Gyógyszerkereső

SPERSALLERG 0,5 mg/ml+0,4 mg/ml oldatos szemcsepp

SPERSALLERG 0,5 mg/ml+0,4 mg/ml oldatos szemcsepp

Hatóanyag:
tetryzoline, antazoline

ATC:
Tetryzoline, kombinációk

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
10 ml


Kedvezményes árak:

1194 Ft

895 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-4700/01
Gyártó: Laboratoires THEA

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Spersallerg szemcsepp és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Spersallerg szemcsepp az allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteinek (kivörösödés, viszketés, szemhéjduzzanat) átmeneti enyhítésére alkalmazható, felnőttek és 2 évesnél idősebb gyermekek esetében.
2. Tudnivalók a Spersallerg szemcsepp alkalmazása előtt

Ha Ön más szemészeti készítményt is használ, kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, hogy ezt figyelembe véve milyen időzítésben a legcélszerűbb alkalmaznia a Spersallerg szemcseppet.
Mindazonáltal, többféle helyileg alkalmazható (lokális) szer használata esetén tartson legalább 5 perc várakozási időt az egyes készítmények alkalmazása között.
Ne alkalmazza a Spersallerg szemcseppet:
- ha allergiás az antazolinra és/vagy a tetrizolinra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ún. `MAO-gátlók` csoportjába tartozó hatóanyag tartalmú készítmények egyidejű alkalmazása esetén (az összes ún. `antihisztaminra`, vagyis allergia ellenes készítményekre vonatkozó ellenjavallat).
Számoljon be kezelőorvosának minden egyéb betegségéről vagy egészségi panaszáról, mert ebben az esetben az orvos teljes körűen mérlegelheti, vajon megfelelő-e az Ön számára a Spersallerg szemcsepp.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
- súlyos szív- és érrendszeri betegség, pl. szívritmuszavar, szapora szívverés, magas vérnyomás,
- pajzsmirigy túlműködés,
- cukorbetegség,
- a mellékvese velőállományának daganata (feokromocitóma),
- zártzugú glaukóma (a szem belső nyomásának kóros fokozódása) vagy annak gyanúja,
- száraz orrnyálkahártya gyulladás (rinitis szikka), illetve
- kontaktlencse viselése esetén - ilyenkor a készítmény becseppentése előtt a lencséket el kell távolítani a szemről. A Spersallerg szemcsepp alkalmazása után várjon legalább 15 percet és csak ezután helyezze ismét vissza a kontaktlencsét. Mindazonáltal, a kötőhártyagyulladás megszűnéséig ajánlatos mellőznie a kontaktlencse viselését. (A Spersallerg szemcsepp tartósítószerként benzalkónium-kloridot tartalmaz, amely a szem irritációját, valamint a lágy kontaktlencsék elszíneződését okozhatja.)
Amennyiben a Spersallerg szemcsepp alkalmazása során szemszárazságot tapasztal, ne használja tovább a készítményt.
Forduljon kezelőorvosához, amennyiben tünetei 3-4 napon túl is fennállnak, vagy súlyosbodnak, illetve, ha szemfájdalmat vagy homályos látást tapasztal.
Egyéb gyógyszerek és a Spersallerg
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A MAO-gátlók egyidejű alkalmazása ellenjavallt.
A Spersallerg szemcsepp a központi idegrendszeri depresszánsok (pl. az alkohol, altatószerek, opiát fájdalomcsillapítók, szorongást csökkentő szerek és antipszichotikumok) nyugtató hatását fokozhatja.

Időskorú betegek
Körültekintéssel alkalmazza a szemcseppet abban az esetben, ha Ön időskorú, és a következő betegségek valamelyikében szenved: súlyos szív- és érrendszeri betegség (pl. szívritmuszavar, rosszul beállított magas vérnyomás), cukorbetegség.

Gyermekek
A szemcsepp 2 éves kor alatt nem alkalmazható.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha Ön terhes, vagy gyermeket szeretne, kizárólag kezelőorvosa jóváhagyásával használjon Spersallerg szemcseppet.
Mivel nem ismert, hogy a készítmény hatóanyagai kiválasztódnak-e az anyatejbe, a készítmény szoptatás ideje alatt nem alkalmazható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Spersallerg szemcsepp álmosságot, szédülést, aluszékonyságot és homályos látást okozhat. Ha ezen mellékhatások bármelyikét tapasztalja, a tünetek megszűnéséig ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell alkalmazni a Spersallerg szemcseppet?

Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos a napi adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek és serdülők: naponta 2-3-szor 1 csepp, legfeljebb 14 napon keresztül.
Gyermekek (2 éves kor felett): napi 1-2-szer 1 csepp.
A Spersallerg szemcsepp nem alkalmazható 14 napnál hosszabb ideig.
A készítmény alkalmazása:
Egyik kezével óvatosan húzza lefelé alsó szemhéját. Vegye a cseppentős tartályt a másik kezébe, hajtsa hátra a fejét és emelje a szeme fölé a tartályt. A tartályt ujjaival gyengéden összepréselve cseppentsen 1 csepp oldatot a szemébe. Soha ne érintse a szeméhez a tartály cseppentőhegyét. A becseppentés után 1-2 percre nyomja a mutatóujja begyét a belső szemzugára. Ezzel a módszerrel megakadályozhatja, hogy az oldat a könnycsatornán keresztül az orrüregébe távozzon, vagyis biztosíthatja, hogy a szemcsepp a kötőhártyán fejtse ki a hatását.
Ha az előírtnál több Spersallerg szemcseppet alkalmazott
A túladagolás kockázata csekély, amennyiben a szemcseppet az előírások szerint alkalmazzák.
Egy 10 ml-es cseppentős tartály tartalmának véletlen lenyelése felnőttekben várhatóan nem jár súlyos következményekkel. Gyermekekben, elsősorban 2 éves életkor alatt émelygés, álmosság, szívritmuszavar/szapora szívverés és esetleg sokk léphet fel. Központi idegrendszeri depresszió, sokkszerű vérnyomásesés és kóma fordult elő a tetrizolin túladagolását követően.
Túladagolás esetén forduljon azonnal orvoshoz.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Spersallerg szemcsepp alkalmazása után enyhe, múló jellegű, égő/csípő érzés jelentkezhet a kötőhártyán, és átmenetileg homályossá válhat a látás.
Ritkán előfordulhat fejfájás, álmosság, bágyadtság, szédülés és szapora szívverés, különösen kisgyermekek kezelése során.
Előfordulhat izzadás, remegés, vérnyomás emelkedés, izgatottság, szívtáji szorító fájdalom, pupillatágulat, látászavar, szemszárazság, zártzugú glaukóma, kötőhártya-gyulladás.
Igen ritkán túlérzékenységi reakciók léphetnek fel.
Forduljon kezelőorvosához, ha a készítmény használata közben megítélése szerint a kezeléssel összefüggő szempanaszokat észlel.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti
az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell tárolni a Spersallerg szemcseppet?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Felbontás után legfeljebb 1 hónapig használható.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Használat után azonnal helyezze vissza a zárókupakot a cseppentős tartályra.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. Csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Spersallerg szemcsepp?
- A készítmény hatóanyagai: 0,44 mg antazolin (0,50 mg antazolin-hidroklorid formájában) és 0,338 mg tetrizolin (0,40 mg tetrizolin-hidroklorid formájában) milliliterenként.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, hipromellóz, nátrium-klorid, hígított sósav, injekcióhoz való víz.
Milyen a Spersallerg szemcsepp külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Oldatos szemcsepp: tiszta, színtelen, szagtalan, steril, vizes oldat.
Kb. 10 ml szemcsepp, fehér garanciazáras, csavaros kupakkal és színtelen, átlátszó cseppentővel lezárt színtelen, átlátszó, tartályban és dobozban.

Kapcsolódó betegségek
( tüdő- és légúti megbetegedések, szemészeti problémák )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+10, +25 °C
Minimum:
+5, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a Dunántúlon borongós, máshol változóan felhős időre van kilátás, naposabb tájak délkeleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!