Gyógyszerkereső

FSME-IMMUN Junior szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben

FSME-IMMUN Junior szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben

Hatóanyag:
kullancs encephalitis vírus, inaktivált

ATC:
Kullancs-encephalitis, inaktivált, teljes vírus

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
1x előretöltött fecskendőben tű nélkül


Kedvezményes árak:

9965 Ft *

9965 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-9519/03
Gyártó: Pfizer

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az FSME-Immun Junior és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az FSME-Immun Junior vakcina oltóanyag készítmény, amelyet arra használnak, hogy védjen a kullancsenkefalitisz vírus (Tick-Borne Encephalitis, TBE) okozta fertőző betegségtől. A készítmény 1-15 éves gyermekeknek javasolt.
- A vakcina az Ön gyermeke szervezetét a saját védelmét szolgáló ún. ellenanyagok előállítására készteti ez ellen a vírus ellen.
- Ez a vakcina nem véd meg más vírusok és baktériumok okozta fertőzések ellen (ezek közül egyesek kullancscsípéssel terjednek), amelyek hasonló tüneteket okozhatnak.
A kullancsenkefalitisz (Tick-Borne Encephalitis, TBE) vírus nagyon súlyos agyvelő-, gerincvelő- és agyhártyagyulladást okozhat. Ezek gyakran fejfájással és magas lázzal kezdődnek. Egyes betegeknél a legsúlyosabb formában ezek a tünetek tudatvesztéshez, kómához, végül halálhoz vezethetnek.
A vírust kullancsok hordozzák. Az ember a kullancscsípés útján fertőződik meg. A vírust hordozó kullancsok csípésének valószínűsége Európa nagy részén, illetve Közép- és Kelet-Ázsiában szintén nagyon nagy. A kullancsenkefalitisz veszélyének kitett emberek azok, akik a világnak ezen részein élnek, vagy ide mennek nyaralni. A bőrön levő kullancsokat nem lehet mindig észrevenni, az általuk okozott csípés pedig nem észlelhető.
- Mint bármilyen más vakcina, az FSME-Immun Junior vakcina sem véd meg teljesen minden oltott egyént.
- A vakcina egyetlen adagja valószínűleg nem védi meg az Ön gyermekét a fertőzéstől. Az optimális védettség eléréséhez 3 adagra lesz szüksége (további információk a 3. fejezetben).
- A készítmény nem nyújt életre szóló védettséget. Rendszeresen alkalmazott emlékeztető oltások szükségesek (további információk a 3. fejezetben).
- Nincsenek adatok a kullancscsípést követő vakcinációra vonatkozóan.
2. Tudnivalók az FSME-Immun Junior alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az FSME-Immun Junior vakcinát:
- ha az Ön gyermeke allergiás (hiperszenzitív) a hatóanyagra, bármely más összetevőre, formaldehidre, vagy protamin-szulfátra (a gyártás során alkalmazott anyagok), vagy antibiotikumokra, mint például neomicinre és gentamicinre. Például viszketéssel járó bőrkiütése, arc- vagy torokduzzanata, légzési nehézsége, a nyelv vagy az ajak kék elszíneződése, alacsony vérnyomása és ájulása fordult elő;
- ha az Ön gyermekének valaha súlyos allergiás reakciója volt tojás- vagy csirke fogyasztása után;
- ha az Ön gyermekének heveny betegsége van lázzal vagy láz nélkül várnia kell, mielőtt az FSME-Immun Junior vakcinát beadják. Orvosa megkérheti az Ön gyermekét, hogy várjanak a vakcina beadásával az Ön gyermeke gyógyulásáig.
Figyelmeztetések és óvintézkedések

Beszélje meg orvosával mielőtt a vakcinát beadják, ha az Ön gyermekének:
- autoimmun betegsége van (például reumatoid artritisz vagy szklerózis multiplex);
- gyenge az immunrendszere (nem tud megfelelőképpen védekezni a fertőzések ellen);
- nem termel elegendő ellenanyagot;
- daganatellenes gyógyszert szed;
- kortikoszteroid (gyulladáscsökkentő) tartalmú gyógyszert szed;
- valamilyen agyi megbetegedésben szenved;
- ha tudja, hogy allergiás a latex gumira;
- idegrendszeri rendellenességei vagy görcsrohamai vannak.

Ha ezek körül a feltételek közül bármelyik fennáll az Ön gyermekénél, lehetséges, hogy az oltóanyag nem megfelelő számára. Orvosa beadhatja az oltóanyagot, de ellenőrizheti vérvizsgálat elvégzésével, hogy az oltóanyag megfelelő hatást váltott-e ki.
Egyéb gyógyszerek és az FSME-Immun Junior
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Ön gyermeke jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Orvosa fogja eldönteni, hogy az Ön gyermeke az FSME-Immun Junior vakcina adásával egyidejűleg oltható-e más vakcinával is. Ha az Ön gyermeke a közelmúltban más oltást is kapott, orvosa határozza meg az oltás beadásának helyét és időpontját.
Lehetséges, hogy az FSME-Immun Junior nem védi meg az Ön gyermekét teljesen, amennyiben immunszupresszív kezelés alatt áll.
Tájékoztassa kezelőorvosát, hogy az Ön gyermeke fertőződött-e valaha, vagy oltották-e sárgaláz, japán enkefalitisz vagy Dengue vírus ellen. Ez azért fontos, mert ilyen esetekben vérében lehetnek olyan ellenyagok, amelyek az ellenanyagszint meghatározásánál használt kullancsencephalitis (TBE) vírussal reagálhatnak, és így a vizsgálatok megtévesztő eredményt adhatnak.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Tájékoztassa kezelőorvosát, mielőtt az oltást beadja
- ha az Ön gyermeke terhes, vagy terhességet tervez
- ha szoptat.
Orvosa megbeszéli az Ön gyermekével a lehetséges kockázatokat, illetve előnyöket. Az FSME-Immun Junior oltóanyag terhes vagy szoptató anyákra gyakorolt hatásait nem ismerjük. Ha a fertőzés kockázata nagy, az FSME-Immun Junior vakcinát orvosa ekkor is beadhatja.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
FSME-Immun Junior vakcina valószínűleg nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez (utcán való játékhoz, biciklizéshez) szükséges képességeket. Látászavar vagy szédülés azonban előfordulhat.
Az FSME-Immun Junior káliumot és nátriumot tartalmaz
Kálium és nátrium tartalma kisebb, mint 1 mmol adagonként, azaz alapvetően kálium- és nátrium-mentes.
3. Hogyan kell alkalmazni az FSME-Immun Junior-t?

Az FSME-Immun Junior vakcinát általában a felkar izomzatába adják be. 18 hónaposnál fiatalabb gyermeknél a vakcinát a combizomba lehet adni. Tilos a vakcinát a véráramba beadni! Az FSME Immun Junior vakcina nem adható 16 éves, vagy ennél idősebb személyeknek. Ennek a korcsoportnak az FSME-Immun felnőtteknek vakcina javallott.
Az orvosnak dokumentálnia kell a vakcina beadását és a gyártási számot fel kell jegyezni.
Az első oltási sorozat
Az első oltási sorozat három adag FSME-Immun Junior vakcinából áll.
1. Orvosa dönt arról, hogy az első adagot mikor adja be.
2. A második adagot az első után 1-3 hónappal adják be. Ha sürgős védelemre van szükség, a második adagot az első adag után 2 héttel be lehet adni.
3. A harmadik adagot a második oltás után 5-12 hónappal adják be.
- Az első és második oltást legjobb, ha a téli hónapokban adják be, mert a kullancsok aktivitása tavasszal kezdődik. Ez lehetővé teszi, hogy a megfelelő immunitás már a szezonális kullancs aktivitás kezdete előtt kialakuljon.
- A harmadik oltás beadásával válik teljessé az első oltási sorozat. Ez beadható nyáron vagy ősszel, a második oltás után legkorábban 5 hónappal, vagy, legkésőbb, a következő kullancs szezon kezdete előtt.
- A teljes oltási sorozat védettséget biztosít legfeljebb 3 éven át.
- Ha túl hosszú idő telik el a három oltás között, előfordulhat, hogy nem alakul ki a fertőzés elleni teljes védettség.

Emlékeztető oltások
Az első emlékeztető oltást a harmadik adag után legfeljebb 3 évvel kapja meg. A további emlékeztető oltásokat 5 évente kell beadni.

Károsodott immunrendszerű gyermekek (beleértve az immunszupresszív, azaz immunrendszert gátló kezelésben részesülőket is)
Orvosa a vér ellenanyag szintjének meghatározását kérheti a második adag beadása után négy héttel, és további adagot adhat be, ha ebben az időpontban az immunválasz még nem alakult ki. Ugyanez érvényes a további adagokra.
Ha az Ön gyermeke az előírtnál több FSME-Immun Junior kapott
A túladagolás valószínűsége csekély, mert az oltást az orvos egyszeri adagot tartalmazó előretöltött fecskendővel adagolja.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az Ön gyermekénél bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.
A következő gyakorisági kategóriákat alkalmazzuk a mellékhatások értékelésére:

Mint minden vakcina esetében, allergiás reakciók előfordulhatnak. Ezek nagyon ritkák, de a megfelelő orvosi kezelésnek és felügyeletnek mindig elérhetőnek kell lennie. A súlyos allergiás reakciók tünetei a következők:
- az ajkak, a száj vagy a torok duzzanata (ez nyelési, vagy légzési nehézségeket okozhat),
- kiütés, kéz, láb és bokaduzzanat,
- vérnyomásesés következtében fellépő eszméletvesztés.
Ezek a tünetek rendszerint az oltás beadása után nagyon gyorsan kifejlődnek, amikor az oltott személy még a kórházban vagy rendelőben tartózkodik. Ha ezek a tünetek azután jelentkeznek, amikor az Ön gyermeke már elhagyta azt a helyet, ahol az oltást megkapta, azonnal orvoshoz kell fordulnia!
Gyermekekben láz előfordulhat. Fiatal gyermekekben (1-2 évesekben) az első oltás után három gyermekből egynél van lázas reakció. 3-15 éves gyermekek közül 10-ből kevesebb, mint 1-nél fordul elő láz. A láz általában 1-2 napig tart. Kevesebb lázas reakció fordul elő a második, illetve az emlékeztető oltások után. Ha szükséges, orvosa a láz megelőzésére vagy kezelésére gyógyszert javasol.
A következő mellékhatásokat jelentették:
Nagyon gyakori mellékhatások
- fájdalom az injekció helyén;
Gyakori mellékhatások
- fejfájás;
- duzzanat, megkeményedés és bőrpír az oltás helyén;
- hányinger vagy hányás, csökkent étvágy;
- fáradtság vagy rossz közérzet;
- nyugtalanság, rossz alvás (fiatalabb gyermekeknél);
- izom fájdalom;
- láz (lásd fent).
- Nem gyakori mellékhatások
- nyirokcsomó megnagyobbodás;
- gyomorfájás;
- ízületi fájdalom;
- hidegrázás.
- Ritka mellékhatások:
- viszketés az injekció beadási helyén;
- rendellenes és csökkent érzékelés úgymint bizsergés vagy zsibbadtság számos ideg mentén;
- szédülő érzés;
- szédülés;
- hasmenés;
- emésztési zavar;
- csalánkiütés.
A következő további mellékhatásokat jelentették még a forgalomba hozatalt követően. Előfordulási gyakoriságuk, ritka:
- allergiás reakciók;
- az agy gyulladása, agyhártyai irritáció jelei, mint nyakmerevség
- idegrendszeri tünetek, mint például arcbénulás, bénulás, ideggyulladás;
- látászavarok/károsodás fényérzékenység, szemfájdalom;
- fülcsengés;
- légszomj;
- bőrreakciók (kiütéses és/vagy viszkető bőr), bőrpír, fokozott izzadás;
- csontrendszeri- és nyakmerevség, kar- és lábfájdalom;
- influenzaszerű betegség, gyengeség, bőrduzzanat, bizonytalan járás;
- rohamok lázzal, vagy láz nélkül;
Gyermekeknél alkalmazott kullancsenkefalitisz oltással egyidőben Guillain-Barré szindrómát jelentettek.
Mellékhatások bejelentése
Ha az Ön gyermekénél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az FSME-Immun Junior-t tárolni?

- Hűtőszekrényben (2 °C-8 °C) tárolandó. A fénytől való védelem érdekében a fecskendő az eredeti csomagolásban tárolandó. Nem fagyasztható! Ne használja az FSME-Immun szuszpenziós injekciót, ha benne idegen részecskék láthatók, vagy ha szivárgás észlelhető.
- Az oltóanyag gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza az FSME-Immun oltóanyagot. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az FSME-Immun Junior?
- Hatóanyag: kullancsenkefalitis vírus (Neudörfl törzs)
- Egy adag (0,25 ml) vakcina 1,2 mikrogramm inaktivált kullancsenkefalitisz vírust,(Neudörfl törzs) tartalmaz, amelyet csirkeembrió sejtekben állítottak elő.
- Egyéb összetevők: humán albumin, nátrium-klorid, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, kálium-dihidrogén-foszfát, szacharóz és injekcióhoz való víz.
Adszorbensként a vakcina alumínium-hidroxidot tartalmaz. Az adszorbensek egyes vakcinákban előforduló anyagok, amelyek felgyorsítják, növelik és/vagy meghosszabbítják a vakcina védő hatását.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az FSME-Immun Junior oltóanyag 0,25 milliliter (1 adag) szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben, tűvel vagy csatlakoztatott tű nélkül. A védőkupakos csomagolás (előretöltött fecskendő csatlakoztatott tű nélkül) legfeljebb két különböző méretű tűt tartalmazhat. A tűk sterilek és egyszer használatosak. A különböző kiszerelések 1, 10, 20 vagy 100 előretöltött fecskendőt tartalmaznak. Nem minden kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba. Felrázás után a szuszpenzió törtfehér, tejszerű.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések, tumoros megbetegedések, gyermekgyógyászat, felnőttkori fertőző betegségek, nőgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!