Gyógyszerkereső

LARIAM 250 mg tabletta

LARIAM 250 mg tabletta

Hatóanyag:
mefloquine

ATC:
Mefloquine

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
8x


Kedvezményes árak:

6047 Ft *

6047 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-2388/01
Gyártó: Roche (Magyarország)

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Lariam és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Ezt a gyógyszert a malária kezelésére és megelőzésére alkalmazzák (beleértve a sürgősségi kezelést is, a \"3. Hogyan kell szedni a Lariam-ot?\" pontban leírtak szerint).
A malária egy életveszélyes betegség, amely jelentős egészségügyi kockázatot jelent a trópusi országokba utazók számára.
A betegséget egyes szúnyogfajták terjesztik, amelyek csípésükkel apró parazitákat visznek át egyik emberről a másikra. A Lariam különösen hasznos, ha Ön egy olyan országba utazik, ahol a malária egy nehezen kezelhető formája van jelen. Nincsen olyan gyógyszer, amely minden, maláriát okozó parazita ellen hatékony lenne. Az alkalmazandó gyógyszert az adott úticél területén elterjedt, maláriát okozó paraziták érzékenysége alapján választják ki. Úticélja ismeretében kezelőorvosa fogja Önnek megmondani, hogy a Lariam a megfelelő gyógyszer-e az Ön számára.
Olvassa el figyelmesen ezt a tájékoztatót, amely segít abban, hogy a betegséggel való megfertőződést elkerülje és a súlyos lehetséges mellékhatások kialakulásának esélyét csökkentse. Kérdezze meg kezelőorvosát, ha valamit nem ért.

2. Tudnivalók a Lariam szedése előtt
Ne szedje a Lariam-ot ha Önnél valaha előfordult vagy jelenleg is fennáll:
- allergia a meflokinra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, illetve hasonló gyógyszerekre, pl. a kininre, kinidinre vagy klorokinre.
- depresszió, öngyilkossági gondolatok, önkárosító magatartás
- bármilyen más mentális probléma, mint pl. szorongás, skizofrénia vagy pszichózis (a valósággal való kapcsolat elvesztése)
- görcsrohamok (epilepsziás vagy egyéb eredetű)
- súlyos májproblémák
- feketevíz-láz (a malária egyik szövődménye, amely a vért és veséket érinti).
Ezekben az esetekben nem szabad szednie a Lariam-ot a malária megelőzésére vagy sürgősségi kezelésére, és kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a Lariam alkalmas-e Önnél a malária kezelésére.

Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, tájékoztassa kezelőorvosát, aki másik gyógyszert fog felírni Önnek a malária kezelésére vagy megelőzésére.
Továbbá, azonnal forduljon kezelőorvosához, ha már kap halofantrint vagy felírtak Önnek halofantrint. A halofantrin (szintén egy malária ellen ható gyógyszer) és a Lariam egyidejű szedése esetén veszélyes mértékben csökkenhet a pulzusszáma. Ezért egy esetleges veszélyes szívritmuszavar megelőzése érdekében nem szabad halofantrint szednie, ha már szedi vagy szedte a Lariam-ot az elmúlt 15 hétben.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lariam szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A legtöbb gyógyszerhez hasonlóan túlérzékenységi reakciók, az egyszerű bőrtünetektől a súlyos túlérzékenységi reakcióig előfordulhatnak.
A Lariam bizonyos esetekben súlyos mentális problémákat idézhet elő. Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha a Lariam szedése során az alábbiak bármelyikét észleli:
- öngyilkosság gondolata
- önkárosító magatartás
- nagyfokú szorongás
- bizalmatlanság mások iránt (paranoia)
- olyan dolgokat hall vagy lát, amelyek nincsenek jelen (hallucináció)
- rémálmok/furcsa álmok
- depresszió
- nyugtalanság
- szokatlan viselkedés
- zavartság.

- Kérjük, azonnal forduljon orvoshoz, ha a Lariam szedése során súlyos mentális problémákat tapasztal. Amennyiben a fentiek közül bármelyiket tapasztalja, a Lariam helyett egy másik gyógyszerre kell áttérni a malária megelőzésére.
- Tájékoztassa kezelőorvosát az alábbiakról is:
- ha görcsrohamai (epilepsziás vagy egyéb eredetű) vannak.
- ha szívbetegsége, különösen, ha szívritmuszavara van.
- ha máj- vagy vesebetegségben szenved.
- ha bizonyos cukrokra (pl. laktóz vagy galaktóz) érzékeny. Ez esetben ne szedje a Lariam-ot.
- ha szemproblémái vannak.
- ha a vér- vagy a nyirokrendszerrel kapcsolatos betegsége van (rendellenes vér-teszt eredmények, amelyek emelkedett vagy csökkent fehérvérsejt számot, vagy csökkent vörösvértest- vagy vérlemezke számot mutatnak).
- ha Önnek tünetekkel járó neuropátiája van: pl. érzékelési- és mozgászavarok, furcsa érzések, bizsergés, zsibbadás a végtagokban, gyengeség, reszketés, újonnan tapasztalt vagy fokozódó ügyetlenség vagy bizonytalanság a lábakban, a kezek és az ujjak remegése, testtartási zavar. ha Ön bizonyos típusú tüdőgyulladásban, ún. pneumonitiszben szenved. Ez egy súlyos, életveszélyes allergiás reakció a tüdőkben, amely lázat, borzongást, köhögést vagy mellkasi fájdalmat okozhat.
- ha korábban előfordult már Önnél enyhe vagy súlyos életveszélyes allergiás reakció Lariam-mal vagy a gyógyszer bármely segédanyagával szemben.
- ha Ön korábban maláriával fertőződött, annak ellenére, hogy megelőzés céljából szedte a Lariam-ot.
- Ha Önnek rendszeresen vagy folyamatosan alacsony a vércukor szintje, ami egy már fennálló betegségnek, az un. veleszületett hiperinzulinémiás hipoglikémiának a következménye.
- Néhány mellékhatás (nemkívánatos esemény) a Lariam szedésének befejezése után is jelentkezhet. A betegek egy kis részénél kimutatták, hogy a depresszió, szédülés vagy vertigo és az egyensúlyvesztés a Lariam-kezelés befejezése után még hónapokig vagy akár tovább is fennállhat.
- Egyéb gyógyszerek és a Lariam
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
- Feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbiak közül bármelyiket szedi:
- halofantrint szed, vagy halofantrint írtak fel Önnek. További információért olvassa el a \"Ne szedje a Lariam-ot ha Önnél valaha előfordult vagy jelenleg is fennáll\" részt
- egyéb hasonló, a malária kezelésére vagy megelőzésére alkalmazott gyógyszerek, mint a kinin, a kinidin vagy a klorokin
- szívbetegség vagy magasvérnyomás miatt szedett gyógyszerek, mint pl. béta-blokkolók, kalciumcsatorna blokkolók
- véralvadászavar vagy cukorbetegség miatt szedett gyógyszerek; ebben az esetben lehetséges, hogy kezelőorvosa ellenőrizni szeretné Önt elutazása előtt
- allergia miatt szedett antihisztaminok
- epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek, pl. valproát, karbamazepin, fenobarbitál, fenitoin
- egyes pszichiátriai betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek, pl. triciklusos antidepresszánsok vagy fenotiazinok
- ketokonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer) - akkor is kérje ki orvosa tanácsát, ha a ketokonazolt a Lariam elhagyását követő 15 héten belül kezdené el szedni
- rifampicin (bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer) és efavirenz (HIV-fertőzés elleni gyógyszer).

Ha tífusz megelőzése céljából szájon át adott oltásra van szüksége, akkor ezt legalább 3 nappal a Lariam-kezelés elkezdése előtt kell megkapnia. Ellenkező esetben a Lariam megakadályozhatja az oltás megfelelő hatásának kifejlődését.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, akkor Önnek nem ajánlott olyan területre utaznia, ahol maláriával fertőződhet.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, mivel az orvos úgy dönthet, hogy Ön nem alkalmazhatja ezt a gyógyszert.
A Lariam kiválasztódik az anyatejbe, ezért kezelés alatt az anyák nem szoptathatnak.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Lariam szédülést, egyensúlyzavart és egyéb mentális problémákat okozhat (lásd fentebb). A betegek egy kis részénél kimutatták, hogy a szédülés vagy vertigo és az egyensúlyvesztés a Lariam-kezelés befejezése után még hónapokig vagy akár tovább is fennállhat.
A Lariam-kezelés alatt és a kezelés elhagyását követően legalább 3 héten keresztül ne vezessen, ill. ne végezzen éberséget, finom koordinációt (apró, pontos mozdulatokat) és térérzékelést (távolságbecslést) igénylő feladatokat, mint pl. autóvezetés, gépekkel való munkavégzés, repülővezetés vagy búvárkodás.
A Lariam tabletta 50,61 mg laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Lariam-ot?
A Lariam-ot mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
A gyógyszer adagolására vonatkozó előírás függ attól, hogy azt a malária megelőzésére vagy kezelésére kapja. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A tablettát sok vízzel kell bevenni és lehetőleg étkezés után. A tablettát egészben kell lenyelni, nem szabad szopogatni vagy elrágni.
Malária megelőzése

Olvassa el az alábbi részt, ha Ön a gyógyszert a malária megelőzésére kapja.

A készítmény ajánlott adagja felnőtteknél:
Az alábbi adagolási útmutató példaképpen szolgál, ha Ön két hétig tartózkodik egy maláriával fertőzött területen.

Egy 8 tablettát tartalmazó doboz elegendő a malária megelőzésére, ha Ön 3 hétig tartózkodik egy maláriával fertőzött területen és a gyógyszert az indulás előtt 10 nappal kezdi el szedni. Még egy dobozra lesz szüksége, ha több mint 3 hétig marad, ill. ha kezelőorvosa azt tanácsolta, hogy a gyógyszert az indulás előtt 2-3 héttel kezdje el szedni.
A 45 kg-nál kisebb testtömegű felnőtteknek gyermekadagot kell szedniük (lásd lejjebb).
Alkalmazása gyermekeknél:

A gyógyszer nem javasolt 3 hónapnál fiatalabb, ill. 5 kg-nál kisebb testtömegű gyermekeknek. Ennél nagyobb testtömegű gyermekekre vonatkozóan az alábbi táblázat mutatja az adagokat. A tablettát a törővonalak mentén szét lehet törni. A felnőttekhez hasonlóan az előírt adagot hetente egyszer, mindig ugyanazon a napon kell bevenni és a hazatérés után további négy hétig kell szedni.

A tablettákat össze lehet törni, és egy kevés vízben, tejben, vagy más folyadékban eloszlatni, ha csecsemőnek, kisgyermeknek, vagy olyan személynek kell beadni, akinek nyelési nehézségei vannak. Az 1/8 tabletta bevétele esetén a következő módon kell eljárni: 1/4 tablettát össze kell törni, majd pl. tejben alaposan elkeverni (megfelelően homogenizálni az egyenletes hatóanyag-eloszlás miatt), és az így elkészült szuszpenziónak a felét kell beadni/bevenni. A másik felét ki kell önteni.

Speciális adagolási utasítások
Ha nincs idő a veszélyes területre történő utazás előtt egy héttel a kezelés megkezdésére, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan szedje a malária megelőzésére a Lariam-ot. A telítő adag alkalmazása során a nemkívánatos események súlyosbodhatnak.

Malária kezelése
Olvassa el az alábbi részt, ha Ön a gyógyszert a malária kezelésére kapja.
Kezelőorvosa fogja megmondani, hogy mennyi gyógyszert kell bevennie. Ez függ a testsúlyától, valamint attól, hogy élt-e már maláriával fertőzött területen. Általában az adag nem haladja meg a 6 tablettát. A mellékhatások esélyének, ill. súlyosságának csökkentése érdekében tanácsos a teljes adagot 2-3 kisebb adagra osztani és a tabletták bevétele között 6-8 óra szünetet hagyni.
Sürgősségi kezelés

A Lariam sürgősségi kezelésre is használható, ha a tünetek megjelenése után 24 órán belül azonnali orvosi segítség nem érhető el. Az önkezelést 15 mg/testsúlykilogrammal kell kezdeni, a kezdő adag tehát 45 kg testsúlyú, ill. ennél nagyobb testsúlyú betegeknek 3 db Lariam tabletta.
Ha orvosi segítség nem érhető el 24 órán belül, és nem jelentkeznek súlyos mellékhatások, a 10 mg/kg-os teljes terápiás adag második részlete is bevehető 6-8 órával később, (2 db tabletta 45 kg-nál nagyobb testsúlyú betegeknek).
A 60 kg-nál nagyobb testsúlyú betegeknek még egy további tablettát kell bevenniük 6-8 órával a második adag után.
Az önkezelés után feltétlenül próbáljon meg orvost találni amint lehet, még akkor is, ha teljesen gyógyultnak érzi magát.

Ha az előírtnál több Lariam-ot vett be, akár megelőzés, akár kezelés céljából
Ha túl sok tablettát vett be, akkor a \"4. Lehetséges mellékhatások\" részben felsorolt mellékhatások (nemkívánatos események) megjelenésének valószínűsége és súlyossága növekedhet. A túladagolásnak nincs speciális ellenszere.
Ha túl sok tablettát vett be vagy valaki más véletlenül bevette az Ön gyógyszerét, azonnal forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez, ill. a legközelebbi kórházhoz.
Ha elfelejtette bevenni a Lariam-ot, akár megelőzés, akár kezelés céljából szedi
Ha kihagyott egy adagot, pótolja minél előbb. Ha már annyi idő eltelt, hogy a következő adag bevételének ideje közel van, ne vegye be a kihagyott adagot, hanem folytassa a tabletta szedését a megszokott módon. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Lariam bizonyos esetekben súlyos mentális problémákat idézhet elő. Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha Lariam szedése során az alábbiak bármelyikét észleli:

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül kevesebb, mint 1 betegnél fordul elő):
- nagyfokú szorongás
- depresszió

Nem ismert
(a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg):
- öngyilkosság gondolata
- önkárosító magatartás
- bizalmatlanság mások iránt (paranoia)
- olyan dolgokat hall vagy lát, amelyek nincsenek jelen (hallucináció)
- téveszmés rendellenességek
- nyugtalanság
- szokatlan viselkedés
- zavartság
- hangulatváltozások
- izgatottság (agitáció)
- pánikrohamok
- új vagy felerősödő harag mások iránt (agresszió)
- a realitásérzés elvesztése (pszichózis)
- figyelemzavar.
Kérjük, azonnal forduljon orvoshoz, ha a Lariam szedése során súlyos mentális problémákat tapasztal. Amennyiben a fentiek közül bármelyiket tapasztalja, a Lariam helyett egy másik gyógyszerre kell áttérni a malária megelőzésére.

A legtöbb ember nem tapasztal mellékhatásokat a Lariam szedése közben. Ha azonban az alábbi esetlegesen súlyos tünetek közül bármelyiket tapasztalja, azonnal forduljon kezelőorvosához, mielőtt bevenné a következő tablettát:
Nem ismert
(a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg):
- Enyhe vagy súlyos, életveszélyes allergiás reakció (anafilaxia) a Lariam-mal vagy a készítmény bármely segédanyagával kapcsolatosan, amely légzészavarral, a nyelv megduzzadásával, viszketéssel és súlyos bőrkiütéssel járhat.
- Görcsök (epilepsziás vagy egyéb eredetű).
- A szívverés jelentős változása, pl. erős vagy szapora szívverés, vagy egy ütés kimaradása.
- Súlyos bőrelváltozások (kiemelkedő, vörös foltok a bőrön, csalánkiütésszerű bőrkiütést követően a bőr és a nyálkahártya felhólyagosodása: eritéma multiforme, Stevens-Johnson szindróma) főként, ha a száját és a szemét is érintik.
- Tüdőgyulladás (pneumonitisz). Ez egy súlyos, életveszélyes allergiás reakció a tüdőkben, amely lázat vagy borzongást, köhögést, légszomjat és mellkasi fájdalmat okozhat.
- Súlyos májproblémák, amelyeket a vértesztek során kimutatott májenzimek értékének emelkedése vagy a máj érzékenysége, megnagyobbodása, sárgaság (szemfehérje besárgulása), sötét vizelet, világos széklet vagy általános viszketés jelezhet.
Ha bármely más, aggodalomra okot adó vagy megítélése szerint a tablettával összefüggésbe hozható tünetet tapasztal, azonnal forduljon a kezelőorvoshoz mielőtt beveszi a következő tablettát. Szükség esetén kezelőorvosa leállíthatja a Lariam szedését, és egy másik, malária ellen ható gyógyszert javasolhat.
Néhány mellékhatás (nemkívánatos esemény) a Lariam szedésének befejezése után is jelentkezhet. A betegek egy kis részénél kimutatták, hogy a depresszió, szédülés vagy vertigo és az egyensúlyvesztés a Lariam-kezelés befejezése után még hónapokig, vagy akár tovább is fennállhat.
Ha Önt malária miatt kezelik, a kezelés mellékhatásai hasonlóak lehetnek a malária egyes tüneteihez.
Egyéb lehetséges mellékhatások

Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül legalább1 betegnél előfordul):
- Pszichiátriai kórképek: alvászavarok (pl. álmatlanság és furcsa álmok).
- Gyakori mellékhatások (10 beteg közül kevesebb, mint 1 betegnél fordul elő):
- Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: hányinger, hányás, laza széklet vagy hasmenés, és hasi fájdalom
- Idegrendszeri betegségek és tünetek: forgó jellegű szédülés, fejfájás, egyensúlyzavar
- Szembetegségek és szemészeti tünetek: látásproblémák
- Bőrt érintő hatások: viszketés.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg):
- Idegrendszert, érzékszerveket érintő tünetek: melyeket Ön a következőképpen érzékelhet: érzékelési- és mozgászavarok, furcsa érzések a testben, bizsergés, zsibbadás a végtagokban, reszketés, testtartási zavar, memóriazavar, amnézia, hallászavar, mint pl. fülcsengés vagy halláscsökkenés, gyengeség, beszédzavar, álmosság, egyensúlyzavar, ájulás, görcsök, nem gyulladásos agyi megbetegedés (encefalopátia)
- Szembetegségek és szemészeti tünetek: homályos látás, szürkehályog, retinát érintő elváltozások, látászavar
- Vérkeringést érintő és szívvel kapcsolatos tünetek: a vérnyomás változása, a pulzusszám változása, erős vagy szapora szívverés, lassú szívverés, kipirulás, mellkasi fájdalom, szív ingerületvezetési zavar (AV-blokk)
- Bőrrel kapcsolatos tünetek: folyadék (víz) visszatartás (pl. a kéz és a boka megdagadása, amely szokatlan testsúlygyarapodással járhat), bőrkiütés, csalánkiütés, bőrvörösség, túlzott izzadás, viszketés, hajhullás, és súlyosabb bőrreakciók, bőrelváltozások: (eritéma multiforme, Stevens-Johnson szindróma) (lásd fentebb is)
- A csont-és izomrendszer és a kötőszövet betegségei és tünetei: izomgyengeség, izomgörcsök, izomfájdalom, ízületi fájdalom
- Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek: kóros vérkép csökkent vagy emelkedett fehérvérsejtszámmal, vérszegénységgel vagy csökkent vérlemezkeszámmal. Ennek tünetei lehetnek a fájdalmas szájüregi vagy torokfekélyek, láz, borzongás, véraláfutások, orrvérzés, gyomor- vagy hüvelyi vérzés
- Májbetegségek és tünetek: a májfunkciós enzimek átmeneti emelkedése (transzaminázok), májkárosodás
- Légzőrendszeri betegségek és tünetek: köhögés, nehézlégzés, tüdőgyulladás, légszomj
- Általános tünetek: gyengeségérzet, fáradtság, láz, hidegrázás, étvágytalanság, emésztési zavar, mellkasi fádalom, hőhullám.
- Vese-és húgyúti betegségek és tünetek: a veseműködés zavara, veseelégtelenség vagy fertőzés, mely a vizelet-termelődés károsodásához vagy megszűnéséhez vezet, a húgyutak fertőzése, vér megjelenése a vizeletben. Ezek tünetei lehetnek a kóros vérteszt eredmények emelkedett kreatinin szinttel, a kiszáradás érzete, fáradtság, duzzanat (ödéma), légszomj, hányinger, hányás, étvágytalanság, fejfájás.
Ezen kívül, elszórt esetekben, Guillain-Barré szindróma (erre a betegségre jellemző az érzészavar, bénulás és izomgyengeség a karokban és lábszárakban) is jelentkezett, időbelileg szoros közelségben a Lariam-kezeléssel, azonban oki összefüggést a szindróma megjelenése és a Lariam-kezelés között nem tudtak kimutatni.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Lariam-ot tárolni?

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Gyermekek elől elzárva tartandó.
A külső csomagoláson és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lariam 250 mg tabletta
- A készítmény hatóanyaga: 250 mg meflokin, 274,09 mg meflokin-hidroklorid formájában
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, laktóz, kroszpovidon, kukoricakeményítő, ammónium-kalcium-alginát, talkum, magnézium-sztearát és poloxamer 3800.

Milyen a Lariam külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tabletta: Fehér, illetve csaknem fehér, kerek tabletta, mindkét oldalán negyedelő bemetszéssel, egyik oldalán ROCHE felirat és ROCHE LOGO-val ellátva. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
8 tabletta alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( felnőttkori fertőző betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +14 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a ködök sokfelé tartósan megmaradnak, helyenként fokozatosan kisüt a nap, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!