Gyógyszerkereső

TAVANIC 500 mg filmtabletta

TAVANIC 500 mg filmtabletta

Hatóanyag:
levofloxacin

ATC:
Levofloxacin

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
5x


Kedvezményes árak:

1405 Ft

1068 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6837/06
Gyártó: sanofi-aventis

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tavanic filmtabletta és milyen típusú betegségek esetén alkalmazható?

Az Ön gyógyszerének a neve Tavanic filmtabletta. A Tavanic filmtabletta a levofloxacin nevű hatóanyagot tartalmazza, mely az antibiotikumok gyógyszercsoportjába tartozik. A levofloxacin egy \"kinolon\" típusú antibiotikum, mely a szervezetében fertőzéseket okozó baktériumokat pusztítja el.
A Tavanic filmtabletta az alábbi szervek fertőzéseinek a kezelésére lehet alkalmazni:
- arcüregek
- a tüdők, olyan betegek esetében, akiknek már hosszú ideje fennálló légzési panaszaik vannak, vagy tüdőgyulladásuk van,
- húgyutak, a vesét és a húgyhólyagot is beleértve,
- prosztata, hosszan tartó fertőzés esetén,
- a bőr és az alatta elhelyezkedő szövetek, többek között az izmok. Ezeket esetenként \"lágyrész\" fertőzéseknek nevezik.
Speciális esetekben a Tavanic filmtabletta alkalmazható egy légzőszervi megbetegedés, az anthrax esetében a fertőzés esélyének a csökkentésére, illetve a már meglévő betegség esetén a betegség rosszabbodásának elkerülésére, ha Ön az anthraxot okozó baktériummal fertőzött.


2. Tudnivalók a Tavanic filmtabletta alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Tavanic-ot és beszéljen kezelőorvosával:
- ha Ön allergiás a levofloxacinra, valamely más ún. kinolon típusú antibiotikumra pl. moxifloxacinra, ciprofloxacinra vagy ofloxacinra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- A túlérzékenységi reakció tünetei lehetnek: bőrkiütés, nyelési vagy légzési nehézség, az ajkak-, az arc-, a torok- és a nyelv duzzanata.
- ha Ön epilepsziában szenved, vagy korábban epilepsziában szenvedett;
- ha Önnek bármikor is ínbántalma, mint például íngyulladása volt a \"kinolonok\" osztályába tartozó antibiotikummal történt kezelés kapcsán. Az inak az izmainkat rögzítik a csontokhoz;
- ha gyermek vagy növésben lévő serdülőkorú;
- ha Ön terhes, teherbe eshet, vagy úgy véli, hogy terhes;
- ha Ön szoptat;
Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a fentiek közül bármelyik eset fennáll Önnél. Ha bizonytalan, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt alkalmazni kezdené a Tavanic-ot.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével, mielőtt alkalmazni kezdené a gyógyszert, ha:
- Ön 60 éves, vagy 60 évnél idősebb
- kortikoszteroidokat szed, amelyeket esetenként szteroidoknak is neveznek (lásd \"Egyéb gyógyszerek és a Tavanic\" részt)
- ha Önnek korábban bármikor görcsrohama volt
- ha korábban agyi károsodást szenvedett szélütés vagy súlyos agysérülés miatt
- ha veseproblémái vannak
- ha Ön bizonyos \"glukóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiány\"-ban szenved. A gyógyszer alkalmazásával ebben az esetben nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki Önnél súlyos vérproblémák.
- ha Ön korábban pszichiátriai betegségben szenvedett
- Ha Önnek korábban bármikor szívproblémái voltak: óvatosság szükséges ennek a gyógyszernek az alkalmazásakor, ha Önnél születése óta fennáll, vagy a családi kórtörténetben szerepel a meghosszabbodott QT-intervallum tünetcsoport (EKG-n, a szív eletromos ingerületeit rögzítő műszeren látható eltérés), ha a sóháztartás zavara mutatható ki a vérében (a vérben különösen alacsony a kálium- és magnéziumszint), nagyon lassú a szívverése (úgynevezett \"bradikardia\"), gyenge a szíve (szívelégtelenség), szívrohama volt (miokardiális infarktus), ha Ön nő, vagy időskorú, vagy ha Ön olyan egyéb gyógyszereket szed, melyek kóros EKG elváltozásokat okoznak (lásd \"Egyéb gyógyszerek és a Tavanic\" részt).
- ha Ön cukorbeteg
- ha Önnek korábban bármikor májbetegsége volt
- ha miaszténia gráviszban szenved
Ha Ön nem biztos abban, hogy a fentiek közül bármelyik eset fennáll Önnél, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt alkalmazni kezdené a Tavanic tablettát.
Egyéb gyógyszerek és a Tavanic
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Erre azért van szükség, mert a Tavanic filmtabletta befolyásolhatja más készítmények hatását, illetve más készítmények is befolyásolhatják a Tavanic hatását.

Mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek közül szedi valamelyiket, mert ebben az esetben a Tavanic alkalmazása mellett fokozódhat a mellékhatások kialakulásának kockázata.
- Kortikoszteroidok, szteroidoknak is nevezett szerek - gyulladások kezelésére szolgálnak. Az egyidejű kezelés nagyobb valószínűséggel okozhat íngyulladást, és/vagy ínszakadást.
- Warfarin a vér hígítására szolgáló szer. Az egyidejű kezelés nagyobb valószínűséggel okozhat Önnél vérzést. Ilyen esetben a kezelőorvosa rendszeres laboratóriumi vizsgálatot rendelhet el, hogy ellenőrizze a véralvadás mértékét.
- Teofillin - légzési nehézségek elleni szer. Nagyobb a görcsroham kialakulásának a kockázata a Tavanic együttes alkalmazása esetén.
- Nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-k) - fájdalom és gyulladás elleni gyógyszerek, mint pl. az acetilszalicilsav, ibuprofén, fenbufén, ketoprofén, indometacin. A Tavanic együttes alkalmazása esetén nagyobb a görcsroham kialakulásának a kockázata.
- Ciklosporin - szervátültetés esetén alkalmazott gyógyszer. Fokozódhat a ciklosporinra jellemző mellékhatások kialakulása.
- Szívritmust befolyásoló gyógyszerek. Ezek közé tartoznak a szabálytalan szívverés gyógyszerei (antiaritmikumok mint pl. a kinidin, hidrokinidin, disopiramid, szotalol, dofetilid, ibutilid és amiodaron), a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek (triciklikus antidepresszánsok, mint pl. az amitriptilin és az imipramin), pszichiátriai betegségekben alkalmazott gyógyszerek (antipszichotikumok), és a bakteriális fertőzésekre alkalmazott gyógyszerek (úgynevezett \"makrolid\" antibiotikumok, mint pl. az eritromicin, azitromicin és a klaritromicin).
- A probenecid - köszvény elleni gyógyszer. Amennyiben veseproblémái vannak, a kezelőorvosa kisebb dózisokat alkalmazhat Önnél.
- Cimetidin - fekély és gyomorégés ellen alkalmazott gyógyszer. Amennyiben veseproblémái vannak, a kezelőorvosa kisebb dózisokat alkalmazhat Önnél.
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti gyógyszerek közül bármelyiket szedi.

- A következő gyógyszerekkel együtt ne alkalmazza a Tavanic tablettát, mert befolyásolhatják a Tavanic filmtabletta hatását:
- Vastabletták (vérszegénység ellen), cink tartalmú szerek, magnézium- és alumínium tartalmú savkötők (gyomorsav-, gyomorégés ellen), didanozin, vagy szukralfát (gyomorfekély esetén). Lásd a 3. pont \"Amennyiben vastablettát, cink tartalmú készítményt, savkötőket, didanozint vagy szukralfátot szed\" részét.
- Vizeletteszt opiátokra
- A vizelet teszt \"ál-pozitív\" eredményt adhat erős fájdalomcsillapítók, úgynevezett. opiátok és Tavanic egyidejű alkalmazása esetén. Amennyiben kezelőorvosa vizeletvizsgálatra küldi, tájékoztassa arról, hogy Tavanic-ot szed.
- Tuberkulózis teszt
- A Tavanic alkalmazása \"ál-negatív\" eredményt adhat a tbc-t okozó baktérium kimutatását célzó tesztek alkalmazásakor a laboratóriumi vizsgálatok során.
- Terhesség, szoptatás, és termékenység
- Ne szedje ezt a gyógyszert, ha:
- terhes, fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy úgy véli, hogy terhes;
- szoptat, vagy tervezi a szoptatást
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Egyes mellékhatások jelentkezhetnek Önnél a gyógyszer bevétele után, mint pl. a szédülés, álmosság, forgó jellegű szédülés vagy látászavarok, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a koncentráló és reagáló képességét. Ne vezessen gépjárművet, ne végezzen fokozott figyelmet igénylő tevékenységet, ha ezek a mellékhatások jelentkeznek Önnél.

3. Hogyan kell alkalmazni a Tavanic filmtablettát?

A gyógyszert kizárólag a kezelőorvosa által előírt adagban és ideig alkalmazza. Ha nem biztos az adagolást illetően, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Tavanic filmtabletta alkalmazása
- A filmtablettát szájon át,
- szétrágás nélkül, egy pohár vízzel kell bevenni és lenyelni.
- a bevétel történhet étkezés közben vagy bármikor az étkezések között.
Amennyiben már szed vastablettát, cink tartalmú készítményt, savkötőket, didanozint vagy szukralfátot
- Ezeket a tablettákat ne vegye be a Tavanic-kal egyidejűleg. Legalább 2 órával a Tavanic filmtabletta bevételét megelőzően, vagy 2 órával a Tavanic filmtabletta bevétele után alkalmazza őket.
Mennyit kell bevenni a Tavanic filmtablettából?
- Kezelőorvosa határozza meg, hány Tavanic filmtablettát kell bevennie
- Az alkalmazott adag az Ön fertőzésének típusától, és attól függ, hogy a fertőzés hol helyezkedik el a szervezetében
- Az Ön kezelésének időtartama a fertőzésének súlyosságától függ
- Ha úgy érzi, a készítmény kevéssé hat, vagy éppen túlzottan hatékony, ne változtasson az adagoláson, hanem haladéktalanul forduljon a kezelőorvosához.
Felnőttek és idős korúak
Arcüregek fertőzése
- 2 db 250 mg-os Tavanic filmtabletta naponta egyszer, vagy
- 1 db 500 mg-os Tavanic filmtabletta naponta egyszer
- A tüdők fertőzése olyan betegek esetében, akiknek már hosszú ideje fennálló légzési panaszaik vannak
- 2 db 250 mg-os Tavanic filmtabletta naponta egyszer, vagy
- 1 db 500 mg-os Tavanic filmtabletta naponta egyszer
- Tüdőgyulladás
- 2 db 250 mg-os Tavanic filmtabletta naponta egyszer vagy kétszer, vagy
- 1 db 500 mg-os Tavanic filmtabletta naponta egyszer vagy kétszer
- Húgyúti fertőzések, a vesét és a húgyhólyagot is beleértve
- 1 vagy 2 db 250 mg-os Tavanic filmtabletta naponta egyszer vagy
- 1/2 vagy 1 db 500 mg-os Tavanic filmtabletta naponta egyszer
- Prosztatafertőzés
- 2 db 250 mg-os Tavanic filmtabletta naponta egyszer, vagy
- 1 db 500 mg-os Tavanic filmtabletta naponta egyszer
- Bőr- és lágyrész fertőzések, beleértve az izmokat is
- 2 db 250 mg-os Tavanic filmtabletta naponta egyszer vagy kétszer, vagy
- 1 db 500 mg-os Tavanic filmtabletta naponta egyszer vagy kétszer
Felnőttek és idősek vese problémával
Amennyiben veseproblémái vannak, a kezelőorvosa kisebb dózisokat alkalmazhat Önnél.

Gyermekek és serdülők
A készítmény gyermekek és serdülők számára nem alkalmazható.

Védje bőrét a napfénytől
A készítmény alkalmazása alatt, valamint azt követően 2 napig óvja bőrét a közvetlen napfénytől. Erre azért van szükség, mert a kezelés miatt a bőre sokkal érzékenyebbé válik, és leéghet, viszkethet, vagy súlyosan felhólyagosodhat, ha nem tartja be a következő utasításokat:
- Használjon magas faktorszámú napkrémet
- Mindig viseljen kalapot és olyan öltözéket, ami elfedi a végtagjait
- Kerülje a szoláriumot
Ha az előírtnál több Tavanic filmtablettát vett be
Ha az előírtnál véletlenül több filmtablettát vett be, haladéktalanul keressen fel egy orvost vagy kérjen orvosi tanácsot. Vigye magával a gyógyszer dobozát, hogy megmutathassa az orvosnak. A túladagolás olyan tüneteket eredményezhet, mint: görcsrohamok, zavartság, szédülés, tudatzavar, remegés, szívproblémák, amelyek egyenetlen szívverést okozhatnak, továbbá hányinger, gyomorégés.

Ha elfelejtette bevenni a Tavanic filmtablettát
Ha elfelejtett bevenni egy adagot a Tavanic-ból, vegye be amint eszébe jut, kivéve, ha már túl közel van a következő adag bevételének időpontja. A soron következő előírt adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Tavanic filmtabletta szedését
Ne hagyja abba a Tavanic szedését csak azért, mert jobban érzi magát. Fontos, hogy az orvosa által előírt ideig szedje a gyógyszert. Ha túl hamar abbahagyja a tabletták szedését, a fertőzés kiújulhat, az állapota rosszabbodhat, vagy a fertőzést okozó baktériumok ellenállóvá válhatnak a gyógyszerre.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások általában enyhe vagy közepes fokúak és gyakran rövid időn belül megszűnnek.
Hagyja abba a Tavanic szedését és sürgősen keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórházat, ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli:

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legalább 1 beteget érinthet)
- allergiás reakció, melynek jelei lehetnek: bőrkiütés, nyelési- vagy légzési problémák, az ajkak-, az arc-, a torok vagy a nyelv duzzanata
Hagyja abba a Tavanic szedését, és haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét észleli - azonnali orvosi beavatkozásra lehet szüksége:

Ritka (1000 közül legalább 1 embert érinthet)
- esetleg gyomorgörccsel és magas lázzal jelentkező vizes hasmenés, amely időnként véres is lehet. Ez súlyos bélproblémára utalhat.
- ín- vagy ínszalag fájdalom és gyulladás, mely szakadáshoz vezethet. Az Achilles-ín érintett leginkább.
- görcsrohamok
Nagyon ritka (10 000 közül legalább 1 embert érinthet)
- égő érzés, viszketés, fájdalom vagy zsibbadás. Ezek az úgynevezett neuropátia tünetei lehetnek.
- Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- súlyos bőrkiütések, beleértve az ajkak, szemek, száj, orr, és nemi szervek környékén keletkező hólyagosodást és hámlást is.
- étvágycsökkenés, a bőr illetve szem sárgás elszíneződése, sötét vizelet, viszketés, hasi érzékenység, ezek a jelek a májjal kapcsolatos problémákra utalhatnak, beleértve a máj végzetes károsodását is.
- Amennyiben a Tavanic szedése során romlana a látása, vagy bármilyen más probléma merülne fel a szemével kapcsolatban, azonnal forduljon szemész szakorvoshoz.
- Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak közül valamelyik mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább tart:

- Gyakori (10 közül legalább 1 embert érinthet)
- alvászavarok
- fejfájás, szédülés
- hányinger (émelygés, hányás), és hasmenés
- egyes májenzimek szintjének megemelkedése a vérben

- Nem gyakori (100 közül legalább 1 embert érinthet)
- egyéb baktériumok vagy gombák elszaporodása, pl. gombák okozta fertőzés, úgynevezett Candida fertőzés, ami kezelést tehet szükségessé
- a fehérvérsejtek számának csökkenése, amelyet a vérvizsgálati eredményekben mutatnak ki (leukopénia, eozinofília)
- feszültség (szorongás), zavartság, idegesség, álmosság, remegés, forgó jellegű szédülés érzése (vertigo)
- légzési nehézség (dyspnoe)
- ízérzés megváltozása, étvágytalanság, a gyomorműködési, emésztési zavarok
- (diszpepszia), hastájéki fájdalom, puffadás vagy székrekedés
- viszketés és bőrkiütés, súlyos viszketés vagy csalánkiütés (urticaria), fokozott izzadás (hiperhidrózis)
- izom- és ízületi fájdalom
- vérvizsgálati tesztek kóros eredményeket mutathatnak a májproblémák (emelkedett bilirubinszint) vagy vesebántalmak miatt (emelkedett kreatininszint)
- általános gyengeség
- Ritka (1000 közül legalább 1 embert érinthet)
- a vérlemezkék számának csökkenése miatt könnyebben alakulnak ki véraláfutások és (trombocitopénia)
- alacsony fehérvérsejtszám (neutropénia)
- túlzott immunválasz (túlérzékenység)
- csökkent vércukorszint (hipoglikémia), aminek a cukorbetegséggel kezelt betegeknél lehet különös jelentősége
- nemlétező dolgok látása, hallása (hallucinációk, paranoia), zavarodott gondolatok, megváltozott vélemény (pszichotikus reakciók) öngyilkossági gondolatok és késztetés kockázatával
- depresszió, mentális problémák, nyugtalanság érzése (izgatottság), zavaros álmok vagy rémálmok
- a kezeken és a lábakon tapasztalható zsibbadás érzése (paresztézia)
- a hallás rendellenességei (fülcsengés), látászavarok (homályos látás)
- szokatlanul szapora szívverés (tahikardia), kórosan alacsony vérnyomás (hipotónia)
- izomgyengeség, aminek a miaszténia gráviszban (az idegrendszer ritka betegségében) szenvedő betegeknél lehet különös jelentősége
- veseműködési zavar és alkalmanként allergiás vesereakció, úgynevezett intersticiális nefritisz miatt kialakuló veseelégtelenség
- láz
- Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- a vörösvérsejtek számának csökkenése (anémia): ilyenkor a vörösvérsejtek károsodása miatt a bőrszín sápadt, vagy sárgás lesz; minden vérsejttípus számának csökkenése (pancitopénia)
- láz, torokfájás és nem szűnő, általános rossz közérzet. Ezek a tünetek a fehérvérsejtek számának csökkenése miatt alakulhatnak ki (agranulocitózsis)
- a keringés összeomlása (anafilaxia-szerű sokk)
- vércukorszint emelkedése (hiperglikémia) vagy a vér cukorszintjének csökkenése mely kómához vezethet (hipoglikémiás kóma). Ennek cukorbetegeknél van jelentősége.
- a szaglás zavara, a szag- vagy az ízérzés elvesztése (parozmia, anozmia, ageuszia)
- a mozgás, járás zavarai (diszkinézia, extrapiramidális zavarok)
- átmeneti eszméletvesztés vagy ájulás (szinkope)
- átmeneti látásvesztés
- halláskárosodás vagy hallásvesztés
- szokatlanul szapora szívverés, életveszélyesen rendszertelen szívverés, beleértve a szívmegállást is, a szívritmus változása (EKG-n, a szív elektromos ingerületeit rögzítő műszeren látható megnyúlt QT szakasz)
- nehezített légzés, zihálás (bronhospazmus)
- allergiás tüdőreakciók
- hasnyálmirigy-gyulladás
- májgyulladás (hepatitisz)
- a bőr napfény és ultraibolya sugárzás iránti fokozott érzékenysége (fotoszenzitivitás)
- a véráramlást biztosító erek allergiás reakció által kiváltott gyulladása (vaszkulitisz)
- a száj nyálkahártyájának gyulladása (sztomatitisz)
- izomszakadás és izomsorvadás (rabdomiolízis)
- ízületek kivörösödése és duzzadása (artritisz)
- fájdalom, beleérve a hát-, mellkas- és végtagfájdalmat
- porfíriás betegekben porfíriás roham (nagyon ritka anyagcsere betegség)
- homályos látással kísért vagy a nélküli állandó fejfájás (jóindulatú intrakraniális hipertenzió)
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, a szakszemélyzetet, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Tavanic filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást. Azonban ajánlatos a Tavanic filmtablettát az eredeti csomagolásban, száraz helyen tárolni.
A dobozon és a fólián feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg a szakszemélyzetet vagy gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tavanic filmtabletta
A készítmény hatóanyaga a levofloxacin.
Tavanic 250 mg filmtabletta 250 mg levofloxacint, a Tavanic 500 mg filmtabletta 500 mg levofloxacint tartalmaz.
Egyéb összetevők:
Tablettamag: kroszpovidon, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz és nátrium-sztearil-fumarát
Filmbevonat: hipromellóz, titán-dioxid (E171), talkum, makrogol, sárga vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E 172)
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tavanic filmtabletta szájon át történő alkalmazásra szolgál. Hosszúkás filmtabletta, halvány sárgás-fehér vagy rózsaszínes fehér bemetszéssel.
Tavanic 250 mg filmtabletta: 1, 3, 5, 7, 10, 50 vagy 200 db filmtabletta dobozban.
Tavanic 500 mg filmtabletta: 1, 5, 7, 10, 50, 200 vagy 500 db filmtabletta dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A készítmény alkalmazása alatt, valamint azt követően 2 napig óvja bőrét a közvetlen napfénytől. Erre azért van szükség, mert a kezelés miatt a bőre sokkal érzékenyebbé válik, és leéghet, viszkethet, vagy súlyosan felhólyagosodhat, ha nem tartja be a következő utasításokat:
- Használjon magas faktorszámú napkrémet
- Mindig viseljen kalapot és olyan öltözéket, ami elfedi a végtagjait
- Kerülje a szoláriumot
Ha az előírtnál több Tavanic filmtablettát vett be
Ha az előírtnál véletlenül több filmtablettát vett be, haladéktalanul keressen fel egy orvost vagy kérjen orvosi tanácsot. Vigye magával a gyógyszer dobozát, hogy megmutathassa az orvosnak. A túladagolás olyan tüneteket eredményezhet, mint: görcsrohamok, zavartság, szédülés, tudatzavar, remegés, szívproblémák, amelyek egyenetlen szívverést okozhatnak, továbbá hányinger, gyomorégés.

Ha elfelejtette bevenni a Tavanic filmtablettát
Ha elfelejtett bevenni egy adagot a Tavanic-ból, vegye be amint eszébe jut, kivéve, ha már túl közel van a következő adag bevételének időpontja. A soron következő előírt adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Tavanic filmtabletta szedését
Ne hagyja abba a Tavanic szedését csak azért, mert jobban érzi magát. Fontos, hogy az orvosa által előírt ideig szedje a gyógyszert. Ha túl hamar abbahagyja a tabletták szedését, a fertőzés kiújulhat, az állapota rosszabbodhat, vagy a fertőzést okozó baktériumok ellenállóvá válhatnak a gyógyszerre.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások általában enyhe vagy közepes fokúak és gyakran rövid időn belül megszűnnek.
Hagyja abba a Tavanic szedését és sürgősen keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórházat, ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli:

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legalább 1 beteget érinthet)
- allergiás reakció, melynek jelei lehetnek: bőrkiütés, nyelési- vagy légzési problémák, az ajkak-, az arc-, a torok vagy a nyelv duzzanata
Hagyja abba a Tavanic szedését, és haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét észleli - azonnali orvosi beavatkozásra lehet szüksége:

Ritka (1000 közül legalább 1 embert érinthet)
- esetleg gyomorgörccsel és magas lázzal jelentkező vizes hasmenés, amely időnként véres is lehet. Ez súlyos bélproblémára utalhat.
- ín- vagy ínszalag fájdalom és gyulladás, mely szakadáshoz vezethet. Az Achilles-ín érintett leginkább.
- görcsrohamok
Nagyon ritka (10 000 közül legalább 1 embert érinthet)
- égő érzés, viszketés, fájdalom vagy zsibbadás. Ezek az úgynevezett neuropátia tünetei lehetnek.
- Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- súlyos bőrkiütések, beleértve az ajkak, szemek, száj, orr, és nemi szervek környékén keletkező hólyagosodást és hámlást is.
- étvágycsökkenés, a bőr illetve szem sárgás elszíneződése, sötét vizelet, viszketés, hasi érzékenység, ezek a jelek a májjal kapcsolatos problémákra utalhatnak, beleértve a máj végzetes károsodását is.
- Amennyiben a Tavanic szedése során romlana a látása, vagy bármilyen más probléma merülne fel a szemével kapcsolatban, azonnal forduljon szemész szakorvoshoz.
- Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak közül valamelyik mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább tart:

- Gyakori (10 közül legalább 1 embert érinthet)
- alvászavarok
- fejfájás, szédülés
- hányinger (émelygés, hányás), és hasmenés
- egyes májenzimek szintjének megemelkedése a vérben

- Nem gyakori (100 közül legalább 1 embert érinthet)
- egyéb baktériumok vagy gombák elszaporodása, pl. gombák okozta fertőzés, úgynevezett Candida fertőzés, ami kezelést tehet szükségessé
- a fehérvérsejtek számának csökkenése, amelyet a vérvizsgálati eredményekben mutatnak ki (leukopénia, eozinofília)
- feszültség (szorongás), zavartság, idegesség, álmosság, remegés, forgó jellegű szédülés érzése (vertigo)
- légzési nehézség (dyspnoe)
- ízérzés megváltozása, étvágytalanság, a gyomorműködési, emésztési zavarok
- (diszpepszia), hastájéki fájdalom, puffadás vagy székrekedés
- viszketés és bőrkiütés, súlyos viszketés vagy csalánkiütés (urticaria), fokozott izzadás (hiperhidrózis)
- izom- és ízületi fájdalom
- vérvizsgálati tesztek kóros eredményeket mutathatnak a májproblémák (emelkedett bilirubinszint) vagy vesebántalmak miatt (emelkedett kreatininszint)
- általános gyengeség
- Ritka (1000 közül legalább 1 embert érinthet)
- a vérlemezkék számának csökkenése miatt könnyebben alakulnak ki véraláfutások és (trombocitopénia)
- alacsony fehérvérsejtszám (neutropénia)
- túlzott immunválasz (túlérzékenység)
- csökkent vércukorszint (hipoglikémia), aminek a cukorbetegséggel kezelt betegeknél lehet különös jelentősége
- nemlétező dolgok látása, hallása (hallucinációk, paranoia), zavarodott gondolatok, megváltozott vélemény (pszichotikus reakciók) öngyilkossági gondolatok és késztetés kockázatával
- depresszió, mentális problémák, nyugtalanság érzése (izgatottság), zavaros álmok vagy rémálmok
- a kezeken és a lábakon tapasztalható zsibbadás érzése (paresztézia)
- a hallás rendellenességei (fülcsengés), látászavarok (homályos látás)
- szokatlanul szapora szívverés (tahikardia), kórosan alacsony vérnyomás (hipotónia)
- izomgyengeség, aminek a miaszténia gráviszban (az idegrendszer ritka betegségében) szenvedő betegeknél lehet különös jelentősége
- veseműködési zavar és alkalmanként allergiás vesereakció, úgynevezett intersticiális nefritisz miatt kialakuló veseelégtelenség
- láz
- Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- a vörösvérsejtek számának csökkenése (anémia): ilyenkor a vörösvérsejtek károsodása miatt a bőrszín sápadt, vagy sárgás lesz; minden vérsejttípus számának csökkenése (pancitopénia)
- láz, torokfájás és nem szűnő, általános rossz közérzet. Ezek a tünetek a fehérvérsejtek számának csökkenése miatt alakulhatnak ki (agranulocitózsis)
- a keringés összeomlása (anafilaxia-szerű sokk)
- vércukorszint emelkedése (hiperglikémia) vagy a vér cukorszintjének csökkenése mely kómához vezethet (hipoglikémiás kóma). Ennek cukorbetegeknél van jelentősége.
- a szaglás zavara, a szag- vagy az ízérzés elvesztése (parozmia, anozmia, ageuszia)
- a mozgás, járás zavarai (diszkinézia, extrapiramidális zavarok)
- átmeneti eszméletvesztés vagy ájulás (szinkope)
- átmeneti látásvesztés
- halláskárosodás vagy hallásvesztés
- szokatlanul szapora szívverés, életveszélyesen rendszertelen szívverés, beleértve a szívmegállást is, a szívritmus változása (EKG-n, a szív elektromos ingerületeit rögzítő műszeren látható megnyúlt QT szakasz)
- nehezített légzés, zihálás (bronhospazmus)
- allergiás tüdőreakciók
- hasnyálmirigy-gyulladás
- májgyulladás (hepatitisz)
- a bőr napfény és ultraibolya sugárzás iránti fokozott érzékenysége (fotoszenzitivitás)
- a véráramlást biztosító erek allergiás reakció által kiváltott gyulladása (vaszkulitisz)
- a száj nyálkahártyájának gyulladása (sztomatitisz)
- izomszakadás és izomsorvadás (rabdomiolízis)
- ízületek kivörösödése és duzzadása (artritisz)
- fájdalom, beleérve a hát-, mellkas- és végtagfájdalmat
- porfíriás betegekben porfíriás roham (nagyon ritka anyagcsere betegség)
- homályos látással kísért vagy a nélküli állandó fejfájás (jóindulatú intrakraniális hipertenzió)
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, a szakszemélyzetet, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Tavanic filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást. Azonban ajánlatos a Tavanic filmtablettát az eredeti csomagolásban, száraz helyen tárolni.
A dobozon és a fólián feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg a szakszemélyzetet vagy gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tavanic filmtabletta
A készítmény hatóanyaga a levofloxacin.
Tavanic 250 mg filmtabletta 250 mg levofloxacint, a Tavanic 500 mg filmtabletta 500 mg levofloxacint tartalmaz.
Egyéb összetevők:
Tablettamag: kroszpovidon, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz és nátrium-sztearil-fumarát
Filmbevonat: hipromellóz, titán-dioxid (E171), talkum, makrogol, sárga vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E 172)
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tavanic filmtabletta szájon át történő alkalmazásra szolgál. Hosszúkás filmtabletta, halvány sárgás-fehér vagy rózsaszínes fehér bemetszéssel.
Tavanic 250 mg filmtabletta: 1, 3, 5, 7, 10, 50 vagy 200 db filmtabletta dobozban.
Tavanic 500 mg filmtabletta: 1, 5, 7, 10, 50, 200 vagy 500 db filmtabletta dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
sanofi-aventis Zrt.
1045, Budapest Tó utca 1-5.
Gyártó
SANOFI WINTHROP INDUSTRIE
56, route de Choisy au Bac, 60205 Compiegne,
Franciaország
OGYI-T-6837/03 (Tavanic 250 mg filmtabletta 3 db)
OGYI-T-6837/04 (Tavanic 250 mg filmtabletta 5 db)
OGYI-T-6837/05 (Tavanic 250 mg filmtabletta 7 db)
OGYI-T-6837/06 (Tavanic 500 mg filmtabletta 5 db)
OGYI-T-6837/07 (Tavanic 500 mg filmtabletta 7 db)
OGYI-T-6837/14 (Tavanic 500 mg filmtabletta 10 db)
Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
Tavanic.
A betegtájékoztató nem tartalmazza az összes információt a gyógyszerről. Kérdés esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma
: 2013. augusztus

Kapcsolódó betegségek ( tüdő- és légúti megbetegedések, vese és húgyutak betegségei, bőr- és nemi betegségek, fül-orr-gégészeti betegségek, felnőttkori fertőző betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, csak kisebb esőre, záporra számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!