MELOXICAM SANDOZ 15 mg tabletta

MELOXICAM SANDOZ 15 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Meloxicam Sandoz tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Meloxicam Sandoz tabletta meloxikám nevű hatóanyagot tartalmaz. A meloxikám a nem-szteroid gyulladásgátlóknak (NSAID) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, melyek az ízületek és izmok gyulladásának és fájdalmának csökkentésére szolgálnak. Önnek ízületi gyulladásra és néhány egyéb ízületi problémára rendelik.

A Meloxicam Sandoz tabletta az alábbiak kezelésére szolgál:
- rövid távú kezelésre csont-ízületi gyulladás (oszteoartritisz) heveny fellángolásainak esetén,
- hosszú távú kezelésre
-- ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) esetén
-- gerinccsigolyák közti kis ízületek, merev hátat okozó krónikus gyulladásának (spondilitisz ankilopoetika, más néven Bechterew-kór) esetén

A Meloxicam Sandoz tabletta felnőtteknél és 16 éves vagy annál idősebb serdülőknél alkalmazható.


2. Tudnivalók a Meloxicam Sandoz tabletta szedése előtt

Ne szedje a Meloxicam Sandoz tablettát:
- ha allergiás a meloxikámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás az acetilszalicilsavra vagy egyéb nem-szteroid gyulladásgátlókra (NSAID-ok), illetve ha acetilszalicilsav vagy más NSAID alkalmazását követően az alábbi panaszok bármelyike alakult ki Önnél:
-- zihálás, mellkasi szorító érzés, légszomj (asztmás panaszok),
-- orrdugulás az orrjáratban a légzés útját elzáró duzzanat (orrpolip) miatt
-- bőrkiütések/ csalánkiütés (urtikária)
-- a bőr vagy a nyálkahártya gyors duzzadása a szemek, az arc, a nyak, az ajkak, a száj vagy a torok érintettségével, mely légzési nehézséget is okozhat (angioneurotikus ödéma)
- ha súlyos májproblémái vannak
- ha súlyos, művesekezeléssel nem kezelt vesebetegsége van
- ha súlyos szívelégtelensége van
- ha bármilyen vérzési rendellenessége van
- ha gyomor-bélrendszeri fekélye vagy vérzése van (ennek jele lehet, ha erős gyomor- vagy bél fájdalma van, illetve ha fekete vagy véres a széklete)
- ha volt már valaha gyomor- vagy nyombélfekélye, vérzése (bizonyított fekélyesedés vagy vérzés két vagy több alkalommal)
- ha volt már valaha agyvérzése
- ha volt már korábbi NSAID-terápiával kapcsolatos gyomor- vagy bélvérzése, átfúródása
- a terhesség utolsó három hónapjában
- ha 16 évesnél fiatalabb gyermek vagy serdülő.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Meloxicam Sandoz tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével ha:
- korábban volt már nyelőcső gyulladása (özofágitisz) vagy gyomorhurutja (gasztritisz), vagy egyéb emésztőrendszert érintő betegsége, mint például Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás (kolitisz ulceróza)
- magas a vérnyomása (hipertonia)
- Ön időskorú. Fokozott lehet a mellékhatások kialakulásának a kockázata
- szív-, máj- vagy vesebetegsége van
- magas a vércukorszintje (diabétesz mellitusz)
- alacsony vértérfogat (hipovolémia) esetén, ami nagyfokú vérvesztés, égés, sebészi beavatkozás vagy alacsony folyadékbevitel következtében alakulhat ki
- vérében magas a kálium szintje

A Meloxicam Sandoz tabletta nem alkalmas heveny fájdalom azonnali csillapítására.

A Meloxicam Sandoz elfedheti a fertőző betegség tüneteit (pl. lázat). Amennyiben úgy véli, hogy fertőző betegségben szenved, keresse fel kezelőorvosát.

Az olyan gyógyszerek, mint a Meloxicam Sandoz, összefüggésbe hozhatók a szívinfarktus (miokardiális infarktus) és a súlyos agyi vérkeringési zavar (sztrók) kockázatának kismértékű növekedésével. Bármely kockázatnak nagy adagoknál és hosszú ideig tartó kezelésnél van nagyobb valószínűsége. Ne szedjen a javasolt adagnál többet! Ne alkalmazza az előírt kezelési időtartamnál tovább (lásd 3. pont: "Hogyan kell szedni a Meloxicam Sandoz tablettát?")!

Amennyiben szívproblémái vannak, korábban súlyos agyi vérkeringési zavara (sztrók) volt, vagy úgy gondolja, hogy fennállhat Önnél ezek kockázata, beszéljen kezeléséről orvosával. Például ha
-- magas a vérnyomása
-- magas a vércukorszintje (diabétesz mellitusza van)
-- magas a vérében a koleszterin szintje (hiperkoleszterinémia)
-- dohányzik.

Ha Önnél korábban már előfordultak emésztőrendszeri problémák NSAID-ok hosszan tartó alkalmazása következtében, azonnal forduljon kezelőorvosához, különösen, ha Ön időskorú. Orvosa folyamatosan ellenőrizheti az állapotát a kezelés ideje alatt.

Azonnal hagyja abba a Meloxicam Sandoz alkalmazását, ha emésztőrendszeri vérzés (fekete színű ún. szurokszéklet kialakulását okozza) vagy fekély (hasi fájdalmat okoz) kialakulását észleli.

- A Meloxicam Sandoz tabletta használatával kapcsolatban potenciálisan életveszélyes bőrkiütéseket jelentettek (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis), melyek főként piros, célpontszerű kiütésként, vagy kerek foltként jelennek meg a törzsön, a folt közepén gyakran hólyagokkal.
- További jelek lehetnek a szájban, torokban, orrban, illetve nemi szerveken előforduló fekélyek, valamint a piros és duzzadt szemek (konjunktivitisz).
- Ezek a potenciálisan életveszélyes kiütések gyakran influenzaszerű tünetekkel társulnak, valamint hólyagok vagy bőrhámlás alakulhat ki testszerte.
- A súlyos bőrreakció előfordulásának kockázata a kezelés első heteiben a legnagyobb.
- Ha Önnél meloxikám használata során Stevens-Johnson-szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis alakult ki, meloxikám tartalmú gyógyszereket, így a Meloxicam Sandoz tablettát tilos Önnél újra alkalmazni.
- Ha Önnél kiütések, vagy a fent említett bőrtünetek alakulnak ki, azonnal hagyja abba a Meloxicam Sandoz tabletta szedését és sürgősen kérjen segítséget kezelőorvosától, valamint tájékoztassa, hogy ezt a gyógyszert szedi.

Gyermekek és serdülők
Ne adja ezt a gyógyszert 16 év alatti serdülőnek vagy gyermeknek (lásd fent a "Ne szedje a Meloxicam Sandoz tablettát" részt).

Egyéb gyógyszerek és a Meloxicam Sandoz tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Egyes gyógyszerek problémát okozhatnak, ha Meloxicam Sandoz tablettával együtt szedik. Ilyenek az alábbiak:
- egyéb nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID-ok), például diklofenák vagy ibuprofén, az acetilszalicilsavat is beleértve
- véralvadásgátló szerek, mint a warfarin, heparin, tiklopidin vagy az újfajta szájon át alkalmazott véralvadásgátló szerek (pl. dabigatrán, apixabán, rivaroxabán)
- vérrögöt feloldó szerek (trombolitikumok)
- magasvérnyomás kezelésére használt szerek
- szív- és vesebetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek
- kortikoszteroidok (pl. gyulladás illetve allergiás reakciók csökkentésére alkalmazzák)
- ciklosporin vagy takrolimusz - szervátültetést követően, vagy súlyos bőrelváltozások, sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) vagy nefrózis szindróma esetén alkalmazzák
- vízhajtók (diuretikumok). Vízhajtókkal történő kezelés során az orvosa ellenőrizheti az Ön veseműködését
- magasvérnyomás kezelésére használt gyógyszerek (pl. béta-blokkolók)
- lítium - hangulati betegségek kezelésére alkalmazzák
- szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI-ok) - depresszió kezelésére alkalmazzák (pl. citaloprám, szertalin, paroxetin)
- metotrexát - ízületi vagy bőr problémák, vagy daganat kezelésére alkalmazzák
- kolesztiramin - a koleszterinszint csökkentésére alkalmazzák
- olyan gyógyszerek, melyek a vér kálium szintjét emelhetik, például kálium-sók
- deferazirox - krónikus vastúlterhelés esetén alkalmazott gyógyszer
- pemetrexed - bizonyos típusú daganatos betegségek kezelésére alkalmazzák
- szulfonilureák, nateglinid - szájon át szedett vércukorszint-csökkentők, a cukorbetegség kezelésére. Orvosának gondosan ellenőriznie kell, hogy nem esik-e le túlzottan az Ön vércukor értéke.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- Amennyiben a Meloxicam Sandoz alkalmazása alatt jön létre a terhesség, a kezelőorvost értesíteni kell.
A terhesség utolsó három hónapjában ne szedje a meloxikámot, mert károsíthatja születendő gyermekét, vagy problémákat okozhat a szülés során. Vese- és szívproblémákat okozhat a magzatnál. Ez befolyásolhatja az Ön és születendő gyermeke vérzési hajlamát, és a tervezettnél későbbi szülést vagy hosszabb ideig tartó vajúdást okozhat. Ne szedje a meloxikámot a terhesség első 6 hónapjában, kivéve, ha feltétlenül szükséges és orvosa ezt tanácsolta. Ha kezelésre van szüksége ebben az időszakban, vagy amikor teherbe akar esni, a lehető legkisebb adagot kell alkalmazni a lehető legrövidebb ideig. A terhesség 20. hetétől a meloxikám veseproblémákat okozhat a magzatnál, ha néhány napnál tovább szedi, amely a magzatot körülvevő magzatvíz alacsony szintjéhez (oligohidramnion) vagy a magzat szívében egy ér (duktusz arteriózusz) beszűküléséhez vezethet. Ha néhány napnál hosszabb ideig tartó kezelésre van szüksége, orvosa további ellenőrzést javasolhat.
- A szoptatás időszakában a Meloxicam Sandoz alkalmazása nem javasolt. Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- A Meloxicam Sandoz tabletta megnehezítheti a terhesség létrejöttét. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha gyermekvállalást tervez, vagy ha problémái vannak a fogamzással.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Meloxicam Sandoz tabletta általában nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Ennek ellenére okozhat olyan mellékhatásokat, mint pl. látászavar, beleértve a homályos látást, szédülés, forgó jellegű szédülés vagy egyéb, központi idegrendszeri panasz (lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások"). Ha ezek bármelyike jelentkezik, ne vezessen gépjárművet, ne kezeljen gépeket.

A Meloxicam Sandoz tabletta laktóz-monohidrátot és nátriumot tartalmaz
Ha orvosa korábban már figyelmeztette, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, beszéljen orvosával mielőtt szedni kezdi ezt a gyógyszert.

A készítmény tablettánként kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes.


3. Hogyan kell szedni a Meloxicam Sandoz tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja

Oszteoartrózis fellángolása
Naponta 7,5 mg (fél tabletta). Ezt az orvos napi 15 mg (1 tabletta) adagra emelheti.

Reumatoid artritisz
Naponta 15 mg (1 tabletta). Ezt az orvos napi 7,5 mg (fél tabletta) adagra csökkentheti.

Spondilitisz ankilopoetika
Naponta 15 mg (1 tabletta). Ezt az orvos napi 7,5 mg (fél tabletta) adagra csökkentheti.

Ne vegyen be 15 mg-nál nagyobb adagot egy nap.
A tünetek enyhítéséhez szükséges lehető legkisebb adag lehető legrövidebb ideig történő alkalmazásával a mellékhatások előfordulása minimalizálható.

Ha a "Figyelmeztetése és óvintézkedések" című részben felsoroltak bármelyike érvényes Önre nézve, orvosa lecsökkentheti az Ön adagját napi 7,5 mg-ra (fél tabletta).

Idősek
Ha Ön időskorú, a javasolt dózis a reumatoid artritisz és spondilitisz ankilopoetika hosszú távú kezelésére 7,5 mg (fél tabletta) naponta.

A mellékhatások szempontjából fokozott kockázatú betegek
Ha Önnél fokozott a mellékhatások kialakulásának kockázata, kezelőorvosa a kezelést napi 7,5 mg-os dózissal (fél tabletta) fogja elkezdeni.

Vesekárosodás
Ha Ön súlyos veseelégtelenségben szenved, és művesekezelést kap, az adagja nem haladhatja meg a napi 7,5 mg-ot (fél tabletta). Enyhe vagy közepesen súlyos vesekárosodás esetén a dózist nem kell csökkenteni.

Májkárosodás
Enyhe vagy közepesen súlyos májkárosodás esetén a dózist nem kell csökkenteni.

Forduljon kezelőorvosához, ha úgy érzi, hogy a Meloxicam Sandoz tabletta hatása túl erős vagy túl gyenge Önnek, vagy ha néhány nap elteltével sem érez javulást az állapotában.

Az alkalmazás módja
A tablettát
- étkezés közben kell bevenni
- vízzel kell bevenni
- lehetőleg mindig a nap azonos időpontjában vegye be.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Ha az előírtnál több Meloxicam Sandoz tablettát vett be
Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, azonnal forduljon orvosához, vagy keressen fel egy kórházat. Mutassa meg nekik a gyógyszer dobozát, vagy ezt a betegtájékoztatót.
A túladagolás tünetei általában a következők lehetnek: levertség (letargia), álmosság, émelygés, hányás és gyomortáji fájdalom (epigasztriális fájdalom). Ezek a tünetek a Meloxicam Sandoz tabletta alkalmazásának abbahagyásával általában enyhülnek. Ezen kívül gyomor-bélrendszeri (gasztrointesztinális) vérzés is előfordulhat.
Súlyos túladagolás súlyos mellékhatásokat eredményezhet.

Ha elfelejtette bevenni a Meloxicam Sandoz tablettát
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, egyszerűen folytassa a kezelést a következő adaggal az előírás szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot az kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Meloxicam Sandoz tabletta szedését
Az orvossal való egyeztetés nélkül ne hagyja abba a kezelést.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul forduljon orvosához vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához, ha az alábbiakat észleli:

Allergiás (túlérzékenységi) reakciók, melyeknek az alábbi formákban jelentkezhetnek
- potenciálisan életveszélyes mértékű bőrkiütések (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) (lásd 2. pont)
- a bőr vagy a nyálkahártya duzzanata, mint például a szemkörnyék, arc, ajkak, száj vagy torok duzzanata, ami légzési nehézséget okozhat, boka és a láb vizenyős duzzanata (alsó végtagi ödéma)
- légszomj vagy asztmás roham
- májgyulladás (hepatitisz), ami az alábbi tünetekkel járhat:
-- a bőr és a szemfehérje sárga elszíneződése (sárgaság)
-- hasi fájdalom
-- étvágytalanság

Emésztőrendszert érintő bármilyen mellékhatás, különösen
- vérzés (fekete színű ún. szurokszékletet eredményez)
- emésztőrendszeri fekély (hasi fájdalmat okoz)

Olykor súlyos vagy halálos végkimenetel kockázatával járó emésztőrendszeri (gasztrointesztinális) vérzés, emésztőrendszeri fekély vagy átfúródás (perforáció) is kialakulhat, különösen időskorúaknál.

A Meloxicam Sandoz tabletta kezelés során az alábbi mellékhatások jelentkezhetnek:

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
- emésztési zavar, émelygés, hányás, hasi fájdalom, székrekedés, puffadás, hasmenés

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fejfájás

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- vörösvértestek számának csökkenése (vérszegénység), ami sápadt bőrt, fáradtságot vagy kifulladást eredményezhet
- lokalizált, nem életveszélyes allergiás reakciók
- szédülés, vertigo (forgó jellegű szédülés), álmosság
- vérnyomás emelkedés
- kipirulás (az arc és a nyak átmeneti kivörösödése)
- gyomor- vagy bélrendszeri vérzés
- szájnyálkahártya gyulladás (sztomatitisz)
- gyomorhurut (gasztritisz)
- böfögés
- viszketés, bőrkiütés
- a bőr vagy a nyálkahártya duzzanata, mint például a szemkörnyék, arc, ajkak, száj vagy torok duzzanata, ami légzési nehézséget okozhat (angioödéma)
- a májfunkciós próbák átmeneti kórossá válása (pl. a transzamináz nevű májenzim vagy a bilirubin nevű epefesték szintjének emelkedése). Orvosa ezeket vérvétel segítségével tudja kimutatni.
- nátrium- és vízvisszatartás
- vízvisszatartás (vizenyő) beleértve a bokaduzzanatot is
- megemelkedett káliumszint a vérben, ami szívritmuszavart eredményezhet

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- vérsejtszám-eltérés, beleértve a különböző vérsejtek számának eltérését
- fehérvérsejt-szám csökkenés a súlyos fertőzések kockázatának növekedésével (leukopénia)
- vérlemezkeszám csökkenés, ami a vérzés és véraláfutás kialakulásának nagyobb kockázatával jár (trombocitopénia)
- hangulat-ingadozás
- rémálmok
- látászavarok, beleérve a homályos látást is, szem váladékozása, viszkető, piros és duzzadt szemek (konjunktivitisz)
- fülcsengés (tinnitusz)
- szívdobogás érzés (palpitáció)
- asztmás roham, olyan betegekben, akik allergiásak az acetilszalicilsavra vagy egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentőkre
- vastagbélgyulladás (kolitisz), ami hasi fájdalmat vagy hasmentést okoz
- gyomorfekély, a vékonybél felső részére kiterjedő fekély (peptikus/gasztroduodenális fekélyek),
- nyelőcsőgyulladás (özofágitisz)
- hólyagosodással vagy hámlással járó súlyos bőrkiütések (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis)
- csalánkiütés (urtikária)

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- A fehérvérsejtek számának súlyos csökkenése (agranulocitózis), ami hajlamossá tehet a fertőzések kialakulására, különösen olyan betegek esetében, akik a Meloxicam Sandoz tablettát olyan gyógyszerekkel együtt szedik, amelyek potenciálisan gátolják, csökkentik vagy károsítják a csontvelő egyes részeinek a működését (mielotoxikus szerek). Ez a következő tüneteket okozhatja: hirtelen láz, torokfájás vagy fertőzések.
- A gyomor vagy a bél falának átfúródása (perforáció)
- Májgyulladás (hepatitisz), ami az alábbi tünetekkel járhat: hányinger, étvágytalanság, hasi fájdalom, és a bőr, illetve a szemfehérje sárga elszíneződése
- A bőr hólyagos (bullózus) elváltozása és eritéma multiforme. Az eritéma multiforme olyan súlyos allergiás bőrreakció, ami foltos, vörös kiemelkedő rajzolatot vagy lila, ill. hólyagos elváltozásokat okoz. Érintheti a száj és a szem környékét és a testfelszín egyéb részeit is.
- heveny veseelégtelenség, különösen olyan rizikófaktorral rendelkező betegeknél, mint pl. a szívbetegség, cukorbetegség vagy vesebetegség

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- súlyos allergiás reakció, ami légszomjat vagy kábultságot okozhat (anafilaxiás/anafilaktoid reakciók)
- zavartság, tájékozódási zavarok
- a NSAID-ok alkalmazásával kapcsolatban szívelégtelenség kialakulásáról számoltak be, ami légszomjat vagy boka ödémát okozhat
- napfény hatására kialakuló bőrkiütés (fotoszenzitivitás)
- hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátitisz)
- nőknél terméketlenség, a peteérés késlekedése

Az olyan gyógyszerek, mint a Meloxicam Sandoz tabletta, összefüggésbe hozhatók a szívinfarktus (miokardiális infarktus) vagy súlyos agyi vérkeringési zavar (sztrók) kockázatának kismértékű növekedésével.

Mellékhatások, melyeket egyéb nem-szteroid gyulladásgátló (NSAID) gyógyszerek okoztak, de meloxikám alkalmazása során még nem észleltek:

Veseelégtelenség kialakulásához vezető elváltozások a vese szerkezetében:
- nagyon ritkán vesegyulladás (intersticiális nefritisz),
- sejtelhalás a vesében (akut tubuláris nekrózis vagy papilláris nekrózis),
- fehérje megjelenése a vizeletben (nefrózis szindróma proteinuriával).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Meloxicam Sandoz tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Meloxicam Sandoz tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a meloxikám. Tablettánként 15 mg meloxikámot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: kukoricakeményítő, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, vízmentes, kolloid szilícium-dioxid, nátrium-citrát, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát.

Milyen a Meloxicam Sandoz külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Halványsárga, kerek, lapos, metszett élű, az egyik oldalán bemetszéssel ellátott, a másik oldalán sima felületű tabletta.

Tabletták PVC/PVDC//alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
10 db vagy 20 db vagy 30 db vagy 50 db vagy 100 db tabletta dobozonként.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 20x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20079/03
MELOXICAM SANDOZ 15 mg tabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
    • Hatóanyag: meloxicam
    • ATC: Meloxicam
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 752Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 445 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 642 Ft
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20079/05
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
    • Hatóanyag: meloxicam
    • ATC: Meloxicam
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 1052Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 591 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 887 Ft
Kiszerelés: 50x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20079/04
MELOXICAM SANDOZ 15 mg tabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
    • Hatóanyag: meloxicam
    • ATC: Meloxicam
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A Nyugat-Dunántúlon erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt délelőtt még csak kisebb körzetekben lehet felhős idő, csak délutántól várható felhőzet-növekedés. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon kicsivel 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Az előrejelzések alapján hétfőn frontmentes időnk lesz, így a frontérzékenyek tünetei várhatóan nem erősödnek fel.