Hírlevelek
Regisztráció

Gyógyszerkereső

LATICORT 1 mg/g krém

Hatóanyag: Hydrocortisone butyrate

Kiszerelés: 15 g


nagyobb kép

  • vényköteles
Fogyasztói ár: 434 Ft Támogatott ár: 325 Ft

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Törzskönyvi szám: OGYI-T-1318/01

gyártó: PharmaSwiss Ceská

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LATICORT 1 MG/G KRÉM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A hidrokortizon-butirát közepes hatáserősségű szintetikus glükokortikoszteroid. 1 mg/g-os krém formájában közepesen erős gyulladásgátló, viszketést csökkentő, allergia elleni készítmény. A bőrön helyileg alkalmazva - érösszehúzó hatása miatt -csökkenti a váladékozó bőrfolyamatok váladéktermelését. A bőr szarurétegén könnyen átjut, és hosszú ideig fejti ki hatását. A hatóanyag a vékonyabb szarurétegű területekről nagyobb mennyiségben felszívódik, pl.: hajlatok, arcbőr, gyulladt felületek, bőrsérülések. Fiatal korban a hatóanyag jobban felszívódik, mint idős korban.
A krém javasolt a bőr nem egészen heveny és idült, nem fertőzés okozta, különböző eredetű gyulladásos folyamataiban, főként olyan közepesen és erősen súlyos allergiás eredetű, glükokortikoszteroid kezelésre reagáló bőrbetegségekben, amelyek folyamatos viszketéssel és a szaruréteg megvastagodásával járnak. A készítmény használható különböző bőrgyulladásokban, ekcémákban, hosszú ideje fennálló pikkelysömörben.
2. TUDNIVALÓK A LATICORT 1 MG/G KRÉM ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Laticort 1 mg/g krémet
- ha allergiás (túlérzékeny) a hidrokortizon-butirátra, egyéb glükokortikoszteroidokra, vagy a készítmény egyéb összetevőjére.
- ha fertőzéses eredetű (bakteriális, vírusos, gomba okozta) bőrbetegsége van.
- ha száj körüli bőrgyulladása van.
- ha közönséges vagy hajszálértágulattal járó pattanásai vannak.
- ha megelőző jelleggel védőoltást kapott.
A készítmény nem alkalmazható 2 éves életkor alatt.
A Laticort 1 mg/g krém fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- az arcbőrön. Amennyiben kezelőorvosa az arcon való alkalmazását írta elő, nagyon pontosan be kell tartani a kezelési utasítást, mivel az arcbőrről történő nagyobb mennyiségű felszívódás a nemkívánatos hatások (pl.: értágulatok, bőrsorvadás) gyakoriságát növelheti,
- a szemhéjakon és környékén zöldhályogban és szürkehályogban, mivel a készítmény e betegségek tüneteinek súlyosbodását okozhatja,
- meglevő bőrsorvadás esetén, főként idős korban.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Glükokortikoszteroid kezelés ideje alatt, főként kiterjedt felületen való alkalmazás esetén, bárányhimlő elleni védőoltás nem adható. Nem alkalmazható a kezeléssel egyidőben egyéb immunizációs terápia, mivel nem alakul ki a betegséggel szembeni megfelelő védettség.
A készítmény fokozza az immunrendszer működését gátló gyógyszerek hatását, és csökkenti az immunrendszer működését fokozó szerek hatását.
Terhesség és szoptatás
Terhesség és szoptatás ideje alatt egyedi orvosi elbírálás után alkalmazható. Nem használható a terhesség első harmadában.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény a fenti képességeket nem befolyásolja.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A LATICORT 1 MG/GKRÉMET?
Gyógyszerét kizárólag az orvos által előírt ideig és adagban alkalmazza. Ha nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, szokásos alkalmazás:
A beteg bőrfelületet naponta legfeljebb 1-2-szer vékonyan be kell kenni. A krém nem alkalmazható párakötés (fedőkötés) alatt. A kezelés megszakítás nélkül legfeljebb 2 hétig folytatható. Az arc területén legfeljebb 1 hétig használható, legfeljebb 1 tubus krém felhasználásával.
Gyermekkorban, 2 éves életkor felett, egyedi orvosi elbírálás alapján és az orvos utasításait pontosan betartva alkalmazható, de az arcbőrön nem használható.
Amennyiben a készítmény alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a krém csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához.
Ha az előírtnál több Laticort 1 mg/g krémet alkalmazott
Amennyiben több alkalommal az előírtnál nagyobb bőrfelületen alkalmazta a krémet, az előírtnál naponta többször vagy párakötés alatt alkalmazta a készítményt, a nagyobb mennyiségben felszívódó hatóanyag túladagolási tüneteket, a nemkívánatos hatások tüneteinek fokozott megjelenését (vizenyő, magas vérnyomás, immunrendszer gyengülése) okozhatja. Ezekben az esetekben forduljon kezelőorvosához.
Ha elfelejtette alkalmazni a Laticort 1 mg/g krémet
Az orvos előírásának megfelelően folytassa a kezelést. Ne használjon kétszeres adagot, mert ezzel nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Laticort 1 mg/g krém is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Előforduló nemkívánatos hatások: pattanások, szteroid okozta bőrbevérzések, a felső bőrréteg növekedési ütemének lassulása, bőrsorvadás, száraz bőr, erős haj- és szőrnövekedés, hajhullás, a bőr festékanyagának csökkenése, értágulatok, szájkörüli bőrgyulladás, szőrtüszőgyulladás, másodlagos fertőzések, csíkok kialakulása a bőrön. Esetenként csalánkiütés, hólyagos bőrkiütések, ill. meglevő bőrbetegségek kiújulása előfordulhat. Párakötés alatt való alkalmazás a fokozott hatóanyag felszívódás miatt vizenyőt, magas vérnyomást, immunrendszeri gyengeséget okozhat. Szemhéjon alkalmazva esetenként zöld hályogot (glaukómát) és hályogot (kataraktát) okozhat.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A LATICORT 1 MG/G KRÉMET TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Nem fagyasztható.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Laticort 1 mg/g krémet.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓ
Mit tartalmaz a Laticort 1 mg/g krém
- A készítmény hatóanyaga 1 mg hidrokortizon-butirát 1 g krémben.
- Egyéb összetevők: metil-parahidroxibenzoát, trinátrium-citrát, citromsav, makrogol-cetil-sztearil-éter, folyékony paraffin, cetil-sztearil-alkohol, fehér vazelin, tisztított víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Laticort 1 mg/g krém fehér színű, enyhe jellegzetes szagú, egyenletes eloszlású, lágy állományú, vízzel lemosható krém.
15 g krém zárógyűrűvel és műanyag kupakkal lezárt alumínium tubusba töltve.1 tubus dobozban.

Hol van a legközelebbi kórház? Keresse meg!

Hol van a legközelebbi patika? Keresse meg!

Az adatbázis utolsó frissítése: 2014. 09. 01.

PHARMINDEX
Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja.
© UBM Medica Magyarország Kft. 2014

Legjobb cikkek és szolgáltatások a témában

Kérdése van? Lehet, hogy itt választ talál!

Tudjon meg többet lexikonunkból!

Ha vizsgálni kell...

Egészség-receptek

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Gyógyszerkereső

gyógyszerhatóanyag