Gyógyszerkereső

L-THYROXIN HENNING 50 µg tabletta

L-THYROXIN HENNING 50 µg tabletta

Hatóanyag:
levothyroxine sodium

ATC:
Levothyroxine natrium

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
100x


Kedvezményes árak:

721 Ft

144 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-1417/03
Gyártó: sanofi-aventis

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az L-Thyroxin tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az L-Thyroxin tabletták hatóanyaga, a levotiroxin, szintetikus pajzsmirigyhormon, amely a pajzsmirigy betegségeinek és működési zavarainak kezelésére szolgál. Hatása megegyezik a természetesen módon termelődő pajzsmirigyhormonokéval.
Az L-Thyroxin alkalmazandó:
- Jóindulatú golyva kezelésére normál működésű pajzsmirigy esetén
- Golyva kiújulásának megelőzésére műtét után
- A természetes tireoid hormon pótlására, amikor az Ön pajzsmirigye nem termel megfelelő mennyiséget
- Pajzsmirigy daganat esetén, a daganat növekedésének megakadályozására
- A tireiod hormonszint beállítására, amikor a hormon túltermelődést antitireoid gyógyszerrel kezelik
- A pajzsmirigy működés vizsgálatakor.
2. Tudnivalók a Thyroxin tabletta szedése előtt
Ne alkalmazza az L-Thyroxin tablettát
- ha allergiás a levotiroxin-nátriumra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- a mellékvesekéreg, az agyalapi mirigy kezeletlen működészavara vagy a pajzsmirigyhormonok extrém fokú túltermelődése (ún. tireotoxikózis)
- akut szívbetegség (szívinfarktus vagy szívgyulladás)
Ne szedje együtt az L-Thyroxin-t pajzsmirigyműködést gátló gyógyszerekkel, ha várandós (lásd később a Termékenység, terhesség és szoptatás című pontot).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az L-Thyroxin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az L-Thyroxin tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ha fennáll Önnél az alábbiakban felsorolt szívbetegségek bármelyike:
- elégtelen véráramlás a szívet ellátó vérerekben (angina pektórisz)
- szívelégtelenség
- gyors és szabálytalan szívritmus (pulzus)
- magas vérnyomás
- zsírlerakódások az artériákban (arterioszklerózis).
Mielőtt Ön elkezdené az L-Thyroxin szedését, vagy ún. pajzsmirigy szuppressziós tesztet végeznének, orvosi vizsgálaton kell átesnie. Az L-Thyroxin szedése során a pajzsmirigyhormonok szintjének gyakori ellenőrzése szükséges. Amennyiben kétségei vannak afelől, hogy a fenti állapotok valamelyike fennáll-e Önnél, vagy nem kap kezelést, forduljon kezelőorvosához.
Kezelőorvosa ellenőrzi, hogy fennáll-e Önnél
- a mellékvesekéreg vagy az agyalapi mirigy működészavara,
- a pajzsmirigy működészavara, melyhez a pajzsmirigyhormonok szabályozatlan túltermelődése társul (tireiod autonóm),
mert ezeket az állapotokat kezelni kell, mielőtt Ön elkezdené szedni az L-Thyroxin-t, vagy pajzsmirigy szuppressziós teszt elvégzésére kerülne sor.
Közölje kezelőorvosával, ha
- Ön menopauzában vagy menopauzát követő állapotban van, ilyenkor az orvosának rendszeresen kell ellenőriznie a pajzsmirigyműködését a csontritkulás veszélye miatt,
- Ön az egyik levotiroxin-tartalmú gyógyszer szedéséről egy másikra áll át. A készítmények hatása kissé eltérő lehet, így szorosabb ellenőrzésre és a dózis módosítására lehet szükség.
Egyéb gyógyszerek és az L-Thyroxin tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. mert az L-Thyroxin befolyásolhatja ezek hatását:
- vércukorszintet csökkentő gyógyszerek (antidiabetikumok):
Az L-Thyroxin csökkentheti az Ön által szedett antidiabetikum hatását, ezért további vércukor-ellenőrző vizsgálatokra lehet szükség, különösen az L-Thyroxin-kezelés bevezetésekor. Az L-Thyroxin szedése során szükségessé válhat az Ön által szedett antidiabetikum adagjának módosítása.
- véralvadásgátló gyógyszerek (kumarinszármazékok):
Az L-Thyroxin fokozhatja ezeknek a gyógyszereknek a hatását, és ezáltal megnövelheti a vérzés előfordulását, különösen idős betegeknél. A véralvadási értékek ellenőrzésére lehet szükség Önnél, az L-Thyroxin-kezelés bevezetésekor és a kezelés alatt. Az L-Thyroxin szedése során szükségessé válhat az Ön által szedett kumarintartalmú gyógyszer adagjának módosítása.
Tartsa be a javasolt várakozási időt az alábbi gyógyszerek bármelyikének szedése esetén:
- az epesavak megkötésére és a magas koleszterinszint csökkentésére szolgáló gyógyszerek (például a kolesztiramin, a kolesztipol, vagy a koleszevelam):
Az L-Thyroxin-t feltétlenül ezen gyógyszerek alkalmazása előtt 4-5 órával vegye be, mert ezek gátolhatják az L-Thyroxin bélből való felszívódását.
- gyomorsavtúltermelés kezelésére adott gyógyszerek (antacidumok) , a szukralfát (gyomor- és nyombélfekély kezelésére alkalmazott szer), egyéb alumíniumtartalmú gyógyszerek, vasat tartalmazó gyógyszerek, kalcium karbonát:
Az L-Thyroxin-t legalább 2 órával ezen gyógyszerek alkalmazása előtt vegye be, mert máskülönben ezek csökkenthetik az L-Thyroxin hatását.
Feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi, mert ezek csökkenthetik az L-Thyroxin hatását:
- propiltiouracil (pajzsmirigyműködést gátló gyógyszer),
- glukokortikoidok (allergiaellenes és gyulladásgátló szerek),
- béta-blokkolók (vérnyomáscsökkentő szerek, melyeket a szívbetegségek kezelésében is alkalmaznak),
- szertralin (antidepresszáns),
- klorokin vagy proguanil (a malária megelőzésére vagy kezelésére alkalmas szer),
- bizonyos májenzimeket aktiváló gyógyszerek, például barbiturátok (nyugtatók, altatók), vagy karbamazepin (epilepszia kezelésére alkalmas gyógyszer ezeket használják bizonyos típusú fájdalmak esetén, illetve hangulat betegségek kezelésére is),
- ösztrogéntartalmú gyógyszerek, melyeket fogamzásgátlóként, illetve hormonpótló kezelésként alkalmaznak a klimax során vagy azt követően,
- szevelamer (foszfát-kötő gyógyszer, amelyet krónikus vese-elégtelenség kezelésére is használnak),
- tirozin kináz-gátlók (daganatellenes- és gyulladásgátló szerek).
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi, mert ezek fokozhatják az L-Thyroxin hatását:
- szalicilátok (fájdalom és láz csillapítására szolgáló gyógyszerek),
- dikumarol (véralvadásgátló gyógyszer),
- furoszemid nagy (250 mg) dózisokban (vízhajtó gyógyszer),
- klofibrát (vérzsírszintet csökkentő gyógyszer).
Feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi, mert ezek befolyásolhatják az L-Thyroxin hatását:
- ritonavir, indinavir, lopinavir (proteázgátló HIV-fertőzés kezelésére használatos gyógyszerek),
- fenitoin (epilepszia kezelésére alkalmas gyógyszer).
Szükséges lehet a pajzsmirigy hormon szintjének rendszeres ellenőrzésére. Az L-Thyroxin adagjának átállítására lehet szükség.
Közölje orvosával, ha amiodaront (szívritmuszavar kezelésére alkalmas gyógyszer) szed, mert ez a gyógyszer befolyásolhatja a pajzsmirigy működését és aktivitását.
Amennyiben Önnél jódtartalmú kontrasztanyag alkalmazásával járó diagnosztikus tesztet vagy képalkotó vizsgálatot terveznek, tájékoztassa orvosát arról, hogy L-Thyroxin-t szed, mert olyan injekciót kaphat, amely befolyásolja a pajzsmirigy működését.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét arról, ha Ön bármely egyéb gyógyszert szed vagy szedett mostanában, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is.
A pajzsmirigyhormonok testsúlycsökkentésre nem alkalmasak. A pajzsmirigyhormonok szedése nem csökkenti a testsúlyt, ha az Ön pajzsmirigyhormon szintje a normál tartományban van. Amennyiben kezelőorvosa megkérdezése nélkül növeli a dózist, súlyos vagy akár életet veszélyeztető mellékhatások léphetnek fel.
Az L-Thyroxin egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Közölje kezelőorvosával, ha szóját tartalmazó élelmiszereket fogyaszt, különösen, ha módosítja a fogyasztott adagot. A szójatartalmú termékek csökkenthetik az L-Thyroxin bélből való felszívódását, illetve megnövelhetik a pajzsmirigyműködést befolyásoló hormon (TSH) szintjét, ezért a szójadiétán lévő betegeknél a pajzsmirigyhormonok fokozott ellenőrzésére van szükség. Előfordulhat, hogy a kezelőorvos a levotiroxin adagjának módosítását írja elő.
Terhesség, szoptatás, és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Amennyiben Ön terhes, folytassa az L-Thyroxin szedését. Kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a gyógyszer adagjának módosítására lehet szükség.
Ha Ön egyszerre L-Thyroxin-t és valamely, a pajzsmirigyműködést gátló gyógyszert szed a pajzsmirigyhormon-túltermelés gátlása érdekében, kezelőorvosa javasolni fogja Önnek, hogy hagyja abba az L-Thyroxin szedését, amennyiben Ön terhes lesz.
Amennyiben szoptat, kezelőorvosa tanácsának megfelelően folytassa az L-Thyroxin szedését. Az anyatejbe bejutó gyógyszer mennyisége annyira elenyésző, hogy semmilyen hatással nincs a csecsemőre.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. Ugyanakkor, mivel a levotiroxin gyakorlatilag azonos a természetben előforduló pajzsmirigyhormonnal, az L-Thyroxin nagy valószínűséggel nem befolyásolja a gépjárművezetéshez, gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Az L-Thyroxin tabletta hidrogénezett ricinusolajat tartalmaz.
A hidrogénezett ricinusolaj gyomortáji kellemetlen érzést és hasmenést okozhat.
3. Hogyan kell szedni az L-Thyroxin tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az Ön által szedendő gyógyszeradagolást az orvos állapítja meg a klinikai vizsgálatok és a laboratóriumi tesztek eredményei alapján. Általában alacsony dózissal kell kezdeni, amelyet 2-4 hetenként emelni lehet az egyénileg meghatározott teljes adag eléréséig. A kezelés első heteiben laboratóriumi vizsgálatokon kell részt vennie a dózis beállítása céljából.
Amennyiben gyermeke pajzsmirigy alulműködéssel született, orvosa magas dózis ajánlhat, mert a gyors pótlás nagyon fontos.
Az ajánlott dózisok az alábbi táblázatban láthatók. Alacsonyabb egyéni dózis is elegendő lehet,
- ha Ön idősebb korú,
- ha Ön szívbeteg,
- ha Önnél súlyos fokú vagy hosszantartó pajzsmirigy-alulműködés áll fenn,
- ha az Ön testsúlya alacsony vagy nagyméretű strúmája van.

Az alkalmazás módja
Az L-Thyroxin-t szájon át kell szedni. A teljes napi adagot reggel éhgyomorra, fél órával reggeli előtt, kevés folyadékkal (például fél pohár vízzel) kell bevenni.
Gyermekek az L-Thyroxin teljes napi dózisát legalább fél órával a napi első étkezés előtt kaphatják. Közvetlenül a felhasználás előtt törje össze a tablettát, keverje el kevés vízzel, majd további folyadékkal hígítva adja be a gyermeknek. A keveréket (oldatot) mindig frissen készítse el.
A kezelés időtartama
A kezelés időtartama a javallattól függően változhat. Ezért kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt arról, mennyi ideig kell szednie a készítményt. A legtöbb beteg esetében a kezelés élethosszig tart.
Ha az előírtnál több L-Thyroxin tablettát vett be
Ha Ön az előírtnál nagyobb dózisban vette be a készítményt, az alábbi tüneteket tapasztalhatja: gyors szívverés, szorongás, izgatottság vagy akarattól független mozgások.
Azoknál a pácienseknél, akiknek a betegsége az idegrendszert érinti, mint például az epilepszia, nagyon ritka esetben görcsrohamok fordulhatnak elő. Ha ezek közül bárrmelyik előfordul Önnél, azonnal értesítse kezelőorvosát.
Ha elfelejtette bevenni az L-Thyroxin tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha egy alkalommal elfelejtette bevenni a tablettát, akkor a következő alkalommal az orvos által előírt napi fenntartó adagnak megfelelő L-Thyroxin tablettát kell bevennie.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát, ha súlyos allergiás reakciók lépnek fel Önnél:
- a testén kiütések jelennek meg,
- megduzzad arca, ajkai, nyelve, torka,
- légzési nehézségek lépnek fel.
Az alábbi mellékhatások közül egyet vagy akár többet is tapasztalhat, ha az előírtnál több L-Thyroxin-t vett be, vagy ha Ön nem tolerálja az előírt adagolást (pl. ha gyorsan emelik az adagolást):
Rendszertelen vagy gyors szívverés, mellkasi fájdalom, fejfájás, izomgyengeség vagy izomgörcs, kipirulás (az arc kimelegedése vagy vörösödése), láz, hányás, menstruációs zavarok, agyi áldaganat, (szemnyomás fokozódással együtt járó megnövekedett nyomás a fejben), remegés, nyugtalanság, alvászavarok, izzadás, súlyvesztés, hasmenés.
Ha a felsorolt mellékhatások bármelyikét tapasztalja, forduljon kezelőorvosához. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy néhány napra felfüggeszti a kezelést, vagy csökkenti a napi dózist a mellékhatások megszűnéséig. (A panaszok általában megszűnnek dóziscsökkentést, vagy a kezelés átmeneti felfüggesztését követően.)
Előfordulhatnak allergiás reakciók az L-Thyroxin bármely összetevőjével szemben (lásd a 6. pontot: \"Mit tartalmaz az L-Thyroxin tabletta\"). Az allergiás reakciók együtt járhatnak az arc vagy a torok duzzanatával (torok ödéma). Ilyen esetben azonnal értesítse kezelőorvosát.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az L-Thyroxin tablettát tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az L-Thyroxin Henning 50 mikrogramm tabletta és az L-Thyroxin Henning 100 mikrogramm tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 50 mikrogramm, illetve 100 mikrogramm levotiroxin-nátrium tablettánként.
- Egyéb összetevők: vízmentes nátrium-karbonát, nátrium-tioszulfát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hidrogénezett ricinusolaj, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz.
Milyen az L-Thyroxin tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem:
L-Thyroxin Henning 50 mikrogramm tabletta: fehér, kerek, lapos felületű metszett élű tabletták, egyik oldalán felezővonallal, bal oldalán \"2\", jobb oldalán \"L\" jelzéssel, a másik oldalon \"2L\" jelzéssel ellátva.
L-Thyroxin Henning 100 mikrogramm tabletta: fehér, kerek, lapos felületű metszett élű tabletták, egyik oldalán felezővonallal, bal oldalán \"4\", jobb oldalán \"L\" jelzéssel, a másik oldalon \"4L\" jelzéssel ellátva.
Csomagolás: 50 db, 84 db, 100 db tabletta átlátszó, kékes színezetű buborékcsomagolásban és dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( hormonbetegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban hétfon délelőtt keleten több órára kisüt a nap, nyugaton megnövekszik a felhőzet és kisebb havazás lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!