CORNEREGEL szemgél

CORNEREGEL szemgél betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Corneregel szemgél és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A szem nem gyulladásos eredetű szaruhártya betegségeinek kezelésére, pl. szaruhártya táplálási zavara, szaruhártya elsorvadás, visszatérő szaruhártya-felmaródás (hámlás), és kontaktlencse viselők szaruhártya-elváltozásának (sérülésének) kezelése.
Kiegészítő kezelésként szaruhártya- és kötőhártya sérülés, kimaródás és égés gyógyulásának elősegítésére - a szaruhártya nyúlvány bakteriális, vírusos, vagy gombás eredetű fertőzéseiben.

Szemorvosa száraz szemet állapított meg Önnél. A betegség olyan gyakori, hogy kb. minden 5. beteg ilyen panaszokkal keresi fel szemorvosát. Nagyon sok oka lehet ennek: pl. idősebb korban a könny utánpótlás csökkenése, légkondicionált helyiségben való munka, képernyő előtti munka, a változó korban fellépő hormonváltozás. Végezetül a negatív környezeti- és klímahatás is szerepet játszhat a száraz szem fellépésére.

Mi a száraz szem?
Naponta átlagosan 14 000-szer pislogunk a szemünkkel. Minden hunyorítás a szem felületén leheletvékony könnyfilmet oszlat el. A szem felületét ezzel simává, tisztává, nyirkossá és káros anyagoktól mentessé teszi. Ha a könnyfilm mennyisége vagy összetétele károsodik, akkor megjelennek a szaru- és kötőhártyában a szárazszem tünetek, melyek: égő érzés, szárazság -, homokszemcse-, nyomás érzet és fényérzékenység.
A panaszok enyhítése érdekében szemorvosa Önnek a Corneregel szemgél használatát rendelte el:
A gyógyszer rendszeres alkalmazásakor a következőkre figyeljen:
-- Fogyasszon elegendő folyadékot - naponta minimum 2 litert.
-- Minél többet tartózkodjon friss levegőn.
-- Arcát - elsősorban szemét - védje az erős légáramlatoktól.
-- Képernyő előtti munka esetén tartson szüneteket.


2. Tudnivalók a Corneregel szemgél alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Corneregel szemgélt
- ha allergiás a dexpantenolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Corneregel alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
Kontaktlencse viselők, kontaktlencse viselésekor nem alkalmazhatják a Corneregel szemgélt, mivel a készítmény a kontaktlencse felületén elkenődik és a lencse anyagát használhatatlanná teszi.

Egyéb gyógyszerek és Corneregel szemgél
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Más készítményekkel különleges kölcsönhatás nem ismert, de más szemcseppel/szemkenőccsel való egyidejű kezelés esetén a különböző készítmények beadása között legalább 5 percnek kell eltelni.
A Corneregel szemgélt kell utoljára alkalmazni.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Terhesség és szoptatás alatt kizárólag az orvos utasítására alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer előírásszerű használata esetén, rövid ideig a látásélességet elhomályosítja, és ezzel a reakcióképességet, gépjárművezetést és a veszélyes gépek kezelését befolyásolja.
Ha a becseppentés után homályos látás alakul ki, nem vezethet gépjárművet, és nem kezelhet gépeket, amíg ez a negatív hatás el nem múlik.


3. Hogyan kell alkalmazni a Corneregel szemgélt?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:
A panaszok súlyosságától és intenzitástól függően: naponta 4 × 1 cseppet és lefekvés előtt 1 cseppet a kötőhártyazsákba cseppenteni.

A kezelés időtartamát kezelőorvosa határozza meg.

Cseppentési utasítás
Hajtsa hátra a fejét. Az egyik kezének mutatóujjával húzza le az alsó szemhéját. Másik kezével függőlegesen tartsa a szeme fölé a tubust (anélkül, hogy hozzáérne a szeméhez) és egy cseppet cseppentsen a kötőhártyazsákba. Kísérelje meg a szemét nyitva tartani, és mozgatni, így a folyadék jól szétoszlik.

Az új zárókupak egyben álló talpnak is alkalmas és így lehetővé teszi, hogy a tubust függőlegesen tartsák. A Corneregel szemgél így gyorsan és könnyen alkalmazható.

Vigyázzon a tubus kezelésével, a tubushegyét ujjával és a szemével ne érintse. Használat után zárja be a tubust a zárósapkával.

Ha az előírtnál több Corneregel szemgélt alkalmazott
A soron következő előírt adagolási időpontot nem kell kihagynia, de ekkor már semmiképpen ne alkalmazzon kétszeres adagot.
Túladagolásról eddig nem érkeztek adatok.

Ha elfelejtette alkalmazni a Corneregel szemgélt
Ebben az esetben a következő alkalmazáskor ne növelje az adagot kétszeresére, amilyen gyorsan csak tudja pótolja a kimaradt adagot, majd folytassa a kezelést a szokott időben az előírásnak megfelelő mennyiséggel.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Egyes esetekben túlérzékenységi reakció léphet fel.
Gyanított vagy bizonyított gyógyszer-mellékhatás észlelésekor haladéktalanul értesítse kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell tárolni a Corneregel szemgélt?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Felbontás után legfeljebb 6 hétig használható.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Corneregel szemgél?
- A készítmény hatóanyaga: a dexpantenol.
50 mg dexpantenolt tartalmaz grammonként.
- Egyéb összetevők: cetrimid, nátrium-edetát, nátrium-hidroxid, karbomer 980, injekcióhoz való víz.

Milyen a Corneregel szemgél külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, színtelen, steril viszkózus gél.
5 g, illetve 10 g gél fehér HDPE tubusban fehér HDPE kupakkal. Egy tubus dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x5 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-8539/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Dr. Gerhard Mann - Chemisch-pharmazeutische fabrik
    • Hatóanyag: dexpanthenol
    • ATC: Dexpanthenol
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 1x10 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-8539/02
CORNEREGEL szemgél
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Dr. Gerhard Mann - Chemisch-pharmazeutische fabrik
    • Hatóanyag: dexpanthenol
    • ATC: Dexpanthenol
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.