Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban

NITROMINT 5 mg/24 óra transzdermális tapasz

Gyógyszerkereső

NITROMINT 5 mg/24 óra transzdermális tapasz

Hatóanyag: nitroglycerin

ATC: Glyceryl trinitrate

Kiszerelés: 30x tasakban


  • vényköteles
Fogyasztói ár: 3089 Ft Támogatott ár: 1369 Ft

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Törzskönyvi szám: OGYI-T-10967/06

gyártó: EGIS

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Nitromint transzdermális tapasz és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Alkalmazás módja:
Bőrre ragasztandó tapasz.
Milyen módon hat a tapasz?
A bőrön keresztül felszívódó hatóanyag a verőerek és a visszerek falának elernyesztése révén mérsékli a szív terhelését.
Javallatok:
- Szívkoszorúér betegség tartós kezelése;
- A szív csökkent oxigénellátásából adódó mellkasi fájdalom (angina pektorisz roham) tartós kezelése, megelőzése (lezajlott szívinfarktus után is);
- - Súlyos, idült szívelégtelenség tartós kezelése, egyéb gyógyszerekkel kombinálva;
2. Tudnivalók a Nitromint transzdermális tapasz alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Nitromint transzdermális tapaszt
- ha allergiás a nitroglicerinre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,ill. egyéb nitrát-vegyületekre;
- sokk vagy ájulás esetén;
- kifejezetten alacsony vérnyomás esetén (első érték kisebb, mint 90 Hgmm);
- súlyos testnedvvesztés esetén (pl. heves hányás vagy hasmenés következtében kialakuló kiszáradás);
- súlyos vérszegénység esetén;
- koponyaűri nyomásfokozódással járó betegségek esetén;
- szívbillentyű-betegségek bizonyos eseteiben (aorta-, ill. mitrális sztenózis);
- súlyos szívburok (a zsák amely a szívet borítja) gyulladás esetén (konstriktív perikarditisz);
- szívburok vizesedés esetén, amikor a szívburokban folyadék gyűlik fel (szív tamponád);
- olyan szívbetegség esetén, amikor a szívizom egy része megvastagodik (hipertrófiás obstruktív kardiomiopátia)
- ha szildenafil, tadalafil vagy vardenafil hatóanyagot tartalmazó - hímvessző merevedési zavarának kezelésére szolgáló - gyógyszert szed.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Nitromint transzdermális tapasz alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével vagy az egészségügyi szakszemélyzettel.
Az alábbi betegségek esetén a Nitromint transzdermális tapasz csak gondos orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható, ezért feltétlenül említse meg orvosának, ha valamelyik kórállapot vonatkozik Önre:
- szívbetegség bizonyos esetei (hipertrófiás kardiomiopátia, szívelégtelenség bizonyos esetei, szívinfarktus utáni állapot);
- bizonyos tüdőbetegségek;
- hirtelen testhelyzet-változtatás (felülés, felállás) során kialakult vérnyomás-csökkenéssel összefüggő rosszullétekre való hajlam;
A Nitromint transzdermális tapasz nem alkalmas heveny anginás roham (a szív csökkent oxigénellátásából adódó mellkasi fájdalom) megszüntetésére.
A kezelés során a nitroglicerin, ill. egyéb nitrát-vegyületek hatása gyengülhet.
Egyéb nitrát készítményekhez hasonlóan, tartós nitroglicerin kezelés egyéb gyógyszerelési formára való átállításakor a nitroglicerint fokozatosan kell elvonni, és átfedő terápiát kell kezdeni.
A Nitromint transzdermális tapasszal folytatott kezeléssel egyidejűleg nem szabad szedni hímvessző merevedési zavarának kezelésére szolgáló bizonyos (pl. szildenafil, vardenafil vagy tadalafil hatóanyagot tartalmazó) gyógyszert. A Nitromint transzdermális tapasz terápiát - előbbi gyógyszerekkel folytatott kezelés közbeiktatása céljából - sem szabad megszakítani, mert ez heveny anginás rohamot provokálhat (lásd Egyéb gyógyszerek és a Nitromint transzdermális tapasz fejezet).
Gyermekek és serdülők
A készítmények biztonságosságát és hatásosságát gyermekek esetében még nem igazolták.
Egyéb gyógyszerek és a Nitromint transzdermális tapasz
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- szívritmuszavar, szívbetegség, illetve magas vérnyomás betegség miatt szedett egyéb gyógyszerek, (fokozhatják a Nitromint transzdermális tapasz vérnyomáscsökkentő hatását);
- bizonyos nyugtató hatású gyógyszerek /ún. neuroleptikumok, ill. triciklusosos antidepresszánsok/ (szintén fokozhatják a Nitromint transzdermális tapasz vérnyomáscsökkentő hatását);
- hímvessző merevedési zavarának kezelésére szolgáló bizonyos (pl. szildenafil, tadalafil vagy vardenafil hatóanyagot tartalmazó) gyógyszerek (úgyszintén fokozhatják a Nitromint transzdermális tapasz vérnyomáscsökkentő hatását és ez rendkívül alacsony vérnyomáshoz és életveszélyes szív-érrendszeri szövődményekhez vezethet, ezért együttes adásuk tilos. (lásd még "Ne alkalmazza a Nitromint transzdermális tapaszt" pontot)
- bizonyos méhizomzat összehúzódást serkentő gyógyszerek (például: dihidro-ergotamin) a Nitromint transzdermális tapasz fokozhatja ezen gyógyszerek vérszintjét és vérnyomásnövelő hatását;
Szívkoszorúér betegségben szenvedő betegeknél a dihidro-ergotamin ellene dolgozhat a nitroglicerin hatásának, és ez anginás rohamhoz vezethet;
- bizonyos véralvadás gátló gyógyszerek (heparin tartalmú injekciós készítmények) (a Nitromint transzdermális tapasz csökkentheti a heparin hatását);
- bizonyos gyógyszerek, amelyek heveny vagy idült, fájdalommal és gyulladással járó állapotok kezelésére szolgálnak (úgynevezett nemszteroid gyulladáscsökkentők, az acetilszalicilsav kivételével); ezek a gyógyszerek csökkenthetik a Nitromint transzdermális tapasz terápiás hatását.
- bizonyos gyógyszerek, amelyek heveny vagy idült, fájdalommal és gyulladással járó állapotok kezelésére és szív és érrendszeri betegségek megelőzésére szolgálnak (acetilszalicilsav); az acetilszalicilsav és a Nitromint transzdermális tapasz együttes adása felerősítheti a Nitromint transzdermális tapasz vérnyomáscsökkentő hatását.
- rosszindulatú daganatok kiegészítő kezelésére szolgáló egyes gyógyszerek (amifosztin); az amifosztin és a Nitromint transzdermális tapasz együttes adása felerősítheti a Nitromint transzdermális tapasz vérnyomáscsökkentő hatását.
A Nitromint transzdermális tapasz egyidejű alkalmazása bizonyos étellel itallal és alkohollal
Az alkohol felerősítheti a Nitromint transzdermális tapasz vérnyomáscsökkentő hatását.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség:
Mint minden gyógyszer, a terhesség alatt - kivált az első három hónapjában - a Nitromint transzdermális tapasz csak óvatosan adható.
Szoptatás
A hatóanyag humán vagy állati anyatejbe történő kiválasztódásával kapcsolatban nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű információ. Az anyatejjel táplált csecsemőre nézve a kockázatot nem lehet kizárni.
A Nitromint transzdermális tapasz alkalmazása előtt el kell dönteni, hogy a szoptatást függesztik fel, vagy megszakítják a kezelést / tartózkodnak a kezeléstől - figyelembe véve a szoptatás előnyét a gyermekre nézve, valamint a terápia előnyét a nőre nézve.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Nitromint transzdermális tapasz - különösen az alkalmazásának első szakaszában, vagy az adagolás módosításkor - gyengítheti a reakciókészséget, vagy ritkán ortosztatikus hipotóniát (felálláskor kialakuló alacsony vérnyomás), szédülést, vagy túladagolás esetén esetleg ájulást okozhat. Ezek a hatások fokozódnak alkohollal való kombináció esetén. Ha Ön tapasztalja ezeket a hatásokat, tartózkodjon a gépjárművezetéstől vagy gépek kezelésétől.
3. Hogyan kell alkalmazni a Nitromint transzdermális tapaszt?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A tapasz darabokra történő felvágása nem javasolt.
Milyen adagban kell alkalmazni a Nitromint transzdermális tapaszt?
Koszorúér betegség hosszú távú kezelése, ill. angina pektorisz (= a szív csökkent oxigénellátásából adódó mellkasi fájdalom) megelőzése céljából általában napi egy Nitromint transzdermális tapasszal (reggeli felhelyezéssel) kell kezdeni a kezelést. Amennyiben szükséges, az alkalmazott napi dózis növelhető egyszerre felhelyezett 2 darab 10 mg/24 óra transzdermális tapaszra.
Egyéb nitrát-készítményhez hasonlóan, hosszú távú kezelés során a nitroglicerin tartalmú tapaszok hatásával szemben is kialakulhat hozzászokás. Ilyenkor éjszakára el kell távolítani a tapaszt. Azon betegek esetében, akik főleg éjszaka szenvednek az anginás rohamoktól a tapasz viselése kizárólag éjszaka javasolt.
Mely testrészre lehet felhelyezni a Nitromint transzdermális tapaszt!
A Nitromint transzdermális tapasz bármely testészre ragasztva hatékony, amelyet nem fed túl vastag bőr (pl. talp) vagy nincs túl gyér vérellátása. A bőrfelület irritációjának elkerülése érdekében célszerű a tapaszt naponta más-más területre felhelyezni. 2-3 napig nem tanácsos ugyanarra a területre ismételten felhelyezni. Felragasztásra leginkább a mellkas elülső és oldalsó, könnyen elérhető, viszonylag kevéssé mozgékony részei alkalmasak. A Nitromint transzdermális tapasz mindazonáltal felhelyezhető a felkar, a comb, a has vagy a váll területére is. (1. ábra)
Milyen bőrfelületre lehet felhelyezni a Nitromint transzdermális tapaszt?
A tapaszt egészséges, ép, viszonylagosan ráncmentes, szőrtelen bőrfelületre kell ragasztani!
-A bőrfelszín nem lehet károsodott vagy beteg.
-A tapasz jobban ragad olyan bőrfelszínre, amely nincs kitéve folyamatos nyíró erőnek az Ön mozgása folytán.
-A tapaszt nem szabad kifejezetten szőrös bőrfelületre ragasztani. Nem tanácsos borotvával, ollóval vagy egyéb úton szőrtelenített felületre felhelyezni, mert a szőr - ismételt kinövésekor - elemelheti a tapaszt a bőrfelszíntől.
Csak tiszta és száraz bőrfelületre szabad felragasztani a tapaszt!
-A tapasz felhelyezése előtt a bőrfelületet elegendő a hagyományos módon (szappannal) megtisztítani, nem szükséges alaposabb tisztítás (pl. alkohollal).
-Fürdés vagy zuhanyozás után nem szabad addig felragasztani a tapaszt, ameddig a bőr le nem hűl a normális hőmérsékletére és meg nem szárad. Amennyiben Ön már felragasztott tapasz mellett vesz fürdőt vagy úszik, a tapasz ilyenkor is szilárdan a helyén marad és továbbra is kifejti hatását. Mindazonáltal - a tapasz biztonságos alkalmazása érdekében - nem tanácsos felragasztott tapasszal túl sokáig a vízben tartózkodni.
-Bőrápoló szerek használata nem javasolt a tapasz felragasztása előtt!
-Tilos a tervezett felragasztás helyén, az alkalmazás előtt olyan piperecikkek használata, amelyek gátolnák a tapasz megfelelő tapadását a bőrfelülethez (pl. olajok, krémek, stb.) A bőrt védő vékony, természetes - szabad szemmel nem látható - zsírréteg nem befolyásolja a készítmény tapadását.
Hogyan helyezzük fel a Nitromint transzdermalis tapaszt?
A tapaszok egyenként kis zacskókba vannak csomagolva, amelyből a tapaszt csak közvetlenül a felhasználás előtt szabad kivenni. A lezárt zacskó könnyen nyitható a szélén található hasíték felől feltépve. (2. ábra)
A tapasz kivétele után két kézbe kell venni azt oly módon, hogy a műanyag fedőfólia felfelé legyen. A tapasz meghajlításával elérhető, hogy a fedőfólia az "S"-alakú, megjelölt helyen kettéváljon. (3. ábra)
A fólia egyik fele így levehető, anélkül hogy a ragasztóréteget kézzel érintenénk.
Az előkészített bőrfelületre történő felhelyezést követően a védőfólia másik fele is levehető. (4. ábra)
Ezután tenyérrel erősen a bőrre kell simítani a tapaszt annak érdekében, hogy a teljes ragasztós felület megfelelően érintkezzen a bőrrel. (5. ábra)
Nem szükséges a tapaszt eltávolítani mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) vagy kardioverzió (olyan orvosi eljárás, amely révén a kórosan gyors szívritmust vagy a ritmuszavart - áramütés segítségével - normális ritmussá alakítják át) előtt.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A készítmények biztonságosságát és hatásosságát gyermekek esetében még nem igazolták.
Ha az előírtnál több Nitromint transzdermális tapaszt alkalmazott
Tekintettel a készítmény kiszerelésére (bőrre ragasztandó tapasz), alkalmazása során véletlen túladagolás előfordulása nem valószínű.
Ha mindazonáltal mégis túladagolás jelentkezne, úgy a gyógyszerhatás felfüggesztése céljából a tapaszt azonnal el kell távolítani a bőrfelszínről és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.
Ha elfelejtette alkalmazni/kicserélni a Nitromint transzdermális tapaszt
Ne alkalmazzon kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására, mert ezzel nem pótolhatja a kimaradt adagot, viszont túladagolás veszélyének teszi ki magát. Tegyen fel egy új tapaszt, a szokásos dózisban és távolítsa el azt a szokott időben.
Ha idő előtt abbahagyja a Nitromint transzdermális tapasz alkalmazását
A Nitromint transzdermális tapasszal történő kezelést nem szabad hirtelen abbahagyni, mert az anginás rohamot válthat ki. Amennyiben kezelőorvosa a Nitromint transzdermális tapaszról más kezelésre állítja át Önt, a két kezelésnek át kell fedniük egymást.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő mellékhatások a kezelés során jelentkezhetnek és maguktól elmúlhatnak. Általában nem igényelnek orvosi beavatkozást, de ha néhány napnál tovább tartanak, vagy súlyosak, forduljon kezelőorvosához.
Nagyon gyakori mellékhatás (10-ből több, mint 1 beteget érint):
- hányinger,
- hányás.
Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érint):
- fejfájás, amire szükség esetén enyhe fájdalomcsillapítót lehet alkalmazni.
Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érint):
- Bőrirritáció: A tapasz felragasztása helyén enyhe bőrpír alakulhat ki, mely viszkethet, mely a tapasz levétele után néhány nap alatt elmúlik.
Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érint):
- arckipirulás, szédülés, ájulásérzés jelentkezhet, különösen ülő vagy fekvő helyzetből való hirtelen felálláskor. Ezen a lassú mozdulatok (lassú felállás) segíthetnek. Ha szédül, üljön le vagy feküdjön le.
- szapora szívverés.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 10 emberen fordul elő):
- szédülés.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy az egészségügyi szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Nitromint transzdermális tapaszt tárolni?
Legfeljebb 25 °C -on tárolandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (hó/év) után ne alkalmazza a Nitromint transzdermális tapaszt. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ne alkalmazza a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit észleli.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Nitromint transzdermális tapasz
A készítmény hatóanyaga:
A Nitromint 5 mg/24 óra transzdermális tapasz 9 cm2 felületű, 18,7 mg nitroglicerint tartalmaz és óránként átlagosan 0,2 mg hatóanyag szabadul fel belőle (24 óra alatt 5 mg).
A Nitromint 10 mg/24 óra transzdermális tapasz 18 cm2 felületű, 37,4 mg nitroglicerint tartalmaz és óránként átlagosan 0,4 mg hatóanyag szabadul fel belőle (24 óra alatt 10 mg).
Egyéb összetevők:
Filmréteg: polipropilén film, szilikonizált műanyag film
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Küllem:
Nitromint 5 mg/24 óra transzdermális tapasz: 9 cm2 területű, lekerekített négyzet alakú transzdermális tapasz, mely egy rugalmas, törtfehér, áttetsző alapból; az alapot egyik oldalán teljesen beborító matt, színtelen, hatóanyagot tartalmazó, öntapadó mátrixból; és egy lekerekített négyzet alakú, áttetsző, szilikonizált, S-alakú vágással ketté osztott, a mátrixot teljesen beborító, de annál nagyobb védőrétegből áll.
Nitromint 10 mg/24 óra transzdermális tapasz: 18 cm2 területű, lekerekített négyzet alakú transzdermális tapasz, mely egy rugalmas, törtfehér, áttetsző alapból; az alapot egyik oldalán teljesen beborító matt, színtelen, hatóanyagot tartalmazó, öntapadó mátrixból; és egy lekerekített négyzet alakú, áttetsző, szilikonizált, S-alakú vágással ketté osztott, a mátrixot teljesen beborító, de annál nagyobb védőrétegből áll.
Csomagolás: Minden doboz 30 darab - egyenként légmentesen lezárt tasakba csomagolt - tapaszt tartalmaz.

Hol van a legközelebbi kórház? Keresse meg!

Hol van a legközelebbi patika? Keresse meg!

Az adatbázis utolsó frissítése: 2014. 12. 02.

PHARMINDEX
Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja.
© Vidal Hungary Kft. 2014

Legjobb cikkek és szolgáltatások a témában

Kérdése van? Lehet, hogy itt választ talál!

Ami fontos lehet: címek, adatok

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Gyógyszerkereső

gyógyszerhatóanyag