Hírlevelek
Regisztráció

Gyógyszerkereső

PORTIRON 25 mg filmtabletta

Hatóanyag: Losartan

Kiszerelés: 30x


nagyobb kép

  • vényköteles
Fogyasztói ár: 1377 Ft Támogatott ár: 1210 Ft

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20345/01

gyártó: Richter Gedeon

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PORTIRON FILMTABLETTA, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Miként segít Önnek a Portiron filmtabletta?
A Portiron filmtabletta az angiotenzin-receptort blokkoló vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csoportjába tartozik.
Orvosa azért írta fel a Portiron filmtablettát, mert Önnek magas vérnyomása (hipertóniája) vagy szívelégtelensége van.
Amennyiben magas vérnyomása mellett szívizom-megvastagodása is van, úgy a készítmény várhatóan csökkenteni fogja az akut agyi történés (sztrók) kockázatának a növekedését (lásd még a "Tudnivalók a Portiron filmtabletta szedése előtt" c. fejezet "Alkalmazás magas vérnyomásban és balkamra-megvastagodásban szenvedő feketebőrű betegekben" részét).
Orvosa akkor is felírhatta a Portiron filmtablettát, ha Önnek II. típusú cukorbetegsége van, és fehérje van a vizeletében. Ebben az esetben a Portiron filmtabletta várhatóan lassítani fogja vesebetegségének a rosszabbodását.
2. TUDNIVALÓK A PORTIRON FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT
NE ALKALMAZZA a Portiron filmtablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a lozartán-kálium hatóanyagra,
- ha allergiás (túlérzékeny) a Portiron filmtabletta egyéb összetevőjére,
- ha terhes,
- ha szoptat.
A Portiron filmtabletta 6 éves kornál fiatalabb gyerekeknek nem adható.
A Portiron filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ezért TÁJÉKOZTASSA orvosát
- ha a közelmúltban nagymértékű hányással vagy hasmenéssel járó betegsége volt,
- ha májbetegsége van,
- ha vesebetegsége van,
- ha veseátültetése volt,
- ha aortaszűkülete vagy érszűkülete van,
- ha tudja, hogy a vesét ellátó ereinél érszűkület van,
- ha tudja, hogy vérének magas a kálium szintje, vagy ha alacsony kálium diétán van.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
A Portiron filmtabletta hatását általában nem befolyásolják más gyógyszerek.
Mégis feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Fontos tájékoztatni a kezelőorvost:
- ha káliumpótlókat vagy kálium tartalmú sópótlókat, vagy bármilyen vízhajtót (diuretikumot), (pl. spironolakton, amilorid, triamteren) szed,
- ha vérnyomáscsökkentő vagy vérnyomásemelő készítményeket szed,
- ha rifampicin tartalmú gyógyszert szed tuberkulózisra,
- ha flukonazol tartalmú gyógyszert szed gombás fertőzésére vagy szájpenészre,
- ha lítium-tartalmú készítményt szed,
- ha indometacin, vagy bármilyen más nem szteroid gyulladásgátló tartalmú gyógyszert (pl. acetilszalicilsav 3 g-nál nagyobb napi dózisnál, ún. COX-2 gátló típusú gyulladásgátló készítmény, stb.) szed mozgásszervi, ill. gyulladásos betegségére.
A Portiron filmtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
A készítmény felszívódását a táplálék nem befolyásolja, ezért étkezés előtt, alatt vagy után is bevehető.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség vagy szoptatás ideje alatt a Portiron filmtabletta nem szedhető. Amennyiben a készítmény szedése alatt teherbe esik, hagyja abba a filmtabletta szedését és forduljon orvosához.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre
A készítmény általában nem befolyásolja a járművezetéshez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket, de addig ne végezzen olyan tevékenységet, ami fokozott összpontosítást igényel (pl. járművezetést vagy baleseti veszéllyel járó munka), amíg nem tudja, hogyan tűri a gyógyszert.
Alkalmazás magas vérnyomásban és balkamra-megvastagodásban szenvedő fekete bőrű betegekben
Magas vérnyomásban és szív balkamra-megvastagodásban szenvedő betegek bevonásával végzett vizsgálatban kimutatták, hogy a Portiron filmtabletta csökkenti a szélütés (stroke) kockázatát. A vizsgálat során azonban ez az előnyös hatás egy másik vérnyomáscsökkentő készítménnyel, az atenolollal összehasonlítva fekete bőrű betegeknél nem jelentkezett.
Fontos információk a Portiron filmtabletta egyes összetevőiről
Tejcukor érzékenységben figyelembe kell venni, hogy a 25 mg-os készítmény 0,525 mg, az 50 mg-os 1,050 mg, a 100 mg-os 2,10 mg tejcukrot is tartalmaz tablettánként.
Amennyiben Ön egy ritka örökletes galaktóz túlérzékenységben, Lapp laktáz elégtelenségben, vagy glükóz-galaktóz felszívódási zavarban szenved, tilos Portiron filmtablettát szednie.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A PORTIRON FILMTABLETTÁT?
A Portiron filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát.
Ha az alkalmazás során a hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, ne változtasson gyógyszerének adagján orvosával történt megbeszélés nélkül.
Magas vérnyomás
Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, a szokásos kezdő adag a magas vérnyomásban szenvedő betegek többségénél napi egyszeri 50 mg, a vérnyomás 24 órás beállítása céljából.
Magas vérnyomásban és szív balkamra-megvastagodásban szenvedő betegeknek a Portiron filmtabletta napi szokásos adagja egyszeri 50 mg. Ez az adag napi egyszeri 100 mg-ra emelhető.
Szívelégtelenség
Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, a szokásos kezdő adag naponta egyszer 12,5 mg. Orvosa ezt a mennyiséget fokozatosan addig emeli, amíg a megfelelő dózist el nem érte. A szokásos adagolás hosszú távon 50 mg naponta egyszer.
II. típusú cukorbetegség fehérjetartalmú vizelettel
Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, szokásos adagja a legtöbb betegnek naponta egyszer 50 mg. Az adag napi egyszeri 100 mg-ra emelhető.
Alkalmazás idős korban
A Portiron filmtabletta az idős és fiatal betegeknél egyformán hatékony, és a gyógyszert egyformán jól tolerálják. Az idősebb és fiatalabb betegeknél a Portiron filmtabletta dózisa megegyezik.
Alkalmazás 6-16 éves gyermekeknél magas vérnyomásban
Azoknál a gyerekeknél, akik le tudják nyelni a tablettákat és testtömegük 20 kg és 50 kg között van, az ajánlott dózis naponta egyszer 25 mg, mely 50 mg-ra emelhető.
Az 50 kg-os, vagy annál nehezebb gyerekeknél a kezdő dózis naponta egyszer 50 mg, mely szükség esetén maximum naponta egyszer 100 mg-ra emelhető.
Az orvosnak kell a Portiron filmtabletta dózisát meghatározni a gyermek testtömege és vérnyomásértéke alapján.
Ha az ELŐÍRTNÁL TÖBB Portiron filmtablettát vett be
Azonnal értesítse a kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. Túladagolás esetén a vérnyomáscsökkentő hatás fokozódásával kell számolni, ezért ilyen esetben a vérnyomás szoros ellenőrzése szükséges. Túl alacsony vérnyomásból adódó tünetek (szédülés, fejfájás) esetén a beteget le kell fektetni. Egyéb teendőket illetően az orvos utasításai szerint kell eljárni.
Ha ELFELEJTETTE bevenni a Portiron filmtablettát
Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Portiron filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Portiron filmtabletta mellékhatásai általában enyhék és nem igénylik a gyógyszer szedésének megszakítását.
A következő mellékhatásokat tapasztalták a Portiron filmtabletta hatóanyagával a lozartánnal:
Elsősorban a kezelés kezdetén a vérnyomás csökkenése következtében feledékenység, csökkent reakciókészség, fáradékonyság, gyengeség és szédülés fordulhat elő.
A leggyakoribb mellékhatások magas vérnyomás és magas vérnyomással együtt járó szívizom-megvastagodás kezelése esetén: gyengeség, fáradtság, szédülés.
Nagyon gyakori mellékhatások (melyek 10 kezelt esetből több mint 1-ben fordulhatnak elő): fejfájás.
Gyakori mellékhatások (melyek 100 kezelt esetből 1 és 10 közötti számban jelentkezhetnek): szédülés, álmatlanság, gyomorfájás, hasmenés, hányinger, emésztési zavar, szapora szívverés, szívdobogás-érzés, hátfájás, izomgörcs, köhögés, orrdugulás, torokfájás, felső légúti fertőzés, fáradtság/gyengeség, mellkasi fájdalom, enyhe vérszegénység (tünetei: fáradékonyság, gyakoribb és rövidebb légvétel), májenzimek és a kálium szint emelkedése a vérben (laborvizsgálati eredmény).
Nem gyakori mellékhatások (melyek 1000 kezelt esetből 10-nél kevesebb betegnél fordulhatnak elő): egyensúlyzavar, fülcsengés, orrvérzés, székrekedés, bőrkiütés, rossz közérzet, karbamid-nitrogén és kreatinin szint emelkedése (laborvizsgálati eredmény).
Ritka mellékhatások (melyek 10000 kezelt esetből 10-nél kevesebb betegnél fordulhatnak elő): vörös vértest és vérlemezke hiány (részben a vért alkotó alakos elemek), migrén, érrendszeri gyulladásos megbetegedések, izom,- és ízületi fájdalom, köhögés, bőrkiütés, viszketés, májfunkciós zavarok (laborvizsgálati eredmény).
A leggyakoribb mellékhatás vesebetegséggel járó II. típusú cukorbetegségben: fáradtság, gyengeség, szédülés, magas kálium szint a vérben. Ez utóbbi mellékhatás miatt az orvos elküldheti rendszeres laboratóriumi vizsgálatra, a vér kálium szintjének ellenőrzésére.
Ritkán allergiás (túlérzékenységi) reakció jelentkezhet a gyógyszer szedése során, melynek tünetei: bőrkiütések és bőrpír az erek gyulladásos reakciójaként, ajkakon, szájban, torokban vagy végtagokon észlelt duzzanat, légvételi vagy nyelési nehézség, vagy mindkettő.
A túlérzékenység bármelyik tünetének jelentkezése esetén, azonnal fejezze be a gyógyszerszedést, és forduljon orvoshoz.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A PORTIRON FILMTABLETTÁT TÁROLNI?
Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Portiron filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Portiron filmtabletta?
A készítmény hatóanyaga a lozartán-kálium.
Portiron 25 mg filmtabletta:
25,0 mg lozartán-kálium filmtablettánként.
Portiron 50 mg filmtabletta:
50,0 mg lozartán-kálium filmtablettánként.
Portiron 100 mg filmtabletta:
100,0 mg lozartán-kálium filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Tablettamag: Mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó keményítő, kroszkarmellóz-nátrium, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.
Tabletta bevonat: Opadry II. white 33G28523 (triacetin, makrogol 3350, laktóz-monohidrát, titán-dioxid (E 171), hipromellóz).
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Portiron 25 mg filmtabletta: fehér, vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán 25 jelzéssel, másik oldalán felezővonallal ellátva. Törési felülete fehér vagy csaknem fehér. Átmérő: 6 mm.
Portiron 50 mg filmtabletta: fehér, vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán 50 jelzéssel, másik oldalán felezővonallal ellátva. Törési felülete fehér vagy csaknem fehér. Átmérő: 8 mm.
Portiron 100 mg filmtabletta: fehér, vagy csaknem fehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán 100 jelzéssel, másik oldalán sima. Törési felülete fehér vagy csaknem fehér. Hosszúság: 14 mm, szélesség: 7 mm.
30 db filmtabletta fehér, átlátszatlan buborékfóliában és dobozban.

Kapcsolódó betegségcsoportok

Hol van a legközelebbi kórház? Keresse meg!

Hol van a legközelebbi patika? Keresse meg!

Az adatbázis utolsó frissítése: 2014. 09. 01.

PHARMINDEX
Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja.
© UBM Medica Magyarország Kft. 2014

Legjobb cikkek és szolgáltatások a témában

Kérdése van? Lehet, hogy itt választ talál!

Tudjon meg többet lexikonunkból!

Gyógynövénytár

Szolgáltatások

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Gyógyszerkereső

gyógyszerhatóanyag