Gyógyszerkereső

DICLOFENAC AL 50 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta

DICLOFENAC AL 50 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta

Hatóanyag:
diclofenac

ATC:
Diclofenac

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
100x

-

0 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-9355/05
Gyártó: Aliud Pharma

DICLOFENAC AL 50 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta

Hatóanyag:
diclofenac

ATC:
Diclofenac

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
20x

508 Ft *

508 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-9355/03
Gyártó: Aliud Pharma

DICLOFENAC AL 50 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta

Hatóanyag:
diclofenac

ATC:
Diclofenac

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: igen; EÜ ár: 335 Ft
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
50x

692 Ft *

564 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-9355/04
Gyártó: Aliud Pharma

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Diclofenac AL 50 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A diklofenák-nátrium fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer (nem-szteroid gyulladáscsökkentő / fájdalomcsillapító), ún. NSAID.
A készítmény a fájdalom és a gyulladás tüneti kezelésére szolgál az alábbi állapotokban:
- Heveny ízületi gyulladás (az akut köszvényes rohamokat beleértve).
- Idült ízületi gyulladás, különös tekintettel a reumatoid artritiszre (krónikus poliartritisz).
- Bechterew-kór (spondilózis ankilopoetika) és a gerinc egyéb gyulladásos, reumás elváltozásai.
- A degeneratív ízületi és gerincbetegségekből (artrózisból és spondilartrózisból) eredő irritatív állapotok.
- A lágyrészek reumás elváltozásai.
- Sérülés következtében kialakuló fájdalmas duzzanat, illetve gyulladás.

A Diclofenac AL 50 mg filmtablettából a hatóanyag felszívódása késleltetett lehet, így a hatás később alakulhat ki. Ezért a Diclofenac AL 50 mg filmtabletta nem javasolt olyan betegségek kezelésére, ahol gyors hatás szükséges.
2. Tudnivalók a Diclofenac AL 50 mg filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Diclofenac AL 50 mg filmtablettát
- ha allergiás a diklofenák-nátriumra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha korábban acetilszalicilsav vagy más NSAID bevételét követően az orrnyálkahártya duzzanata, asztmás roham, vagy bőrreakciók jelentkeztek Önnél,
- a vérképzés és a véralvadás tisztázatlan zavaraiban,
- fennálló vagy a korábban ismétlődően jelentkező gyomor- és nyombélfekély vagy vérzés (legalább két bizonyított fekély vagy vérzéses esemény) esetén,
- ha korábban NSAID-kezelést követő gyomor-bélrendszeri vérzés vagy perforáció fordult elő Önnél,
- súlyos máj- vagy vesekárosodás esetén,
- agyi éreredetű, illetve egyéb aktív vérzések esetén,
- súlyos szívizom-gyengeségben (szívelégtelenség),
- ha diagnosztizált szívbetegségben és/vagy agyérbetegségben szenved, pl. ha szívrohama, szélütése, átmeneti agyi keringési zavara (TIA) volt, vagy ha a szívhez vagy az agyhoz vezető erekben elzáródása volt, vagy ha műtétet végeztek Önnél az elzáródások megszüntetésére vagy áthidalására (ún. bypass-műtét),
- ha keringési problémái vannak vagy voltak (ún. perifériás artéria-betegség),
- a terhesség utolsó harmadában.
A Diclofenac AL 50 mg filmtabletta nem alkalmazható gyermekek és 16 évnél fiatalabb serdülők esetében.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Biztonságos alkalmazás a gyomor-bélrendszer szempontjából
A Diclofenac AL és más NSAID-ok kombinációját - beleértve a COX-2 gátlókat (ciklooxigenáz-2 gátlókat) is - kerülni kell.
A mellékhatások előfordulása minimálisra korlátozható, ha a legkisebb hatásos adagot a szükséges legrövidebb ideig alkalmazzák.
Idős betegek
A NSAID-kezelés idős betegeknél gyakrabban okoz mellékhatásokat, elsősorban gyomor-bélrendszeri vérzést és perforációt, néha halálos kimenetelűt is. Ezért különösen fontos az idős betegek gondos ellenőrzése.
Gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély és perforáció
Minden NSAID alkalmazása kapcsán beszámoltak gyomor-bélrendszeri vérzésről, fekélyről vagy perforációról, melyek halálos kimenetelűek is lehetnek, és a kezelés során bármikor kialakulhatnak ráutaló, figyelmeztető jelekkel, és korábbi súlyos gyomor-bélrendszeri eseményekkel, vagy azok nélkül is.
A gyomor-bélrendszeri vérzés kockázata fokozódik a NSAID-ok magasabb adagjai mellett, valamint olyan betegekben, akiknek a kórelőzményében fekély szerepel, különösen akkor, ha vérzéses vagy perforációs szövődménnyel járt, illetve idős betegekben. E betegek kezelését a legalacsonyabb hatékony adaggal kell megkezdeni.
Ezen betegeknél, valamint kis adagú acetilszalicilsavat (ASA) tartalmazó, illetve a gyomor-bélrendszeri kockázatot valószínűleg fokozó egyéb készítmények egyidejű alkalmazása esetén szükség lehet védő hatású gyógyszerek (pl. ún. protonpumpa-gátlók vagy mizoprosztol) egyidejű adására is.
Ha Ön korábban már tapasztalt gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, illetve ha Ön idősebb korú minden szokatlan hasi tünetről (különösen a gyomor-bélrendszeri vérzésről) számoljon be kezelőorvosának, különösen a kezelés kezdetén.
Óvatosság szükséges, ha Ön egyidejűleg olyan gyógyszeres kezelésben részesül, amely fokozhatja a fekélyképződés vagy a vérzés kockázatát (pl. szájon át szedett kortikoszteroidok, véralvadásgátlók, pl. warfarin, a vérlemezkék összetapadását gátló gyógyszerek, pl. ASA vagy a depresszió kezelésére szolgáló ún. szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (lásd 2. pont, Egyéb gyógyszerek és a Diclofenac AL 50 mg filmtabletta).
Gyomor-bélrendszeri vérzés vagy fekély esetén a Diclofenac AL kezelést abba kell hagyni.

Szoros orvosi felügyelet és óvatosság szükséges bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségekben (kólitisz ulcerózában vagy Crohn-betegségben), mivel állapotuk súlyosbodhat (lásd 4. pont, Lehetséges mellékhatások).
A szív-érrendszerre gyakorolt hatás
A Diclofenac AL 50 mg filmtablettához hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy sztrók ("agyi érkatasztrófa") kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén.
Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot!
Mielőtt elkezdené a diklofenák szedését, feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha
- dohányzik,
- cukorbeteg,
- szorító mellkasi fájdalma (angina), trombózisa, magas vérnyomása van, vagy magas a koleszterin- vagy triglicerid-szintje.
Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (pl. ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelést beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.
Bőrreakciók
NSAID készítmények alkalmazása kapcsán nagyon ritkán beszámoltak súlyos, esetenként halálos kimenetelű bőrreakciókról, (pl. ún. exfoliatív dermatitiszről, Stevens-Johnson szindrómáról vagy toxikus epidermális nekrolízisről / Lyell-szindrómáról; lásd 4. pont, Lehetséges mellékhatások). A betegek a kezelés kezdeti időszakában a leginkább veszélyeztetettek ezen reakciók szempontjából. Az esetek többségében a reakciók a kezelés első hónapjában jelentkeznek.
A Diclofenac AL 50 mg filmtabletta szedését bőrkiütés, nyálkahártya károsodás, vagy a túlérzékenységre utaló bármilyen egyéb tünet első jelentkezésekor hagyja abba, és azonnal forduljon kezelőorvosához.

A májra gyakorolt hatások
Óvatosság szükséges beszűkült májfunkciójú betegek esetében, mivel állapotuk súlyosbodhat. Hosszú ideig tartó Diclofenac AL-kezelés alatt - elővigyázatossági okokból - a májfunkció rendszeres ellenőrzése javasolt. Amennyiben a májfunkció eltérést, illetve romlást mutatna, esetleg májkárosodás kialakulására jellemző klinikai jelek, tünetek mutatkoznának, a Diclofenac AL-kezelést azonnal fel kell függeszteni.
Egyéb megjegyzések:
A Diclofenac AL 50 mg filmtabletta a következő esetekben csak a várható haszon és a lehetséges kockázatok gondos mérlegelése után alkalmazható:
- a vérképzés bizonyos veleszületett zavarában (pl. akut intermittáló porfíria),
- bizonyos autoimmun betegségekben (szisztémás lúpusz eritematodeszben (SLE) vagy kevert kötőszöveti betegségben (MCTD)).
- Különösen gondos orvosi ellenőrzésre van szükség az alábbi esetekben:
- nagyobb műtéti beavatkozás után,
- allergia (pl. bőrreakciók más gyógyszerek hatására, asztma, szénanátha), az orrnyálkahártya idült duzzanata vagy a légutakat beszűkítő idült betegségek esetén,
- vesekárosodásban vagy májkárosodásban szenvedő betegek esetén.
Súlyos, akut túlérzékenységi reakciók (pl. anafilaxiás sokk) nagyon ritkán fordultak elő.
A Diclofenac AL 50 mg filmtabletta alkalmazását követően túlérzékenységi reakció első tüneteinek jelentkezésekor a kezelést fel kell függeszteni. A tünetektől függően a szükséges intézkedéseket a megfelelő szakembereknek kell megtenni.

A diklofenák időlegesen meggátolhatja a vérlemezkék összetapadását, ezért az alvadási zavarban szenvedő betegeket gondosan ellenőrizni kell.
Más NSAID-okhoz hasonlóan a diklofenák elfedheti a fertőzés jeleit, tüneteit. Ha a kezelés alatt a fertőzés bármilyen tünete (pirosság, duzzanat, hőemelkedés, fájdalom, láz) fordul elő, illetve súlyosbodik, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.
Ha Ön véralvadásgátló vagy vércukorszint csökkentő gyógyszert szed, a véralvadást és a vércukorszintet gondosan ellenőrizni kell.
A tartós kezelés szükségessé teszi a veseműködés és a vérkép rendszeres ellenőrzését.
Műtéti beavatkozások előtt mondja meg az orvosnak, illetve a fogorvosnak, hogy diklofenák tartalmú gyógyszert kap.
A fájdalomcsillapítók tartós alkalmazása fejfájást okozhat, amit nem szabad e gyógyszerek megemelt adagjaival kezelni.
Ha gyakran szenved fejfájásban a Diclofenac AL 50 mg filmtabletta alkalmazása helyett, kérje kezelőorvosa tanácsát.
A fájdalomcsillapítók rendszeres használata - különösen, ha többfélét kombinálnak egymással - tartós vesekárosodást okozhat, a veseelégtelenség kockázatával (fájdalomcsillapító gyógyszerek által kiváltott nefropátia).
Más olyan gyógyszerekhez hasonlóan, amelyek gátolják a prosztaglandin szintézist a diklofenák is megnehezítheti a nők számára a teherbeesést. Ha terhességet tervez, vagy problémái vannak a teherbeeséssel, forduljon kezelőorvosához.
Gyermekek és serdülőkorúak
Lásd a "2. Ne alkalmazza a Diclofenac AL 50 mg filmtablettát" pontot.
Egyéb gyógyszerek és a Diclofenac AL 50 mg filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A diklofenák és digoxin (a szív erejét növelő gyógyszer), fenitoin (epilepszia elleni gyógyszer) vagy lítium készítmények (mentális rendellenességek kezelésére szolgáló gyógyszerek) együttes alkalmazása esetén az utóbbi gyógyszerek plazmaszintje megemelkedhet. A vér lítiumszintjének ellenőrzése szükséges. Ajánlott a vér digoxin és fenitoin szintjének ellenőrzése is.
A diklofenák csökkentheti a vízhajtók és a vérnyomáscsökkentők hatását.
A diklofenák csökkentheti az ACE-gátlók és az angiotenzin II antagonisták (a szívgyengeség és a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek) hatását, és az egyidejű alkalmazás fokozhatja a vesefunkció-károsodás kialakulásának kockázatát.
A diklofenák és a káliumot visszatartó vízhajtók együttes alkalmazása megemelheti a szérum káliumkoncentrációját. Javasolt a vér káliumszintjének ellenőrzése.
A diklofenák együttes alkalmazása más NSAID-okkal vagy glükokortikoidokkal megnöveli a gyomor-bélrendszeri fekély és vérzés kockázatát.
A vérlemezkék összetapadását gátló gyógyszerek, pl. az acetilszalicilsav és bizonyos antidepresszánsok (szelektív szerotonin visszavétel gátlók / SSRI-k) fokozhatják a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázatát.
A diklofenák alkalmazása a metotrexát adagolását megelőző vagy követő 24 órán belül a metotrexát magasabb szérumkoncentrációját, és ezáltal toxikus hatásainak gyakoribbá válását okozhatja.
A NSAID-ok (pl. a diklofenák-nátrium) fokozhatják a ciklosporinnak (a szervkilökődést gátló és a reumatoid artritisz kezelésére használt gyógyszer) a vesékre gyakorolt toxikus hatását.
A probenecidet vagy szulfinpirazont (a köszvény kezelésére szolgáló gyógyszerek) tartalmazó gyógyszerek elnyújthatják a diklofenák kiürülését. Ez a diklofenák felhalmozódását okozza a szervezetben, mely egyúttal a mellékhatások fokozódásával is jár.
A NSAID-ok erősíthetik a véralvadásgátlók, pl. a warfarin hatását.
A Diclofenac AL 50 mg filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Fontos, hogy a Diclofenac AL 50 mg filmtabletta használata alatt a lehető legkevesebb alkoholt fogyassza.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Ha a kezelés alatt lesz terhes, tájékoztassa erről kezelőorvosát. Csak a terhesség első hat hónapjában és csak az orvossal történt előzetes megbeszélés után szedheti a Diclofenac AL 50 mg filmtablettát. A terhesség utolsó három hónapjában nem szabad használni a készítményt, mert mind az anya, mind a gyermeke számára megnő a vajúdás és szülés alatti szövődmények kockázata.
Szoptatás
A diklofenák és anyagcseretermékei kis mennyiségben átjutnak az anyatejbe. Mivel a szoptatott csecsemőt érő káros következmények eddig nem ismeretesek, ezért a rövid ideig tartó alkalmazás általában nem teszi szükségessé a szoptatás abbahagyását. Azonban azok az anyák, akik tartósan nagyobb adagban kapják a gyógyszert, kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát, és vegyék fontolóra a szoptatás korai abbahagyását.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Mivel a készítménynek központi idegrendszeri mellékhatásai lehetnek, amelyek például fáradékonyságot és a bizonytalanság-érzést okozhatnak, ezért hátrányosan befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és/vagy a gépek kezeléséhez szükséges készségeket. Emiatt nem tud majd elég gyorsan és pontosan reagálni a váratlan, illetve hirtelen eseményekre.
A kezelés ideje alatt ne vezessen autót vagy más gépjárművet! Ne működtessen motoros szerszámokat, illetve gépeket! Soha ne végezzen szilárd támasz nélküli munkát! Mindez különösen érvényes, ha egyidejűleg alkoholt is fogyaszt.
A Diclofenac AL 50 mg filmtabletta laktózt tartalmaz
Ez a gyógyszer laktóz-monohidrátot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Diclofenac AL 50 mg filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja:

Reumatikus betegségek kezelésére
A diklofenákot a betegség súlyosságától függően kell adagolni. Felnőttek és 16 évnél idősebb serdülők számára javasolt adag: 50-150 mg diklofenák-nátrium naponta, 1-3 részre elosztva.

Megjegyzés:
Ágyhoz kötött betegeknek nem ajánlott a Diclofenac AL 50 mg filmtabletta bevétele, mert befolyásolhatja a gyomor-bélrendszeri motilitást. Kezelésüket más gyógyszerformával kell végezni.
Az alkalmazás módja
A Diclofenac AL 50 mg filmtablettákat egészben, bő folyadékkal (1 pohár víz), éhgyomorra 1-2 órával étkezés előtt kell bevenni.
A kezelés időtartama
A kezelés időtartamát az orvos határozza meg.
A reumás betegségek tartós kezelést igényelhetnek.
Ha a Diclofenac AL 50 mg filmtabletta hatását túl erősnek vagy túl gyengének érzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Diclofenac AL 50 mg filmtablettát vett be
A túladagolás tünetei közé tartoznak a központi idegrendszeri zavarok, pl. a fejfájás, a bizonytalanság-érzés, a bágyadtság és az eszméletzavar, gyermekek esetében pedig a görcsös izomrángások is. Hasi fájdalom, émelygés és hányás is előfordulhat. A betegek gyomor-bélrendszeri vérzéseket, valamint vese- vagy májműködés-romlást is tapasztalhatnak. Vérnyomásesés, légzésdepresszió és cianózis is előfordulhat.
Nincs specifikus ellenszere.
Amennyiben túladagolásra gyanakszik, feltétlenül vegye fel a kapcsolatot az orvosával, aki a mérgezés súlyosságától függően majd eldönti, hogy kell-e különleges intézkedéseket foganatosítani.

Ha elfelejtette bevenni a Diclofenac AL 50 mg filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások előfordulásának gyakoriságát az alábbiak szerint adtuk meg:
Nagyon gyakori: 10 betegből több mint egy esetben észlelték
Gyakori: 100 betegből 1-10 esetben észlelték
Nem gyakori: 1000 betegből 1-10 esetében észlelték
Ritka: 10 000 betegből 1-10 esetében észlelték
Nagyon ritka: 10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetében észlelték
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg.
Lehetséges mellékhatások
Figyelembe kell venni, hogy a következő mellékhatások általában az adag nagyságától függenek, és rendszerint betegenként változnak.
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
A leggyakrabban megfigyelt mellékhatások az emésztőrendszert érintik. Gyomor- vagy nyombélfekély, perforáció és néha halálos kimenetelű vérzés elsősorban idős betegeknél fordulhat elő (lásd 2. pont, Tudnivalók a Diclofenac AL 50 mg filmtabletta szedése előtt). Hányinger, hányás, hasmenés, haspuffadás, székrekedés, emésztési problémák, hasi fájdalom, szurokszéklet, vér megjelenése a hányadékban, a szájnyálkahártya fekélyes gyulladása (sztomatitisz), a kólitisz és a Crohn-betegség romlása is előfordult (lásd 2. pont, Tudnivalók a Diclofenac AL 50 mg szedése előtt). A gyomornyálkahártya gyulladásáról ritkábban számoltak be.
Nagyon gyakori: Gyomor-bélrendszeri panaszok, mint émelygés, hányás, hasmenés, továbbá kisebb vérvesztés a gyomor-bél traktusból, amely kivételes esetekben vérszegénységhez vezethet.
Gyakori: Emésztési zavar, puffadás, hasgörcsök, étvágytalanság és gyomor-bélrendszeri fekélyek (egyes esetekben vérzéssel és perforációval).
Nem gyakori: Vérhányás, véres széklet (szurokszéklet) vagy véres hasmenés.
Ha súlyos gyomorfájdalmat, szurokszékletet vagy vérhányást tapasztal, hagyja abba a Diclofenac AL 50 mg filmtabletta szedését és azonnal forduljon orvoshoz.

Nagyon ritka: Szájnyálkahártya-gyulladás, a nyelv gyulladása, nyelőcső elváltozások, alhasi panaszok (pl. vérző vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség, illetve kólitisz ulceróza (a vastagbél bizonyos gyulladásos fekélyes betegségei) súlyosbodása), székrekedés, hasnyálmirigy-gyulladás, bélszűkület

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek
Nagyon ritka: Szívdobogásérzés, ödéma, szívizomgyengeség (szívelégtelenség), szívroham.
NSAID kezeléssel kapcsolatban ödémáról, magasvérnyomásról és szívelégtelenségről is beszámoltak.
A Diclofenac AL 50 mg filmtablettához hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy sztrók ("agyi érkatasztrófa") kialakulásának kockázata.
Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon ritka: Vérkép eltérések (anémia, leukopénia, agranulocitózis, trombocitopénia, páncitopénia, agranulocitózis), valamint a vörösvérsejtek fokozott lebomlása miatt kialakuló vérszegénység (hemolítikus anémia). A korai tünetek: láz, torokfájás, a szájnyálkahártya felületes elváltozásai, influenza-szerű tünetek, súlyos fáradékonyság, orrvérzés és bőrvérzések.
Ha ezeket a tüneteket észleli, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon kezelőorvosához. Fájdalomcsillapítók és lázcsillapítók szedését kerülni kell.

Tartós kezelés esetén rendszeresen ellenőrizni kell a vérképet.
Idegrendszeri betegségek és tünetek
Gyakori: Központi idegrendszeri mellékhatások, pl. fejfájás, szédülés, álmosság, izgatottság, ingerlékenység vagy fáradékonyság.
Nagyon ritka: Az érzékelés megváltozása, az ízlelés zavara, az emlékezet romlása, dezorientáltság, görcsrohamok, reszketés.
Szembetegségek és szemészeti tünetek
Nagyon ritka: Látászavarok (homályos vagy kettős látás).
A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei
Nagyon ritka: Fülcsengés és átmeneti hallászavarok.
Vese- és húgyúti betegségek és tünetek
Nem gyakori: Ödémák kialakulása különösen magas vérnyomásban vagy veseelégtelenségben szenvedő betegeknél.
Nagyon ritka: A vese szöveti károsodása (interstíciális nefritisz, nekrotizáló papillitisz), ami akut veseelégtelenséggel, fehérje vagy vér megjelenésével a vizeletben (proteinuriával és/vagy hematuriával) társulhat. Nefrózis szindróma (ödéma és nagy mennyiségű fehérje megjelenése a vizeletben).
Mindezért rendszeresen ellenőrizni kell a veseműködést.
A kiválasztott vizelet mennyiségének csökkenése, vízvisszatartás a szervezetben (ödémák) és általános rossz közérzet vesebetegségre vagy veseelégtelenségre utalhat.
Ha a fenti tüneteket észleli, vagy azok súlyosbodnak, hagyja abba a Diclofenac AL 50 mg filmtabletta szedését és forduljon kezelőorvosához.

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei
Nem gyakori: Hajhullás.
Nagyon ritka: Bőrpírral járó kiütés (ekcéma, exantéma, eritéma), súlyos bőrreakciók pl. hólyagos bőrkiütés (pl. Stevens-Johnson szindróma, és toxikus epidermális nekrolízis (Lyell-szindróma)).
Fertőző betegségek és parazitafertőzések
Nagyon ritka: A fertőzéssel kapcsolatos gyulladás rosszabbodása (pl. nekrotizáló fascitisz kialakulása), amely időben kapcsolódott a NSAID-ok szisztémás alkalmazásához. Ezeket a történéseket a NSAID-ok hatásmechanizmusának lehet tulajdonítani.

Ha a Diclofenac AL kezelés alatt a fertőzés bárminemű tünete fordul elő, illetve súlyosbodik, haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

Nagyon ritka: A diklofenák egyes esetekben a nem fertőzéses agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitisz) tüneteivel jár, ilyen a tarkómerevség, a fejfájás, a hányinger és a hányás, a láz és a homályos tudatállapot. Úgy tűnik, hogy erre az autoimmun betegségben (szisztémás lupusz eritematodesz, kevert kötőszöveti betegség) szenvedők a hajlamosak.
Érbetegségek és tünetek
Nagyon ritka: Magas vérnyomás.
Immunrendszeri betegségek és tünetek
Gyakori: Túlérzékenységi reakciók, bőrkiütés és viszketés.

Nem gyakori: Csalánkiütés.
Nagyon ritka: Súlyos túlérzékenységi reakciók fordulhatnak elő, amelyek a következő formákban jelenhetnek meg: arcödéma, nyelvduzzanat, a légutakat beszűkítő gégeödéma, ami az asztmás rohamig fokozódhat, szapora szívverés, vérnyomásesés, amely életveszélyes sokkig terjedhet.
Allergiás érgyulladás (vaszkulitisz) és tüdőgyulladás (pneumonitisz).
A fenti tünetek bármelyikének a jelentkezésekor (ami lehetséges már a kezelés megkezdésekor is) hagyja abba a készítmény szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget.

Máj- és epebetegségek, illetve tünetek
Gyakori: A májenzim szintek megemelkedése.
Nem gyakori: Májkárosodás, különösen hosszú időtartamú kezelés esetén, heveny májgyulladás (hepatitisz) sárgasággal vagy anélkül, ami nagyon ritkán súlyos lefolyású lehet, és bevezető tünetek nélkül is jelentkezhet.
Mindezért hosszú időtartamú kezelés alatt rendszeresen ellenőrizni kell a májműködést.

Pszichiátriai kórképek
Nagyon ritka: Pszichotikus reakciók, depresszió, szorongás, rémálmok.
Feltétlenül kövesse az egyes mellékhatásokra a fentiekben megadott útmutatásokat!

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül*.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Diclofenac AL 50 mg filmtablettát tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Diclofanac AL 50 mg filmtabletta
- A készítmény hatóanyaga: 50 mg diklofenák-nátrium filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, povidon K-30, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő.
Bevonat: vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172), magnézium-sztearát, makrogol 6000, titán-dioxid (E171), makrogol 400, talkum, acetil-trietil-citrát, hipromellóz, metakrilsav-etil-akrilát kopolimer (1:1) (metakrilsav-etil-akrilát kopolimer (1:1) 30%-os diszperzióból).
Milyen a Diclofenac AL 50 mg filmtabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Küllem: barna, kerek, mindkét oldalán domború felületű gyomornedv ellenálló filmtabletta.
Csomagolás: 20 db, 50 db, ill. 100 db filmtabletta fehér, átlátszatlan PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát

Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Humánmeteorológia

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban pénteken délelőtt folytatódik a borongós idő, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!