Gyógyszerkereső

HALIXOL 30 mg tabletta

HALIXOL 30 mg tabletta

Hatóanyag:
ambroxol

ATC:
Ambroxol

Vénynélküli

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
20x


BENU1049 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-4126/01
Gyártó: EGIS

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Halixol tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Halixol tabletta köptető hatású készítmény, hatóanyaga az ambroxol. Kórosan sűrű nyáktermeléssel járó heveny és idült légúti megbetegedések, mint például tüdőasztma, hörghurut, hörgőtágulat kezelésére szolgál. A nyákoldást elősegíti az orr-garatüreg gyulladásaiban is. A száraz köhögést nem csillapítja.
2. Tudnivalók a Halixol tabletta szedése előtt
Ne alkalmazza a Halixol tablettát,
- ha allergiás az ambroxolra, bromhexinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha gyomor-bélrendszeri fekélyes megbetegedése van vagy volt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Halixol tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ha korábban a bőrön fellépő súlyos túlérzékenységi reakciója volt (Stevens-Johnson szindróma /magas lázzal és a bőr, valamint a nyálkahártyák hólyagos kiütésével járó betegség/ vagy az életveszélyes Lyell szindróma, /ami \"leforrázott bőr\" tünetegyüttesként is ismert, mivel a bőr súlyos, forrázáshoz, égéshez hasonló hólyagosodása jellemzi). Amennyiben a bőrön vagy a nyálkahártyákon elváltozások kialakulását észleli, a Halixol tabletta alkalmazását azonnal abba kell hagyni és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.
- Ha a hörgőkben nagyobb mennyiségű váladék képződése figyelhető meg (pl. a ritka immotilis cilium szindróma esetén). Ebben az esetben a tüdőből a váladék eltávolítása (kiköhögése) nehezített. A Halixol ilyenkor csak orvosi felügyelet alatt használható.
- Ha súlyos vese- vagy májműködési zavarban szenved a Halixol tablettát csak orvosi utasítás esetén szedje. Súlyos vesebetegségben és májbetegségben a Halixol bomlástermékei a szervezetben felhalmozódhatnak.


Egyéb gyógyszerek és a Halixol tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
- A Halixol tabletta köpetürítést elősegítő hatását köhögéscsillapítók (pl. codein) hátrányosan befolyásolhatják. A köhögési reflex fontos az elfolyósított váladék tüdőből történő eltávolításához.
- A Halixol tabletta fokozza egyes antibiotikumok (amoxicillin, cefuroxim, erithromicin, doxiciklin) átjutását a hörgőváladékba.
A Halixol tabletta egyidejű alkalmazása étellel, itallal vagy alkohollal
Étkezésre vonatkozó megszorítások nem szükségesek.
A Halixol tabletta alkalmazása ideje alatt fontos a bőséges folyadékbevitel.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az ambroxol átjut a magzat szervezetébe. A terhesség alatt, különösen az első három hónapban a Halixol tabletta alkalmazása nem ajánlott.

Az ambroxol hatóanyag állatvizsgálatok alapján kiválasztódik az anyatejbe. Ha szoptat a Halixol tabletta alkalmazása nem ajánlott.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs arra vonatkozóan adat, hogy a Halixol tabletta a közlekedésben való biztonságos részvételét és a baleseti veszéllyel járó munka végzését befolyásolná.
Fontos információk a Halixol tabletta egyes összetevőiről:
Tejcukor érzékenységben figyelembe kell venni, hogy a készítmény 84,0 mg tejcukrot tartalmaz tablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Halixol tablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
A Halixol tabletta ajánlott adagja:
Felnőtteknek a kezelés első két-három napján 3x1 tabletta, később 2x1 tabletta naponta.

Alkalmazása gyermekeknél
- 12 éven felüli gyermekeknek a kezelés első két-három napján 3x1 tabletta, később 2x1 tabletta naponta.
- 5-12 éves kor között 2-3 x 1/2 tabletta naponta.
- 5 éves kor alatt a Halixol tabletta helyett a - könnyebb adagolás miatt - a Halixol szirup adása javasolt.
A tablettát étkezések után, bőséges folyadékkal kell bevenni. A kezelés ideje alatt a bő folyadékbevitel elősegíti a gyógyszer nyákoldó hatását. A felezővonallal a tabletta egyenlő adagokra osztható.
Súlyos vese- vagy májbetegségben kérjen tanácsot kezelőorvosától.
Ne szedje a Halixol tablettát 4-5 napnál hosszabb ideig orvosi javallat nélkül.
Ha a Halixol tabletta hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több Halixol tablettát vett be
Nem számoltak be jellegzetes túladagolási tünetekről. Véletlen túladagolás, vagy gyógyszer összecserélése esetén jelentkező tünetek megegyeznek az ajánlott adagoknál előforduló mellékhatásokkal (lásd 4. pont). Kezelés esetleges szükségessége érdekében túladagolás gyanúja esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.
A heveny túladagolás lehetséges tünetei nyálfolyás, hányinger, hányás, hasmenés és egyéb gyomor-bélrendszeri tünetek.
Az orvosi segítség megérkezéséig az első tennivaló a hánytatás.
Ha elfelejtette bevenni a Halixol tablettát
Ha gyógyszerét elfelejtette bevenni, mielőbb pótolja a kimaradt adagot. Ha már a következő adag bevétele esedékes, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.
Ha idő előtt abbahagyja a Halixol tabletta alkalmazását
Amennyiben a tervezettnél hamarabb abbahagyja a Halixol tabletta szedését, a betegség tünetei térhetnek vissza, légúti panaszai fokozódhatnak.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10-nél jelentkezik): hányinger.
Nem gyakori (1000 betegből 1-10-nél jelentkezik): hasmenés, hányás, gyomorpanaszok, hasi fájdalom, láz, nyálkahártya reakciók
Ritka mellékhatások (10000 betegből 1-10-nél jelentkezik): bőrkiütés,csalánkiütés.
Nagyon ritka mellékhatások (10000 betegből kevesebb, mint 1-nél jelentkezik): a bőr, a szájnyálkahártya, a szemek és a nemi szervek hólyagos elváltozásai, leforrázott bőr tünetegyüttes, orrfolyás, székrekedés, nyálfolyás, vizelés zavara.
A mellékhatás gyakorisága nem ismert: túlérzékenység, súlyos allergiás reakció (beleértve az anafilaxiás sokkot, amely légzési nehézséget, szédülést okozhat), torokszárazság érzés, angiödéma (az arc és torok duzzanata), viszketés
A Halixol szedését azonnal abba kell hagyni, orvoshoz kell fordulni, vagy a legközelebbi kórház ambulanciáját fel kell keresni, ha a következő mellékhatások valamelyikét észleli:
- az ajkak, a száj vagy a torok duzzanata, amely nyelési vagy légzési nehézséget okoz,
- ájulás vagy ájulásszerű gyengeség.
Ezek rendkívül súlyos mellékhatások. Azt jelzik, hogy Önben túlérzékenységi (allergiás) reakció alakult ki a Halixol tabletta egy vagy több összetevőjével szemben.
Azonnal hagyja abba a Halixol szedését és beszélje meg orvosával a további kezelést, ha a bőrén és a nyálkahártyáján elváltozások jelennek meg (pl. hólyagok, csalánkiütés).
A fenti súlyos mellékhatások nagyon ritkán fordulnak elő.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Halixol tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti dobozában tárolandó A dobozon, ill. a bliszteren feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Halixol tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne szedje a Halixol tablettát, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Halixol tabletta
- A készítmény hatóanyaga: 30,0 mg ambroxol-hidroklorid tablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, povidon K-30, karboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (84,0 mg).
Milyen a Halixol tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy csaknem fehér, kerek, lapos, metszett élű, szagtalan, illetve majdnem szagtalan egyik oldalon felezővonallal, a másik oldalon \"E és 231\" ellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
20 db tabletta PVC/Alu buborékcsomagolásban és dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( tüdő- és légúti megbetegedések, felnőttkori fertőző betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár

Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!