagyja abba a gyógyszer szedését!
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások gyakoriságát a következő osztályozás szerint adjuk meg:
Nagyon gyakori: 10 kezelt beteg közül több, mint 1-nél
Gyakori: 100 kezelt beteg közül 1-10 betegnél
Nem gyakori: 1000 kezelt beteg közül 1-10 betegnél
Ritka: 10 000 kezelt beteg közül 1-10 betegnél
Nagyon ritka: 10 000 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1-nél
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
Jelentős mellékhatások vagy jelek, amelyekre ügyelni kell, valamint tennivalók arra az esetre, ha ezek érintik Önt:
Amennyiben a következőkben felsorolt mellékhatások egyike érinti Önt, ne szedje tovább a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszulát, és haladéktalanul keresse fel orvosát.
Nem gyakori mellékhatások a következők:
- Álhártyás vastagbélgyulladás (a bél felrakódásokkal járó gyulladása) súlyos, nyákos vagy véres-nyákos hasmenéssel. Ilyen esetekben - amelyek életveszélyesek lehetnek - a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszulával történő kezelést azonnal le kell állítani.
- Allergiás (túlérzékenységi) reakciók, például kiütés, az arc duzzanata (angioödéma), valamint szívleállás veszélyével járó, hirtelen kialakuló súlyos állapot (anafilaxiás sokk). Mindkét betegség esetén kialakulhat nehézlégzést okozó gégeduzzanat.
- Hámló bőrgyulladás (exfoliatív dermatitisz) és Lyell-szindróma (életveszélyes megbetegedés a bőr hólyagos hámlásával).
- Visszafordítható eltérések a vérképben: bizonyos típusú fehérvérsejtek számának csökkenése, a vörösvérsejtek számának csökkenése és egyes esetekben a vérlemezkék bőr- és nyálkahártya-bevérzésekkel járó csökkenése (neutropénia, hemolitikus anémia és trombocitopéniás purpura).
- Lejárati időn túl alkalmazott kapszulák esetén a bomlástermékek pszeudo-Fanconi-szindrómát válthatnak ki. Ez egy nagyon ritka, bizonyos anyagok vesén keresztüli kiválasztásának fokozódásával (fokozott vizeletmennyiséggel, aminosavak, glukóz és fehérje vizelettel való ürülésével, a vérben alacsony káliumszinttel és renális tubuláris acidózissal) járó megbetegedés (pszeudo-Fanconi-szindróma) alakulhat ki. A Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula ezért semmi esetre sem szedhető a lejárati dátum után.
Ritkán visszafordítható koponyaűri nyomásfokozódás (pszeudotumor cerebri) léphet fel. Ez nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél látászavarokban és fejfájásban nyilvánul meg.
Nagyon ritkán a hasnyálmirigy heveny gyulladását észlelték.
Egyéb lehetséges mellékhatások
Nagyon gyakori mellékhatások a gyomor-bélcsatornai zavarok, például hányinger, hányás és hasmenés (különösen a tetraciklin-hidroklorid maximális 2 g-os adagját meghaladó gyógyszeradagok estén (lásd: "Ha az előírtnál több Tetracyclin Wolff 500 mg-t vett be"). Ezeket a tüneteket a bélfal sav okozta közvetlen irritációja, illetve olyan gombák illetve kórokozók bélben történő elszaporodása okozza, amelyek a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszulával szemben ellenállóak.
Továbbá olyan - szintén a normál flóra egyensúlyának zavara miatt kialakuló - mellékhatások léphetnek fel, mint a száj és a nyelv nyálkahártyájának gyulladása, a garat területének gyulladása, valamint a hüvely és a külső női nemi szervek gyulladása.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. Hogyan kell a Tetracyclin Wolff 500 mg KEMÉNY KAPSZULÁt tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A gyógyszer a buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:, ill. Felh.:) után nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula
- A készítmény hatóanyaga a tetraciklin-hidroklorid.
500 mg tetraciklin-hidrokloridot tartalmaz kemény kapszulánként.
- Egyéb összetevők:
laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát
kapszula: sárga vas-oxid (E 172), fekete vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E 172), titán-dioxid (E171), zselatin, víz.
Milyen a Tetracyclin Wolff 500 mg kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Sárgás porral töltött barna színű felső- és narancsszínű alsórészű kemény zselatin kapszula.
30 vagy 50 kemény kapszula PVC/PVCD//Al buborékcsomagolásban és dobozban
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Hol van a legközelebbi kórház? Keresse meg!

Hol van a legközelebbi patika? Keresse meg!

Az év magánrendelője 2015

Az adatbázis utolsó frissítése: 2015. 04. 03.

PHARMINDEX
Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja.
© Vidal Hungary Kft. 2015

Legjobb cikkek és szolgáltatások a témában

Kérdése van? Lehet, hogy itt választ talál!

Tudjon meg többet lexikonunkból!

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Gyógyszerkereső

gyógyszerhatóanyag