Hírlevelek
Regisztráció
Csontritkulás felmérés
MAXIDEX 1 mg/ml szuszpenziós szemcsepp

Gyógyszerkereső

MAXIDEX 1 mg/ml szuszpenziós szemcsepp

Hatóanyag: Dexamethasone

Kiszerelés: 1x5 ml


nagyobb kép

  • vényköteles
Fogyasztói ár: 779 Ft Támogatott ár: 351 Ft

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6910/01

gyártó: Alcon Hungária

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MAXIDEX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Maxidex szuszpenziós szemcsepp a szem nem fertőzéses eredetű, külső gyulladásainak és allergiás állapotainak, ill. a műtétet követő gyulladás kezelésére alkalmas.
A Maxidex a kortikoszteroidok családjába tartozó gyógyszer. A szem gyulladásainak csökkentésére vagy elkerülésére alkalmas.
A gyógyszer a mechanikai, kémiai és immunológiai anyagok okozta gyulladásos reakciókat gátolja. A gyulladás tüneteit gátolja: így az ödémát, fibrin lerakódást, értágulatot és sejtszaporodást, a fehérvérsejtek vándorlását, kollagén lerakódást, és a gyulladással összefüggő heg kialakulását.
2. TUDNIVALÓK A MAXIDEX ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Maxidex-et:
- ha allergiás a dexametazonra vagy a készítmény egyéb összetevőjére,
- ha szemében fertőzés van, vagy ha úgy véli, hogy szeme fertőzött.
A Maxidex fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- A szemészeti kortikoszteroidok hosszú ideig történő alkalmazásakor néhány esetben a szembelnyomás a normál érték fölé emelkedhet. A szemészeti kortikoszteroidok hosszú ideig történő alkalmazása zöldhályogot okozhat a látóideg károsodásával és csökkent látásélességet, vagy szürkehályog kialakulását okozhatja. A kezelés során rendszeresen mérni kell a szemnyomást.
- Az immunválasza szteroidok hatására csökkenhet, és megnövekedhet a további szemfertőzések, így a szaruhártya gombás és vírusos fertőzések kialakulásának kockázata.
- Kérjük közölje orvosával, ha szemgyulladása belátható időn belül nem javul a kezelés során. Szemészeti komplikációktól vagy szisztémás mellékhatásoktól is szenvedhet.
- Ha meglévő, baktérium okozta szemfertőzése van; orvosa a fertőzés kezelésére egyéb gyógyszert is felírhat.
- Ha herpeszes szemfertőzés kezelés alatt állt vagy áll. A szemészeti kortikoszteroidok használata újra kiújíthatja, vagy súlyosbíthatja fertőzését, ezért azok alkalmazása nagy óvatosságot igényel. Kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell a szemét.
- Ha a szem szöveteit (szaruhártyát vagy ínhártyát) elvékonyító betegségben szenved. A kortikoszteroidok helyi alkalmazása a szemgolyó átfúródását okozhatja.
- A kezelés hirtelen abbahagyásakor. Nagy dózisú szemészeti kortikoszteroidok hirtelen abbahagyásakor eredeti betegsége kiújulhat.
- Ha lágy kontaktlencsét visel. A Maxidex kontaktlencse viselése alatt nem használható.
- Ha egyéb gyógyszereket alkalmaz. Kérjük olvassa el a "A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek" részt.
Gyermekeken történő alkalmazás
A gyógyszer biztonságosságát és hatékonyságát nem vizsgálták a gyermekgyógyászatban.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A szemészeti szteroidok megemelkedett szembelnyomást okozhatnak, csökkentve a zöldhályog kezelésre szolgáló gyógyszerek hatását. Ha egynél több szemészeti gyógyszer használatára kerül sor, a gyógyszereket legalább 5 perces időközzel kell alkalmazni.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármely gyógyszert elkezdené alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha terhes vagy teherbe eshet, vagy szoptat, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A Maxidex terhesség vagy szoptatás alatt csak nagyon indokolt esetben alkalmazható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Mint bármely szemcseppnél, a Maxidex becseppentése átmenetileg kedvezőtlenül befolyásolhatja a látást. Amíg ez el nem múlik, ne vezessen, és ne használjon semmilyen eszközt vagy gépet.
Fontos információk a Maxidex egyes összetevőiről
Amennyiben kontaktlencsét visel, ne használja a készítményt, ha hordja lencséit. A szemcsepp használatát követően várjon 15 percet, mielőtt visszahelyezné szemébe lencséit. A Maxidex tartósítószere, a benzalkónium-klorid kedvezőtlen hatással lehet a lágy lencsékre.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A MAXIDEX-ET?
A Maxidex-et mindig az orvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A szokásos adag krónikus fertőzés esetén egy vagy két csepp becseppentése az érintett szem(ek)be 3-6 óránként. Súlyos vagy akut fertőzéskor orvosa kezdetben megnövelheti az adagolást egy vagy két csepp 30-60 percenkénti adagolásra. Az alkalmazás gyakoriságát ezt követően fokozatosan a kezelés abbahagyásáig kell folytatni.
Allergia vagy kisebb gyulladás esetén a szokásos adag egy vagy két csepp az érintett szem(ek)be 3-4 óránként.
Minden esetben orvosa tájékoztatni fogja a kezelés időtartamáról.
Csak szemcseppként használja a Maxidex szuszpenziós szemcseppet.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓ HÁTOLDALÁT IS.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A MAXIDEX-ET? (folytatás)

Mennyit kell cseppentenie?
Lásd 1. oldal.
1. Készítse elő a cseppentős tartályt és egy tükröt.
2. Mossa meg a kezét.
3. Rázza fel a cseppentős tartályt.
4. Csavarja le a kupakot.
5. Tartsa a cseppentős tartályt fejjel lefelé, a hüvelyk és középső ujja között. (1. kép)
6. Hajtsa hátra a fejét. Tiszta ujjával húzza le az alsó szemhéját, amíg egy rés nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. A csepp ebbe a résbe fog belekerülni. (2. ábra)
7. Tegye közel szeméhez a cseppentős tartály cseppentőjét. Szükség esetén használjon tükröt.
8. A cseppentő végével ne érintse meg a szemét, szemhéját, a környező területet vagy bármely más felszínt. Ezzel beszennyezheti az oldatot.
9. Óvatosan nyomja meg a cseppentős tartály alját, hogy egyszerre csak egy csepp Maxidex kerüljön a szemébe. (3. ábra)
10. A Maxidex szuszpenziós szemcsepp használatát követően engedje el szemhéját, csukja be szemét, és finoman ujjával gyakoroljon nyomást a szemzugra, az orr mellett (4. ábra). Ezzel elkerülheti, hogy a Maxidex szuszpenziós szemcsepp bekerüljön a szervezet többi részébe.
11. Amennyiben mindkét szemébe használja a szemcseppet, ismételje meg a lépéseket a másik szem esetében is.
12. Közvetlenül a használat után azonnal csavarja vissza a kupakot.
13. Egyszerre csak egy cseppentős tartályt használjon.
Ha a csepp nem került a szemébe, próbálkozzon újra.
Amennyiben elfelejtette a Maxidex-et használni, folytassa a következő tervezett adagolással. Ha már közel van a következő adagolás ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és térjen vissza a szokásos adagoláshoz. Pótlásként ne cseppentsen be kétszeres adagot.
Ha túl sok Maxidex-et cseppentett a szemébe, öblítse ki meleg vízzel. Ne cseppentsen többet, míg el nem érkezett a következő adagolás ideje.
Ha abbahagyta a Maxidex használat a nélkül, hogy erről kezelőorvosát tájékoztatta volna. A gyulladás vagy fertőzés ismét kiújulhat, ha a kezelést idő előtt abbahagyják. Ne szakítsa meg hirtelen a gyógyszer használatát a nélkül, hogy erről kezelőorvosával beszélt volna. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa fokozatosan akarja csökkenteni az Ön által alkalmazott mennyiséget, hogy csökkenjen a nem kívánt hatások kockázata.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, a Maxidex is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi reakciókat tapasztalhatja szemében:
Gyakori mellékhatások (100 emberből 1-10 esetben fordul elő): szaruhártya sérülés, szemfájdalom.
Nem gyakori mellékhatások (1000 emberből 1-10 esetben fordul elő): megemelkedett szemnyomás, szemirritáció.
Ritka mellékhatások (10.000 emberből 1-10 esetben fordul elő): szaruhártya átfúródása, szürkehályog (a szemfelszín elhomályosodása), zöldhályog, látótér hiányosságok, szemfertőzés (kiújulás vagy másodlagos), csökkent látásélesség, szokatlan érzés a szemben.
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem megmondható): száraz szem, homályos látás.
Amennyiben a tünetek nem súlyosak, folytathatja a szemcsepp használatát. Ha aggódik, keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha bármelyik mellékhatás súlyosbodik, vagy ha az itt felsorolt mellékhatások kívül egyéb mellékhatásokat észlel, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A MAXIDEX-ET TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartályon és a dobozon jelzett lejárati idő után ne használja a Maxidex-et. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az első felbontást követően a fertőzések elkerülése miatt 4 hét elteltével a palackot el kell dobni, és új tartályt kell kezdeni.
Felbontva:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Hűtőszekrényben nem tárolható.
Állítva tárolandó és használat előtt felrázandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Maxidex
- A készítmény hatóanyaga 1 mg/ml koncentrációjú dexametazon.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, dinátrium- edetát, vízmentes dinátrium-hidrogén-foszfát, poliszorbát 80, nátrium-klorid, hipromellóz, citromsav-monohidrát, nátrium-hidroxid (a pH beállításához), tisztított víz.
Milyen a Maxidex külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Maxidex fehér, vagy halványsárga, átlátszatlan, steril szuszpenzió, amely egy 5 ml-es műanyag, garanciazáras, csavaros kupakkal lezárt, cseppentős tartályban, kerül kiszerelésre.

Hol van a legközelebbi kórház? Keresse meg!

Hol van a legközelebbi patika? Keresse meg!

Az adatbázis utolsó frissítése: 2014.07.31

PHARMINDEX
Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja.
© UBM Medica Magyarország Kft. 2014

Legjobb cikkek és szolgáltatások a témában

Kérdése van? Lehet, hogy itt választ talál!

Tudjon meg többet lexikonunkból!

Ha vizsgálni kell...

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Gyógyszerkereső

gyógyszerhatóanyag