Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban

NORTIVAN HCT 160 mg/25 mg filmtabletta

Gyógyszerkereső

NORTIVAN HCT 160 mg/25 mg filmtabletta

Hatóanyag: valsartan, hydrochlorothiazide

ATC: Valsartan és diureticumok

Kiszerelés: 30x


nagyobb kép

  • vényköteles
Fogyasztói ár: 1531 Ft Támogatott ár: 952 Ft

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21610/13

gyártó: Richter Gedeon

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Nortivan HCT és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Nortivan HCT filmtabletta két hatóanyagot tartalmaz, ezeket valzartánnak és hidroklorotiazidnak hívják. Mind a két hatóanyag segít beállítani a magas vérnyomást (hipertónia).
- A valzartán a gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amit "angiotenzin-II receptor antagonistának" neveznek, és a magas vérnyomás csökkentésére szolgál. Az angiotenzin-II a szervezetben előforduló anyag, mely az ereket szűkíti, ezzel emeli a vérnyomást. A valzartán az angiotenzin-II ezen hatását gátolja, ezáltal az erek elernyednek, és a vérnyomás csökken.
- A hidroklorotiazid a gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amit tiazid típusú diuretikumoknak (más néven vízhajtóknak) neveznek. A hidroklorotiazid növeli a termelődő vizelet mennyiségét, ami szintén csökkenti a vérnyomást.
A Nortivan HCT-t az egyetlen hatóanyaggal nem megfelelően beállítható magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák.
A magas vérnyomás megnöveli a szív és az artériák terhelését. Ha ez hosszabb ideig fennáll, veszélyezteti az agy, szív és vesék artériáit, és súlyos agyi keringési zavart, szív- és veseelégtelenséget okozhat. A magas vérnyomás növeli a szívroham kockázatát. A vérnyomás normalizálása csökkenti ezen megbetegedések kialakulásának veszélyét.

2. Tudnivalók a Nortivan HCT szedése előtt
Ne szedje a Nortivan HCT-t
- ha allergiás a valzartánra, a hidroklorotiazidra, a szulfonamid-származékokra (a hidroklorotiaziddal kémiailag rokon vegyületek), szójaolajra, mogyoró olajra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha több mint 3 hónapos terhes (a terhesség korai szakaszában is ajánlott elkerülni a Nortivan HCT szedését - lásd a terhességről szóló részt).
- ha súlyos májbetegsége van.
- ha súlyos vesebetegsége van.
- ha nincs vizelete.
- ha művesekezelésben részesül.
- ha a vére kálium- vagy nátriumszintje a normálisnál alacsonyabb, vagy ha kezelés ellenére is a normálisnál magasabb a vére kalciumszintje.
- ha köszvénye van.
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkiren hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, ne szedje ezt a gyógyszert és beszéljen kezelőorvosával.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Nortivan HCT szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- ha kálium-megtakarító gyógyszereket, káliumpótlókat, káliumtartalmú sópótlókat szed vagy olyan egyéb gyógyszereket alkalmaz, amelyek növelik a vére káliumszintjét, mint például a heparin. Lehet, hogy kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön vérében a kálium mennyiségét.
- ha a vére káliumszintje alacsony.
- ha hasmenése van vagy sokat hány.
- ha nagy adagban szed vízhajtót (diuretikum).
- ha súlyos szívbetegségben szenved.
- ha veseartéria szűkületben szenved.
- ha nemrégiben kapott új vesét.
- ha hiperaldoszteronizmusban szenved. E betegségben a mellékvesék túl sok aldoszteront termelnek. Ha ez érvényes Önre, a Nortivan HCT alkalmazása nem ajánlott.
- ha máj- vagy vesebetegségben szenved.
- ha láza, bőrkiütése és ízületi fájdalma van, melyek a szisztémás lupusz eritematózusz tünetei lehetnek (SLE, egy úgynevezett autoimmun megbetegedés).
- ha cukorbeteg, köszvénye van, vérében magas a koleszterin- vagy a zsírszint.
- ha az ebbe a gyógyszercsoportba (angiotenzin-II receptor antagonisták közé) tartozó más gyógyszer alkalmazása kapcsán allergiás reakciói voltak, vagy ha allergiás vagy asztmás.
- mert növelheti a bőr napfénnyel szembeni érzékenységét.
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- ACE-gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkiren.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Nortivan HCT-t" pontban szereplő információkat.
Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre, tájékoztassa kezelőorvosát a Nortivan HCT szedése előtt.

Gyermekek és serdülők
A Nortivan HCT alkalmazása gyermekek és serdülők (18 éves kor alatt) esetén nem javasolt.
El kell mondja kezelőorvosának, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet). A Nortivan HCT koraterhességben nem javasolt, és tilos szedni, ha Ön több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyosan károsíthatja gyermekét, ha ebben az időszakban szedi (lásd a terhességre vonatkozó részt).
Egyéb gyógyszerek és a Nortivan HCT
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A kezelés hatását befolyásolhatja, ha a Nortivan HCT-t bizonyos gyógyszerekkel együtt szedik. Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet. Szükség lehet néhány esetben a gyógyszerek egyikének elhagyására. Ez főként az alábbi gyógyszerekre érvényes:
- lítium, bizonyos típusú pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer
- olyan gyógyszerek, amelyek befolyásolják a vér káliumszintjét, illetve amelyekre hatással van a vér káliumszintje, mint például a digoxin, a szívritmus szabályozására szolgáló gyógyszerek, néhány antipszichotikum
- gyógyszerek, amelyek növelhetik a vére káliumszintjét, például káliumpótlók, káliumtartalmú sópótlók, kálium-megtakarító gyógyszerek, heparin.
- gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a vére káliumszintjét, például kortikoszteroidok, néhány hashajtó
- diuretikumok (vízhajtók), a köszvény kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint például az allopurinol, a terápiás mennyiségben adott D-vitamin és kalciumpótlók, a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (a szájon át alkalmazott gyógyszerek vagy az inzulinok)
- más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, mint például a béta-blokkolók vagy a metildopa vagy az ereket szűkítő vagy a szívműködést serkentő gyógyszerek, mint például a noradrenalin vagy az adrenalin
- Ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirent szed (Lásd még a "Ne szedje a Nortivan HCT-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
- a vércukorszintet emelő gyógyszerek, például a diazoxid
- a rák kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint például a metotrexát vagy a ciklofoszfamid
- a fájdalomcsillapítók
- az ízületi gyulladás kezelésére szolgáló gyógyszerek
- az izomlazító gyógyszerek, mint például a tubokurarin
- az antikolinerg gyógyszerek, mint például az atropin vagy a biperiden
- az amantadin (az influenza megelőzésére szolgáló gyógyszer)
- a kolesztiramin és kolesztipol (a magas vérzsírszint kezelésére alkalmazott gyógyszerek)
- a ciklosporin, a szervátültetés esetén az átültetett szerv kilökődését gátló gyógyszer
- néhány antibiotikum (tetraciklinek), érzéstelenítőszerek és nyugtatók
- karbamazepin, a görcsrohammal járó betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszer
A Nortivan HCT egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Beveheti a Nortivan HCT-t étkezés közben, vagy étkezéstől függetlenül is.
Ne fogyasszon alkoholt, amíg nem beszélt erről orvosával. Az alkoholtól nagyobb mértékben csökkenhet a vérnyomása és/vagy nő a szédülés vagy rosszullét kialakulásának a veszélye.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy véli, hogy terhes (vagy terhes lehet)
Kezelőorvosa általában azt tanácsolja majd, hogy hagyja abba a Nortivan HCT szedését a tervezett terhesség előtt, illetve terhesség esetén a lehető legrövidebb időn belül, és más gyógyszert ajánl a Nortivan HCT helyett. A Nortivan HCT nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és nem szabad szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mert ebben az időszakban súlyosan károsíthatja a magzatot.
- Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha szoptat vagy nemsokára szoptatni kezd
A Nortivan HCT nem ajánlott szoptató kismamáknak, és kezelőorvosa más kezelést választhat, ha Ön szoptatni szeretne, különösen, ha újszülöttről vagy koraszülöttről van szó.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Mielőtt gépjárművet vezet, gépen dolgozik vagy egyéb, koncentrációt igénylő, potenciálisan veszélyes tevékenységet végez, bizonyosodjon meg arról, hogy hogyan reagál a Nortivan HCT hatására. Sok más vérnyomáscsökkentő gyógyszerhez hasonlóan, a Nortivan HCT ritkán szédülést okozhat és befolyásolhatja a koncentrálóképességet.
A Nortivan HCT laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A Nortivan HCT szójaolajat tartalmaz
Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.
A Nortivan HCT 160 mg/12,5 mg Sunset sárgát FCF (E110) tartalmaz
A Sunset sárga FCF (E110) allergiás reakciókat válthat ki.
3. Hogyan kell szedni a Nortivan HCT-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A magas vérnyomásban szenvedő betegek gyakran nem észlelik a betegség tüneteit. Sokan teljesen jól érzik magukat. Ezért fontos, hogy rendszeresen megjelenjen az előírt ellenőrző vizsgálatokon akkor is, ha jól érzi magát.
Kezelőorvosa pontosan elmondja Önnek, hogy hány Nortivan HCT tablettát szedjen. Attól függően, hogy miként reagál a kezelésre, kezelőorvosa nagyobb vagy kisebb adagot is javasolhat.
- A Nortivan HCT szokásos adagja napi egy tabletta.
- Ne változtasson az adagon és ne hagyja abba a tabletták szedését anélkül, hogy beszélt volna a kezelőorvosával.
- A gyógyszert minden nap ugyanabban az időben kell bevenni, általában reggel.
- A Nortivan HCT bevehető étkezéskor, de attól függetlenül is.
- A tablettát egy pohár vízzel nyelje le.
Ha az előírtnál több Nortivan HCT-t vett be
Ha súlyos szédülés és/vagy ájulás jelentkezik, feküdjön le, és azonnal értesítse kezelőorvosát.
Forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy kórházához, amennyiben véletlenül az előírtnál nagyobb mennyiséget vett volna be.
Ha elfelejtette bevenni a Nortivan HCT-t
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, mihelyt eszébe jut. Ennek ellenére, ha már közeleg a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett dózist.
Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Nortivan HCT szedését
A Nortivan HCT-kezelés megszakítása a magas vérnyomás emelkedését okozhatja. Ne hagyja abba a gyógyszere szedését, amíg a kezelőorvosa nem mondja.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány mellékhatás súlyos lehet és azonnali orvosi kezelést igényelhet:

Azonnal kapcsolatba kell lépnie orvosával, ha angioödéma tüneteit észleli, mint például:
- duzzadt arc, nyelv vagy garat
- nyelési nehézségek
- kiütés, légzési nehézségek.
- További mellékhatások:
- Nem gyakori (100-ból 1 beteget érinthet)
- köhögés
- alacsony vérnyomás
- kábultság
- kiszáradás (melynek tünetei a szomjúság, a száraz száj és nyelv, ritka vizeletürítés, sötét színű vizelet, száraz bőr)
- izomfájdalom
- fáradtság
- zsibbadás vagy bizsergés
- homályos látás
- fülzúgás (pl. fütyülés vagy búgás).
- Nagyon ritka (10 000-ből 1 beteget érinthet)
- szédülés
- hasmenés
- ízületi fájdalom.
- Nem ismert (gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- légzési nehézség
- jelentősen lecsökkent vizelet-termelődés
- a vér alacsony nátriumszintje (ami súlyos esetekben fáradtságot, zavartságot, izomrángást és/vagy görcsöket okozhat)
- a vér alacsony káliumszintje (néha izomgyengeséggel, izomgörcsökkel, szívritmuszavarral)
- a vér fehérvérsejtszámának csökkenése (olyan tünetekkel, mint például a láz, a bőrfertőzések, fertőzés következtében kialakuló torokfájás vagy szájfekélyek, gyengeség)
- a vér magas bilirubinszintje (amitől súlyos esetekben besárgulhat a bőr és a szemek)
- a vér magas karbamidnitrogén- és kreatininszintje (ami kóros veseműködést jelezhet)
- a vér magas húgysavszintje (amitől súlyos esetekben köszvény alakulhat ki)
- ájulás.
- Az alábbi mellékhatásokat az önmagában adott valzartán vagy hidroklorotiazid kapcsán jelentették:

- Valzartán

- Nem gyakori (100-ból 1 beteget érinthet)
- forgó érzés
- hasi fájdalom.
- Nem ismert (gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- a következő panaszok és tünetek némelyikével együtt jelentkező bőrkiütés viszketéssel vagy anélkül: láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom, nyirokcsomók megdagadása és/vagy influenzaszerű tünetek
- bőrkiütés, bíborvörös pontszerű kiütések, láz, bőrviszketés (érgyulladás tünetei)
- a vérlemezkék számának csökkenése (néha szokatlan vérzéssel vagy véraláfutással)
- a vér magas káliumszintje (néha izomgörcsökkel, szívritmuszavarral)
- allergiás reakciók (olyan tünetekkel, mint például a bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, nehézlégzés vagy nyelészavar, szédülés)
- főként az arc és a torok feldagadása, bőrkiütés, viszketés
- a májfunkciós értékek emelkedése
- a hemoglobinszint csökkenése és a vörösvértestek arányának csökkenése a vérben (súlyos esetekben mindkettő vérszegénységet okozhat)
- veseelégtelenség
- a vér alacsony nátriumszintje (ami súlyos esetekben fáradtságot, zavartságot, izomrángást és/vagy görcsöket okozhat).
- Hidroklorotiazid

- Gyakori (10-ből 1 beteget érinthet)
- viszkető bőrkiütés és másfajta bőrkiütés
- étvágycsökkenés
- enyhe hányinger és hányás
- gyengeség, felálláskor ájulás
- merevedési zavar.
- Ritka (1000-ből 1 beteget érinthet)
- a bőr feldagadása, felhólyagosodása (a napfénnyel szembeni fokozott érzékenység következtében)
- székrekedés, a gyomorban és a belekben jelentkező kellemetlen érzés, májbetegségek (sárga bőr vagy szemek)
- szabálytalan szívverés
- fejfájás
- alvászavarok
- lehangoltság (depresszió)
- a vérlemezkék számának csökkenése (néha vérzéssel vagy véraláfutással).
- Nagyon ritka (10 000-ből 1 beteget érinthet)
- érgyulladás, melynek tünetei a bőrkiütés, bíborvörös pontszerű kiütések, láz
- viszkető vagy vörös bőr
- az ajkak, szemek vagy száj felhólyagosodása
- hámló bőr
- láz
- ízületi fájdalommal társuló bőrkiütések az arcon
- izombetegség
- láz (a bőrön jelentkező lupusz eritematózusz)
- erős felhasi fájdalom, különböző vérsejtek számának csökkenése vagy azok hiánya
- súlyos allergiás reakciók
- nehézlégzés
- tüdőfertőzés, légszomj.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Nortivan HCT-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Ne szedje ezt a gyógyszert, ha sérült a csomagolás vagy illetéktelen hozzáférés jelei mutatkoznak.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Nortivan HCT?
A készítmény hatóanyagai a valzartán és a hidroklorotiazid
Nortivan HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta:
80 mg valzartánt és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz filmtablettánként.
Nortivan HCT 160 mg/12,5 mg filmtabletta:
160 mg valzartánt és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz filmtablettánként.
Nortivan HCT 160 mg/25 mg filmtabletta:
160 mg valzartánt és 25 mg hidroklorotiazidot tartalmaz filmtablettánként.
Egyéb összetevők: tablettamag: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, kroszkarmellóz-nátrium, Povidon K29-32, talkum, magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid

Filmbevonat:
Nortivan HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta:
poli(vinil alkohol), talkum, titán-dioxid (E171), makrogol 3350, lecitin (szójaolaj tartalmú) (E322), vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172)
Nortivan HCT 160 mg/12,5 mg filmtabletta:
poli(vinil alkohol), talkum, makrogol 3350, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172), sunset sárga FCF aluminínium lakk (E110), lecitin (szójaolaj tartalmú) (E322),

Nortivan HCT 160 mg/25 mg filmtabletta:
poli(vinil alkohol), talkum, titán-dioxid (E171), makrogol 3350, sárga vas-oxid (E172), lecitin (szójaolaj tartalmú) (E322), vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172)
Milyen a Nortivan HCT külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Nortivan HCT 80 mg/12,5 mg filmtabletta: rózsaszínű, ovális, mindkét oldalán domború felületű, 11 x 5,8 mm, egyik oldalán "V" a másikon "H" mélynyomású jelzéssel ellátott filmtabletta.
Nortivan HCT 160 mg/12,5 mg filmtabletta: vörös, ovális, mindkét oldalán domború felületű,
15 x 6 mm, egyik oldalán "V" a másikon "H" mélynyomású jelzéssel ellátott filmtabletta.
Nortivan HCT 160 mg/25 mg filmtabletta: narancsszínű, ovális, mindkét oldalán domború felületű, 15 x 6 mm, egyik oldalán "V" a másikon "H" mélynyomású jelzéssel ellátott filmtabletta.
A csomagolás tartalma:
7, 14, 28, 30, 56 és 98 db filmtabletta PVC/PE/PVDC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Kapcsolódó betegségcsoportok

Hol van a legközelebbi kórház? Keresse meg!

Hol van a legközelebbi patika? Keresse meg!

Az adatbázis utolsó frissítése: 2015. 02. 18.

PHARMINDEX
Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja.
© Vidal Hungary Kft. 2015

Legjobb cikkek és szolgáltatások a témában

Kérdése van? Lehet, hogy itt választ talál!

Tudjon meg többet lexikonunkból!

Gyógynövénytár

Szolgáltatások

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Gyógyszerkereső

gyógyszerhatóanyag